Bizimle iletişim kur

Motor Sporları

2024 İtalya Grand Prix’si Öncesinde Bilinmesi Gereken En Önemli İstatistikler

Yayınlandı

on

Radio Mood App

Zandvoort’taki heyecan verici bir hafta sonundan sadece birkaç gün sonra, Formula 1 doğrudan Monza’ya, İtalyan Grand Prix’sine doğru yola çıkıyor. Etkinlik öncesinde, Need to Know, istatistikler, önemsiz bilgiler, içgörüler ve çok daha fazlasıyla hepsi bir arada rehberinizdir. Ayrıca, hayranların F1 Play tahmin oyunumuzla nasıl oy kullandığını da görebilirsiniz…

İlk ve ikinci antrenmanlar 30 Ağustos Cuma günü, final antrenmanları ve sıralama turları 31 Ağustos Cumartesi günü, Grand Prix ise 1 Eylül Pazar günü gerçekleştirilecek.

  • İlk Grand Prix – 1950
  • Pist Uzunluğu – 5,793 km
  • Tur Rekoru – 1m 21,046s, Rubens Barrichello, Ferrari, 2004
  • En Çok Pole Pozisyonu – Lewis Hamilton (7)
  • En Çok Galibiyet – Michael Schumacher ve Lewis Hamilton (5)
  • Genel Bilgi – İtalya Grand Prix’si, 1950’deki ilk sezondan bu yana F1 takviminde yer alıyor ve Monza, Imola’nın ev sahipliği yaptığı 1980 hariç tüm yarışlara ev sahipliği yaptı
  • 1. Virajın fren noktasına pole pozisyonu mesafesi – 472 metre
  • 2023’te tamamlanan geçişler – 49
  • Güvenlik Aracı olasılığı – %50*
  • Sanal Güvenlik Aracı olasılığı – %38*
  • Pit stop zaman kaybı – 23,71 saniye

*Monza’daki son sekiz yarıştan

Jolyon Palmer, eski Renault F1 sürücüsü: Monza takvimde türünün tek örneği, ancak birçok açıdan en basit pist. Düşük yere basma kuvveti var ve her şey Sektör 1 için şikana fren yapmak ve aracınızı Viraj 1 için olabildiğince güzel bir şekilde durdurmakla başlıyor – anahtar bu.

Orta sektörde, Lesmos’lar aslında göründüklerinden daha eğlenceli bir sürüşe sahipler, hafif bir eğime sahipler. Biraz hız taşıyabilir, biraz fren için çizginizi seçebilir ve Lesmo 2’de de aynısını yapabilirsiniz.

Ascari’deki 8/9/10. viraja çok fazla hız yaparsanız çakıl sizi karşılayabilir – virajın ilk kısmı kritik bölgedir – ancak aynı zamanda oldukça engebelidir. Ardından 8’i doğru yaparsanız 9 ve 10’da sabit kalın, bu sizi Parabolica veya Curva Alboreto’ya ( merhum Michele Alboreto’nun adını almıştır ) götürür.

Ne yazık ki, bu son virajın cazibesini oluşturan çakılları aldılar, ama yine de harika bir meydan okuma – saldır, hız kazanmak için dışarıdan dolan, mümkün olan en kısa sürede gazı aç ve ana düzlüğe gir.

Dışarıdaki çakıllar eskiden tehlikeliydi, ancak şimdi asfalttan kaçış heyecanını biraz kaybettiriyor, ancak yine de kaza yapmak mümkün ve Monza hala harika bir yüksek hız pisti.

2023 – Carlos Sainz (Ferrari)
2022 – Charles Leclerc (Ferrari)
2021 – Max Verstappen (Red Bull)
2020 – Lewis Hamilton (Mercedes)
2019 – Charles Leclerc (Ferrari)

2023 – Max Verstappen (Red Bull)
2022 – Max Verstappen (Red Bull)
2021 – Daniel Ricciardo (McLaren)
2020 – Pierre Gasly (AlphaTauri)
2019 – Charles Leclerc (Ferrari)

Motor Sporları

Azerbaycan GP’sini, Leclerc’i Geride Bırakarak Dramatik Bir Zafer Kazanan “Piastri” Oldu

Yayınlandı

on

Yazan

Radio Mood App

Bakü sokaklarında uzun süren çok sayıda aracın mücadele ettiği Azerbaycan Grand Prix’sinin sonunda Oscar Piastri, Sergio Perez ve Carlos Sainz’in sonlara doğru dramatik bir kaza yapması sonucu Charles Leclerc’i damalı bayrağa kadar geçerek zafere ulaştı…

Piastri, 51 turluk mücadelenin ilk etaplarında pole pozisyonundaki Leclerc’in gerisindeydi ancak öndekilerin tek pit stop etabından kısa bir süre sonra onu geçti. Perez ve sonrasında Sainz de onlara katılarak, şampiyonluk için gergin bir dörtlü mücadeleye dönüştü.

Yarışın sonunda zirveye çıkan Piastri, birçok kez 1. sırayı ustalıkla savunmuş ve Leclerc’in lastiklerinin son turlarda zayıflamasıyla Ferrari’yi Perez ve Sainz’ın pençesine iten bir miktar nefes alma alanı kazanmıştı.

Sondan bir önceki turun başında, Leclerc’e yapılan başarısız bir geçişin ardından Perez’in Sainz ile tekerlek tekerleğe girmesiyle drama yaşandı. İkili, 2. ve 3. virajlar arasında muhteşem bir şekilde çarpıştı ve öğleden sonralarını beton duvarda sonlandırdı.

Yarış Sanal Güvenlik Aracı altında sona ererken, McLaren ve Piastri için kutlamalar durmadı. “Hayatımın en stresli öğleden sonrasını” hatırlayıp ikinci Grand Prix galibiyetini alarak McLaren’in takımlar şampiyonasında zirveye çıkmasına yardımcı oldular.

Piastri ve Leclerc’in ardından Perez-Sainz mücadelesinden en çok kazanan isim Mercedes’iyle beklenmedik bir şekilde podyuma çıkan George Russell olurken, 15. sıradan başlayan ve alternatif bir strateji izleyen Lando Norris ise yarışın sonlarına doğru şampiyonluk rakibi Max Verstappen’i geçerek 4. sıraya yükseldi.

Fernando Alonso, zorlu bir yarışın ardından Aston Martin’iyle yalnız bir öğleden sonra geçirdi ve altıncı sıraya yükseldi. Alex Albon ve Franco Colapinto ise Williams’ın sıralama turlarındaki güçlü performansının üzerine koyarak Grove merkezli takıma değerli puanlar kazandırdı.

Lewis Hamilton, motor sorunlarıyla ilgili olarak gridin arkasında başladığı yarışta Mercedes’e çift puan kazandırdı. Günün son ödülü ise Haas’ın yerine geçen Ollie Bearman’a gitti. Bearman, deneyimli takım arkadaşı Nico Hulkenberg’in hemen önünde etkileyici bir yarış çıkardı.

Sıralama turlarından diskalifiye edilen Pierre Gasly de sıralamanın gerisinden gelerek 12. sıraya yerleşti. Gasly’yi RB’den Daniel Ricciardo, Kick Sauber’den Zhou Guanyu ve Alpine’den takım arkadaşı Esteban Ocon takip etti. Son ikisi güç ünitesi cezalarından kurtuldu.

Diğer Sauber’de Valtteri Bottas yarışı son sırada tamamlarken, Perez ve Sainz, yarışın başında Lance Stroll ve Yuki Tsunoda ile yan yana yarışı tamamladılar. İlk turda yaşanan anlaşmazlıkta, Perez’in lastiği patladı, Yuki Tsunoda’nın ise aracı hasar gördü.

Piastri, son turu dikkatli bir şekilde tamamlayarak Leclerc’e karşı galibiyeti garantilerken, Perez ve Sainz’in tekerleklerini birbirine vurmasından faydalanan Russell, podyumdaki son yeri alarak Mercedes’e sevinecek bir şey verdi.

Norris, Verstappen’in birkaç puan daha gerisinde kalırken şampiyonluk adayı sırasıyla 4. ve 5. oldu. McLaren sürücüsü aynı zamanda en hızlı tur bonusunu da elde etti. Alonso, Williams ikilisi Albon ve Colapinto’nun ardından altıncı sırada yer aldı.

Hamilton dokuzuncu oldu, ardından Hulkenberg’e geç ve görünmeyen bir geçiş yapan son puan sahibi Bearman geldi. Gasly, Ricciardo ve Zhou lider turda bitiren son sürücülerdi ve Ocon ve Bottas çizgiyi geçen son sürücülerdi.

Perez ve Sainz, araçlarından inip neler olabileceğini düşündüler, ardından hakemlerin soruşturması geldi ve Stroll ve Tsunoda’ya katıldılar; ikisi de erken çarpışmanın sonuçlarına üzülüyorlardı.

İşte İlk Sıradaki 5 İsim:

Devamını Okuyun

Motor Sporları

2024 Azerbaycan Grand Prix’si Öncesinde Bilinmesi Gereken İstatistikler

Yayınlandı

on

Yazan

Radio Mood App

Bakü sokaklarındaki aksiyon, 13 Eylül Cuma günü ilk ve ikinci antrenmanlarla başladı, 14 Eylül Cumartesi günü final antrenmanları ve sıralama turları ile devam edecek ve ardından 15 Eylül Pazar günü ana etkinlik olan Azerbaycan Grand Prix’si başlayacak….

** İlk Grand Prix – 2017 (2016 Avrupa Grand Prix’si olarak)

** Pist Uzunluğu – 6.003km

** Tur rekoru – 1m 43.009s, Charles Leclerc, Ferrari, 2019

** En çok pole pozisyonu – Charles Leclerc (3)

** En çok galibiyet – Sergio Perez (2)

** Bilgi – En dar noktasında (Turn 8/9 ‘Old Town’ kompleksi), pistin
genişliği sadece 7,6 metredir

** 1. Viraj fren noktasına kadar pole koşusu – 141 metre (takvimdeki en
kısa mesafe)

** 2023’te tamamlanan geçişler – 50

** Güvenlik Aracı olasılığı – %57

** Sanal Güvenlik Aracı olasılığı – %29

** Pit stop zaman kaybı – 19,8 saniye (2,5 saniyelik sabitlik dahil)

Azerbaycan GP’de pole pozisyonunu alanlar:

2023 – Charles Leclerc (Ferrari)
2022 – Charles Leclerc (Ferrari)
2021 – Charles Leclerc (Ferrari)
2019 – Valtteri Bottas (Mercedes)
2018 – Sebastian Vettel (Ferrari)

Azerbaycan GP kazananları:

2023 – Sergio Perez (Red Bull)
2022 – Max Verstappen (Red Bull)
2021 – Sergio Perez (Red Bull)
2019 – Valtteri Bottas (Mercedes)
2018 – Lewis Hamilton (Mercedes)

Azerbaycan, yaklaşık sekiz yıl önce F1 takvimine girdiğinden beri aksiyon dolu, dram dolu yarışlara ev sahipliği yaptı; yüksek hızlı Bakü pisti ve korkutucu beton duvarları birçok sürücüyü zor durumda bıraktı.

Ancak hafızalarda başka bir nedenden ötürü yer eden bir an, Daniel Ricciardo’nun 2017 karşılaşmasındaki inanılmaz sollama performansıydı; bu performansın en önemli anı, ana düzlükte ve 1. Virajda üç araçlık geçişiydi.

Devamını Okuyun

Motor Sporları

7. Dünya Motokros Şampiyonası Bugün Kapılarını Açıyor

Yayınlandı

on

Yazan

Radio Mood App

Hazırlıkları tamamlanan dev organizasyon için beklenen gün nihayet geldi. Bu yıl 7. Kez düzenlenen dünya motokros şampiyonası, bugün kapılarını açıyor…

Türkiye’nin en büyük kamp ve karavan alanına sahip olan Afyonkarahisar, motokros tutkunlarını bir araya getiriyor. Aynı zamanda NG Afyon Motofest, 4-8 Eylül tarihlerinde Türkiye’nin en büyük gençlik ve spor etkinliği olarak, ünlü sanatçıların konserleriyle beş gün boyunca renkli etkinliklere sahne olacak. Türkiye Motosiklet Federasyonu Asbaşkanı Mahmut Nedim Akülke, bu büyük organizasyona tüm spor ve sanatseverleri davet etti…

Bu yıl 6. yılında 7. kez düzenlenen Dünya Motokros Şampiyonası, bugün itibarıyla başlıyor. Türkiye’nin en büyük kamp ve karavan alanına ev sahipliği yapan Afyonkarahisar, bu heyecan dolu etkinlik için adeta bir merkez haline geldi. Yarışların yanı sıra, 4-8 Eylül tarihleri arasında düzenlenecek NG Afyon Motofest de Türkiye’nin en büyük gençlik ve spor etkinliği olarak öne çıkıyor. Beş gün sürecek bu festivalde, birbirinden ünlü sanatçıların sahne alacağı konserler ve renkli etkinlikler hem katılımcılar hem de ziyaretçiler için unutulmaz anlar yaşatacak. Festival, sadece motokros tutkunları için değil, aynı zamanda müzikseverler ve festival meraklıları için de büyük bir çekim merkezi olma özelliğini taşıyor. Türkiye Motosiklet Federasyonu (TMF) Asbaşkanı Mahmut Nedim Akülke, “Bu büyük organizasyonun 180 ülkede 3,5 milyar izleyiciye ulaşacak. Altyapı ve üstyapısıyla dünyanın en iyi pistlerinden birine sahip olan Afyonkarahisar, tüm spor ve sanatseverleri ağırlamaya hazır. Geçen yıl 400 bin kişiyi misafir ettik, bu yıl ise hedefimiz 500 bin ziyaretçiye ulaşmak. Bu heyecan dolu etkinliğe tüm spor ve sanatseverleri bekliyoruz.’’ açıklamasını yaptı.

Şampiyona ve Festival Ekonomiyi Canlandıracak

Dünyada en önemli beş organizasyonundan biri olarak büyük ilgi gören, Türkiye’nin ekonomisi ve turizmi açısından önemli bir etkinlik olan Dünya Motokros Şampiyonası (7-8 Eylül) ve NG Afyon Motofest (4-8 Eylül) için geri sayım başladı. Heyecanın doruk noktasına taşınacağı ve 6 kıtada 180 ülkeden 3,5 milyardan fazla izleyiciye ulaşacak olan şampiyona, 300 milyon Euro’yu aşan bir medya değeriyle de global çapta ses getirecek. Bu dev organizasyon, Türkiye’nin ekonomi ve turizmine büyük katkı sağlayarak, 5 milyar TL’yi aşan ekonomik bir değer yaratması bekleniyor. Katılımcıların ve ziyaretçilerin yapacağı harcamalar, yiyecek-içecek, eğlence ve diğer hizmet sektörlerinde büyük bir canlılık yaratacak ve yerel ekonomiyi destekleyecek. Etkinlik kapsamında, Afyonkarahisar ve çevresindeki tüm otellerin doluluk oranı şimdiden yüzde yüze ulaşmış durumda. Bu da yerel esnafın önemli ölçüde kazanç sağlamasına olanak tanıyor.

Müzikseverler İçin Unutulmaz Bir Deneyim

Aynı zamanda, Türkiye’nin 2024 yılındaki en büyük gençlik ve spor etkinliği olan NG Afyon MOTOFEST, 4-8 Eylül 2024 tarihleri arasında yine Afyonkarahisar’da gerçekleştirilecek. Bu iki büyük etkinlik, hız, adrenalin, tutku ve eğlenceyi bir araya getirerek, yerli ve yabancı katılımcılar için unutulmaz anlar sunacak. NG Afyon MOTOFEST, Türkiye’nin ve dünyanın dört bir yanından gelen motosiklet tutkunlarını bir araya getirecek ve bu yıl 500 bine yakın ziyaretçinin katılması bekleniyor. Beş gün boyunca birçok marka tarafından düzenlenecek çeşitli aktiviteler ve spor etkinlikleriyle dolu olacak festivalin, müzik programı da oldukça dikkat çekici.

4 Eylül Çarşamba: Sena Şener – Ceylan Ertem
5 Eylül Perşembe: Dj Aslı Polat-Perküsyon Show / 90’s / 2000’s Türkçe Müzik Show-Şevval Sam
6 Eylül Cuma: Nova Norda – Madrigal
7 Eylül Cumartesi: -Ustalara Vefa Özel Konuk Gökhan Güney- Sefo
8 Eylül Pazar: Sıla

NG Afyon MOTOFEST, motosiklet tutkunları ve müzikseverler için unutulmaz bir deneyim sunacak.

Devamını Okuyun

Motor Sporları

Dünya Motokros Şampiyonası İçin Geri Sayım Başladı

Yayınlandı

on

Yazan

Radio Mood App

4-8 Eylül tarihlerinde gerçekleşecek Dünya Motokros Şampiyonası, hem yerel ekonomiye hem de Türkiye’nin uluslararası imajına önemli katkılar sağlıyor. Afyonkarahisar ve çevresindeki otellerin şimdiden tamamen dolduğu bu etkinlik, katılımcıların yapacağı yiyecek-içecek ve eğlence harcamalarıyla büyük bir canlılık yaratarak yerel esnafın yüzünü güldürecek. Geçen yıl gerçekleştirilen 123 milyon kredi kartı işlemi, bu yıl 500.000 ziyaretçiyle iki katına çıkacak. Ayrıca şampiyona, Türkiye’nin en büyük karavan alanını oluşturarak karavan turizmi açısından da önemli bir cazibe merkezi haline gelecek…

Dünyada en önemli beş organizasyonundan biri olarak büyük ilgi gören, Türkiye’nin ekonomisi ve turizmi açısından önemli bir etkinlik olan Dünya Motokros Şampiyonası (7-8 Eylül) ve NG Afyon Motofest (4-8 Eylül) için geri sayım başladı. Heyecanın doruk noktasına taşınacağı ve 6 kıtada 180 ülkeden 3,5 milyardan fazla izleyiciye ulaşacak olan şampiyona, 300 milyon Euro’yu aşan bir medya değeriyle de global çapta ses getirecek. Bu dev organizasyon, Türkiye’nin ekonomi ve turizmine büyük katkı sağlayarak, 5 milyar TL’yi aşan ekonomik bir değer yaratması bekleniyor.

Ülke Tanıtımına Büyük Katkı Sağlayacak

Dünya çapında büyük bir etkiye sahip olan şampiyona, bu yıl sponsorlar için benzersiz avantajlar sunarken ülkemiz ekonomisi içinde büyük bir katkı sağlayacak. Şampiyonanın ekonomik etkileri, kredi kartı harcamalarındaki artışla da kendini gösterecek. Katılımcıların ve ziyaretçilerin yapacağı harcamalar, yiyecek-içecek, eğlence ve diğer hizmet sektörlerinde büyük bir canlılık yaratacak ve yerel ekonomiyi destekleyecek. Etkinlik kapsamında, Afyonkarahisar ve çevresindeki tüm otellerin doluluk oranı şimdiden yüzde yüze ulaşmış durumda. Bu da yerel esnafın önemli ölçüde kazanç sağlamasına olanak tanıyor.

Ayrıca, Türkiye’nin en büyük karavan alanı olarak tanıtılacak olan bu etkinlik, karavan turizmini artırarak bölgenin turistik cazibesini daha da güçlendirecek. Geçtiğimiz yıl medya tanıtım değeri 300 milyon Euro’yu aşan bu organizasyonun, bu yıl daha da yüksek bir tanıtım değerine ulaşması bekleniyor.

Müzikseverler İçin Unutulmaz Bir Deneyim

Aynı zamanda, Türkiye’nin 2024 yılındaki en büyük gençlik ve spor etkinliği olan Ng Afyon MOTOFEST, 4-8 Eylül 2024 tarihleri arasında yine Afyonkarahisar’da gerçekleştirilecek. Bu iki büyük etkinlik, hız, adrenalin, tutku ve eğlenceyi bir araya getirerek, yerli ve yabancı katılımcılar için unutulmaz anlar sunacak. Ng Afyon MOTOFEST, Türkiye’nin ve dünyanın dört bir yanından gelen motosiklet tutkunlarını bir araya getirecek ve bu yıl 500 bine yakın ziyaretçinin katılması bekleniyor. Beş gün boyunca birçok marka tarafından düzenlenecek çeşitli aktiviteler ve spor etkinlikleriyle dolu olacak festivalin, müzik programı da oldukça dikkat çekici.

4 Eylül Çarşamba: Sena Şener – Ceylan Ertem
5 Eylül Perşembe: Dj Aslı Polat – Perküsyon Show / 90’s / 2000’s Türkçe Müzik Show – Şevval Sam
6 Eylül Cuma: Nova Norda – Madrigal
7 Eylül Cumartesi: -Ustalara Vefa Özel Konuk Gökhan Güney- Sefo
8 Eylül Pazar: Sıla
Ng Afyon MOTOFEST, motosiklet tutkunları ve müzikseverler için unutulmaz bir deneyim sunacak.

Devamını Okuyun
Reklam

En Çok Okunanlar