Meta, siyasi reklam verenlerin Facebook ve Instagram’daki reklamlarda yapay zeka veya dijital manipülasyon kullandıklarında bunu işaretlemelerini gerektirecek…
Sosyal medya şirketinin halihazırda deepfake kullanımıyla ilgili politikaları var ancak bunun bir adım daha ileri gittiğini söylüyor. Ocak ayından itibaren siyaset, seçimler veya sosyal konularla ilgili reklamlarda dijital olarak değiştirilmiş herhangi bir görsel veya videonun belirtilmesi gerekecek. Dünya çapındaki politika, insan ve yapay zeka doğrulayıcılarının bir karışımı tarafından yönetilecek.
Bir duyuruda Meta , bunun birinin bir videoda söylediklerini değiştirmeyi, gerçek olayların görüntülerini veya görüntülerini değiştirmeyi ve var olmayan gerçek görünümlü insanları tasvir etmeyi içereceğini söyledi.
Reklamlar dijital olarak değiştirildi olarak işaretlendiğinde kullanıcılar bilgilendirilecektir. Meta, BBC’ye bu bilgiyi reklama ekleyeceğini söyledi ancak reklamın nasıl sunulacağına dair ayrıntıya girmedi.
Reklamverenlerin, kırpma veya renk düzeltme gibi küçük değişiklikler yapıldığını, “bu tür değişiklikler reklamda öne sürülen iddia, sav veya sorunla sonuçsal veya önemli olmadığı sürece” beyan etmek zorunda değildir.
Meta’nın, videolarda deepfake kullanımına ilişkin yalnızca reklamverenler için değil, tüm kullanıcılar için halihazırda politikaları vardır. Deepfake’ler, “ortalama bir kişiyi videodaki kişinin söylemediği sözleri söylediğine inandıracak şekilde yanıltması” durumunda kaldırılır.
Yeni kurallar, siyaset, seçimler veya sosyal konularla ilgili reklamların, reklam Facebook veya Instagram’da yayınlanmadan önce, ister insan ister yapay zeka tarafından yapılmış olsun, her türlü dijital değişikliğin ifşa edilmesini gerektiriyor.
Meta’nın diğer sosyal medya platformu Threads, Instagram ile aynı politikaları izliyor.
Reklamverenlerin reklam yüklediklerinde bunu beyan etmemesi durumunda, “reklamı reddedeceğiz ve bu açıklamanın tekrar tekrar yapılmaması, reklamveren aleyhine cezalara yol açabilir” diyor.
Google yakın zamanda benzer bir politikayı platformlarında duyurdu. TikTok hiçbir siyasi reklama izin vermez. Hindistan, Endonezya, ABD ve İngiltere gibi dünyanın en büyük demokrasilerinin bazılarında 2024 yılında genel seçimlerin yapılması bekleniyor.
Rusya, Güney Afrika ve AB’de de gelecek yıl için seçim yapılması planlanıyor.
Yapay zekanın birinin bir videoda söylediklerini veya yaptıklarını değiştirmek için kullanıldığı Deepfakes, siyasette giderek artan bir endişe kaynağı.
Mart ayında, eski ABD Başkanı Donald Trump’ın yanlışlıkla tutuklandığını gösteren sahte bir fotoğraf sosyal medyada paylaşıldı. Görüntü AI araçları tarafından oluşturuldu.
Aynı ay, Ukrayna Devlet Başkanı Volodymyr Zelensky’nin Rusya’ya teslim olmaktan bahsettiğini gösteren deepfake bir video dolaşıma girdi.
Ancak Temmuz ayında, ABD Başkanı Joe Biden’ın videosunun derin sahtekarlık olduğuna dair asılsız iddialar çürütüldü ve videonun gerçek olduğu kanıtlandı.
Kaynak: BBC.
Yorum yazabilmek için giriş yapın Giriş