Bizimle iletişim kur

Yaşam

Kış Lastiklerine Geçiş Ne Zaman Olacak? Kış Lastikleri Seçimi Nasıl Olmalı? İşte Tavsiyeler!

Kış Lastiklerine Geçiş: Lastik Seçimi, Pirelli’den Sürüş Tavsiyeleri  Pirelli’nin Yeni P Zero Winter 2 Ve Cinturato All Season Sf3 Lastikleri Bu Kış İlk Kez Yollara Çıkıyor 

Yayınlandı

on

Kış lastiklerine geçme zamanı hızla yaklaşırken sürücülerin sert hava koşullarında araçlarına hangi lastikleri takacaklarına karar vermeleri ve bir yandan da ülkeden ülkeye değişen mevzuata uymaları gerekiyor. Havalar son yıllarda eskisi kadar soğuk olmasa da 7 derece kuralı hala geçerli. Türkiye’de ise  1 Aralık tarihi itibarıyla ticari araçlarda kış lastiği zorunluluğu başlıyor. Sıcaklıklar bu eşiğin altına indiği zaman hem ıslak hem de kuru zeminde üstün performansı garantilemek için soğuk hava lastikleri tercih etmek gerekiyor. Peki kış lastikleri mi yoksa dört mevsim lastikleri mi daha iyi? Bu sorunun cevabı çeşitli faktörlere bağlı.

KIŞ AYLARINDA HANGİ LASTİKLERİ SEÇMELİ? 

Soğuk havalar için ideal seçim her zaman kış lastikleridir. Hem kuru hem de ıslak zeminde optimum kavrama ve daha fazla yol tutuşu sağlayan bu lastikler suda kızaklama riskini de azaltır.

Hem kış hem de dört mevsim lastiklerinde lastiğin yanağındaki işaretlere dikkat edilmelidir. M+S sembolü özellikle zor zeminler için tasarlanan lastikleri gösterirken 3PMSF logosu (üç zirveli dağ ve kar tanesi) daha da yüksek güvenlik seviyelerinin işaretidir. Bu logo, lastiğin en zorlu kış koşullarıyla ilişkili tüm testleri geçtiği anlamına gelir.

Güvenlik seviyesi bu gibi işaretlerle açıkça gösterilirken kış veya dört mevsim lastiklerinin seçiminde başta aracın nasıl kullanıldığı olmak üzere diğer faktörler de dikkate alınmalı. Daha uzun mesafeli (yılda 25.000 kilometreden fazla) yoğun kullanım, daha güçlü ve daha büyük araçlar veya dağlık alanlarda sık sürüşler söz konusu olduğunda tam kış lastikleri tercih edilmeli. Çoğunlukla şehir içi sürüşlerde ve daha küçük araçlarda (küçük otomobillerden kompakt SUV’lara) dört mevsim lastikler kullanılabilir. 

Kış mevsiminin sert geçtiği bölgelerde sürücülerin yaz ve kış lastikleri arasında geçiş yapmaları  daha doğru bir seçim olur. Bir başka seçenek ise Pirelli Cinturato All Season SF3 (CNTSF3) gibi dört mevsim lastikleri. Bu lastikler bir süre önce pek çok karşılaştırmalı testte birincilik elde ederek kentli sürücülerin ihtiyaçlarına mükemmel yanıt verdiğini kanıtladı.

KIŞ MEVSİMİ İÇİN SÜRÜŞ TAVSİYELERİ 

Doğru sürüş tarzı, doğru lastiği seçmek kadar önemli. Kışın kuru zeminlerde yaz aylarıyla aynı yaklaşım benimsenebilir. Bununla birlikte kavramanın daha az olacağı ve dolayısıyla daha fazla güvenlik marjını korumak gerektiği unutulmamalı. 

Islak veya karlı zeminler söz konusu olduğunda yakıt tasarrufu için uygulanan sürüş tarzı benimsenmeli. Başka bir ifadeyle, karda patinaja neden olabilecek sert hızlanmalardan kaçınılmalı, frenleme ihtiyacı minimuma indirilerek motor freni tercih edilmeli. Öndeki araca çarpmamak için sağlıklı bir frenleme mesafesini korumak da her zamankinden daha önemli. Özellikle kar temizleme araçlarının karı yol kenarlarına yığdığı dikkate alınarak mümkünse çapraz park etmek daha iyi olur.

Elektrikli araç sürücülerinin özellikle dikkat etmesi gereken bir nokta ise batarya ömrünün kışın azalma eğiliminde olması. Dolayısıyla düşük dönme direncine sahip lastikler kullanmak daha iyi bir seçenek oluşturuyor. Pirelli’nin elektrikli araçlar için özel olarak geliştirdiği ‘Elect’ teknolojili lastiklerin düşük dönme direncine sahip olması daha uzun menzili garanti eden temel özelliklerden biri. Pirelli dönme direncinde ‘A’ derecelendirmesi alan ilk kış otomobil lastiği P Zero Winter 2’yi bir süre önce BMW i7 için lanse etti. 

PIRELLI’NİN KIŞ LASTİKLERİ YELPAZESİ

Pirelli’nin geliştirdiği kapsamlı kış ve dört mevsim lastikleri yelpazesi, kış lastikleri kullanımı konusundaki tüm kuralları ve sürüş koşullarını karşılıyor. 2024 kışında P Zero Winter 2 ve Cinturato All Season SF3 olmak üzere iki yeni Pirelli kış ve dört mevsim ürünü ilk kez sunuluyor. Her iki lastik uzman yayınların gerçekleştirdiği karşılaştırmalı testlerde kazandıkları sonuçlarla üstün performanslarını kanıtladı. 

Islak zeminde kavrama kategorisinde Avrupa lastik etiketinde en yüksek puan olan (A) derecelendirmesine sahip olan ve karda mükemmel frenleme sağlayan P Zero Winter 2, kış koşullarında maksimum performans ve güvenlik arayanlara mükemmel bir seçenek sunuyor.  

Pirelli’nin en yeni dört mevsim lastiği Cinturato All Season SF3, belgelendirme kuruluşu TÜV SÜD’ün mükemmellik göstergesi olan Performans İşareti ile kanıtladığı gibi yıl boyu kontrol sunuyor. Bu lastik ayrıca önde gelen uluslararası otomobil dergilerinin yürüttüğü çeşitli karşılaştırmalı testlerin de kazananı oldu. 

Yeni Pirelli dört mevsim lastiğinde buzlu ve karlı zeminlerde bile güvenli sürüşü garanti eden 3PMSF işareti bulunuyor. En gelişmiş sanal modelleme tekniklerinin yanı sıra yapay zeka ve sürüş simülatörlerini kullanan Pirelli mühendisleri en zorlu kış koşullarında bile sürekli güvenlik ve performans geliştirmeleri yapmaya devam ediyor. 

AVRUPA KIŞ LASTİKLERİ MEVZUATI 

Avrupa yollarında seyahat edenlerin her ülkede yürürlükteki farklı yönetmelikleri bilmeleri gerekiyor. Örneğin, Almanya ve Fransa bu yıl kış lastikleriyle ilgili kurallarını değiştiriyor.

Almanya: Kış koşullarında ve etkilenen yollarda M+S ve 3PMSF işaretli kış lastiklerinin kullanımı zorunludur.

Avusturya: 1 Kasım – 15 Nisan arası kış koşulları altındaki yollarda M+S işaretli ve en az dört milimetre diş derinliğine sahip kış lastikleri kullanılması zorunludur.

Fransa: 1 Kasım – 31 Mart arası dağlık bölgelerde ve özel olarak işaretlenmiş alanlarda M+S ve 3PMSF işaretli kış lastikleri zorunludur.

Hırvatistan: 15 Kasım – 15 Nisan arası M+S işaretli ve en az dört milimetre diş derinliğine sahip kış lastikleri kullanılması zorunludur.

İspanya: Kar yağdığında en azından çekiş tekerlekleri M+S işaretli kış lastikleri olmalıdır. Yollar karlıysa belirtilen alanlarda maksimum 50 km/s hıza kadar zincir kullanılabilir.

İsveç: 1 Aralık – 31 Mart arası kış koşullarında tüm araçların en az üç milimetre diş derinliğine sahip M+S ve 3PMSF işaretli kış lastikleri kullanması zorunludur.

İsviçre: Kış lastikleri zorunlu değildir. Bununla birlikte kışın yaz lastikli araç kullanarak trafikte tıkanıklığa yol açan veya lastiklerinin uygun olmadığı belirlenen kişilere ceza kesilebilir. 

İtalya: 15 Kasım – 15 Nisan arası araçlarda zincir bulundurmak veya M+S işaretli kış lastikleri takmak zorunludur. Bu kural kentsel alanlar dışında geçerli olmakla birlikte yerel yönetimler tarafından şehir içinde de uygulanabilmektedir. 

Yunanistan: 15 Ekim – 15 Mart arası karla kaplı yollarda, özel olarak işaretlenmiş bölgelerde veya ilgili kamu duyuruları yapılması durumunda, dört tekerleğe de M+S ve 3PMSF işaretli kış lastikleri takılması zorunludur.

Devamını Okuyun
Reklam
Yorum gezintisi

Yorum yazabilmek için giriş yapın Giriş

Yorum Yaz

Yaşam

Lüksemburg Prensi Frederik 22 Yaşında Vefat Etti

Yayınlandı

on

Yazan

Nassau Prensi ve Prensesi’nin en küçük oğlu olan Prens Frederik, bir hastalıkla mücadele ettikten sonra hayatını kaybetti…

Babası Lüksemburg Prensi Robert , oğlunun Mart ayının başında nadir görülen bir genetik rahatsızlık olan POLG Mitokondriyal hastalığı nedeniyle öldüğünü duyurdu. Bu rahatsızlık, POLG Vakfı’na göre “vücudun hücrelerinden enerji çalarak, ilerleyici çoklu organ işlev bozukluğuna ve yetmezliğine neden oluyor.” Bu rahatsızlık kendisine 14 yaşındayken teşhis edildi.

Babası açıklamasında şunları söyledi: “Geçtiğimiz Cuma, 28 Şubat’ta, “Nadir Hastalıklar Günü”nde, sevgili oğlumuz bizi odasına çağırdı ve kendisiyle son kez konuştuk. Frederik sırayla her birimize veda etme gücünü ve cesaretini buldu… Her birimize veda ettikten sonra -bir kısmı nazik, bir kısmı bilgece, bir kısmı öğretici- gerçek Frederik tarzında, hepimizi uzun zamandır bilinen son bir aile şakasıyla baş başa bıraktı.”

Prens Frederik’in ailesi yanındayken öldüğünü belirten yazar, şunları kaydetti: “Son anlarında bile mizah anlayışı ve sınırsız şefkati, bizi son bir kez güldürerek, hepimizi neşelendirmesini sağladı.”

Kaynak: TMZ.

Devamını Okuyun

Yaşam

Böbrek Taşına Karşı Ne Gibi Önlemler Alınabilir?

Yayınlandı

on

Yazan

Aniden başlayan ve dayanılmaz şiddette yan ağrısı, bulantı ve kusma gibi şikayetlerle kişinin acil servise kendini zor attığı böbrek taşı ‘ancak çeken bilir’ denilecek türden bir sorun! Yapılan araştırmalara göre, ülkemizde her 12 kişiden birinde bulunan böbrek taşı son yıllarda hızla yaygınlaşıyor…

Genetik ve çevresel faktörlerin yanı sıra, sağlıksız beslenme, yeterince su içmeme, fazla kilo ve hareketsizlik gibi günlük yaşantımızda bazı yanlış alışkanlıklarımız da böbrek taşı oluşumuna yol açıyor. Üroloji Uzmanları; “Taşın yer değiştirmesi ya da büyümesi, şiddetli ağrılara ve idrar yollarında tıkanmalara neden olabilir. Genellikle; şiddetli yan ağrısı, idrar yaparken yanma ve ağrı, idrarda kan görülmesi, bulantı, kusma ve sık idrara çıkmaya yol açar. Böbrek taşı tedavi edilmediğinde; idrar yolu enfeksiyonlarına, böbrek iltihaplanmalarına, böbrek fonksiyonlarında azalmaya ve hatta böbrek yetmezliğine dahi yol açabilir” diyor. Doğru beslenme alışkanlıkları ve yaşam tarzı değişiklikleri ile böbrek taşı oluşumunun engellenebileceğini vurgulayan Üroloji Uzmanları, 13 Mart Dünya Böbrek Günü kapsamında yaptığı açıklamada böbrek taşına karşı 8 etkili önlemi anlattı, önemli uyarılar ve önerilerde bulundu.

Günde 2 litre su tüketin

Böbrek taşlarının oluşumunu önlemek için yeterli su içmek şarttır. Yapılan çalışmalara göre; günde 2-2,5 litre su içmek, vücudu toksinlerden arındırmaya yardımcı olurken, böbrek taşı oluşum riskini yüzde 40 azaltmaktadır. Suyu küçük yudumlarla ve gün içine yayarak tüketin.

Tuz tüketimini azaltın

Aşırı tuz tüketimi, böbrek taşı oluşumunu tetikleyen en önemli faktörlerden biridir. Günde 2 gramın üzerinde tuz tüketimi böbrek taşı oluşum riskini yüzde 30 artırmaktadır. Bu nedenle, tuz tüketimini sınırlandırın, işlenmiş gıdalar tüketmeyin ve düşük sodyumlu gıdalar tercih edin.

Düzenli egzersiz yapın

Düzenli egzersiz böbrek taşı riskini azaltır. Vücudun sıvı dengesini koruyarak taşların oluşmasını ve idrarda taş yapıcı maddelerin birikmesini engellemeye destek olur. Bu nedenle haftada en az 3-4 gün, 30-60 dakika yürüyüş veya bisiklet sürme gibi kardiyo egzersizleri yapın.

Meyve, sebze ve lifli gıdalar tüketin

Mevsim meyve ve sebzeleri ile lifli gıdalar tüketmeye özen gösterin. Meyve ve sebzeler yüksek su içerikleri sayesinde yeterli sıvı alımını sağlamaya katkı sağlar. Aynı zamanda alkali özelliklere sahip olduklarından idrar pH’ını artırarak taş oluşumunu engellemeye yardımcı olabilirler.

Oksalat içerikli gıdalardan kaçının

Üroloji Uzmanları; “Oksalat açısından zengin gıdaların (Ispanak, pancar, kuruyemiş vb) aşırı tüketiminden kaçınmak gerekir. Yüksek oksalat seviyeleri kalsiyum oksalat taşlarının oluşumuna neden olabilir. Taş geçmişi veya yüksek oksalat atılımı olan bireylerin bu gıdalara dikkat etmeleri önemlidir” diyor.

Gelişigüzel C vitamini takviyesi almayın

Vitamin C, oksalatın bir öncüsüdür ve taş oluşumundaki rolü hala tartışmalıdır, ancak aşırı alımı kalsiyum oksalat taşlarının riskini artırabilmektedir. Kalsiyum oksalat taşı oluşumuna yatkın bireylerin yüksek dozda vitamin C takviyelerinden kaçınmaları önerilmektedir.

Hayvansal proteini kısıtlayın

Hayvansal proteinler, et, tavuk ve balık gibi gıdalar aşırı miktarda tüketilmemelidir. Yüksek protein alımı, taş oluşumunu artıran bazı metabolik değişikliklere yol açar. Bu nedenle hayvansal protein alımını vücut ağırlığınız başına 0,8-1,0 gram ile sınırlayın.

Kalsiyum alımına dikkat edin

Kalsiyum alımının yetersiz olması, taş oluşumu riskini artırabilir. Bu nedenle diyetinizde yeterli kalsiyum almaya dikkat edin. Ancak doktor tavsiyesi olmadıkça kalsiyum takviyelerinden kaçının.

Devamını Okuyun

Yaşam

Emekli Bayram İkramiyesi Belli Oldu – Emekli Bayram İkramiyesi Kaç Lira?

Yayınlandı

on

Yazan

AK Parti Grup Başkanı Abdullah Güler Ramazan Bayramı ve Kurban Bayramında 3’er bin lira olarak ödenen bayram ikramiyesi 4 bin liraya yükseltileceğini açıkladı…

AK Parti Grup Başkanı Abdullah Güler Ramazan Bayramı ve Kurban Bayramında 3’er bin lira olarak ödenen bayram ikramiyesi 4 bin liraya yükseltileceğini açıkladı.

Güler yaptığı açıklamada, “Emeklilerimize verilen Ramazan Bayramı ve Kurban Bayramı ikramiye tutarını yapılan değerlendirmeler sonucunda 3 bin liradan 4 bin liraya çıkartıyoruz” sözlerini kullandı.

İki bayramdan biner TL’lik artışla emeklilere ödenecek ikramiyenin maliyeti 37 milyar lira olarak hesaplandı.

Kaynak: Mynet.

Devamını Okuyun

Yaşam

Anadolu Efes, Geleceğin Tarımına Nasıl Yön Veriyor?

Yayınlandı

on

Yazan

Anadolu Efes, 2024 yılında tarım ekosistemini iklim krizine karşı daha dirençli hale getirmek için Anadolu Meraları iş birliğiyle “Tarladan Şişeye Onarım” programını başlattı ve böylelikle onarıcı tarım pratiklerini tedarik zincirine entegre etmek için öncü bir adım attı. Onarıcı tarım, iklim krizi ve biyoçeşitlilik kriziyle mücadelede önemli bir rol oynuyor.  Dünya Sürdürülebilir Kalkınma İş Konseyi’nin (WBCSD) “Shaping the Future Of Farming” raporuna göre onarıcı tarım bugün küresel ekim alanlarının yaklaşık yüzde 15’ini kapsıyor. Aynı raporda iklim değişikliğini 1,5 derecelik sıcaklık artışı ile sınırlandırmak için, 2030 yılına kadar dünyada bu oranın yüzde 40’a çıkması gerektiği vurgulanıyor. 

Program kapsamında pilot bölgelerde onarıcı tarım uygulamalarına başlayan şirket, bir yandan ekosistemin bu alandaki bilgi, beceri ve yetkinliklerini geliştirmeye odaklanırken, bir yandan da Anadolu Meraları ile birlikte tarım alanında bir kaynak oluşturarak, sektörünün ilk Onarıcı Tarım Kılavuzu’nu yayımladı.

Araştırmalar, gıda sistemlerinin biyoçeşitliliğin hızla kaybolmasında en büyük etkenlerden biri olduğunu ve küresel su kullanımının yüzde 70’ini oluşturduğunu gösteriyor. Çözüm için global olarak giderek daha fazla kurum tarafından uygulanmaya başlanan “onarıcı tarım” ise doğa, toprak sağlığı, su temini ve kalitesi, besin ve karbon döngülerine katkıda bulunma gibi pozitif nedenlerle tarımsal üretimde çok önemli bir rol oynuyor. Onarıcı tarım, bugün küresel ekim alanlarının yaklaşık yüzde 15’ini kapsarken iklim değişikliğini 1,5 derecelik sıcaklık artışı ile sınırlandırmak için, 2030 yılına kadar bu oranın yüzde 40’a çıkması gerektiği vurgulanıyor. Toprak sağlığını artıran uygulamalar, uzun vadede karbon tutma kapasitesini artırırken, su tutma kapasitesini iyileştiriyor ve biyoçeşitliliği zenginleştiriyor. 

Anadolu Efes de “Gelecekte tarım, tarımda gelecek var!” mottosuyla tarımının sürdürülebilirliğine katkı sunmak için yeni çalışmalar ve projeler geliştirmeye devam ediyor. 2018’de akıllı tarım uygulamalarına başlayan şirket, 2024 yılında iklim krizine karşı tarım ekosisteminin dirençliliğini artırmak için onarıcı sistemler geliştiren, ekolojik ve sosyal sorunlara çözümler üreten sosyal girişim Anadolu Meraları ile “Tarladan Şişeye Onarım” programını başlattı. Anadolu Efes, tedarik ağının haritalandırılarak onarıcı bir topluluk altyapısına dönüştürmeyi, onarıcı tarım ve bütüncül yönetim anlayışının yaygınlaşmasını sağlamayı amaçlıyor. Aynı zamanda, çiftçilerin refahını ve doğal kaynakların korunmasını önceliklendirerek, doğayla uyumlu bir üretim ekosistemi oluşturmayı hedefliyor.

Program kapsamında pilot bölgelerde onarıcı tarım uygulamalarına başlayan şirket, bir yandan ekosistemin bu alandaki bilgi, beceri ve yetkinliklerini geliştirmeye odaklanırken, bir yandan da tarım alanında bir kaynak oluşturarak, Anadolu Meraları ile birlikte sektörünün ilk Onarıcı Tarım Kılavuzu’nu yayımladı. Bu kılavuz, geleceğin tarımı için faaliyet gösterenlere bir rehber niteliğinde.

Onarıcı Tarım Kılavuzu’na ulaşmak için tıklayınız

Devamını Okuyun
Reklam

En Çok Okunanlar