Bizimle iletişim kur

Sinema

Sinema’nın Sorunlarına Çare Bulunabilir Mi? Cevabı “Sinema Çalıştayı”nda

Yayınlandı

on

Radio Mood App

61. Uluslararası Antalya Altın Portakal Film Festivali, tarihî bir misyonla, sinemanın sorunlarını, sektörün tüm taraflarıyla ele alacak geniş katılımlı bir ortamda masaya yatırıyor. 10-12 Ekim tarihlerinde gerçekleştirilecek “Sinema Çalıştayı”nda dokuz oturumun yanı sıra yönetmenler Tolga Karaçelik ve Ümit Ünal’ın katılacağı bir de panel yer alacak…

61. Uluslararası Antalya Altın Portakal Film Festivali, sinemanın güncel sorunlarının çözümüne katkıda bulunmak amacıyla meslek örgütleri, dernekler, sendikalar ve sinema akademisyenlerini bir araya getiriyor. Festival kapsamındaki “Sinema Çalıştayı”nda buluşacak katılımcılar, Türkiye’de sinemanın güncel sorunlarını farklı başlıklar altında ele alacak.

10 – 12 Ekim tarihlerinde Su Hotel’de gerçekleşecek Sinema Çalıştayı’nda sinema filmlerinin yaratım, yapım ve dağıtım sürecine ilişkin temel sorunlar toplam dokuz oturumda tartışılacak. Akademisyen ve meslek profesyonelleri ile dernek, vakıf, meslek birliği, sendika ve ilgili devlet kurumları temsilcilerinden oluşacak çalışma grupları, her biri üç saat sürecek oturumlarda ilgili başlıkları değerlendirerek sonuç bildirgelerine imza atacak.

Çalıştayda ayrıca bir de panel gerçekleştirilecek. 11 Ekim saat 14:00’teki “Anlatı ve Söylem Yapısı Bağlamında Türkiye’de Bağımsız Sinema” başlıklı panelin konukları, sinemamızın iki değerli ismi; yönetmenler Tolga Karaçelik ve Ümit Ünal. Panelin moderatörlüğünü ise çalıştay koordinatörü Doç. Dr. Perihan Taş Öz üsteleniyor.

Çalıştayın, “Sinemada Telif Hakları Sorunları” başlıklı ilk oturumu, İstanbul Kültür Üniversitesi’nden Prof. Dr. Okan Ormanlı moderatörlüğünde 10 Ekim saat 14:30’da başlayacak. Film sektöründe yurt içi telif toplama sürecinde yaşanan sorunlar ve çözüm önerileri ile Türkiye’de ve dünyada özel kopyalama bedeli (copyright levy) uygulaması nasıl sağlanabilir? gibi başlıklara odaklanacak oturumun konuşmacıları ise şöyle: Ahmet Edebali/ Film Yapımcıları Meslek Birliği (FİYAB), Ayhan Sonyürek/ Senaryo ve Diyalog Yazarı Sinema Eseri Sahipleri Meslek Birliği (SENARİSTBİR), Avukat Eylem Akkayalı/ Sinema Eseri Sahipleri Federasyonu (SEF), Mehmet E. Soyarslan/ Türkiye Sinema Eserleri Sahipleri Meslek Birliği (SESAM), Mehmet Güleryüz/ Sinema ve Televizyon Eseri Sahipleri Meslek Birliği (SETEM), Renan Bilek/ Sinema Oyuncuları Meslek Birliği (BİROY) ve Tunç Davut/ Sinema Eseri Sahipleri Meslek Birliği (SİNE-BİR)

İlk günün, Akdeniz Üniversitesi’nden Prof. Dr. Emine Uçar İlbuğa moderatörlüğünde gerçekleştirilecek, ikinci oturumuysa “Sinemada Akademi- Sektör İş Birliği” başlığını taşıyor. 14:30’da başlayacak oturumda; Türkiye’de sinema eğitimi müfredatı, mevcut düzenlemeler ve iyileştirme önerileri, Türkiye’de sinema bölümü mezunlarının istihdam koşulları ve akademi- sektör iş birliğini geliştirme modelleri konuları ele alınacak. Oturumun katılımcıları; Doç. Dr. Ayşe Toy Par/ Galatasaray Üniversitesi, Doç. Dr. Ece Vitrinel/ Galatasaray Üniversitesi, Hakan Kasırga/ Görüntü Yönetmenleri Derneği (GYD), Osman Özcan/ Sinema Televizyon Sendikası ve Sadullah Şentürk/ SİNE-BİR

Çalıştayın ilk günündeki son oturumsa Mersin Üniversitesi’nden Prof. Dr. Senem Ayşe Duruel Erkılıç moderatörlüğünde gerçekleştirilecek. “Türkiye’de Film Festivalleri” başlıklı oturumun katılımcıları; Aydın Orak/ Film Yönetmenleri Derneği (FİLM-YÖN), Deniz Yavuz/ Antalya Altın Portakal Film Festivali, Doç. Dr. Hakan Aytekin/ Belgesel Sinemacılar Birliği (BSB), Doç. Dr. Hakan Erkılıç/ Mersin Üniversitesi, Haydar Işık/ Malatya Film Festivali, İsmail Timuçin/ Adana Altın Koza Film Festivali, Nida Yılmaz/ Türkiye Belediyeler Birliği, Özgür Balcı/ İşçi Filmleri Festivali ve sinema yazarı Vecdi Sayar. Katılımcılar; Türkiye’de film festivallerinin kent- sinema ilişkisi bağlamında analizi, sürdürülebilirlik açısından film festivalleri, belediye- festival ilişkisi ve festivaller ve sansür gibi konu başlıklarını değerlendirecek.

11 Ekim saat 10:30’da başlayacak oturumlarda “Türkiye’de Film Sektöründe Çalışma Koşulları”, “Sinemada Değişen Seyir Kültürü”, “Türkiye’de Sinema Yayıncılığı” başlıklarını taşıyor.

“Türkiye’de Film Sektöründe Çalışma Koşulları” başlıklı oturumun moderatörü, avukat Derya Yaman. Oturumda; film sektöründe iş yasalarının tanıdığı haklar, uygulama aksaklıkları ve çözümü, film sektöründe cinsiyet eşitliği ve film sektöründe sendikal haklar bağlamında neler yapılabileceği ele alınacak. Oturumun katılımcıları ise; Ahmet Edebali/ FİYAB, Damla Kırkalı/ Sinema Televizyon Sendikası, Emre Yetim/ Oyuncular Sendikası, Galip Görür/ Sinema Emekçileri Sendikası (SİNE-SEN), İbrahim Onur Akçınar- Vehbi Cankat Güneş/ Çalışma Bakanlığı, İlker Barış/ SENARİSTBİR ve Ufuk Demirbilek/ Sinema Televizyon Sendikası

İstanbul Üniversitesi’nden Prof. Dr. Hasan Akbulut’un moderatörlüğünde gerçekleştirilecek “Sinemada Değişen Seyir Kültürü” oturumuna ise; Bahçeşehir Üniversitesi’nden Prof. Dr. Ayşe Nilüfer Narlı, Cinemarine sinema zinciri adına Cenk Sezgin, CJ ENM Medya Genel Müdürü Ferhat Aslan, Mersin Üniver

Devamını Okuyun
Reklam
Yorum gezintisi

Yorum yazabilmek için giriş yapın Giriş

Yorum Yaz

Sinema

18 Ekim 2024 Cuma Hangi Filmler Vizyona Girecek?

Yayınlandı

on

Yazan

Radio Mood App

Birbirinden farklı filmlere ev sahipliği yapan Paribu Cineverse, sinemaseverleri 18 Ekim Cuma günü vizyona girecek yeni filmlerle buluşturuyor. Vizyonda yer alan filmlerin yanı sıra Gelin Takımı, Gülümse 2 (Smile 2), Cesur Panda Görevimiz Afrika (Panda Bear in Africa), Monte Cristo Kontu, Dabba, The Apprentice: Trump’ın Hikayesi, Kayıp Kamyon, Son Ana Kadar (We Live in Time) ve Hiçbir Şey Yerinde filmleri sinemaseverlerin beğenisine sunuluyor…

Pek çok filmi dünyayla birlikte aynı anda vizyona getiren Paribu Cineverse, bu Cuma da birbirinden farklı türde yerli ve yabancı filmleri vizyona getiriyor. Dramdan komediye, korkudan animasyona kadar önemli yapımların vizyonda olacağı 18 Ekim Cuma günü, sinemaseverlere farklı dünyaların kapılarını aralayacak.

Vizyondaki filmlerin yanı sıra Gelin Takımı, Gülümse 2 (Smile 2), Cesur Panda Görevimiz Afrika (Panda Bear in Africa), Monte Cristo Kontu, Dabba, The Apprentice: Trump’ın Hikayesi, Kayıp Kamyon, Son Ana Kadar (We Live in Time) ve Hiçbir Şey Yerinde filmlerinin içerisinde bulunduğu 18 Ekim Cuma haftasının vizyon programı şöyle:

*** Mehmet Günsür, Seda Bakan ve Nilperi Şahinkaya’lı oyuncu kadrosuyla vizyona giren komedi filmi Gelin Takımı, bekarlığa veda partisi yapmak için toplanan bir grup arkadaşın hikayesini konu ediniyor. Kısa bir süre sonra evlenecek olan Berrin için bekarlığa veda partisi düzenlemek isteyen Ayça, bunun için düğünün yapılacağı oteli ayarlar. Akın ve Poyraz’ın da onlara katılmasıyla unutulmaz bir tatil yaşamayı planlayan arkadaşlar, hesaplaşmalar, ihanetler ve yanlış anlaşılmaların ortasında kendilerini beklenmedik bir maceranın içerisinde bulurlar.

*** Senaristliğini ve yönetmenliğini Parker Finn’in üstlendiği Gülümse 2 (Smile 2), dünya turuna çıkmak üzereyken açıklanamayan olaylar yaşayan pop fenomeni Skye Riley’in hikayesini konu ediyor. Küresel pop fenomeni Skye Riley, yeni bir dünya turuna çıkmak üzeredir. Ancak bu sırada açıklanamayan korkunç olaylar yaşamaya başlar. Baskıdan bunalan Skye, kontrolden çıkmadan önce hayatının kontrolünü yeniden kazanmak için karanlık geçmişiyle yüzleşir.

*** Çocukların ve animasyon tutkunlarının beğenisini kazanacak olan Cesur Panda Görevimiz Afrika (Panda Bear in Africa), macera dolu bir yolculuğa çıkan bir pandanın hikayesini konu ediniyor. Panda Ping, bir bebek ejderha olan Jielong’a bakarken onun evden kaçırılması ile büyük bir paniğe kapılır. Bu durumun pandalar ve ejderhalar arasındaki dostluğu sonsuza dek lanetleyebileceğini düşünen Ping, Jielong’u bulmak için korkutucu dünyaya yolculuğa çıkar. Yolculuk sırasında tanıştığı arkadaşlarıyla birlikte Ping, Aslan Kral Ade ve ordusunun elinde bulunan Jielong’u kurtarmak için zorlu bir mücadeleye girişir.

*** Üç Silahşörler romanını da sinemaya uyarlayan Alexandre De La Patellière ve Matthieu Delaporte imzasıyla beyazperdeye taşınan Monte Cristo Kontu, genç denizci Edmond Dantès’in hayat hikayesini konu ediniyor. Château d’If ada hapishanesinde on dört yıl geçirdikten sonra cesur bir kaçış gerçekleştirmeyi başaran Edmond Dantès, artık hayallerinin ötesinde zengin olan Monte Cristo Kontu kimliğine bürünür ve kendisine ihanet eden üç adamdan intikamını almak için harekete geçer.

*** Haftanın korku filmlerinden Dabba, define bulmak isterken kendisini korkunç bir kabusun içinde bulan bir adamın hikayesini konu ediyor. Köyünde bir define haritası bulan Kenan’ın dedesi, yıllarca defineyi bulmaya çalışsa da bir sonuca ulaşamaz. Yazın köyüne giden Kenan, sandıkta bir not bulur ve define haritası ile ilgili bilgilere ulaşır. Yanına ekip arkadaşlarını da alıp defineyi bulmak için yola koyulan Kenan’ı kötü bir sürpriz beklemektedir. Definenin asıl sahibi olan Dabba cinlerini kızdıran ekip, artık büyük bir tehlike ile karşı karşıyadır.

*** Ali Abbasi yönetmenliğinde vizyona girecek olan The Apprentice: Trump’ın Hikayesi, Donald Trump’ın emlak işine nasıl başladığının hikayesini anlatıyor. New York’lu genç varis Donald Trump, güce takıntılıdır. Bu aynı zamanda bir avukat ve katı homofobik Cumhuriyetçi Joseph McCarthy’nin eski danışmanı olan Roy Cohn ile iş birliği yapmasının da nedenidir. O, Trump’ı ırkçı kiralama politikası nedeniyle mahkemede savunmakla kalmaz, aynı zamanda Trump’ın şirketlerle, sendikalarla ve hatta mafyayla arka planda yaptığı anlaşmalar sayesinde girişimcilik içgüdüsünden yoksun olmasına rağmen rekabetçi New York emlak piyasasında giderek artan bir nüfuz kazanmasını sağlar.

Devamını Okuyun

Sinema

Pera Film’den Cadılar Bayramı Seçkisi: “Korkunun Yüzleri”

Yayınlandı

on

Yazan

Radio Mood App

Pera Film, Cadılar Bayramı kapsamında özel bir seçki sunuyor. “Korkunun Yüzleri” adlı program 18-31 Ekim arasında Pera Müzesi Oditoryumu’nda izleyiciyle buluşacak…

Suna ve İnan Kıraç Vakfı Pera Müzesi Film ve Video Programları, her yıl dünyanın dört yanında kutlanan Cadılar Bayramı’na özel olarak hazırladığı yeni film seçkisini sinemaseverlerin beğenisine sunuyor. “Korkunun Yüzleri” başlıklı bu özel programda insan doğasının karanlık köşelerine ışık tutan iki kült korku filmi sinemaseverlerle buluşacak.

İzleyicilere yalnızca dehşetin sınırlarını zorlayan bir deneyim yaşatmakla kalmayan, aynı zamanda korkunun toplumsal ve psikolojik katmanlarına da derin bir bakış sunan programda, usta yönetmen Brian De Palma’nın yönettiği Günah Tohumu ile David Robert Mitchell imzalı Peşimdeki Şeytan yer alıyor.

Korku sinemasının iki kült yapımı sinemaseverlerin karşısında

Başrollerinde Maika Monroe, Keir Gilchrist, Olivia Luccardi ve Bailey Spry’ın yer aldığı Peşimdeki Şeytan, sürekli tırmanan bir gerilim duygusu eşliğinde paranoya, güvenlik ve gençliğin masumiyetinin kaybı gibi temalar üzerinden metaforlarla dolu bir anlatıyı takip ediyor. Klasik slasher korku ögelerini özgün bir bakış açısıyla yeniden yorumlayan yapıt, 2000’li yılların en önemli gerilim filmlerinden biri olarak kabul görüyor.

Stephen King’in ünlü romanından usta yönetmen Brian De Palma tarafından sinemaya uyarlanan ve vizyona girdiği yıl iki dalda Oscar Ödülü’ne aday gösterilen Günah Tohumu’nda ise içe kapanık ve utangaç bir genç olan Carrie White’ın uğradığı zorbalıkların ardından telekinetik güçlerini keşfetmesiyle yaşanan dehşet verici olaylar anlatılıyor.

Peşimdeki Şeytan |18 Ekim Cuma, 19.00 | 26 Ekim Cumartesi, 17.00

Yönetmen: David Robert Mitchell / Oyuncular: Maika Monroe, Keir Gilchrist, Olivia Luccardi, Bailey Spry / ABD, 2014, 100’, DCP, renkli / İngilizce; Türkçe altyazılı

Günah Tohumu | 19 Ekim Cumartesi, 17.00 | 31 Ekim Perşembe, 19.00

Yönetmen: Brian De Palma / Oyuncular Sissy Spacek, Piper Laurie, Amy Irving, William Katt / ABD, 1976, 98′, DCP, renkli / İngilizce; Türkçe altyazılı

Devamını Okuyun

Sinema

Gülümse 2 İçin Geri Sayım Başladı – Gülümse 2 Ne Zaman Vizyonda Olacak?

Yayınlandı

on

Yazan

Radio Mood App

Yeni bir dünya turuna çıkmak üzere olan küresel pop fenomeni Skye Riley (Naomi Scott), giderek daha korkunç ve açıklanamaz olaylar yaşamaya başlar. Artan dehşet ve şöhretin baskısından bunalan Skye, kontrolden çıkmadan önce hayatının kontrolünü yeniden kazanmak için karanlık geçmişiyle yüzleşmek zorunda kalır.

Gülümse 2 filmi, 18 Ekim’de vizyona girecek…

Devamını Okuyun

Sinema

Yeni Bir “Jason Bourne” Film Mi Geliyor? İşte Detaylar!

Yayınlandı

on

Yazan

Radio Mood App

Jason Bourne 6 geliyor… Matt Damon’ın Jason Bourne rolüyle geri döneceği yeni filmin ismi ve yönetmeni büyük ölçüde netlik kazandı…

2000’lerin ilk yıllarına damga vuran film serilerinden biri olan Jason Bourne serisi, uzun bir aranın ardından beyaz perdeye geri dönüyor.
Son olarak 2016 yapımı Jason Bourne filmiyle sinemaseverlerin karşısına çıkan bu serinin yeni bir filmle geri döneceği bir süre önce ortaya çıkmıştı. O günden beri sessiz sedasız geliştirilen film, yavaş yavaş şekillenmeye başlıyor.

Çekimleri Kuzey Amerika’da gerçekleşecek olan filmlerin listelendiği Production Weekly’nin son sayısında The Bourne Dilemma adlı bir filmin de yer alması dikkat çekti. Görünen o ki yeni Bourne filminin çekimlerine yakın bir gelecekte başlanacak.

Production Weekly’de yer alan bilgiler, yeni Bourne filminin sadece adını ortaya çıkarmakla kalmadı, aynı zamanda yönetmen koltuğu için düşünülen ismi de açık etti. Production Weekly’de yer alan bilgilere göre The Bourne Dilemma’yı Edward Berger yönetecek.

All Quiet on the Western Front filmiyle çıkan yapan Edward Berger, şu anda Hollywood’da yıldızı yükselen yönetmenlerden biri. Nitekim kendisinin adı yeni Bond filmi için de geçiyordu. Ancak görünen o ki Berger, Bond serisini değil Bourne serisini devralacak. Tabii stüdyonun henüz bu konuda resmi bir açıklama yapmadığını not düşelim. Production Weekly genel olarak güvenilir bir haber kaynağı olsa da zaman zaman henüz kesinleşmemiş bilgilere de yer verebiliyor.

Yeni Bourne filminde Matt Damon, Jason Bourne rolüyle geri dönecek. Filmde ona kimlerin eşlik edeceği ise şimdilik belirsizliğini koruyor.

Kaynak: Donanım Haber.

Devamını Okuyun

En Çok Okunanlar