Bizimle iletişim kur

Sanat

Sinemanın İkonik İsmi Monica Belluci İlk Kez Türkiye’de!

Yayınlandı

on

Radio Mood App

Dünyaca ünlü yıldız Monica Belluci, Tom Volf’un yazıp yönettiği Maria Callas’ın hayatına dair bilinmeyen detayların ve ilginç hikayelerin yer aldığı tek kişilik tiyatrosuyla, Zorlu PSM ve Piu Entertainment iş birliğiyle ilk kez Türkiye’de olacak.

Tüm zamanların en büyüleyici, en nadide ve en hüzünlü sesine sahip Yunan asıllı ünlü soprano Maria Callas’ın Tom Volf tarafından kaleme alınan “Maria by Callas” kitabından yine kendisi tarafından sahneye uyarlanan “Maria Callas: Mektuplar ve Anılar” dünyaca ünlü İtalyan oyuncu Monica Bellucci’nin göz dolduran performansı ile 14 Aralık akşamı Zorlu PSM Turkcell Sahnesi’nde olacak.

Sinema kariyerindeki başarısını birkaç defa seçildiği dünyanın en güzel kadını unvanıyla taçlandıran Monica Bellucci, uluslararası sinemanın en ünlü yüzlerinden biri haline geldi. Bu muhteşem kariyerin devamında ise yeni projesi olan “Lettres et Mémoires by Maria Callas” okumalarını sahneleyecek.

Dünyaca ünlü unutulmaz sopranonun gücü ve kırılganlığını titizlikle yorumlayan İtalyan oyuncu Monica Bellucci’nin performansı ile seyirci karşına çıkmaya hazırlanan “Maria Callas: Mektuplar ve Anılar”, Callas’ın şöhretinin ötesinde sadece Maria olarak esasında kim olduğunu, nereden geldiğini, şöhretini ne zorluklarla kazandığını, dostluklarını ve aşklarını anlatıyor. Maria Callas’ın New York’taki mütevazı çocukluğundan Atina’daki savaş yıllarına, operadaki ihtiyatlı duruşundan skandallar ve kişisel sorunlarla gölgelenmiş bir kariyere, 20. yüzyılın en büyük sesinin en derin ve dokunaklı hikayesi, Monica Bellucci’nin anlatımıyla sahneye taşınacak.

Reklam

Monica Bellucci’nin hayat verdiği unutulmayacak Maria Callas performansının biletlerine çok yakında biletix.com ve passo.com.tr üzerinden ulaşabilirsiniz.

Etkinliğe Giriş Aşı Kartı Veya PCR Testi İle Olacak

Etkinliğe katılım için girişte HES uygulaması üzerinden aşı kartı gösterilmesi veya azami 48 saat önce yapılmış negatif sonuçlu PCR testi zorunluluğu bulunuyor. T.C. Sağlık Bakanlığı tarafından belirlenen aşı takvimini tamamlamış kişiler, son aşı tarihlerini takip eden 14. günden itibaren, Covid-19 geçirmiş kişiler ise izolasyon süreçlerinin tamamlanmasından itibaren 180 gün süre ile etkinliğe girebilecekler. Kişi hastalığı geçirmemiş veya aşılı değil veya negatif PCR testi yok ise etkinliğe katılmasına müsaade edilmeyecek. Tüm sanatseverlere steril ve güvenli bir deneyim ortamı yaratmak için yönetmeliklerde yer alan kuralları harfiyen uygulayan Zorlu PSM; aldığı önlemler çerçevesinde ateş ölçümü, fiziki mesafe kuralları, dijital bilet, temassız ödeme, ileri teknoloji hijyen ve dezenfektasyon uygulamalarına devam ediyor. Günlük rutin temizlik süreçlerinin yanı sıra düzenli olarak profesyonel ekiplerin desteğiyle dezenfekte de edilen Zorlu PSM, yakın zamanda hayata geçirdiği dijital bilet uygulaması ile de sanatseverleri etkinliklerle buluşturmak için gereken bütün kolaylıkları sağlamayı sürdürüyor. Hem Zorlu PSM içinde hem de gösteri salonlarındaki klima santrallerinde %100 taze hava ile çalışan, virüs ve bakterilere karşı korunmada en etkili yöntem olarak öne çıkan UVC (Ultraviyole) teknolojisi kullanılmaktadır.

Reklam

Sanat

Pera Müzesi’nin yeni sergisi “Ters Yüz PƎRⱯ” 23 Mayıs’ta açılıyor

Suna ve İnan Kıraç Vakfı Pera Müzesi yeni sergisi Ters Yüz PƎRⱯ’yı sanatseverlerle buluşturmaya hazırlanıyor. Pera Müzesi’nin ziyarete açıldığı 2005 yılından günümüze uzanan, üniversitelerle iş birliği yaparak gerçekleştirdiği gelenekselleşmiş sergileri arasına katılacak olan Ters Yüz PƎRⱯ, İstanbul’daki mevcut sanat kurumlarına ve kentsel çevrelerine dair çoklu bakış açılarını, yüksek kültür ve popüler kültür arasında hareket ederek bir araya getiriyor. 

Yayınlandı

on

Yazan

Radio Mood App

Yerel, kâr amacı gütmeyen sanat mekânlarına odaklanan ve kamusal programına kültür-sanat çalışanları ile ziyaretçileri de dahil eden sergi, alternatif değerler üzerine düşünüyor, değerlendirmeler yapıyor.

Pera Müzesi’nin yeni sergisi Ters Yüz PƎRⱯ: Mekânlar ve Metinler Üzerine Denemeler 23 Mayıs’ta ziyarete açılıyor. Bauhaus-Universität Weimar’dan Prof. Mona Mahall ve Yelta Köm yürütücülüğündeki “Temsil Pratikleri ve Politikaları” bölümü ve Bremen Sanat Üniversitesi’nden Prof. Aslı Serbest yürütücülüğündeki “Geçici Mekânlar” bölümü iş birliğiyle düzenlenen Ters Yüz PƎRⱯ, küresel kapitalist ilişkileri ve yerelleşmiş kültürel pratikleri araştırıyor. Ayrıca mimarinin, kurumların kentsel çevreleriyle ilişkilerinde hem kurucu hem de açığa çıkarıcı bir rol oynayarak bu kurumların belirli bir yer ve zamanda nasıl aracılık ettiğini ve işlediğini inceliyor.

Hem birbirine bağlanan hem parçalanan dünya

Suna ve İnan Kıraç Vakfı Oryantalist Resim Koleksiyonu‘nda yer alan iki tablodan hareketle yola çıkan Ters Yüz PƎRⱯ sergisi üç bölümden oluşuyor. “Küreseller”bölümünde, ışıklı tabelaların, havuzların, Guzmanya bitkisinin ve deterjan kokularının adaptasyonları küresel kenti bir harabe olarak taklit ve teşhir ederken, Pera Müzesi’nin Art Deco kafesinden ödünç alınan avize de kurumun cazibeli kırılganlığının altını çiziyor. “Basamaklar”, dünyayı ya da bu bağlamda Pera bölgesinin merdiven ve rampalarla dolu karmaşık ve parçalı kentsel topografyasını temsil etmenin imkansızlığıyla oluşan travmayı işaret ediyor. Bu basamaklar, özellikle Bauhaus modernizminin ve genel olarak Batılılaşmış bir modernitenin yaygınlaştırdığı evrenselci biçim ve norm hayalini absürt hale getiriyor. “Spekülasyonlar” ise süregelen eşitsizlikleri ve şiddeti farklı bir şekilde harekete geçirerek gitgide soyutlaşan küresel ekonomik, politik, estetik spekülasyon ve değerlendirme süreçlerini yorumluyor. Yerel, kâr amacı gütmeyen sanat mekânlarına odaklanan ve kamusal programına kültür-sanat çalışanları ile ziyaretçileri de dahil eden sergi, alternatif değerler üzerine düşünüyor, değerlendirmeler yapıyor.

Reklam

Ters Yüz PƎRⱯ, kendini, hem giderek birbirine bağlanan hem de parçalanan bir dünyada kurumların rolünü keşfetmek için ortaklaşa bir pratiği benimseyen bir kurum olarak öneriyor. İstanbul, Ankara, İzmir, Tahran, Hong Kong, Osaka, Berlin, Weimar ve Almanya’nın diğer kentlerinden sanatçı, mimar ve araştırmacıları bir araya getiren serginin katılımcıları arasında şu isimler yer alıyor: Anıl Aydınoğlu, Arın Aydın, Aslı Serbest, Ayça Tuğran, Çisel Karacebe, Celal Orkun Gözübüyük, Dorian Beer, Elizaveta Boucke, Elif İmre Bilgin, Helen Christina Hümmer, Iben Schneider, Jolina Mix, Jisu Kim, Kitman Yeung, Leonie Link, Mona Mahall, Negar Rahname, Talia Ölker, Yelta Köm, Yuhe Lin.

Pera Müzesi’nin yeni sergisi Ters Yüz PƎRⱯ, 23 Mayıs – 18 Ağustos arasında müzenin 4. ve 5. katlarında ziyaret edilebilir.

Pera Müzesi Salı’dan Cumartesi’ye 10.00-19.00, Pazar günleri 12.00-18.00 saatleri arasında gezilebilir. Cuma günleri “Uzun Cuma” kapsamında 18.00-22.00 arası tüm ziyaretçiler, Çarşamba günleri ise “Genç Çarşamba” kapsamında tüm öğrenciler müzeyi ücretsiz ziyaret edebilir.

Reklam
Devamını Okuyun

Sanat

Ahmet Mithat Efendi’nin Başucu Kitabı “Felatun Bey ile Rakım Efendi” Günümüz Türkçesiyle Yeniden Basıldı

Yayınlandı

on

Yazan

Radio Mood App

Tanzimat döneminin akıllarda yer eden yazarlarından, gazeteci ve yayıncı Ahmet Mithat Efendi’nin Türk edebiyatına yön veren eseri Felatun Bey ile Rakım Efendi, özenti batılı Felatun “Bey” ile bilge doğulu Rakım “Efendi” üzerinden yanlış batılılaşmayı anlatıyor. Kitap, açıklamalı orijinal metin ve günümüz Türkçesiyle, iki versiyonda basılacak…

Yazdığı ve çevirdiği eserlerle halkın aydınlanması için çalışan önemli isimlerden biri olan, Türk edebiyatının usta kalemi Ahmet Mithat Efendi’nin en çok bilinen eseri Felatun Bey ile Rakım Efendi Can Yayınları’ndan çıktı. Modernitenin insan doğası, üretim biçimleri, yaşam koşulları, şehirleşme gibi pek çok kritik alan üzerindeki etkilerini anlatan roman, modern edebiyatımıza yön veren temel eserlerden. Felatun Bey ile Rakım Efendi, Osmanlı İmparatorluğu’nun eğitim, askeriye, ekonomi, hukuk gibi gündelik hayatı doğrudan belirleyen alanlarda köklü reformlar yapmasının ardından ortaya çıkan “yeni insan tipi”ne odaklanıyor. Özenti batılı Felatun “Bey” ile bilge doğulu Rakım “Efendi” üzerinden yanlış batılılaşmayı gözler önüne seren kitap, Türk edebiyatındaki kırılmayı ve Tanzimat dönemini anlamak isteyen herkes için iyi bir kaynak.

Bir başucu kitabı

Reklam

İlk kez 1875’te okurla buluşan Felatun Bey ile Rakım Efendi, geç dönem Osmanlı toplum yapısındaki dönüşüm, kapitalistleşme, çalışma hayatı, kölelik, Müslüman ve gayrimüslim, kadın ve erkek ilişkileri gibi konuları edebi şekilde anlatırken sosyal bilimlerin pek çok disiplinini ilgilendiren konuları yorumlamasıyla araştırmacılar için de bir baş ucu kitabı oluyor. Romanın iki kahramanı Felatun Bey ve Rakım Efendi, Ahmet Mithat’ın ilerleyen yıllarda başka metinlerinde de kullanacağı, bir bakıma edebiyatımızda yeniden icat ettiği “zıtlık” yapısının ilk örneklerinden.

Tanzimat döneminin en önemli ve en popüler yazarlarından olan, edebiyattan bilime farklı konularda yüzlerce kitap yazan Ahmet Mithat Efendi’nin birçok yazara ilham kaynağı olan bu büyük eseri, günümüzde de hâlâ aynı keyifle okunuyor.

Felatun Bey ile Rakım Efendi, yazıldığı günkü gibi orijinal metniyle ve açıklamalı notlarıyla Can Yayınları’nda. Kitap ayrıca günümüz Türkçesiyle de basıldı.

Reklam
Devamını Okuyun

Sanat

Walter Scott’tan Bir Nefeste Okunan Uğursuz Öyküler Geliyor

Yayınlandı

on

Yazan

Radio Mood App

İskoç kültürü ve edebiyatının en değerli temsilcilerinden Sir Walter Scott, gizemli karakterler, tılsımlı nesneler ve tuhaf olaylarla dolu öyküleriyle okurla buluşuyor…

Bitsin istemeyeceğiniz, bir nefeste okunan hikâyelerden oluşan Margaret Teyzemin Aynası, Can Yayınları etiketiyle raflarda!

İskoç yazar Walter Scott’ın The Keepsake Stories adlı kitabından derlenen Margaret Teyzemin Aynası, gizemli karakterler, tılsımlı nesneler ve tuhaf olaylarıyla bir yandan sonunu beklemeye dayanamayacağınız bir yandan da bitsin istemeyeceğiniz öykülerden oluşuyor.

Reklam

Yarı biyografik öğeler taşıyan eserde, İskoç yazar Margaret Teyze’den dinlediğini söylediği bir hikâyeyi okura tüm gizemiyle aktarıyor.

Devamını Okuyun

Sanat

Borusan Sanat’ta Mayıs Ayında Neler Var?

Yayınlandı

on

Yazan

Radio Mood App

Borusan Sanat, Mayıs ayında birbirinden değerli sanatçıları ağırlamaya devam ediyor. Borusan İstanbul Filarmoni Orkestrası, “BİFO: Nisan Ak & Zee Zee” ile sezonun son konserinde müzikseverlerle buluşacak. Borusan Müzik Evi bu ay üç konsere ev sahipliği yapacak. Borusan Sanat’ın çevrimiçi video platformu borusansanat.tv’de ise müzikseverleri bu ay beş konser kaydı bekliyor.

BİFO, sezon kapanışı yapıyor

Borusan İstanbul Filarmoni Orkestrası, sezonun kapanış konserinde dinleyicilerine modernleşmeden önceki Avrupa’nın müzik tarihine altın harflerle yazılan repertuvarından bir seçki sunacak. BİFO ile Çin asıllı Amerikalı piyanist Zhang Zuo ya da müzikseverler tarafından yaygın bilinen adı ile Zee Zee’yi buluşturan bu konserde, BİFO’yu şef Nisan Ak yönetecek. Kapanış konserinde bu dönemden seçkin yapıtlar seslendirilecek.

Reklam

Konser öncesinde Aydın Büke, Zorlu PSM’nin Meydan Fuaye alanında 19.00-19.30 saatleri arasında konser üzerine keyifli bir söyleşi gerçekleştirecek. Bu sohbetin devamı ve canlı konser yayını 19.45’ten itibaren radyo Borusan Klasik’te.

Borusan Müzik Evi’nde iki konser birden

3 Mayıs Cuma günü saat 21.00’de Pep Talk, 22.15’te ise Böseblick grubu Borusan Müzik Evi’nin sahnesinde olacak.

Cansu Tanrıkulu ve Korhan Erel’in birlikteliğinden ortaya çıkan, 2019 yılında kurulan bir avant-pop ikilisi olan Pep Talk, şiir, absürdist metin, elektronikler, efekt ve daha birçok ses ve fikir yaratma aracını kullanarak şarkılar üretiyor. Konserde Charles Lindsay’in Recipes for the Mind kitabından yola çıkarak kaydettikleri albüm çalışmalarından seçkilerin yanı sıra doğaçlama performans da sunacaklar.

2021 yılında kurulan ve kasıtlı olarak yanlış yazılmış Almanca ismi “Nazar” anlamına gelen Böseblick ise Berlin’den gelen dört elektronik müzisyenden oluşan bir topluluk. Her üye, farklı kökenleri ve çeşitli elektronik evrenleriyle farklı geçmişlere sahip olurken topluluk, musique concrete, avangart vokal performans, sentezlenmiş sesler ve çağdaş müzik unsurlarından yararlanıyor.

Reklam

Yeni kuşağın elektronik müzik bestecileri Borusan Müzik Evi’nde

11 Mayıs Cumartesi günü saat 21.00’de Borusan Müzik Evi’nde bir albüm lansmanı müzikseverleri bekliyor. Sezonun son konserinde, elektronik müzik alanında yaptıkları çalışmalarla takip edilen ve takdir gören kadın müzisyenler konuk ediliyor. Belçikalı plak şirketi Sub Rosa Records etiketiyle yayımlanan toplama albümde, yeni kuşağın elektronik müzik alanında 15 kadın bestecisinin eserleri yer alıyor. Küratörlüğünü Batur Sönmez ve Erdem Helvacıoğlu’nun yaptığı albümün lansmanında yenilikçi atılımlara ve kadın bestecilerin müzik sektöründeki görünürlüğünü ortaya koymayı amaçlayan bu albümden altı sanatçı Borusan Müzik Evi’nde olacak.

Devamını Okuyun
Reklam

En Çok Okunanlar