Ankara’nın Başkent oluşunun 99. yılında, Ankara önemli bir sanat etkinliğine ev sahipliği yapıyor. Ankara Devlet Resim Heykel Müzesi’nde gerçekleşen Çağdaş Sanatta Anadolu Yansımaları sergisi dün kapılarını açtı.
13-20 Ocak 2022 tarihleri arasında Ankara Devlet Resim Heykel Müzesi’nde gerçekleşecek olan Art Festival T.C. Kültür ve Turizm Bakanlığı katkılarıyla hazırlandı. Açılışı dün gerçekleşen sergiye; Kültür ve Turizm Bakan Yardımcısı Özgül Özkan Yavuz, Ankara İl Kültür ve Turizm müdürü Ali Ayvazoğlu, Güzel Sanatlar Genel Müdürü Ömer Faruk Belviranlı ve Genel Müdür Yardımcısı Alper Özkan ile Türkiye’nin dört bir yanı dan gelen sanatçılar, akademisyenler ve çok sayıda sanat izleyicisi katıldı. Sergi açılış konuşmasını yapan Proje Koordinatörü ve Küratör Siret Uyanık “Güneşin doğduğu yer Anadolu aynı zamanda Medeniyetlerin de doğduğu yer. Ülkemizin değerli sanatçıları ilham kaynağı olarak seçtikleri Anadolu ‘yu etkileyici yansımalara dönüştürdüler ve yorumladılar. 55 sanatçı, resim, heykel, seramik, eserleri, video art, kinetik art ve canlı performanslarla bizleri sanatla dolu bir yolculuğa davet ediyorlar. Birincisi düzenlenen Başkent Art Festivalinin geleneksel bir yapı kazandırılarak ve uluslararası boyuta taşınarak her yıl yapılması hedefleniyor. Bu yılki Başkent Art Fest’in teması Çağdaş Sanatta Anadolu Yansımaları… 20 Ocak ‘a kadar sürecek etkinliklerde paneller, konserler, söyleşiler, dinletiler, performanslar gerçekleştirilecek. Başkentlileri Sanatla dolu bir hafta geçirmeleri için Ankara ‘nın simgesel yapılarından Resim Heykel Müzesi’ne bekliyoruz” dedi.
Ankara kadim medeniyetlerin başkenti
Konuşmasına sergide emeği geçenlere teşekkür ederek başlayan Kültür ve Turizm Bakan Yardımcısı Özgül Özkan Yavuz ise şunları söyledi: “Birinci Ulusal mimarlık döneminin en güzel binalarından olan ve kendinize çok yer kattığını düşündüğüm güzel Resim Heykel Müzesi binamızda restorasyondan sonra galerimizin açılışı için gerçekleştirilen ilk sergide sizlerle birlikte olmaktan mutlu olduğumu belirtmek isterim. Bu toprakların hemen her köşesinde kadim medeniyetlerin izleri var. Bizim görevimiz sahip olduğumuz tüm bu kültürel değerleri geçmişten alıp getirerek bugünle buluşturmak ve yarınlara taşımak. Bu alanda yapılan çalışmalara da destek oluyoruz. Ankara kültür sanat alanında sahip olduklarıyla ayrıcalıklı bir yere sahip. Ankaralıların sanata karşı özeni, düşkünlüğü ve nitelikli eser ve etkinlik peşinde koşma alışkanlığı üretilenlerin sergilenme imkânı açısından da Başkent’e yakışır seviyede. Sanatın üretimi konusunda da Ankara son derece zengin. Kültür Bakanlığı katkılarıyla bu hafta da çok özel bir etkinlik gerçekleşiyor. Ülkemizin tanınmış sanatçılarıyla ve bu alana gönül vermiş üstatları bir araya getirmiş. Bu alanda projenin Koordinatörü Siret Uyanık’a ve emeği geçenlere, tüm sanatçılara teşekkür ediyorum.”
Reklam
Sergi Hakkında
Çağdaş Sanatta Anadolu Yansımaları tema’lı sanat festivali kapsamında Ankara’nın restorasyonu yapılan Devlet Resim Heykel Müze’sinin galerisinde resim, heykel ve seramik alanlarında, ülkemizin tanınmış sanatçılarının eserleri yer alacak. Devlet Opera ve Balesi’nin de konser vereceği etkinlikte canlı sanat performansları, enstalasyonlar, sanatçı söyleşileri de gerçekleşecek. 1. Ulusal Mimarlık Dönemi’nin en güzel örneklerinden biri olan Devlet Resim Heykel Müzesi Başkent ‘in simgesel yapılarından biri ve kentin önemli bir sanat merkezi olarak art Festivalin adresi olacak. Doğduğu topraklardan ilham almış sanatçılar, eserleriyle ve performanslarıyla “Çağdaş Sanatta Anadolu Yansımaları” tema’sıyla, Ülkemizin tarihsel belleğini de sanatın evrensel diliyle birleştirerek izleyiciye aktaracaklar. Çağlar boyunca stratejik öneme ve zengin tarihi mirasa sahip olan Ankara, günümüzde de coğrafi ve tarihi önemini korumakta. Kültürel değerlerin zaman kavramı içerisindeki yansımalarını duygu, düşünce, çağdaş ve özgün yorumlamalarla sanatseverlerle buluşturmak sanat platformunda kalıcı bir iz bırakacak. Tarihin derinliklerinden günümüze uzanan süreçteki izlerini yansıtan ve çağdaş Sanat eserleri ve performanslarıyla izleyiciye aktaran projeyi Küratör Siret Uyanık hazırladı ve koordinatörlüğünü üstlendi. Beril Çavuşoğlu’nun yürütme kurulu başkanı olduğu projenin danışmanları, Meral Öztürk, Prof. Dr. Adnan Tepecik, Prof. Dr. Alaybey Karoğlu, Prof. Merih Tekin Bender, Akademisyen, sanatçı Bünyamin Balamir. Ayrıca Tepe Home, MAG Medya, Arabica, Ataköşk Otel ve Artefact TV’nin de sponsor olduğu Başkent Art Fest 2022 ‘de hafta boyunca sanatsal performanslar düzenlenecek. Sanatseverler festivali Ankara Devlet Resim Heykel Müzesi’nde ücretsiz izleyebilecek.
PROGRAM
Tarih:14.01.2022
Saat:14.00 Gençlerle Söyleşi- Çağdaş Sanatta Anadolu Yansımaları Konferans (Prof. Dr. Hasan Pekmezci- Prof. Dr. Alaybey Karoğlu)
Reklam
Saat:15.15 Dinleti: Sazendem Grubu 2
Tarih:15.01.2022
Saat 13.30 Söyleşi-Performans: Anadolu’nun Gelmiş Geçmiş Tüm Ustalarına Selam. Sanatçı: Bedri Karayağmurlar-Merih Tekin Bender
Saat: 14.30 Panel: Kültürel Mirasın Yansımaları Prof. Dr. Kemal Öktem Hacettepe Üniversitesi SBKY Dr. Enis Yeter-Kastamonu eski Valisi Kültür Bakanlığı Temsilcisi Dr. Öğr. Gör. Gül Kalyoncu
Saat:15.30 Komuz (Kopuz) Dinletisi: Aizhan Aitbaeva Santur Dinletisi Mohammed Sarhangi
KATILIMCI SANATÇILAR
Reklam
Adnan Tepecik Hasan Rastgeldi Alaybey Karoğlu Hasan Pekmezci Ahmet Dalkıran İhsan Çakıcı Ayhan Yılmaz İncilay Yurdakul Aynur Kaplan Kadir Şişginoğlu Aziz Özdemir Kim Yong Moon Atanas Karaçoban Meliha Yılmaz Bağdagül Demirtürk Meral Öztürk Bedri Karayağmurlar Mehmet Kavukçu Bengü Bahar Özlükcan Merih Tekin Bender Berna Okan Mustafa Cevat Atalay Burcu Pehlivan Mutlu Başkaya Bünyamin Balamir Musa Köksal Cansu Ceren İlkan Murat Erkan Dilek Kıratlı Murat Kurt Emel Mülayim Muteber Uyar Burunsuz Emre Bekişoğlu Nihal Kartal Ergin İnan Nur Gökbulut Ertuğrul Ateş Serkan İlden Ekrem Kahraman Süleyman Saim Tekcan Figen Batı Sibel Aktaş Gür Dalkıran Siret Uyanık Burcu Ayan Ergen Tülay Erbesler Füsun Çağlayan Varol Topaç Habip Aydoğdu Yücel Dönmez Himmet Gümrah Nihan Yardımcı Çetinkaya Hüseyin Elmas Zülfikar Sayın Hasan Kıran
İstanbul Büyükşehir Belediyesi Şehir Tiyatroları Lev Tolstoy’un yazdığı, Eva Mahkovic’in uyarladığı, Aslı Önal’ın çevirdiği, Aleksandar Popovski’nın yönettiği Savaş ve Barış’ı seyirciyle buluşturuyor. Oyun, 4 Ekim 2023 Çarşamba günü 20.30’da Harbiye Muhsin Ertuğrul Sahnesi’nde ilk gösterimini yapıyor.
Savaş ve Barış; bir aile destanı, tarih yazını ve felsefi bir eser olmanın yanı sıra; ihtiras ve değişimin, Avrupa ve savaşın, zenginliğin ve yoksulluğun, masumiyet ve yozlaşmanın bir arada olduğu bir yapıttır.
Dramaturgisini Başak Erzi’nin, müziğini Kiril Djaikovski’nin, dekor tasarımını Sven Jonke ve Vanja Magić’in, kostüm tasarımını Canan Göknil’in, ışık tasarımını Osman Aktan’ın, efekt tasarımını Erhan Aşar’ın yaptığı, fotoğraflarını Nesrin Kadıoğlu’nun çektiği oyunda;
İstanbul Şehir Tiyatroları Oyunu “Savaş ve Barış”ın Oyuncu Kadrosu
Ayşegül İşsever, Berfin Berber, Can Başak, Defne Gürmen Yüksel, Deran Özgen, Dilara Demirdüzen, Doğan Altınel, Ersin Bağcıoğlu, İlker Sami Kılıç, İpek Uğuz, Levent Üzümcü, Melisa Demirhan, Mesut Çırak, Murat Bavli, Mutlu Güney, Nevzat Sinan Taştan, Ogeday Erkut, Osman Kaba, Salih Şimşek, Sefa Turan, Taha Karakaş, Yağmur Topçu rol alıyor.
Reklam
Oyunun yönetmeni Aleksandar Popovski, Savaş ve Barış’ın ortaya çıkış serüvenini şöyle anlatıyor:
“Genel Sanat Yönetmeni Ayşegül İşsever’den İstanbul Şehir Tiyatroları’yla yeniden işbirliği yapma çağrısı aldığımda fazla düşünmeme gerek kalmadı. Bu tiyatroyla çok güzel anılarım ve işbirliklerim var. Oyuncularını ve onlarla çalışmayı seviyorum. Savaş ve Barış’ı yapma fikri bana çok cesurca geldi ve hemen kabul ettim. Tiyatroda genç seyirciye klasikleri modern bir şekilde tanıtma fikri benim için çok büyük önem taşıyor.
En heyecan verici anlardan biri de kitaptaki genç karakterler için yapılan seçmelerdi. Türkiye’nin dört bir yanından 370 oyuncu izledim, harika gençler. Sonucunda, tüm süreç boyunca beni memnun eden son derece yetenekli genç oyunculardan oluşan bir grup seçtim. Bu kadar iyi oyunculara sahip olmasaydım hiçbir şey olmazdı. Bazılarını daha önceden tanıyorum, bazılarıyla ilk kez tanışıyorum. Onlar olmadan hiçbir şey yapılamazdı. İki kuşağın birleşimi en çok sevdiğim ve en çok keyif aldığım şey oldu.
Savaş ve Barış zamanla ilgili bir hikâye, tüm romanı bir geceye sığdırmak neredeyse imkânsız. Bana önemli görünen bölümleri seçtim. Bu iki kelime, Savaş ve Barış, etrafımızda güçlü bir şekilde yankılanıyor. Yoko Ono ve John Lennon tarafından tutulan posteri sık sık görüyorum – SAVAŞ SONA ERDİ (WAR IS OVER). Dünyada durum böyleyken, bana öyle geliyor ki bizim posterimiz BARIŞ SONA ERDİ diyor.”
Oyun, 4-7 Ekim, 11-14 Ekim 2023 tarihleri arasında Harbiye Muhsin Ertuğrul Sahnesi’nde.
Antalya Büyükşehir Belediye Başkanı Muhittin Böcek, sosyal medya hesabından Antalya Altın Portakal Film Festivali’nin iptal edildiğini duyurdu…
Antalya Altın Portakal Film Festivali iptal edildi. Antalya Büyükşehir Belediye Başkanı Muhittin Böcek, “Bizim dışımızda oluşan süreç sebebiyle iptal ettiğimizi üzülerek bildiriyorum” açıklamasını yaptı.
Ayrıca Böcek; “Antalya Büyükşehir Belediyesi olarak özüne döndürdüğümüz, yıllara meydan okumuş, Antalya’mızın ve ülkemizin en önemli markalarından biri olan ve 7-14 Ekim tarihleri arasında yapmayı planladığımız Antalya Altın Portakal Film Festivali’mizi bizim dışımızda oluşan ve oluşturulan süreç sebebiyle iptal ettiğimizi tüm sinemaseverlere üzülerek bildiriyorum. Şahsıma ve belediyemize malum film üzerinden isnat edilen suçlamaların tamamını da gerçek muhataplarına aynen iade ediyorum.” dedi.
Kendine özgü vokalini İspanyol gitarının büyüleyici tınılarıyla birleştiren, ‘Pequeño Fado’, ‘Ay Amor’, ‘Oh Amores’ gibi kültleşmiş şarkılarıyla İspanyol pop müzik dünyasının en kült isimlerinden biri haline gelen Monica Molina Zorlu PSM’ye geliyor. ‘Vuela’ albümüyle ‘En İyi Latin Müzik Albümü’ alanında Grammy adaylığına sahip Monica Molina zengin ve duygusal içeriğiyle dolu müzikal yeteneğini 20 Ekim akşamı Zorlu PSM Turkcell Sahnesi’nde müzikseverlerle buluşturacak.
İspanyol şarkıcı, müzisyen ve aktris Monica Molina, müziğinde geleneksel İspanyol ezgileri ve modern dokunuşları bir araya getirerek İspanyol pop dünyasının en başarılı sanatçılarından biri haline geldi. u Despidada, Vuelo, De Cal y Arena ve A Vida isimli dört albümü, ‘Pequeño Fado’, ‘Ay Amor’, ‘Oh Amores’ gibi kültleşen şarkılarında İspanyol müziğinin geleneksel öğelerini benzersiz modern tarzıyla harmanlayarak müzikseverlerle buluşturdu. ‘Vuela’ albümüyle ‘En İyi Latin Müzik Albümü’ alanında Grammy adaylığına sahip Monica Molina zengin ve duygusal içeriğiyle dolu bir müzikal yeteneğini 20 Ekim akşamı Zorlu PSM Turkcell Sahnesi’nde müzikseverlerle buluşturacak.
Monica Molina 20 Ekim biletleri passo.com.tr’de satışta…
Kapı Açılış: 20:00 Monica Molina: 21.00
Reklam
Bilet Fiyatları: Ön Satış / 1. Kategori: 825,00 TL. Ön Satış / 2. Kategori: 715,00 TL. Ön Satış / 3. Kategori: 605,00 TL. Ön Satış / 4. Kategori: 495,00 TL. Ön Satış / 5. Kategori: 440,00 TL. Ön Satış / 6. Kategori: 396,00 TL.
Yapımını BKM’nin üstlendiği, Demet Akbağ’ın performansı ile Yılmaz Erdoğan’ın kalemini buluşturan ‘Aydınlıkevler’ İstanbul’da sezonun son açıkhava sahnesine 26 Eylül’de Maximum Uniq Açıkhava’da çıkıyor. Türkiye’nin çeşitli illerinde sahnelenmeye devam eden ‘Aydınlıkevler’ yaz aylarının yavaş yavaş geride kalmasıyla İstanbul’da sezonun son açıkhava oyunu ile seyirci karşısında olacak.
Demet Akbağ’ın yanı sıra Salih Bademci, Burak Dakak ve Sinem Ünsal’ın performansları ile her oyun büyük övgü toplayıp ayakta alkışlanan ‘Aydınlıkevler’ 70’li yılların samimiyetini sahneye aktarmaya devam ediyor.
Yönetmenliğini Serdar Biliş’in proje yapımcılığını Nisan Ceren Özerten’in üstlendiği, Cem Yılmazer imzalı sahne tasarımı ve Tuluğ Tırpan’ın orijinal bestelerinin yanı sıra Mustafa
Olgan’ın canlı müzikleri ile de beğeni toplayan ‘Aydınlıkevler’in kadrosunda genç kuşağın yetenekli ve sevilen oyuncuları Sevda Baş, Nebi Tolga Yılmaz, Barkın Sarp, Ömer Güneş, Kiraz Tosun’un yanı sıra, usta oyuncu Caner Alkaya da yer alıyor.