Yaratıcılık ve bilimin bir araya geldiği, Türkiye’nin ilk Evrensel Bilim Kurgu ve Fantastik Film Festivali’nin lansmanı, 8 Eylül tarihinde Atlas 1948 Sineması’nda yapıldı.
T.C. Kültür ve Turizm Bakanlığı Sinema Genel Müdürlüğü’nün katkılarıyla düzenlenen 2.Evrensel Bilim Kurgu ve Fantastik Film Festivali; Uluslararası Bilim ve Sanat Yaratıcıları Derneği’nin organizasyonuyla 26-29 Eylül tarihleri arasında Yeşilçam Sineması’nda gerçekleştirilecek.
Lansmanın açılış konuşmasını ilk olarak Festival Direktörü Filiz Dağ gerçekleştirdi. Geçen sene ilkini düzenlediklerindebir tarih yazdıklarının altını çizen Dağ, bilim ve sanatı geleceğe taşıma hedefiyle çok genç, bir o kadar azimli ve kararlı bir ekiple yola çıktıklarını belirtti.
Filiz Dağ sözlerine şöyle devam etti; “Evrensel Bilim Kurgu ve Fantastik Film Festivali’miz 2. yılında da Türkiye Cumhuriyetimizin 100.yılına yaraşır içeriklerle sizlerin karşısında. Bilimi ve teknolojiyi sanatın diliyle aktardığımız yeni nesil bir festival. Yapay zeka, robotlar, Metaverse VR, AR, Uzay, Genetik ve KriptoParalar ile yaşamımız dönüşecekse biz şimdiden bunlara hazırlanıyoruz. Evrensel, sıradışı, zamanla yarışan, hatta zamanın ötesinde ve öte evrenlerden seçmece bir dolu içeriklerle sizleri karşılıyoruz. Atatürk’ün “Benim manevi mirasım bilim ve akıldır” sözüne tüm yüreğimizle sahip çıkarak; Gelecek göklerde, gelecek bilim ve sanatta!”
Festivali süper kahramanların olduğu bu kült filmlere bir saygı duruşu olarak görüyoruz!
Filiz Dağ’ın konuşmasının ardından ulusal uzun metraj yarışma filmlerini açıklamak üzere sahneye Sanat YönetmenleriGizem Ertürk ile Göknur Topçu ve uluslararası uzun metraj yarışma filmlerini açıklamak üzere Sanat Yönetmenleri Balım Tanrıöver ile Aynur Kazaz çıktı.
Gizem Ertürk ve Göknur Topçu konuşmalarında festivali; sinemanın köklü tarihi boyunca daha az içerik üretilen bilim kurgu ve fantastik türdeki sanatsal üretimi desteklemek ve sinemacılara bu türe teşvik etmek açısından önemli bir platform olarak gördüklerinin altını çizdi. Bu fikrin ışığında tüm ulusal filmleri fantastik sinemaya özgün katkıları olduğunu düşündükleri filmler odağında belirlediklerini ifade eden Ertürk ve Topçu, bu yıl yarışmadaki tüm filmlerin bu anlamda birbirinden değerli ve ilham verici olduğunu dile getirdi.
Gizem Ertürk ve Göknur Topçu konuşmalarına şöyle devam ettiler; Evrensel Bilim Kurgu Fantastik Festivali’ni hepimize çocukluktan yetişkinliğe kadar eşlik etmiş olan kovboylar, korsanlar, uzaylılar, maskeli şövalyeler ve süper kahramanların olduğu bu kült filmlere bir saygı duruşu olarak görüyor ve Türkiye de bu alanda daha nice kült filmler yaratılacağına inanıyoruz.”
Festival Programında Yer Alacak Filmler Tanıtıldı
Lansmanda “Ulusal Uzun Metraj Seçkisi”nde 7’si yarışmada, biri yarışma dışı olmak üzere toplam 8 filmin ve “Uluslararası Yarışma”da ise 6’sı yarışmada, 3’ü yarışma dışı olmak üzere toplam 9 filmin yarışacağı açıklandı.
“Ulusal Yarışma”nın ikinci yılında Barış Hancıoğulları’nın “Yeniden Leyla, Kaan Müjdeci’nin Iguana Tokyo, Çağrı Cem Bayraklı’nın Hızlı Ayaklar Olimpiyat Yolunda, Barış Sayhan’ın Cemil Şov, Erdem Tepegöz’ün Gölgelerin İçinde, Sezgin Cengiz’in Tebessüm, Can Evrenol’un Peri: Ağzı Olmayan Kız, filmleri yarışacak.
“Yarışma Dışı” kategorisinde yönetmen Serpil Altın’ın “Bir Zamanlar Gelecek:2121” filminin çekim aşamasını anlatan “Geleceği Yönetmek “adlı belgeselin özel gösterimi yer alacak.
“Uluslararası Yarışma”da ise heyecan yaratan yönetmenlerin filmlerine yer verilirken; Daniel Lazo & Eran May-Raz’ın Sight Extended ve Tanel Toom’un Last Sentinel Türkiye’de sinema perdesinde ilk kez gösterilecek. Yarışmada ayrıca Kristina Buozyte & Bruno Samper’ın Vesper, Gavin Rothery ‘in Archive, Hui Yu’nun Rescue Earth ve Michel Hazanavicius’un Final Cut filmleri yer alıyor.
Festivalde ayrıca Jim Jarmusch ‘ın Only Lovers Left Alive, David Lowery’in The Green Knight ve Kiyoshi Kurosawa’nın Before We Vanish filmlerinin özel gösterimi yapılacak.
Festivalin destekçilerinden olan Akın Robotics tarafından geliştirilen Ada7 ve Atlas Space’in Metaverse VR sahası görsel bir şölen sunarken; Kia tarafından son teknoloji araçların bulunduğu videolarla araç tanıtımı ve NorthFLY tarafından uçuş simülasyonu da yapıldı.
Evrensel Bilim Kurgu ve Fantastik Film Festivali ile ilgili detaylı bilgi için us3f.com adresi ve festivalin sosyal medya hesapları ziyaret edilebilir.
Tüm dünyanın hayran olduğu LOONEY TUNES serisi animasyon filmiyle ilk kez sinemaya geliyor.
Film 24 Ocak’ta Sinemalarda!
Kıyafetlerden, ev eşyalarına, okul malzemelerinden, yiyeceklere kadar her yerde gördüğümüz, hayatımızın bir parçası haline gelen sevimli kahramanlarımızı ilk kez bir sinema filminde izleyeceğiz.
WARNER BROS’un yapımını üstlendiği filmin senaristi “Tom & Jerry”in senaryo yazarı Kevin Costello. Rotten Tomatoes skoru %100 olan film tüm dünyada büyük bir merakla ve heyecanla bekleniyor.
Babalarından kalan evlerini kurtarmak için iş arayan Daffy Duck ve Porky Pig’in şansı bir türlü yaver gitmez. Son çare olarak bir sakız fabrikasında işe girdiklerinde Daffy, dünyanın bir uzaylının hain planlarına karşı tehlikede olduğunu fark eder.
Peki dünyayı kurtarmak hangi cesur kahramanların görevidir? Tabii ki Daffy Duck ve Porky Pig! Zamana karşı yarıştıkları bu eğlenceli macerada onlara eşlik etmeye hazır mısınız?
1970’lerin Paris’inde, dünyaca ünlü opera sanatçısı Maria Callas’ın çalkantılı, güzel ve trajik hayatının son günlerini yeniden yaşatan ve hayal ettiren filmin başrollerinde Angelina Jolie, Haluk Bilginer ve Alba Rohrwacher var.
Yönetmen M. Night Shyamalan, Apple TV+’da yayınlanan “Servant”dizisini yapmak için bağımsız bir filmden kopyaladığı iddiaları nedeniyle Salı günü yargılandı.
İtalyan doğumlu bir yönetmen olan Francesca Gregorini, dizinin 2013 tarihli “Emanuel Hakkındaki Gerçek” filminden önemli unsurları çaldığını iddia ederek Shyamalan ve Apple’a 81 milyon dolar dava açtı.
Avukatı Patrick Arenz, Salı günü Riverside, Kaliforniya’daki federal mahkemede yaptığı açılış konuşmasında jüri üyelerine her iki projenin kliplerini gösterdi. Her ikisinin de bir bebeğe gerçek bir bebekmiş gibi bakan sanrılı bir anneyi ve sanrıda suç ortağı olan bir dadıyı tasvir ettiğini savundu.
Arenz jüriye “Bu basit bir dava,” dedi. “‘Emanuel’ olmadan ‘Servant’ olmazdı.” dedi.
Shyamalan, yapımcı Taylor Latham ve Apple TV+’ın programlama başkanı Matt Cherniss ile birlikte savunma avukatlarının arkasında oturdu. Diziyi yaratan İngiliz yazar Tony Basgallop, savunma avukatı masasına otururken, Gregorini avukatlarıyla birlikte davacıların masasında oturdu.
Savunma sırası geldiğinde avukat Brittany Amadi, Basgallop’un “The Truth About Emanuel” yayınlanmadan yıllar önce şovu geliştirmeye başladığını ve gösteriye katılanların filmden hiç çekilmediğini savundu.
Amadi, “Bayan Gregorini burada beklenmedik bir kazanç arıyor,” dedi. “Yapmadığı iş için 81 milyon dolar arıyor. Gerçek şu ki, ‘Sevant’ın yaratıcıları Bayan Gregorini’ye hiçbir şey borçlu değil.”
Gregorini, “Servant”ın platformda çıkışından kısa bir süre sonra Ocak 2020’de dava açtı. Bir federal yargıç başlangıçta birkaç ay sonra davayı reddetti, ancak 9. Bölge Temyiz Mahkemesi 2022’de yeniden canlandırdı ve iki eserin “önemli ölçüde benzer” olup olmadığı konusunda gerçek bir anlaşmazlık buldu. Yargıç Sunshine Sykes, Apple’ın Kasım ayında özet karar talebini reddetti ve davanın bir jüri tarafından çözülmesi gerektiğini emretti.
Shyamalan’ın, dizinin diğer yaratıcılarıyla birlikte tanıklık etmesi bekleniyor. Jüri üyeleri, “The Truth About Emanuel”i ve “Servant”ın ilk üç bölümünü bütünüyle izleyerek davaya başlayacaklar.
“The Truth About Emanuel”de Jessica Biel ve Kaya Scodelario rol aldı ve Sundance Film Festivali’nde oynadı. Para kazandırmadı. Savunma, filmin Los Angeles’ta sadece 226 dolar ve Philadelphia’da bir izleyiciden sadece 9 dolar hasılat elde ettiğine dair kanıtlar gösterdi.
Bakalım mahkeme nasıl sonuçlanacak ve “Servant” mahkum mu olacak? Yoksa tahliye mi?
Yorum yazabilmek için giriş yapın Giriş