Dizi izlemek, film izlemek kadar kolay olmuyor. Bir sezonun en az sekiz bölümden oluştuğunu düşününce ve izlenen dizilerin komedi türünde olmadığını hesaba katınca tek bir sezon için 8-10 saat ayırmak gerekebiliyor. Bu yüzden listemi oluştururken bazı dizileri izleyemediğim için değerlendirme dışı bıraktım. Ancak o dizilere en azından ismen burada değinmek istiyorum. “Heartstopper”, “This is Going to Hurt” ve “the English” gibi dizilerin baya bir övüldüğünü duymama rağmen bu dizileri henüz izleyemediğim için bu dizilere listede yer veremedim.
Bu arada, listeyi oluştururken bu sene başlamış dizileri listeye aldığımı belirtmek isterim. Yani, hâlihazırda devam eden bir dizinin ilerleyen sezonları bu sene yayınlanmış olsa bile bu listede değerlendirilmedi. Örneğin “Better Call Saul” dizisinin son sezonunu bu listede değerlendirmeyeceğim.
Bu yılın en büyük hayal kırıklığı ise “the Lord of the Rings: the Rings of Power” dizisiydi. Bu dizi için konuşulabilecek her şey konuşulduğu için dizi hakkında yorum yapmayacağım. Bu senenin şaşırtıcı derede en iyi işlerinden biri ise kesinlikle “Severance” oldu. Bu dizi için ne desem az kalır. İzlemediyseniz bir an önce başlayın diyebilirim sadece.
10) Guillermo Del Toro’s Cabinet of Curiosities 7,5/10
Antoloji türünde yeteri kadar korku filmi olsa da bu türde yapılan dizi sayısı ne yazık ki çok az. Bu anlamda akılda kalıcı olabilecek en son dizi 2005 yılında yayımlanan “Masters of Horror” idi. korku türünde filmler çekmiş pek çok ünlü yönetmeni bir araya getirmeyi başaran bu projenin ardından uzun yıllar böylesi bir işe denk gelmedik. Ta ki korku türüne olan hayranlığını hiçbir zaman saklamayan Guillermo Del Toro, böyle bir projeye imza atacağını söyleyene dek. Del Toro da sekiz filmlik seçkisine hatırı sayılır yönetmenleri almayı başarmış. Ortaya çıkan iş ise bir “Masters of Horror” kadar iyi değil; fakat “the Autopsy” gibi bölümleriyle üst düzey korku filmleri ortaya koymayı başarıyor.
Reklam
9) Black Bird 8/10
James Keene, uyuşturucu ve yasal olmayan silahlar bulundurmaktan normalde birkaç yıl hapis yatmayı beklerken 10 yıl ceza alacağını öğrenir. Ancak FBI ona reddedemeyeceği bir teklifle gelir. Larry Hall ismindeki bir adam, yaklaşık 15 kız çocuğunun ölümünden sorumlu tutulmakta ancak delil yetersizliğinden bir türlü hapse atılamamaktadır. En son işlediği cinayetin ardından kısa süreliğine girdiği hapishaneden delil yetersizliği sebebiyle çıkmadan önce James Keene’nin Larry ile arkadaş olması ve ondan öldürdüğü kişileri nereye gömdüğünü öğrenmesi gerekmektedir. Eğer bunu başarabilirse cezası affedilecek ve özgürlüğüne kavuşabilecektir. Fakat James’in transfer edildiği hapishane, birbirinden psikopat tiplerin yer aldığı kimsenin birkaç gün bile durmak istemeyeceği iğrenç bir yerdir. “Black Bird”, gerçek olaylardan esinlenmiş güzel bir dizi. Fakat bir başyapıt olma imkânını da elinin tersiyle itmiş ne yazık ki. Böylesi bir konu daha yetkin isimlerle muazzam bir işe dönüşebilirmiş.
8) Andor 8/10
Star Wars evreninin son yıllardaki en iyi işlerinden biri olan “Rogue One: a Star Wars Story” (2016) filminin yaklaşık beş yıl öncesini anlatan “Andor”, “Obi-wan Kenobi” faciasının ardından ilaç gibi geldi. Aslında “Andor”, alışık olduğumuz türden bir Star Wars heyecanı sunmuyor. “jedi”lar, ışın kılıçları ya da “Skywalker”lar bu dizide pek rast gelebileceğiniz ögeler değil. “Andor”, ilk bölümleriyle birlikte yüksek tempo ile başlayan bir dizi değil; fakat dizinin altıncı bölümünden itibaren bu anlamda da seyircisini tatmin ettiğini söyleyebilirim. Özellikle 10. bölümdeki (One Way Out) hapishane sahneleri ile dizi, bambaşka bir noktaya erişiyor.
7) House of the Dragon 8,5/10
Bu dizinin “Game of Thrones” ile kıyaslanmasını doğru bulmuyorum; çünkü uzun bir süre herhangi bir dizinin ” Game of Thrones ” gibi bir etki yaratabileceğini düşünmüyorum. Felaket denebilecek son sezonuna rağmen ” Game of Thrones ” hala en iyi diziler arasında anılmaya devam ediyor ve edecek de. “House of the Dragon” ise çok büyük bir dezavantaja sahip. İlk sezonunda neredeyse 20 yıllık bir zaman dilimini anlatmaya çalışmak, kabul edelim ki her dizi için çok zor bir süreçtir. Fakat bu uzun zaman atlamalarından kaynaklanabilecek sıkıntıları, “House of the Dragon” bence en az zararla bertaraf etmeyi başarıyor. Tabi bunda HBO’nun çok büyük bir payı var. Bu dizi başka bir kanalda olsa çoktan çöp olmuştu. Bu arada Paddy Considine’nin 8. bölümdeki olağanüstü performansını da anmadan geçmeyeyim. Sen ne muhteşem bir oyuncusun!
6) Prehistoric Planet 8,5/10
İngiliz-Amerikan ortaklığında çekilen ve yaşayan efsane David Attenborough’nun anlatımıyla Apple tv’de gösterilen 5 bölümlük bu belgesel dizisi, kesinlikle bu senenin en değerli işlerinden biri oldu benim için. Günümüzden yaklaşık 65 milyon yıl önce yok olup giden ve yeryüzüne neredeyse 165 milyon yıl hükmeden dinozorların günlük hayatının bu denli özenli ve zekice kurgulanıp televizyona sunulabileceğini yıllarca düşünsem aklıma gelmezdi. Kesinlikle bu yılın en iyi yapımlarından biri.
5) George Carlin’s American Dream 8,5/10
2022 yılının biyografi türünde en iyi belgesel dizilerinden biri ise George Carlin’in hayatına odaklanan “George Carlin’s American Dream” dizisi oldu. Bence Lenny Bruce’tan sonra gelmiş geçmiş en iyi komedyenlerden biri olan Carlin’in hayatını merak ediyorsanız bu iki bölümlük seriyi kaçırmayın derim. Sektörde adım adım yükselen, uyuşturucu problemiyle her gün biraz daha tükenen, eşiyle her gün kavga eden; ama bir yandan da onu çok seven, 70’lerin sonunda hakkında “disko gibi Carlin de bitti” denilen; ancak en büyük işlerini ilerleyen yıllara saklayan bu büyük insanın hayat hikayesini ve hayallerini mutlaka izleyin.
Reklam
4) The Bear 8,5/10
Christopher Storer tarafından yaratılan “the Bear”, bu yılın en az ses getiren en iyi işlerinden biri olmayı başardı. Muhtemelen önümüzdeki yıllarda gösterilecek yeni sezonlar ile birlikte adından daha çok söz ettireceğine eminim. Hareketli kamera kullanımı, oldukça kısa süren bölümleri ve düşmek bilmeyen temposu ile “the Bear” ağızlarda, güzel bir yemek sonrası yenen lezzetli bir tatlının bıraktığı tadı bırakıyor. Özellikle ilk sezonun en iyi bölümü olan ve yanılmıyorsam tek planda (one shot) çekilmiş olan 7. bölüm için bile bu diziye bir şans vermenizi tavsiye ederim.
3) The Rehearsal 8,5/10
“Nathan for You” ile eşine az rastlanır bir komediye imza atan Kanadalı komedyen Nathan Fielder, beş yılın ardından bu sefer başka bir çılgın proje ile çıkageldi. kurgu içinde kurgu, gerçekliğin sürekli kaybolması, kurgu içinde kurgu sonra bir daha kurgu, absürt olmanın sınırlarına yaklaşıp bir anda oradan uzaklaşılması, 4. bölümde olduğu gibi enteresan konuların içinde dolaşılması, Fielder ile özdeşlemiş o durgun bakışlar ve daha pek çok şey… Nathan Fielder, biraz daha ciddileşirse kesinlikle yeni bir Charlie Kaufman olabilir. Bence olmasın ve asla da ciddileşmesin.
2) Pachinko 9/10
Bu senenin beni en çok şaşırtan dizisi ise Güney Kore orijinli, Apple tv’de yayınlanan Pachinko oldu. dizi, Japonların Kore’yi işgal ettiği 1900’lerin ilk çeyreğinden başlayıp 1990’lara kadar uzun bir dönemi büyük bir prodüksiyon ve birbirinden muhteşem oyunculuklarla anlatıyor. Aslında oldukça klişe sayılabilecek konuları bu denli etkileyici ve merak uyandırıcı şekilde anlatabiliyor olması dizinin başarısını ispat ediyor. İkinci sezonu büyük bir merakla bekliyorum.
1) Severance 9/10
2022 yılının en sıra dışı tv dizilerinden biri de yine bir Apple tv yapımı oldu. Dan Erickson tarafından yaratılan ve bölümleri ünlü oyuncu Ben Stiller ile İrlandalı yönetmen Aoife Mcardle tarafından yönetilen Severance, sinematografisiyle kesinlikle diğer dizilerin önüne geçiyor. Bir tv dizisini değil de daha çok bir Avrupa filmini hatırlatan soğuk ve tekinsiz atmosferi, bu diziyi bambaşka bir yerde konumlandırıyor. İlk sezonun da en iyi bölümü olan sezon finalini izlediğinizde ağzınızın açık kalacağına emin olabilirsiniz. O halde listeyi tek bir cümleyle sonlandırayım: “she is alive!”.
Aktris dizisi Pınar Deniz’in merakla beklenen Disney Plus yapımıydı ve artık 8 bölümlük bir sezon ile yayında.
Peki spoiler vermeden nasıl anlatılır?
Hemen başlayayım : Türkiye’nin en ünlü yıldızı Yasemin Derin’in gündüz ışıltılı, gece ise karanlık dünyasını izliyoruz. Yani Dexter’ın sinema oyuncusu versiyonu da diyebiliriz. Ve buna biraz Harley Quinn, biraz da Kore dizilerinin animasyonlu anlatım sosunu ekleyebiliriz.
Ben dizinin ilk dört bölümünü izleyip hemen pc başına geçip ilk izlenimleri yazmak istedim. Bu yüzden dizinin tamamını gördükten sonra bu yazıyı güncelleyeceğim. Ama yine de dört bölümdeki bazı konulara değineyim.
Dizide ikili hayat yaşayan “Aktris” Yasemin’in gizemli takipçisi ile olan hikayesine odaklanıyoruz ve takipçinin kimliğini merak ederek dört bölümü deviriyorsunuz.
Reklam
Dizide müziklere de odaklanılmış. Dikkat çeken şarkılar da var, tıpkı Yasemin’in ruh halinin deli dolu olması gibi eğelenceli ama boş sözleri olanı ile de karşılaşıyorsunuz.
Aktris Dizisinde Göze Batanlar
Yangın sahnesinde özel efektler göze çok batarken, Yasemin ile Ahmet’in birlikte arabada oldukları (4. bölüm) sahnede de Yasemin’in kemeri takılı iken sonra kemersiz olması sonra da yeniden kemerli olması devamlıklık açısından can sıkıcıydı. Ve yine dördüncü bölümdeki nakliye konteynerlerinin olduğu sahnede de silah sesi sonrası kötü adamların sesin olduğu yere gelmemesi ve gelen bir tanesinin de kahramanlarımızdan birisine arkadan ateş etmesine rağmen “karavana” atması “bu sahne olmamış” dedirtiyor.
Ve bunca yıldır CSI izlemiş birisi olarak söylemeliyim ki bu kadar çok kan olan cildinizi yine bu kadar kolay şekilde (ıslak mendille) ve hiç su kullanmadan temizlemeniz çok mümkün değil. Ama olsun 🙂
Aktris 8 Bölümü İle Yayında
Bu arada şunu da söylemeden geçemeyeceğim Disney+ dizinin tüm bölümlerini yayınlamakla çok iyi etmiş. Her hafta yeni bölüm yayınlansaydı dizi için olumsuz sonuçlanabilirdi çünkü ilk iki bölümde hikayeye bir türlü giremiyorsunuz. Bölümler kesinlikle kötü değil sadece hikayenin olgunlaşması üçüncü bölümü buluyor bu yüzden iki bölüm izlemek yeterli olmuyor.
Dizinin ilginç detaylarından birisi de dizilerden ve tiyatro oyunlarından tanıdığımız bir çok önemli ismin dizide kimi zaman bir kaç dakikalık çok ama gerçekten çok kısa sahnelerde konuk oyuncu olarak yer alması. Normalde figüranların yer alması gerken sahnelerde bile tanıdık yüzlere yer verilmesi sıra dışı olmuş.
Reklam
Pınar Deniz Aktris Dizisinde Nasıl Bir Performans Sergiliyor?
İlk başta ısınamasam da sonradan Pınar Deniz’in bu Harley Quinn vari deli dolu karaktere yakıştığını söylemeliyim.
Aktris Dizisi İçin Son Söz
ilk dört bölüm itibariyle gizemini koruyan ve çok fazla klişelere bağlamadan iyi ilerleyen bir yapımla karşı karşıyayız. Bakalım kalan dört bölümde hikaye başarılı bir finale bağlanabilecek mi? Yazıyı o bölümleri de izleyip güncellediğimde göreceğiz.
60’larda dizisi 90’larda ise beyazperde de Barry sonnenfeld imzalı filmleriyle Addams Ailesi çok beğenilen sıradışı yapımlardan olmuştu. Özellikle 90’lardaki filmleri çok sevmiştim.
Şimdi ise aynı şeyi Wednesday dizisi için söyleyebilirim. Tim Burton imzalı dizi bir çok açıdan alkışı hak ediyor.
Helena Bonham Carter hatta hadi onu geçelim Johhny Depp’siz herhangi bir yapıma imza atmayan Tim Burton bu kez kendisine yep yeni bir kast bulmuş gözüküyor.
Başroldeki Jenna Ortega asosyal, toplum tarafından dışlanmış, mutsuz ve aykırı genç rolünde harika. Hem bir Addams olarak bembeyaz solgun yüzü ve donuk bakışlarıyla Johnny Depp’i hiç de aratmıyor hem de oyunculuğu ile dört dörtlük bir performans ortaya koymuş. Filmlerde Wednesday’i canlandırmış Christina Ricci’nin de dizi de yer alması ayrı güzel olmuş. Evet filmlerde Wednesday’i canlandıran Christina Ricci dizide koğuş annesi olarak karşımıza çıkıyor. Bir başka süpriz de Gwendoline Christie’nin okul müdürü Larissa olarak karşımıza çıkması. Hem Lady Brienn’i özlemişim hem de başarılı bir Dumbledore pardon okul müdürü görmüş oldum.
Reklam
Dumbledore demişken gelelim başlıktaki Hogwarts göndermesine. Aslında Tim Burton Wednesday aracılığı ile kendi Harry Potter hikayesini yaratmış diyebilirim. Normal çocukların gittiği okulda sorunlar yaşayan bir ergenin kendisi gibi sıradışı özelliklere sahip yaşıtları ile okuyabileceği toplumdan biraz da olsa izole okul olan Newermoe Akademisine gelmesi ve burada beklenmedik arkadaşlıklar edinmesiyle birlikte katil bir canavarın gizemli cinayetlerinin ortasına düşmesini izliyoruz. Ne kadarda Harry Potter değil mi?
Harry Potter serisinde büyücüler karşımzdayken Wednesday dizisinin fantastik dünyasında ise kurt adamlar, vampirler, sirenler ve daha bir çok sıradışı tür ile karşılaşıyoruz. Potter serisi ile bu benzerliklerine rağmen ben diziyi beğendim. Benzerlikler var ama kendine has detaylarıyla diziyi gayet keyifle izledim.
Müzikler de çok dikkat çekici Wednesday’den Rolling Stones şarkısı Paint It Black’in Çello yorumu şahaneydi. Zaten orijinalini de öyledir. Ve Wednesday’in renklere karşı olan alerjisi! yüzünden sürekli siyah giyiniyor ve siyah seviyor olmasıyla şarkı güzel eşleşmiş. Paint It BLACK.
Hızlı ve Öfkeli serisinin onuncu filmi de beyaz perdeye geldi. Ben filmi vizyondan iki gün önce izledim. İlk filmi seyrettiğimizde bunun bir seriye dönüşüp onuncu filmin de çekileceği hiç aklımıza gelmezdi. Ancak yıllar içersinde bambaşka bir efsaneye dönüştüğünü söyleyebiliriz.
Hızlı ve Öfkeli 10’un Süprizi Jason Momoa
Onuncu filmde eklenen en önemli yeni oyuncu Jason Momoa. Kendisini Dante karakteri ile intikam almak üzere hikayeye dahil olmuş bir kötü adam olarak izliyoruz. Aslında şunu söylemek çok daha açıklayıcı olur Hızlı ve Öfkeli serisi tıpkı Dark Knight Kara Şövalye’deki “Joker” benzeri kendi kötü adamını bulmuş diyebiliriz.
Hızlı ve Öfkeli’nin Jokeri
Dante Hızlı ve Öfkeli’nin Jokeri olarak onun kadar sarkastik onun kadar kötü ve onun tuhaf tuhaf espirileri ile hikayeye dahil oldu.
Peki filme gelelim Hızlı ve Öfkeli filmi nasıl?
2 saat 20 dakika uzunluğunda ki filmin ilk bölümü İtalya Roma’da geçiyor. İtalyan polisinin buradaki aksiyon sahnelerinde mantığımıza aykırı bir kovalamaca içersinde olmasını görüncü “İnsan nedeeeen ?” diye sormadan edemiyor. Bu durum filmin ilk yarısını tatsız hale getirdi. Ayrıca Lety ile eski bir düşmanın arasındaki uzun bir dövüş sahnesi ile Han ile yine başka bir eski düşmanın arasındaki sahne insanın aklına filmin süresini doldurmak için mi bu sahneler eklenmiş acab diye bir soru getiriyor. Aslında her iki sahne de hikaye akşına uygun olarak karşımıza çıkıyor ama özellikle Han’ın sahnesindeki düşmanını bir daha görmüyor oluşumuz hikaye bütünlüğü açısından sıkıntılı duruyor. Belki bu eksikliği giderecek olan şey filmin devamının gelecek olması ve bu sayede belki bu sahneler bir şekilde yine hikayeye bağlanır. Bunun dışında ortasından itibaren film kendi genetik kodlarına dönmeye başlayor. Alışık olduğumuz yarış sahneleri parti sahneleri yine bu filmde de karşımıza çıktı. Tabii ki eski tadı vermiyor ama yine de hızlı ve öfkeli denince bu isimle özdeşleşmiş sahneleri görmek güzeldi.
Portekiz bölümündeki aksiyon sahneleri benim açımdan çok daha heyecanla izlenecek sahneler olarak filmin ikinci yarısına damga vurdu ve filmin özellikle bu ikinci yarısı alışık olduğumuz Hızlı ve Öfkeli formatına döndü diyebiliriz.
Filmin son sahnesinde karşımıza çıkan oyuncu gerçekten şok yaşattı ve hemen sonrasında bir after credits sahnesi var o sahnedeki oyuncu da iyi bir sürpriz oldu ve 2 saat 20 dakikaya rağmen hikayemiz tamamlanmadı. 11. film de geliyor diyebiliriz.
Reklam
Hızlı ve Öfkeli filmini kimler izlemeli?
Özellikle Hızlı ve Öfkeli hayranıysanız bu filmi kaçırmayın. Paul Walker nostaljisi yaşamak istiyorsanız bu filmi kaçırmayın. Aksiyon sahnelerini ve yarış sahnelerini özlediyseniz tabii ki bir de kendine has Hızlı ve Öfkeli müzikleri ile Hızlı ve Öfkeli 10 kaçırılmaz!
Hızlı ve Öfkeli Filmi İçin Son Not
Hızlı ve Öfkeli 10 yani Fast X, on filmlik serinin en iyi filmi değil ama yine de eğlenceli aksiyon dolu bir yapım olarak karşımızda.
Yönetmen James Gunn 3. film ile birlikte seriyi sonlandırıp Marvel’a veda etti. Gunn, her ne kadar seriye hatırı sayılacak bir finalle son veremese de film, sizleri sinemaya götürüp izletebilecek bir zaman değerine sahip.
Guardians Of The Galaxy Vol 3 Film İncelemesi
Hayranlar, film çıkana kadar bir çok söylenti ile sarsıldı. Önemli karakterlerin ölümünü izleyeceğimiz söylentileri ve Marvel’ın bunu güzel bir reklam aracı olarak körüklemesinin cabasıyla, bizleri duygusal bir film ile buluşturacaklarını zannettik.
Ama böyle bir şey olmadı ve aksine ikinci filmden daha kopuk bir yapım ile karşı karşıya kaldık. Film yeni ve iyi seçilmiş müzikleriyle eğlendirse de sadece o anın getirdiği bir tat veriyor, lakin onu da sinema salonundan çıktıktan sonra geri alıyordu.
Film şu anda vizyonda. Dilerseniz filme gidip birazcık olsun eğlenebilirsiniz. SİNEMAYLA KALIN.
Yorum yazabilmek için giriş yapın Giriş