Bizimle iletişim kur

Sinema

“Sinema Söyleşileri”nde Türk Sinemasının Dünyadaki Yeri Konuşuldu?

Yayınlandı

on

Radio Mood App

Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından bu yıl 28 Mayıs-12 Haziran tarihleri arasında ikincisi düzenlenen Beyoğlu Kültür Yolu Festivali kapsamında gerçekleştirilen Sinema Söyleşileri, sinemanın ünlü isimlerini ağırlamaya devam ediyor.

Atlas Sineması’nda gerçekleşen Sinema Söyleşileri, üçüncü gününde “Türk Sinemasının Dünyadaki Yeri” başlıklı oturumla devam etti.  Sinema yazarı ve televizyoncu Alin Taşçıyan’ın moderatörlüğünde usta yönetmen Derviş Zaim, yapımcı Gülin Üstün, İKSV Film Festivali Direktörü Kerem Ayan’ın konuşmacı olduğu söyleşide, Türk sinemasının dünü ve bugünü değerlendirildi.

Sinemacılar Arkeolojiden İnanılmaz Hikayeler Çıkarabilir 

Düzenlenen programa sürpriz ziyaret yapan Kültür ve Turizm Bakan Yardımcısı Ahmet Misbah Demircan, söyleşiyi takip eden gençlerin arasına oturdu. Arada söz alan Bakan Yardımcısı Demircan, insanlara kültür nedir diye sorulduğunda yarısının yanıt veremediğini belirterek, şöyle konuştu:

Reklam

“%50’si de Zeki Müren diyor mesela…  Aslında kültür, hayatımızın her anıdır. Toplum bir arada yaşar, yaşadığı yer şehirdir şehrin yemesi içmesi binaları, estetiği, hayat tarzı, anlayışı bütün hikayeleriyle birlikte kültürü oluşturur. Sinemaya gelince; Sinemada bizi eğlendirecek filmlerle bir yere kadar varabilirsiniz, alanının çok genişlemesi gerekiyor. Bu geçmişte ne yaptık bizim tarihimizi anlatan filmler ortaya çıkınca hem toplum bunu merak ediyordu hem dünya bunu merak ediyordu. ‘Vatanım Sensin’, ‘Muhteşem Yüzyıl’ gibi yapımlar bir merak uyandırdılar, çünkü ihtiyaçtı. İşin tarih tarafı, belgesel tarafı önemsiz gibi duruyor ama bunun nasıl takdim edildiği çok önemli. Buradan baktığında sinema bir aktarım aracı; kültürün gastronomisi, tarihi, belgeselleri, şehirleri, oradaki hikayeleri, medeniyetler bunların felsefeleri bunların yoğun bilgi bombardımanında değil ama bir aşk filminin içerisinde, bir şehir filminin içerisinde, bir aksiyon filminin içerisinde derinlikli anlatabilmek… Eğer bunu başarabilirsek o zaman sinemada yine bir numara olmaya devam ederiz. Ben oradan baktığımda bizim sinemacıların arkeoloji başta olmak üzere oradan başlayarak eğer oralara bakarsa inanılmaz hikayeler yakalayabileceğini ve oradan doyumsuz efsane filmler çıkarılacağını görüyorum.”

Sinema Tarihi Bir Filmin Nasıl Yapılacağını Öğretir, Öğretmiştir, Öğretecektir

Tabutta Rövaşata, Filler ve Çimen, Paralel Yolculuklar, Çamur, Cenneti Beklerken, Nokta, Gölgeler ve Suretler gibi başarılı filmlere imza atan ünlü yönetmen Derviş Zaim, bir sinema filminin sürecini şöyle anlattı:

“Şimdilerde Kültür Bakanlığı’nın destekleri var, o zamanda çok cılızdı yok denilecek kadar azdı. O zamanlar film izleme platformları da yoktu. Tabutta Rövaşata bana şunu öğretti her film kendi dengesini kurmak zorunda. Kendi dengenizi, filmin spesifik özelliklerini kurmak ve yeniden tanımlamak zorundasınız. Sinema tarihi bir filmin nasıl yapılacağını öğretir, öğretmiştir, öğretecektir. Bunları bileceksiniz ama bunlar yetmez! Her spesifik filmin sizden nasıl bir metod istediğini de bileceksiniz.”

Doğru Bir Perspektif Yapılması Lazım

Reklam

Türk Sinemasının oyun planının olmadığını ve bunu oluşturmanın bilinçli bir perspektifle olabileceğini belirten Derviş Zaim; “Biz bu planı Ankara ve İstanbul’un beraber oluşturacakları oyun planı ile başarıya ulaşabiliriz. Bu perspektifin de bağımsız, bütün dünyadaki olanın farkında olunan, somut bir şey olması lazım. Bütün dünyayı bilen, Türkiye’yi bilen, Türkiye’deki artları bilen swot analizle ortaya çıkmış bir perspektif yapılması lazımdır. Bizim güçlü ve zayıf taraflarımızı göz önüne sererek, bundan 15 sene sonra, 30, 50 sene sonra Türk sinemasını nasıl görmek istiyoruz ve dünya ödüllerinin bize faydası nedir bunu bilmeliyiz” diye konuştu.

Sinema_Soylesileri_Turk_Sinemasinin_Dunyadaki_Yeri_05

İyi Bir Planlama Artık Yapılıyor

“Film yapma işi aslında sadece filmi çekmek değil filmin reklamını yapmak yolculuğunu kurgulamakla da devam ediyor” diyen Köprüdeki Buluşmalar’ın direktörü, yapımcı Gülin Üstün, “Sinemacının ve yapımcının işini yapmaktan başka bir görevi yok çünkü artık iyi bir planlamayla bir yönetmen filmini iyi bir şekilde sunabiliyor” dedi.

Bizden kent değil, kasaba istiyorlar

İKSV Film Festivali Direktörü Kerem Ayan, “Türk filmleri ve yönetmenleri zaman ilerledikçe, platfomlar ve teknoloji arttıkça kendini daha çok kişiye duyurabildi. Bunun en büyük örneği Nuri Bilge Ceylan’dır. Cannes Film Festivali ödül törenine Türkler bu sayede gidebildi. Yurt dışına giden filmlerden Avrupa ağırlıklı ülkelerin bizden beklediği ‘Taşra Hikayesi.’ Bizden kent değil, kasaba istiyorlar. Yalnız Türk Sineması oldukça değişti yeni nesil fantastik, gerilim gibi filmler çekmeye çalışırken yine de taşra etkisindeyiz.”

200’den fazla kişinin izlediği söyleşinin sonunda gençler, hayran oldukları isimlerle fotoğraf çektirdiler.

Reklam

Devamını Okuyun
Reklam

Sinema

James McAVOY’un Başrolde Yer Aldığı “Sakın Ses Çıkarma”nın Türkçe Alt Yazılı İlk Fragmanı Yayınlandı – İzleyin

Yayınlandı

on

Yazan

Radio Mood App

Amerikalı bir aile, tatilde arkadaş oldukları büyüleyici bir İngiliz ailenin cennet gibi malikânesinde hafta sonunu geçirmek üzere davet edildiğinde, rüya gibi başlayan tatil kısa sürede karmaşık bir psikolojik kâbusa dönüşür.

Siyah Telefon, Kapan ve Görünmez Adam filmlerinin yapımcısı Blumhouse’dan, BAFTA ödüllü James McAvoy’un (Parçalanmış, Glass), sınır tanımayan misafirperverliği tarifsiz bir karanlığı maskeliyor. Karizmatik alfa-erkek ev sahibi rolünde sürükleyici bir performans sergiliyor. Modern çağımız için yoğun bir gerilim geliyor.

Sakın Ses Çıkarma’nın başrollerinde Mackenzie Davis (Terminatör: Kara Kader, Halt and Catch Fire) ve SAG ödüllü Scoot McNairy (Argo, Sessiz Bir Yer 2), 11 yaşındaki kızları Agnes (Alix West Lefler; The Good Nurse, Riverdale) ile birlikte Paddy (McAvoy), karısı Ciara (Aisling Franciosi; Game of Thrones, The Fall), dilsiz oğulları Ant’ın (yeni gelen Dan Hough) hafta sonu tatili davetini kabul eden Amerikalı çift Louise ve Ben Dalton rolünde.

Reklam

Eden Lake ve ödüllü gotik hayalet hikayesi Siyahlı Kadın’ın yazar-yönetmeni James Watkins tarafından beyazperde için yazılan ve yönetilen Sakın Ses Çıkarma, Christian Tafdrup ve Mads Tafdrup tarafından yazılan 2022 Danimarka korku sansasyonu Gæsterne’nin senaryosuna dayanıyor. Bu film, Oscar’ın Danimarka’daki karşılığı olan Danish Film Awards’da 11 dalda adaylık kazanmıştı.

Foto: Collider.

Devamını Okuyun

Sinema

BKM’nin Yeni Filmi “Tur Rehberi” Sete Çıktı

Yayınlandı

on

Yazan

Radio Mood App

BKM’nin Cem Gelinoğlu imzalı yeni filmi ‘Tur Rehberi’ gerçekleştirilen okuma provasının ardından sete çıktı. Cem Gelinoğlu komedisini sinema perdesine aktaran filmin yönetmen koltuğunda Hakan Algül oturuyor. Seyircileri kahkaha dolu bir tura çıkaracak olan filmin çekimleri Antalya’da gerçekleşiyor.

Tur Başlıyor

Ercüment ölmeye yemin etmiş yaşlı bir tur ekibiyle hayatının en zor yolculuğuna çıkar. Hiçbir şeyin planlandığı gibi gitmediği bu turda katılımcıları hayatta tutabilmek zorunda olan bir tur rehberinin komik, adrenalin dolu ve heyecanlı mücadelesinde kazanan kim olacak?

Reklam

Başrolünü Cem Gelinoğlu’nun üstlendiği filmin kadrosunda; Alp Öyken, Atılgan Gümüş, Eda Akalın, Engin Türkoğlu, Kevork Malikyan, Macit Koper, Meral Çetinkaya, Metin Coşkun, Melisa Duru Ünal, Sadık Gürbüz, Suna Selen, Vedat Erincin ve Tarık Papuççuoğlu yer alıyor.

Devamını Okuyun

Sanat

Çocuklar 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı’nı “Küçük Don Kişot” İle Kutladı

Yayınlandı

on

Yazan

Radio Mood App

BKM, çocukları hayal gücüyle dolu bir maceraya çıkaracağı animasyon filmi Küçük Don Kişot’un Maceraları için özel bir gösterim yapıldı. 21 Nisan Pazar günü Vadi İstanbul Paribu Cineverse’te gerçekleşen gösterimde çocuklar 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı’nı Küçük Don Kişot ile kutladı, ortaya neşeli görüntüler çıktı.

ALPER KUL, AYLİN KONTENTE, DOĞA RUTKAY, MAHİR İPEK VE ÖZGÜN AYDIN’IN SESİYLE ‘KÜÇÜK DON KİŞOT’UN MACERALARI’

‘Küçük Don Kişot’un Maceraları’ usta oyuncuların sesleriyle hayat buldu. Güldür Güldür Show’un yıldız isimleri Alper Kul, Aylin Kontente, Doğa Rutkay, Mahir İpek ve Özgün Aydın ‘Küçük Don Kişot’un Maceraları’ için bir araya geldi. Stüdyoda eğlenceli dakikalar yaşayan oyuncular Don Kişot’un dünyasını minik hayranları ile buluşturdu.

Reklam

Eğlenceli animasyonun hikayesi ise şöyle;

Alfonso Kişot, büyük büyük büyük dedesi Don Kişot gibi, müthiş bir hayal gücüne sahip, 11 yaşında bir çocuktur. Tıpkı dedesi Don Kişot gibi çok sevdiği La Mancha kasabasını sadece kendisinin görebildiği tehlikelerden korumaktadır.

Bir gün karanlık iş insanı Carrosso kasabaya gelir ve çeşitli bahanelerle La Mancha’yı ele geçirmeye çalışır. Alfonso artık sadece görünmeyen tehlikelere karşı değil aynı zamanda Carrasco’ya karşı da evini ve kasabasını korumak zorundadır. Alfonso, arkadaşları Pancho Panza ve Victoria’yı da yanına alarak heyecan ve sürprizlerle dolu bir maceraya atılacaktır.

Küçük Don Kişot’un Maceraları 26 Nisan’da sinemalarda…

Reklam
Devamını Okuyun

Sinema

Deadpool & Wolverine Filminin Karakter Posterleri Yayınlandı

Deadpool & Wolverine 26 Temmuz’da vizyonda olacak. Filmin Karakter Posterleri de Gerçekten Çok Eğelenceli Olmuş

Yayınlandı

on

Yazan

Radio Mood App

Senenin en merakla beklenen filmlerinin başında gelen ‘Deadpool & Wolverine’den yeni fragman ve karakter posterleri paylaşıldı. Marvel Sinematik Evreni’nin en özgün ve sevilen iki kahramanı Deadpool ve Wolverine’in bir araya geldiği film, 26 Temmuz’dan itibaren sinemalarda seyircilerle buluşacak. 

Shawn Levy ile Ryan Reynolds’ın aynı zamanda senaristleri arasında da yer aldığı ve Marvel Sinematik Evreni’ne bambaşka bir yön verecek olan ‘Deadpool & Wolverine’26 Temmuz’dan itibaren IMAX ve 3D olarak sinemalarda seyredilebilecek. 

Devamını Okuyun
Reklam

En Çok Okunanlar