Bizimle iletişim kur

Kitap

“Joker” Fes Giyerse Nasıl Olur? İşte Yanıtı!

Yayınlandı

on

Radio Mood App

Dünyanın çeşitli ülkelerinde geçen “Joker: The World” çizgi romanının basın lansmanı, Türkiye’de geçen hikayesini kaleme alan Metin Akdülger ve çizer Ethem Onur Bilgiç’in katılımıyla, D&R ev sahipliğinde Hilton İstanbul Bosphorus’da gerçekleşti. İki ünlü isim, merak edilen soruları cevapladıkları keyifli bir söyleşi gerçekleştirdi…

Türkiye’nin en büyük kitap platformu D&R, geleneksel hale gelen ve bu yıl 8.’si düzenlenen D&R kitap fuarı kapsamında gerçekleştirdiği “D&R Hilton Edebiyat Buluşmaları”nda Joker: The World’ün tanıtımını yaptı. Kitabın lansmanına, Türkiye hikayesini kaleme alan ünlü oyuncu ve yazar Metin Akdülger ve kapak, iç görselleri ve tüm renklendirmelerini yapan son yılların popüler illüstratörü Ethem Onur Bilgiç katıldı. Sosyal medya ünlüleri ve sanat dünyasından birçok ismin katıldığı davette, kitap üzerine yapılan keyifli bir sohbet gerçekleştirildi.

“Çizgi roman yazmaya nasıl karar verdiniz?”

Çizgi roman serüveninin yaklaşık 4 yıl önce başladığını söyleyen Akdülger, “Çizgi roman bence çok özgürleştirici bir yazı formu. İki karenin içerisinde, ardışık karelerin arasındaki kareleri kendi kafanızda oluşturuyorsunuz ve bence bu hayal gücünü de okuma sevgisini de oldukça pekiştiriyor. Çizgi romanın bizim ülkemizde etkisinin çok büyük ve çok güzel şeylere sebep olabileceğine inanıyorum.” dedi.

“Türkiye’de Joker karakterine nasıl bir tepki bekliyorsunuz?”

Çizgi romanın hazırlanma süreci ve detayları üzerine konuşan Akdülger, “Yaklaşık bir yıl önce bu projeyi düşünmeye başladık. Dünyanın 13 farklı yerinden, çeşitli ülkelerden yazarlar ve çizerler, kendi ülkelerinin ruhunu hikayelerine yansıtarak bu derleme kitabı oluşturdu. Ben de Türkiye hikayesini yazdım. Okurun beklemediği birçok ters köşeyle, sıra dışı bir okuma deneyimiyle karşılaşacağını söyleyebilirim. Başta fes takan bir Joker karakterini görmek bazılarını itecek, bazılarını çekecek ama buradan çıkacak tartışma ‘Joker: The World’ hikayesine yarayacak. Hem çizgi roman severler hem de bu dünyaya yeni adım atacak okuyucular için ilginç olacağını düşünüyoruz. Umarım bu farklı deneyimi severler. ” dedi.

“Bu projede Joker, dünyanın dört bir yanında ülkelere mikrofon uzatıyor”

‘Ülken nasıl bir Joker’i anlamak istiyor’ fikrini ilginç bulduğunu belirten Akdülger, “Joker aslında farklı farklı ülkelerden insanların perspektiflerini bir araya getiriyor. Kendi ülkesindeki adaletsizlikten, oradaki ‘Gothamlaşmadan’ dem vuran veya Joker’i bir fikir olarak kullanan hikayeler bulunuyor. Bu projeyi aslında, Joker’in ülkelere bir mikrofon uzatması olarak tanımlayabiliriz; karakter gelişimi görmesen de Joker’in o ülkelerde insanların zihninde nasıl oluştuğunu, ne ifade ettiğini görüyorsun. Genel olarak, Joker üzerinden uluslararası bir bakış katıyor.” dedi.

“Joker’i bir çizgiye büründürmek zor oldu mu?”

Çizim sürecine dair Bilgiç, “Daha önce ‘Batman: The World’ü de ben çizmiştim, bu yüzden sürecin nasıl gideceğine belirli bir fikrim vardı. Ancak üretim sürecinde zorluk olduğunu söyleyebilirim çünkü Joker’i olağanın dışında, 1800’lerin sonundaki Osmanlı dünyasında resmetmem gerekiyordu. Bunun tasarım aşaması da biraz meşakkatli geçti ama aynı zamanda zorlayıcı olduğu kadar eğlenceliydi de. Joker’i o dönemin İstanbul’una, Karaköy’e getirmek heyecan vericiydi. Karaköy, benim yakından bildiğim bir yer, Fındıklı’da okuduğum için o bölgeye aşinayım. Ama 1800’lerin sonunda Karaköy nasıl görünüyordu sorusuna cevap bulmak için kütüphanelere gittim, kaynakları inceleyip bu konuda detaylı bir araştırma yaptım.” dedi.

“Joker karakterini Türkiye’nin kültürel ve sosyal yapısına nasıl adapte ettiniz?”

Akdülger, “Bu proje benim için çok büyük bir şans oldu, Joker zaten çok ilgilendiğim bir karakter. Bu bağlamda 19. yüzyıl sonlarında, Karaköy, Fişekhane ve Beyoğlu’nda geçen; düşmüş bir saray soytarısının, düşmüş bir deli çeriyle olan ve Karagöz ile Hacivat dokularını taşıyan karşılaşmasına odaklanan bir hikaye yazdım. Çıkış noktası olarak da aklıma Karaköy’de ayakkabı boyacılarının kullandığı bir numara geldi. Fırçayı yere bırakırlar ve sen ona yardımcı olmak için fırçayı alıp verirsin, ancak bir anda kendini ayakkabını boyatırken bulursun. İstanbul’a üniversite okumak için geldiğim ilk zaman, bu kerizleme metodunu çok güzel yedim ve açıkçası bende bir yer etti. Bu eylemden yola çıkarak bir hikaye oluşturmak hem komik hem de ilginç geldi açıkçası. Aynı zamanda uluslararası kamuoyunda bunu paylaşmanın faydalı olduğunu düşündüm. Hikayede modern bir Joker yok; tam tersine, karakterin özünü koruyarak onu 19. yüzyılın sonuna adapte ettik. Türkiye’ye özgü bir Joker varyantı diyebiliriz.” diyerek düşüncelerini paylaştı.

“D&R 8. Kitap Fuarı ile Türkiye’nin her yerindeyiz”

Etkinliğe ev sahipliği yapan D&R’ın Genel Müdürü Mustafa Altındağ, ülke genelinde sayısı 200’ü aşan D&R mağazalarında 8. Kitap Fuarı’na start verdiklerini ve fuar kapsamındaki programı açıkladı. Altındağ; “Her yıl olduğu gibi bu yıl da fuar kapsamında edebiyat dünyasının en önemli isimlerini ağırlayacağız. Bugün Joker The World ile başladık. 3 Kasım’a kadar devam edecek fuar süresince Adam Fawer ve Benji Davis gibi dünyaca isimlerin yanında Türk edebiyatının çok kıymetli isimleri de imza günleri ve söyleşilerle D&R’da olacaklar. Yılların usta kalemi Ahmet Ümit’ten ilk çocuk kitabını yazan Mazhar Alanson’a; iş dünyasındaki kıymetli deneyimlerini kaleme alan iş insanlarımızdan genç yazarlarımız Beyza Alkoç’a; Ali İhsan Varol ve Nermin Bezmen gibi farklı kalemlere, kişisel gelişim yazarlarından polisiye roman sahiplerine birçok yazarı okurlarıyla buluşturacağız” dedi.

Devamını Okuyun
Reklam
Yorum gezintisi

Yorum yazabilmek için giriş yapın Giriş

Yorum Yaz

Kitap

“Amber Yıllıkları: Kaos Prensesi” Bugün Raflardaki Yerini Alıyor

Yayınlandı

on

Yazan

Radio Mood App

İhanetler, hileler, suikast girişimleri ve kanlı aile entrikaları Merlin’i, nam-ı diğer Merle Corey’yi Kaos Sarayları’na taşır. Kaos Kralı Swayvill’in ölümü üzerine, kendini beklenmedik bir şekilde Kara Gözlem altında bulur. Annesi Dara ve dayısı Mandor tarafından tasarlanan bir dizi geleneksel ölümcül “kaza” sayesinde tahtın üçüncü sıradaki vârisidir.

Gerçi Merlin’in bu konuda şüpheleri vardır, ancak sorularını dillendirmekten fazlasını yapamadan, Amber’deki Desen ile Kaos’taki Logrus arasındaki tüm çoklu evreni yok edebilecek mücadeleye bir kez daha kapılır.

Merlin’in nihai hükümdarlığa giden yolculuğu kolay olmayacaktır. Zira karanlık büyüler hâlâ onu beklemektedir. Amber ve Kaos arasında susturulması gereken ölümcül bir anlaşmazlık vardır. Ve uzun zamandır öldüğüne inanılan babasının, tutsak edildiği büyüden kurtarılması şarttır.

Çubuklu, Hayaletçark ve aklıyla donanmış olsa bile, Merlin’in hayatta kalması için bir mucize gerekecektir. Amber Yıllıkları’nın onuncu kitabı Kaos Prensi, tüm zamanların en muhteşem fantastik serilerinden birine destansı bir son getiriyor!

“Tam bir Yeni Dalga yazarı, o kadar cüretkâr ki bazı köhne ikonları rahatsız etmeden hiçbir şey yazamazdı.” — David Brin

Amber Yıllıkları sona eriyor. “TÜM YOLLAR AMBER’E ÇIKAR…”

Çevirmen: Niran Elçi

Devamını Okuyun

Kitap

Melvin Burgess’ten Çocuklar İçin Mizah Dolu Bir Hikâye: Say Bakalım

Yayınlandı

on

Yazan

Radio Mood App

Carnegie Madalyası ve Guardian Çocuk Kurgu Ödülü sahibi Melvin Burgess’in eleştirmenlerden tam not alan mizahi ve düşündürücü hikâyesi Say Bakalım Mundi Çocuk’ta okurlarını bekliyor. 8 ve üzeri yaş grubundaki çocuklar için kaleme alınan kitapta sayılar her şeyi ele geçiriyor…

Melvin Burgess’in eleştirmenlerden tam not alan mizahi ve düşündürücü hikâyesi Say Bakalım, hem kahkaha dolu hem de şaşırtıcı olay örgüsüyle Mundi Çocuk raflarında okurunu bekliyor.

Bu mizah dolu hikâyede Brandon her işte ne kadar iyi olduğunu söylemekten asla geri durmuyor! Ama bir gün, 10 milyona kadar sayması için meydan okunduğunda işin rengi değişiyor. Brandon saymaya başlıyor: Bir, iki, üç… Kısa bir süre sonra tuhaf şeyler olmaya başlıyor ve sayılar her şeyi ele geçiriyor. Brandon’ın hayatı tamamen değişiyor…

Chris Mould tarafından resimlenen kitap, 8 ve üzeri yaş grubundaki çocuklar için uygun.

Devamını Okuyun

Kitap

Steven Bartlett’in İlham Veren Kitabı “Bir CEO’nun Günlüğü” Boyner Yayınları İle Şimdi Türkiye’de

Yayınlandı

on

Yazan

Radio Mood App

Steven Bartlett’in dünya genelinde satış rekorları kıran ve 41 dile çevrilen kitabı Bir CEO’nun Günlüğü, Boyner Yayınları aracılığıyla Türk okurlarla buluşuyor. İş dünyasında yenilikçi yaklaşımlarıyla tanınan Bartlett, kitapta iş ve kişisel yaşamda bakış açısını değiştirecek 33 yasa sunarak modern liderlik anlayışına yeni bir soluk getiriyor…

Tüm dünyada büyük yankı uyandıran Steven Bartlett’in çok satan kitabı Bir CEO’nun Günlüğü, Boyner Yayınları aracılığıyla raflardaki yerini aldı. Bir CEO’nun Günlüğü kitabında Steven Bartlett, duygularını açıkça ifade eden, empatiyle liderlik eden ve sürekli olarak kendini geliştiren yeni nesil CEO modelini temsil ediyor. Bartlett; Richard Branson, Mo Gawdat, Deepak Chopra gibi iş dünyasından spora, sanattan bilime sayısız başarılı isimle yaptığı röportajlardan edindiği içgörüleri, kendi deneyimleriyle harmanlayarak hem iş hayatında hem de kişisel yaşamda bakış açınızı değiştirecek 33 yasa sunuyor.

Gerçek hayattan çarpıcı örnekler

Bartlett’e göre hayattaki tüm başarı ve başarısızlıkların özünde evrensel, tüm sektörlere uygulanabilecek ve büyük şeyler yapmaya veya büyük biri olmaya çalışan herkes tarafından kullanılabilecek bir dizi ilke yatıyor. Kaynağını psikoloji ve davranış biliminden alan bu 33 yasanın özü, Bartlett’in her kıta ve yaş grubundan on binlerce kişiyle yaptığı araştırmaların bilgeliğine ve dünyanın en başarılı CEO’ları ve sektör liderleriyle yaptığı podcast sohbetlerinden edindiği derslere dayanıyor. Bartlett, bu öğrenimleri güçlü görseller ve gerçek hayattan çarpıcı örnekler kullanarak, öz ve etkili bir anlatım ile herkese hitap eden kalıcı dersler şekilde sunuyor.

Bir CEO’nun Günlüğü, iş hayatında cesur adımlar atmak, kişisel hedeflere ulaşmak ve geleceğin liderleri arasında yer almak isteyen herkes için vazgeçilmez bir kaynak olacak.

Devamını Okuyun

Kitap

İthaki Yayınları’ndan Çıkacak “İnsansız Tanrılar” Kitabı Ne Zaman Piyasada Olacak?

Yayınlandı

on

Yazan

Radio Mood App

Hari Kunzru, teknoloji ve popüler kültür alanlarında gazetecilik yaparak geliştirdiği bilgi birikimini, post-kolonyal edebiyat anlayışı ve insan hakları hassasiyetiyle birleştirerek siyasi boyutu eksik olmayan modern romanlar yazıyor. Granta dergisinin 2003’teki en iyi 20 genç Britanyalı yazar listesinde yer alan Kunzru, zamanında kazandığı John Llewellyn Rhys Ödülü’nü, sponsor Mail on Sunday’in göçmen karşıtı haber anlayışından dolayı reddetmişti.

Çölde bir rahip, siyanürlü bir gümüş madeni, gizemli bir yerli dili, bir Amerikan bombardıman uçağı, bir UFO kültü, kafası kıyak bir rock yıldızı, figüranlık yapan bir Irak göçmeni… Belki de hepsini birbirine bağlayan bir “çakal”… New York’ta finans algoritmaları yazan, Sih kökenli matematik dehası Jaz ile yayıncı eşi Lisa, dört yaşındaki otizmli çocukları Raj’ı Mojave Çölü’ne yaptıkları gezide kaybederler. Binbir maceradan sonra tekrar bulunduğunda Raj değişmiş, bambaşka biri olmuştur… İyi de kim?

Farklı zamanları, mekânları, hikâyeleri aynı prizmada birleştiren, rengârenk bir anlatıdan bembeyaz bir çöl aydınlanması çıkaran tersine bir elmas.

“Michael Cunningham’dan Saatler ve David Mitchell’den Bulut Atlası…
Bunlara Hari Kunzru’nun göz kamaştırıcı ve zekice İnsansız Tanrılar’ını ekleyebiliriz.” — DOUGLAS COUPLAND

“DeLillo ve Pynchon gibilerinin en iyi yapıtlarıyla karşılaştırılmayı hak eden bariz bir Amerikan romanı.” — SALON

“Bir romanın çok güzel yazılmış yankı odası.” — DAVID MITCHELL

Çevirmen: Burcu Denizci

Dağıtım Tarihi: 17.10.2024

Devamını Okuyun
Reklam

En Çok Okunanlar