Microsoft, Call of Duty yapımcısı Activision Blizzard’ın 69 milyar dolarlık devralma işlemini tamamladı…
Bu gelişme, Xbox oyun konsolunun sahibi olan Microsoft’un, İngiltere’deki düzenleyicilerin onayının ardından küresel anlaşmaya yeşil ışık yakmasıyla ortaya çıktı. Rekabet ve Piyasalar Kurumu, ilk teklifi bloke ettikten sonra endişelerinin giderildiğini söyledi. Microsoft’tan Phil Spencer, Activision’ın güvenliğini sağlamanın “inanılmaz” olduğunu söyledi.
Anlaşmanın duyurulmasının ardından Activision Blizzard CEO’su Bobby Kotick, çalışanlarına gönderdiği bir mektupla 2023 yılı sonunda görevinden ayrılacağını doğruladı.
“Geçiş sürecine yardımcı olmaya tamamen kararlı olduğumu uzun zamandır söylüyorum” dedi. “[Phil Spencer ve ben] ekiplerimiz ve oyuncularımız için sorunsuz bir entegrasyon için birlikte çalışmayı dört gözle bekliyoruz.”
PlayStation üreticisi Sony gibi rakiplerin ve düzenleyicilerin oyun sektöründeki rekabetle ilgili endişelerine rağmen, Microsoft Gaming’in CEO’su olan Bay Spencer oyunculara güven vermeye çalıştı.
Bay Spencer, devralmanın ardından yaptığı açıklamada, “Xbox, PlayStation, Nintendo, PC veya mobil cihazlarda oynasanız da, burada hoş karşılanıyorsunuz – ve en sevdiğiniz seriyi oynadığınız yer Xbox olmasa bile hoş karşılanmaya devam edeceksiniz” dedi.
“Çünkü herkes oynadığında hepimiz kazanırız. Bugünkü haberimizin, oynamanın daha fazla yolu için bir olasılıklar dünyasının kilidini açacağına inanıyoruz.”
Üzerinde yeniden çalışılan anlaşmaya göre Microsoft, Activision’ın oyunlarını konsollarda ve PC’lerde bulut üzerinden dağıtma hakkını Fransız video oyunu yayıncısı Ubisoft’a devretti.
Ancak, bir taviz verilmiş olsa da, Microsoft artık Call of Duty, World of Warcraft ve Candy Crush gibi firmaya büyük gelirler sağlayacak oyunları kontrol edecek.
CMA, revize edilen anlaşmanın oyun sektöründe “rekabetçi fiyatları koruyacağını” ve daha fazla seçenek ve daha iyi hizmet sağlayacağını söyledi.
Ancak, devralmayı onaylamasına rağmen, izleme kurulu Microsoft’un yaklaşık iki yıl süren mücadeledeki tutumunu eleştirdi.
Son Engel De Aşıldı
Bay Smith, Microsoft’un “CMA’nın kapsamlı incelemesi ve kararı için minnettar olduğunu” söyledi.
Microsoft, Activision için hisse başına 95 dolar gibi yüksek bir fiyattan nakit ödeme yapıyor; bu da Activision’ın görevden ayrılan CEO’su Kotick’in 400 milyon dolar, Yönetim Kurulu Başkanı Brian Kelly’nin de sahip oldukları hisseler üzerinden 100 milyon dolar kazanacağı anlamına geliyor.
Yeniden yapılandırılan anlaşma kapsamında Microsoft, Activision oyunlarını buluttan yayınlama haklarını Avrupa Ekonomik Alanı (EEA) dışında 15 yıl süreyle Ubisoft’a devretmeyi kabul etti. Buna AB ülkelerinin yanı sıra İzlanda, Lihtenştayn ve Norveç de dahil.
15 yıl dolduktan sonra Ubisoft artık Activision’ın içeriğinin bulut oyun haklarını elinde tutmayacak, ancak düzenleyicinin bu sürenin bulut oyun pazarının daha rekabetçi olması için rakiplerin kurulmasını sağlayacağına inandığı anlaşılıyor.
Microsoft bu devralma işleminin Xbox konsoluna olan talebi artıracağını ve teknoloji firmasının Xbox Game Pass hizmetine daha fazla oyun eklemesini sağlayacağını umuyor; bu hizmette üyeler bir abonelik ücreti ödeyerek buluttan indirerek ya da yayınlayarak bir oyun kataloğuna erişebiliyor.
Activision ile yapılan anlaşma aynı zamanda Microsoft’un Candy Crush gibi oyunların başarısını artırma umuduyla yalnızca mobil oyunlara yönelik bir stüdyoya sahip olacağı anlamına geliyor.
Bu devralma Microsoft’u bir video oyunu devi olarak daha da sağlamlaştıracak ve PlayStation konsolunun sahibi Sony ve pazar lideri Tencent’in ardından sektördeki en büyük üçüncü oyuncu olmak üzere Nintendo’nun önüne geçirebilecek.
Kaynak: BBC.
Yorum yazabilmek için giriş yapın Giriş