Bizimle iletişim kur

Sinema

İşte 22.Uluslararası Frankfurt Türk Film Festivali Finalistleri! 

Yayınlandı

on

Radio Mood App

“Sesini yükselt!” Mottosu ile yola çıkan Uluslararası Frankfurt Türk Film Festivali komitesi Karaköy Novotel’de bir basın toplantısı düzenledi. Basın toplantısına Festival Kurucu Başkanı Hüseyin Sıtkı, Türk ve Alman jüri üyeleri, Festival ekibinin yanı sıra Festivalin 2022 Türkiye Proje Ortağı Film-San Vakfı yetkilileri ile, oyuncular, yapımcılar, yönetmen ve müzisyenler de katıldı. Finalistlerin açıklandığı toplantıda, bu yıl 22.’si yapılacak olan Festivalin 26 Haziran – 1 Temmuz 2022 tarihlerinde gerçekleşeceği, mottosunun ise “Sesini yükselt!” olduğunun altı çizildi.

22. Uluslararası Frankfurt Türk Film Festivali Festival Başkanı Hüseyin Sıtkı, konuşmasına basın mensupları ve konuklara verdikleri desteklerden ötürü teşekkür ederek başladı. Sıtkı, pandemi, savaşlar, iklim krizi gibi bir çok olumsuzluklarla karşı karşıya kalındığını ve her zamankinden daha çok umuda, cesarete ve mücadele gücüne ihtiyaç olduğunu dile getirerek şöyle devam etti,”Sinemanın şüphesiz kaliteli bir yaşama katkısı büyük. Festivalimiz de bu anlamda bir çok film sunuyor. Bu yüzden de 22.’sini gerçekleştirdiğimiz bu yıl ki festivalimizin mottosunu ‘Dünyamızın ihtiyacı olan cesur filmler- sesini yükselt-” olarak belirledik” dedi. Türk kültürünün bir parçası olan Türk sinemasını ve Türk insanını iyi bir şekilde temsil etmek ve tanıtmak amacıyla festivali düzenlediklerine dikkati çeken Sıtkı, festivalin bugüne kadar çok sayıda filmi ve yüzlerce konuğu ağırladığını dile getirdi

Nur Sürer ve Menderes Samancılar’a Onur, Renan Fosforoğlu’na Vefa Ödülü 

Hüseyin Sıtkı, 2022 yılının Yaşam Boyu Onur ödüllerini Nur Sürer ve Menderes Samancılar , Vefa ödülünün ise Renan Fosforoğlu’ na verilmesine karar verildiğini belirtti. 

Reklam

Film-San Vakfı Başkanı ve festivalin Türkiye proje ortağı Engin Çağlar’da 1968’den itibaren sinema sektörünün içinde olduğunu söyledi. Festival ekibinde yer almaktan mutlu olduğunu kaydeden Çağlar, “Frankfurt çok önemli bir yer. Ben dört sene Almanya’da üniversite okudum. Almancayı da iyi konuştuğum için bir süre de festivalin içinde olacağım düşüncesindeyim. Hepinize iyi çalışmalar diliyorum. Yüzleriniz gülmeye devam etsin.” diye konuştu.

İlk kez 1989’da, öğrenciyken Türkiye’ye geldiğini söyleyen Uzun Metraj Ana Jüri Başkanı Dirk Schafer, 2,5 yıl aranın ardından yeniden İstanbul’da olduğu için mutluluk duyduğunu belirterek, “Türkiye ile çok derin bir bağım var.” ifadelerini kullandı. Hayatında sinemanın önemini anlatan ve sinema alanındaki çalışmalarına değinen Schafer, festivalin çok zengin bir programla sinemaseverlerin karşısına çıkacağını kaydetti.

“Jüri olarak bütün filmler dikkatle değerlendirildi”

Üniversiteler arası Kısa Film Ana Jüri Başkanı, yönetmen Ali İlhan ise ilk kez bir jüriye başkanlık ettiğini belirterek, şunları söyledi:”İnanılmaz bir sorumluluk hissediyorum. Benim de yolculuğum kısa filmle başladı. İlk filmimi çektikten sonra bütün festivallere heyecanla yolluyordum. Bu nedenle festivallerde finalist olmanın ve ödül almanın ne kadar önemli olduğunu biliyorum. Bu nedenle jüri olarak bütün filmleri dikkatle değerlendirdik.

Festivalin Türkiye koordinatörü Serap Gedik konuşmaların ardından finale kalan filmlerin isimlerini paylaştı.

Reklam

Uzun metraj kategorisinde 11 film finale kaldı 

Uzun Metraj film yarışmamıza 31 film başvurdu. Görsel ve teknik uygunlukları incelenerek seçilen 26 film Yasemin Sezgin, Cüneyt Turgut ve Şan Bingöl’den oluşan seçici kurula iletildi. Seçici kurulun değerlendirmeleri sonucunda seçilen 11 film, Dirk Schafer başkanlığındaki Ana Jüriye yollandı. Ana jürimizde diğer üyeler ise Susanne Schmitt, Doris Hepp, Murat Selen, Emre Oskay, Selen Uçer, Muhammet Uzuner olarak sıralanmaktadır. Ana jürimizin değerlendirme yaptığı 11 filmi alfabetik sırayla açıklamak istiyorum.

– Beni Sevenler Listesi, – Bir Nefes Daha, – Çatlak, – Daha İyi Bir Yarın, – Klonike, 

– Koridor, – Kumbara, – Okul Traşı,  – Sabırsızlık Zamanı, – Sardunya, – Sen Ben Lenin 

Belgesel kategorisinde başvuran film sayısı 197

Reklam

Belgesel dalında ise başvuru yapan film sayımız 197. Yine teknik ve görsel olarak şartnameye uygunluklarına bakılarak seçilen 61 film Kıvanç Terzioğlu, Nuriye Arı, Burak Ateş ve Oğuzhan Yıldız’dan oluşan kısa film seçici kuruluna iletildi. Seçici kurulun değerlendirmesi sonrasında ise 27 film seçilerek İranlı yönetmen Zöhre Zamani başkanlığındaki Dr.Ebru Özyurt, Nilüfer Açıkalın, Jonas Eglert Gülçin Wilhelm’den oluşan belgesel Ana Jürisine iletildi. Seçilen 27 filmi açıklıyorum.

– Acı ve tatlı,  – Ataların Uykusu, – Bir Başka Köy, – Bizim İçin, – Bu da mı gol değil?, 

– Bulak,  – Duvardaki Sesler, – Eksik Cümleler, – Fındık balığı, – Goca yörüğün tohumları, – Güney Kutbu ve Küresel İklim Değişikliği, – Haymatlos – Vatansız, – Her şey yolunda, – Heyamola, – İçtima, – Kapıyı Açık Bırak, – Kaplanın rüyası,  – Kozanın Ölümü, – Kördüğüm,- Kum Tanesini Beklerken, – Maffy’’s jazz, – Merhaba Canım,

– Saatler, – Sıcak yatak, – Taşlarla konuşan adam, – Unkapanı bitmeyen masal

– Yüzyıldır açılmamış Mektuplar,

Reklam

Belgesel dalında ödül kazanan filmimiz 27 Haziran gecesi yapılacak ödül töreninde açıklanacaktır.

Turk

Üniversitelerarası kısa filmde 15 Türk, 3 Alman film finalde

Son kategorimiz Üniversitelerarası kısa film dalında ise başvuran Türk film sayısı 91. Yine teknik ve görsel şartname uygunluğu kontrol edildikten sonra belirlenen 62 film, Mahmure Vaizoğlu, Yiğit Armutoğlu, Nagehan Onat ve Hikmet Aydoğan’dan oluşan seçici kurula iletildi. Seçici kurulun değerlendirmesi sonucunda da 15 film, Cansel Elçin,  Selin Kavak, Klaus- Peter Roth’tanoluşan ve başkanlığını yönetmen Ali İlhan’ın yaptığı kısa film ana jürisine İlettildi. Bu dalda Almanya’dan ise 11 film başvurdu ve ön değerlendirme sonrasında 3 film ana jüriye iletildi. Bu filmler sırasıyla, 

Türk Kısa filmleri

– 9:16, – Agony,  – Annem Hakkında, – Aynı Gecenin Laciverti, – Cevher, – Çerçeve, 

– Çeşme, – Dolmalık Biber, – First 10 K, – Meryem, – Mutavva, – Odyssey, – Özür

Reklam

– Tül, – Yasemin

Alman kısa filmleri

– Cola Oder Limo, -Ericas Wahnsınn, – No – Competition      

Kısa film dalında da  ödül kazanan Türk ve Alman filmlerimiz 27 Haziran gecesi yapılacak ödül töreninde açıklanacaktır. En iyi film, En iyi yönetmen, En iyi görüntü yönetmeni, En iyi senaryo, En iyi müzik, En iyi kadın ve erkek oyuncu olmak üzere 7 dalda verilecek ödüllerimiz ise 1 Temmuz 2022 tarihindeki ödül töreninde kamuoyu ile paylaşılacaktır.”

Kültür ve Turizm Bakanlığı, Frankfurt Belediyesi ve Almanya Hessen Eyaleti Bilim ve Kültür Bakanlığı desteğiyle Kültürlerarası Transfer Derneğinin ev sahipliğinde düzenlenen festival, 26 Haziran-1 Temmuz arasında Almanya’da gerçekleştirilecek.

Reklam
Devamını Okuyun
Reklam

Sinema

Süper Köpekler Ne Zaman Vizyonda Olacak? Fragman İzleyin

Küçük izleyiciler için Süper Köpekler filmi vizyona girmeye hazırlanıyor. Bu animasyonda minikleri neler beklediğini haberimizdeki fragmanda izleyebilirsiniz. Hem de Süper Köpekler filminin fragmanını Türkçe dublajlı olarak izleyeceksiniz.

Yayınlandı

on

Yazan

Radio Mood App

Süper Köpekler komik ve macera dolu hikayesiyle beyaz perdede…

Büyük abi Cino bir bilim insanını gözüne girmeye çalışırken Lisa bir dans yarışmasını kazanmanın peşine düşer, Minik Aliş ise Aleks ve Tima’nın futbol konusundaki anlaşmazlığının önüne geçmek ve onları barıştırmak için barış elçisi olmaya karar verir.

Süper Köpekler, 10 Mayıs’ta sinemalarda…

Reklam

Devamını Okuyun

Sinema

“Takan Takana” Filminin Oyuncuları Kimler?

“Takan Takana” filminin oyuncuları sete çıktı.

Yayınlandı

on

Yazan

Radio Mood App

Güçlü oyuncu kadrosuyla dikkat çeken Takan Takana filmi sete çıktı. Zafer Algöz Seda Bakan, Özge Özberk, Bora Akkaş, Ecem Erkek, Sarp Akkaya, ve Çiçek Dilligil’i kadrosunda buluşturan film, 15 Kasım’da vizyona girecek.

Fransız yazar Laurent Baffie’nin Toc Toc adlı tiyatro oyunundan uyarlanan filmin yönetmen koltuğunda Yunus Nihat Özcan oturuyor. Senaryo uyarlamasını ise Ferhat Ergün üstleniyor.

Kaynak: NLife.

Reklam

Devamını Okuyun

Sinema

“The Watchers – Gözcüler” Filminin Türkçe Alt Yazılı Fragmanı Yayınlandı – İzleyin

Yayınlandı

on

Yazan

Radio Mood App

Gösteriye hoş geldiniz. Gözcüler, 7 Haziran’da sadece sinemalarda…

Devamını Okuyun

Köşe Yazıları

“Back To Black” Film Yorumları | Spoilersız

Amy Winehouse biyografik filmi “Back to Black” son yıllarda beyazperdede yerli ve yabancı bir çok örneğini izlediğimiz yapımların son örneği. Peki izlenir mi?

Yayınlandı

on

Yazan

Radio Mood App

Amy Winehouuse’un biyografik filmi “Back To Black” merakla beklediğimiz filmlerden birisiydi. Filmi vizyona girmeden 3 gün önce izledim. Müzikleri açısından film Amy Winehouse’u ve tarzını sevenleri hayli tatmin edecek düzeyde bir yapıya sahip. Peki müzikler güzel ama bu film izlenir mi?

Sorunun cevabına hem artılarını hem de eksilerini yazarak geçelim.

Back To Black Filminin Artıları

Filmi izlemeden önce yaklaşık iki saatlik süresi ile acaba uzatılarak sıkıcı mı olmuş diye merak ettirmesine rağmen bitişin ardından yeterli bir süre olduğunu düşündürdü. Bunda en önemli etken ise genç yaşta kaybettiğimiz bu müzisyenin özel hayatı + müzik kariyerini hem onun şarkıları hem de müziğine yön veren diğer şarkıları duyarak geçiriyoruz. Yaklaşık 15 şarkının bu 120 dakika içerisine dağıtılarak izlemek filmin artılarından biriydi.

Baş roldeki Marisa Abela bence şarkıları Amy Winehouse’a çok benzer bir tonlama ile başarıyla seslendirmiş.

Reklam

Filmin soundtrack albümüne imza atan usta müzisyen Nick Cave’in Amy Winehouse için seslendirdiği yeni şarkısı “Song For Amy” şarkısını da duymak hayli özeldi.

Back To Black Filminin Eksileri

Radio Mood Web Yayın Yönetmeni Tolga Yiğit

Filmin en handikaplı noktası tıpkı Whitney Houston filminde de yaşadığımız gibi harika şarkılar olmasına rağmen şarkıların bestelenme süreçlerine ve ardındaki hikayelerin derinine inilemeyişi. Bu filmde sanatçının 27 yaşında aramızdan ayrılışının da etkisi olabilir. Ya kısa yaşamındaki o üretim süreçlerine kimse şahitlik etmemiş ve yönetmene anlatamamış ya da yönetmen izleyiciyi bu anlatımlarla sinemaya çekemeyeceğini düşünerek hayatındaki sıkıntılara ve bağımlılıklarına odaklanmış olabilir.

Bergen, Dilberay filmlerinde de sanatçıların acı, keder ve çile dolu yaşam hikayeleri filmin odağı olmuştu.

Filmde mendil ıslatacağınız bir kaç sahne olmasına rağmen o anlarda da duygusal olarak zirveye çıkamadığımı belirtmeliyim. Belki de siz göz yaşlarınıza hakim olamayabilirsiniz. Öyle olursa diyebilirim ki bu benim taş kalpliliğimden kaynaklanmıştır. 😉

Amy Winehouse’un Düştüğü Boşluk

Filmde kısıtlı anlarda gördüğümüz kadarıyla Amy çok üretken olmayan bir söz yazarı olduğunu söyleyerek; hayattan ve yaşadıklarından beslendiğini anlatıyordu. Bu beslenme ile hayatın içinden kimi zaman dinleyeni gülümseten sözlere sahip eski sevgilelere yazılmış şarkılarını dinliyorsunuz. Ve sonrasında kendi özel hayatındaki düşüşlerin yansıdığı derin şarkıları da.

Amy küçük yaştayken ayrılan babası ve annesinin ayrılığının derin yaraları sanki onun yetişkinliğe adım attığı dönemde “Eş olmayı”, “Delice aşık olmayı” ve “çocuk sahibi olmayı” tutkulu şekilde arzulamasına ve bu arzularına ulaşamadıkça da derin bir boşluğa düşerek alkol ve bağımlılığın içine düşmesine sebep oluyor. Ve bu süreç, çıkış ve inişlerle bizi hikayenin sonuna götürüyor.

Reklam

Back To Black Filmini Kimler İzlemeli?

Bu trajedik hikayeyi ve sadece filmdeki sorunları izleyince insan “Ah be Amy keşke bunları bu kadar kafana takmasaydın” demeden edemiyor.

Ama ince ruhlu ve yaralı kalpli bir isim o.

Amy Winehouse ya bizim ülkemizde yaşayan bir genç olsaydı neler olurdu acaba?

Peki gelelim “Back To Black Filmini Kimler İzlemeli?” sorusunun cevabına : Bir baş yapıt olmasa da özellikle Amy Winehouse ve onun tarzındaki müzikleri sevenler için hafta sonunda iyi bir alternatif olan “Back to Black” filmi “Bohemian Rhapsody”den biraz aşağıda “I Wanna Dance With Somebody”den ise biraz yukarıda bir film olarak sizleri bekliyor.

İzleyeceklere şimdiden iyi seyirler

Reklam

Tolga Yiğit

Devamını Okuyun
Reklam

En Çok Okunanlar