MUBI mayıs ayında Ezel Akay imzalı kült filmlere ev sahipliği yapıyor
Sinemamızın en özgün hikaye anlatıcılarından Ezel Akay, MUBI’nin mayıs seçkisinde yer alan 3 kült filmiyle sinemaseverlerle buluşuyor.
Kendisini “film anlatıcısı” olarak tanımlayan, yapımcılığını ve yönetmenliğini üstlendiği yapımlarla ulusal ve uluslararası alanda birçok ödül kazanan Ezel Akay, gösterişli set tasarımları ve yıldızlarla dolu oyuncu kadrolarını buluşturarak, geçmişin ve şimdiki zamanın iç içe geçtiği, sinemamızda eşi olmayan bir üslubun mimarı oldu. Geleneksel anlatıları ve halk öykülerini postmodern bir estetikle harmanlarken komedi ve müzikal türlerini adeta yeniden tanımlayan yönetmenin en sevilen filmlerinden NEREDESİN FİRUZE, HACİVAT KARAGÖZ NEDEN ÖLDÜRÜLDÜ? ve 7 KOCALI HÜRMÜZ, MUBI’nin mayıs seçkisinde izleyicileri geçmişe doğru bir yolculuğa çıkarıyor.
NEREDESİN FİRUZE (2004)
Dillerden düşmeyen müzikleri, rengarenk dünyası ve capcanlı ruhuyla sinemamızın modern klasiklerinden biri olmayı başaran NEREDESİN FİRUZE, kaset devrinin son demlerinde müzik sektöründe adaletsiz sisteme ayak uydurmaya çalışan bir dizi “tutunamayan” karakterin hikayesini anlatıyor. Bu topraklardan çıkmış en başarılı müzikallerinden biri olarak kabul edilen film, renk cümbüşü kostümleri, dillerden düşmeyen replikleri, birbirinden eğlenceli dans figürleri ve tabii “Ya Evde Yoksan?” parçasıyla daha uzun yıllar zihinlerimizde yer etmeye devam edecek. NEREDESİN FİRUZE, 13 Mayıs’tan itibaren MUBI’de.
HACİVAT KARAGÖZ NEDEN ÖLDÜRÜLDÜ? (2006)
Metin Erksan’a ithafla açılan, mizah geleneğimizden pek çok önemli isme teşekkürle sona eren HACİVAT KARAGÖZ NEDEN ÖLDÜRÜLDÜ?, Ezel Akay’ın “Anadolu Ortaçağ Üçlemesi” olarak planladığı serinin ilk filmi olarak Bursa’da çekildi. Gölge oyununun ortaya çıkışı ile ilgili önemi bir efsanenin canlandırıldığı ve Hacivat ile Karagöz’ün hayali yaşam öykülerinin beyazperdeye taşındığı bu yapım, sinemamızın aykırı ancak bir o kadar sevilen filmleri arasındaki yerini aldı. Haluk Bilginer ve Beyazıt Öztürk’ün Hacivat ve Karagöz’e can verdiği film, hiciv dolu öğelerle bütünleşirken “çok gülen çok ağlar” atasözünün de bir nevi sinemadaki ifadesi. HACİVAT KARAGÖZ NEDEN ÖLDÜRÜLDÜ?, 20 Mayıs’tan itibaren MUBI’de..
7 KOCALI HÜRMÜZ (2009)
Ezel Akay sinemasının kendine has özelliklerini barındıran bir başka film de, Sadık Şendil’in klasikleşmiş tiyatro eserinden uyarlanan 7 KOCALI HÜRMÜZ. Başrollerinde Nurgül Yeşilçay, Gülse Birsel, Haluk Bilginer, Sarp Apak, Mehmet Ali Alabora, Erkan Can ve Öner Erkan gibi isimlerin yer aldığı bu özgün müzikal, eril kalıpları yıkan, masalsı, mizahi bir tona sahip. Birbirlerinden habersiz, her biri bambaşka karakterlere sahip 6 tane adamı idare etmeye çalışan genç bir dul kadının hikayesinin anlatıldığı filmle ilgili Ezel Akay şöyle diyor: “Filmde erkek kadını değil, kadın erkeği seçer. Film seçen kadın olsaydı nasıl olurdu sorusunu cevaplıyor.” 7 KOCALI HÜRMÜZ, 27 Mayıs’tan itibaren MUBI’de.
Zehra, yeni taşındığı İstanbul’da gerçek kimliğinin ve bir yuvanın arayışındayken, Nesrin bu şehirle tüm bağlarını koparmanın eşiğindedir. İstanbul Ansiklopedisi, farklı kuşaklardan ve kültürel geçmişlerden gelen Zehra ve Nesrin’in tüm farklılıklarına rağmen kesişen hayatlarını, İstanbul’u merkeze alarak anlatıyor.
YAZAR & YÖNETMEN: Selman Nacar
YAPIMCI: Timur Savcı
YAPIM ŞİRKETİ: Tims&B Productions
İstanbul Ansiklopedisi Dizisi
İstanbul Ansiklopedisi Oyuncuları Kimler?
OYUNCULAR: Helin Kandemir, Canan Ergüder, Kaan Mirac Sezen, Nezaket Erden, Tolga Tekin, Gregory Montel, Ecem Sena Bayır, Ebrar Karabakan, Kerem Atasavun, Fatma Zehra Durgut, Erdem Şenocak, Pelin Batu ve Melisa Sözen ve Müjde Ar
Orhan Pamuk’un dünyaca ünlü romanından uyarlanmış Masumiyet Müzesi, İstanbul’un zengin ailelerinden Kemal ile yoksul ve uzak akrabası Füsun’un 1970’lerde başlayan fırtınalı ve uzun aşk hikayesini anlatıyor.
Masumiyet Müzesi Dizisinin Konusu Nedir?
Aşkı için herkesi karşısına alan Kemal, sevdiği genç kadının küpelerini, tokalarını hatta içtiği sigaraların izmaritlerini toplamaya başlar…
Aşk başımıza bir kaza gibi gelen ve bizi yolumuzdan çıkaran bir takıntı ve bir acı mıdır, yoksa masum ve büyük bir mutluluk mu?
YAZAR: Orhan Pamuk
SENARİST: Ertan Kurtulan
YÖNETMEN: Zeynep Günay
YAPIMCI: Kerem Çatay
YAPIM ŞİRKETİ: Ay Yapım
Masumiyet Müzesi Oyuncuları Kimler?
Selahattin Paşalı, Eylül Lize Kandemir, Oya Unustası, Tilbe Saran, Bülent Emin Yarar, Gülçin Kültür, Ercan Kesal, Hasan Erdem, Bora Akın, Zeynep Dinsel, Tolga İskit, Onur Ünsal, Enes Danış, Eren Kabatepe, Jessica Taşçı, Aybike Turan, Cem Bayurgil, Neslihan Arslan, Cansel Elçin
Yorum yazabilmek için giriş yapın Giriş