Bizimle iletişim kur

Sinema

NOPE (Hayır) Film Yorumu – Eleştiri I Tolga Yiğit İzledi ve Yazdı

Yayınlandı

on

Radio Mood App

Jordan Peele’nin filmi Nope yani Hayır spoilersız anlatımı güç bir yapım. Ama yine de kendimi zorlayacağım ve spoiler vermeden anlatacağım.

Hayır Filmi Yorumu

Başrolünde yer alan Daniel Kaluuya ve yönetmen daha önce Get Out yani Kapan filmi ile karşımıza çıkmış ve her ikisi de Oscara aday olmuş hatta Jordan Peele Oscar’ı almıştı.

Nope afiş

Bu ikinci buluşmada Oscar adaylıkları gelir mi ? yoksa diğer oyunculardan öne çıkanlar olur mu bunu şimdiden söylemek güç. Ama Daniel Kaluuya az diyalog + mimik ve bakışlarıyla yine iyi iş çıkarıyor. Yönetmen Daniel Kaluuya’nın bu oyunculuk performansına güvenerek senaryoyu kaleme alırken bilerek Kaluuya’nın canlandırdığı OJ karakterine az diyalog yazmış.

Filmin konusu ve fragmanına ulaşmanız için aşağıya bir link bırakacağım. Ama ben şimdi filmin neden izelenebileceğini ve neden izlenmeyeceğini sizler için yazayım.

Nope Film Eleştirisi

Nope yani Hayır filmi gizem, bilim kurgu (dünya dışı varlılar), korku ve gerilim türlerini yansıtan bir film. Ancak Get Out – Kapan filmi gibi bir film bekliyorsanız hayal kırıklığına uğrayabilirsiniz. Film kötü demiyorum ama o tarzdan farklı bir film karşımızda. Bunu bilerek salona giderseniz beklentinizi karşılayabilir.

Reklam

Steven Spielberg Referansları

Aslında 3. Türden Yakınlaşmalar ve E.T. filmlerinin yönetmeni Steven Spielberg vari bir gizem hikayesi ile karşı karşıyayız. Gizemli olay bizi gökyüzüne bulutların arasına çekiyor ve filmin neredeyse ilk yarısı merak içinde geçiyor. İkinci yarısında yavaş yavaş kahramanlarımız karşılarında ne olduğunu keşfetmeye ve hayatta kalmak için ne yapılabileceğini çözmeye çalışıyorlar.

Nope Filminin Artıları ve Eksileri

(+) Özellikle iki saat on dakikalık filmin son 30 dakikası aksiyonun başladığı ve icraata geçildiği süreç olarak filmin en sevdiğim bölümü. Ben Jordan Peele’nin korku tarzını, gizem dozunu ve filmlerinin kurgusunu sevdiğim için filmi büyük bir merakla ve sabırla sonuna kadar izledim. Vee Black Panther’de canlandırdığı karaktere gıcık kapmış olsam da Daniel Kaluuya’yı özellikle Jordan Peele filmlerinde çok seveceğimi fark ediyorum. Bakalım bu performansı ile Oscar adaylığı gelecek mi?

(-) Eğer Get Out veya Us tarzını bekliyorsanız bu film size göre değil çünkü film aslında bir Western korku bilim kurgu (uzaylı) filmi olarak bambaşka bir çizgiye sahip. Evet gizem ve korku var hatta yönetmen kendi tarzını yine güzel yansıtıyor ama o bulutların arasında ne var ne oluyor kısmı filmi Get Out ve Us’dan başka bir yere çekiyor. Kurgusunu sevdiğim yönetmenin ilk bir buçuk saatlik bölümde tempoyu artıramaması ve biraz daha kısaltılabilecek iken bu uzunlukta kalması filmin önemli handikaplardan bir diğeri.

Nope için Sön Söz

Yönetmen filmin içine iki tane de ana hikayeden bağımsız bölüm yerleştirip eleştirilerini bu hikayelerle seyirciye aktarıyor. Bence bu bağımsız eleştirel hikayeler hiç de sırıtmıyor ve senaryoya iyi şekilde yedirmiş. Birisi “Gordy” adlı hikaye. Burada hayvanların sirk, gösteri, tv ve sinemada doğasına aykırı olarak kullanılmaları üzerine sert bir anlatımla eleştiri var. Diğeri de 1887 gerçekleşen ve sinemanın temeli diyebileceğimiz bir metodun anlatıldığı fotoğraf çekimindeki atın Siyahi jokeyinin isminin bilinmemesi ve hem siyahi ırkın isminin geçmeyişi hem de sinema sektöründe geri plandaki çalışanların değerinin yeteri kadar verilmemesine eleştirilerde bulunuyor.

Nope yukarıdaki referanslarla sizi sinema salonlarında bekliyor.

Reklam

Tolga Yiğit

Sinema

Şahsi Meselemiz Merkez Üssü Hatay Ne Zaman Vizyonda? Konusu Ne? İzle

Şahsi Meselemiz Merkez Üssü Hatay filmi vizyona girmeye hazırlanıyor ve konusu hakkında bilgilere haberimizde ulaşabilirsiniz

Yayınlandı

on

Yazan

Radio Mood App

Şahsi Meselemiz Merkez Üssü Hatay, öğretmen olan oğlu Baran’ın evlilik yıldönümü olan 6 Şubat’ta meydana gelen depremde hayatını kaybetmesinin ardından, babasının Atatürk’ün ‘şahsi meselemiz’ dediği Hatay’ı terk etmemesini konu ediyor.

Öğretmen olan Erzurumlu Baran’ın ataması Hatay’a yapılır. Yaşadığı yerden ayrılıp, mesleği için Hatay’a yerleşen Baran, yıllar içerisinde Hatay’da evlenir. Baran, evliliklerinin yıldönümü olan 6 Şubat’ta Hatay’da meydana gelen depremde hayatını kaybeder. Oğlunu kaybetmenin acısını yaşayan Baran’ın babası, Atatürk’ün ‘şahsi meselemiz’ dediği Hatay’ı terk etmez. 

Devamını Okuyun

Köşe Yazıları

“Cadı” Filmi Yorumu – Tolga Yiğit Yazdı

Hüseyin Rahmi Gürpınar’ın “Cadı” adlı romanından uyarlanan film, Osmanlı İmparatorluğu’nun çöküş günlerinde, genç bir dul olan Fikriye’nin zorla evlendirildiği Naşit Nefi Efendi ve yaşadığı köşk hakkındaki “cadı” söylentilerinin ardındaki gizemi çözmeye çalışırken gelişen olayları konu ediniyor. Peki Cadı Filmi İzlenir mi?

Yayınlandı

on

Yazan

Radio Mood App

“Cadı” filmi izlenir ve özellikle korku gerilim filmi severler için haftanın dikkat çeken yapımlarından birisi olarak karşımızda.

Korku sineması denilince ülkemizde konular; üç harfliler, karabasan, kötü ruh gibi dar bir alan içerisinde hikayeleştiriliyor.

Bu film bize Hüseyin Rahmi Gürpınar‘ın eserinden esinlenerek farklı ve güzel bir korku filmi izletmeyi başarıyor.

Reklam

Hikayesindeki bu farklılıklar çok fazla ters köşelere sahip olmamasına rağmen benim hoşuma gitti. Baştan sona dikkatiniz dağılmadan filmi izleyebiliyorsunuz. Belki kimi izleyiciler sadece filmin temposunun hızlanabilmesi için 5 ila 10 dakika arasındaki bir sürenin kısaltılması gerektiğini de düşünebilir; ama, bunun dışında keyifle izlenen bir yapımla karşı karşıyayız. Ayrıca, oyunculuk da başarılıydı. Film, haftanın ilgiyi hak eden yapımlarından birisi. İzleyeceklere şimdiden iyi seyirler diliyorum…

Devamını Okuyun

Sinema

“Tarot” Filminin Türkçe Altyazılı Fragmanı Yayınlandı – izleyin

Yayınlandı

on

Yazan

Radio Mood App

Bir grup arkadaş, Tarot okumalarının kutsal kuralını pervasızca ihlal ettiğinde – asla başkasının destesini kullanmayın – lanetli kartların içinde sıkışıp kalmış, anlatılamaz bir kötülüğü farkında olmadan serbest bırakırlar. Birer birer kaderle yüzleşirler ve okuduklarında önceden bildirilen gelecekten kaçmak için ölüme karşı bir yarışa girerler.

Devamını Okuyun

Sinema

Jennifer Aniston, “9’dan 5’e” Filminin Yeniden Uyarlamasını Yapacak

Yayınlandı

on

Yazan

Radio Mood App

1980 yapımı “9’dan 5” filmi yeniden yapım aşamasında…

Jennifer Aniston ve Echo Films ortağı Kristin Hahn’ın 20th Century Studios için 1980 yapımı hit filmin yeniden tasavvurunu yaptıklarını doğruladı.

Colin Higgins’in yönettiği ve Patricia Resnick’in yazdığı 9’dan 5’e, düşman patronlarıyla (Dabney Coleman ) intikam alma fantezilerini yaşayan üç çalışan kadını (Dolly Parton, Jane Fonda ve Lily Tomlin ) konu alıyor.

Reklam

Ayrıca, filmin şu anda Oscar ödüllü Diablo Cody’nin senaryosunu yazmasıyla geliştirilme aşamasında olduğunu bildirdi. Diablo, senaryoları Juno , Jennifer’s Body ve Lisa Frankenstein’a yazmasıyla tanınıyor.

2019’da Dolly, 9’dan 5’e kadar bir devam filminin üzerinde çalışıldığını; ancak, projenin iptal edildiğini açıklamıştı.

Kaynak: Just Jared.

Reklam
Devamını Okuyun

En Çok Okunanlar