Bizimle iletişim kur

Köşe Yazıları

Aktris Dizi Yorumları | Aktris Dizi İnceleme Spoilersız

Yayınlandı

on

Radio Mood App

Aktris dizisi Pınar Deniz’in merakla beklenen Disney Plus yapımıydı ve artık 8 bölümlük bir sezon ile yayında. İşte Aktris dizisinin spoilersız yorumu aşağıda sizi bekliyor.

Spoiler vermeden Aktris Yorumlarına başlayalım

Hemen başlayayım : Türkiye’nin en ünlü yıldızı Yasemin Derin’in gündüz ışıltılı, gece ise karanlık dünyasını izliyoruz. Yani Dexter’ın sinema oyuncusu versiyonu da diyebiliriz. Ve buna biraz Joker’in sevgilisi ve The Suicade Squad’dan hatırlayacağınız Harley Quinn ile biraz da Kore dizilerinin animasyonlu anlatım sosunu ekleyebiliriz.

Ben önce dizinin ilk dört bölümünü bir gün sonra da kalan 4 bölümü izledim. Bu yüzden yazımda diziyi iki devre halinde değerlendirdiğim kısımlar olacak.

Dizide ikili hayat yaşayan “Aktris” Yasemin’in gizemli takipçisi ile olan hikayesine

Reklam

odaklanıyoruz ve takipçinin kimliğini merak ederek dört bölümü deviriyorsunuz. Bu ilk dört bölüm bizi adım adım gizemin içine çekiyor ve sürekli aklımızdaki sorulara cevap arıyoruz. Hikayede olaylar gelişmeye ve çözümlenmeye 5. bölümden itibaren başlıyor. Ve ilginçtir ki ilk dört bölümde aklımıza takılan çok hata görmezken 5,6, ve 7. bölümlerde en az 2’şer olay için “ya acaba bu olay böyle olmasa daha iyi olur muydu?” ya da “…şimdi neden bu şekilde yaptı?” şeklinde sorular sorarken buldum kendimi.

Aktris Dizisinde Göze Batanlar

Yangın sahnesinde özel efektler göze çok batarken, Yasemin ile Ahmet’in birlikte arabada oldukları (4. bölüm) sahnede de Yasemin’in kemeri takılı iken sonra kemersiz olması sonra da yeniden kemerli olması devamlıklık açısından can sıkıcıydı. Ve yine dördüncü bölümdeki nakliye konteynerlerinin olduğu sahnede de silah sesi sonrası kötü adamların sesin olduğu yere gelmemesi ve gelen bir tanesinin de kahramanlarımızdan birisine arkadan ateş etmesine rağmen “karavana” atması “bu sahne olmamış” dedirtiyor.

Ve bunca yıldır CSI izlemiş birisi olarak söylemeliyim ki bu kadar çok kan olan cildinizi yine bu kadar kolay şekilde (ıslak mendille) ve hiç su kullanmadan temizlemeniz çok mümkün değil. 5, 6, ve 7. bölümlerdeki beni rahatsız eden kusurlara rağmen finali merak ettim ve izledim. Ama olsun 🙂

Ancak final biraz daha fazla hayal kırıklığı yarattı. Son bölümlere doğru kim olduğunu öğrendiğimiz gizemli kişinin karizmatik kötü imajı çok hoşuma gitmese de fena durmuyor ve kendisini izletiyordu. Gelgelelim final bölümünün yarısında olmaması ve sahneye çıktığı bölümde de ezik bir imaj çizmesi final bölümünü zayıflatan unsurlardan birisiydi. Reytingleri düşünce alelacele final bölümü çekilen dizilerdeki gibi bitirilmiş hissi verdi.

Aktris 8 Bölümü İle Yayında

Bu arada şunu da söylemeden geçemeyeceğim Disney+ dizinin tüm bölümlerini yayınlamakla çok iyi etmiş. Her hafta yeni bölüm yayınlansaydı dizi için olumsuz sonuçlanabilirdi çünkü ilk iki bölümde hikayeye bir türlü giremiyorsunuz. Bölümler kesinlikle kötü değil sadece hikayenin olgunlaşması üçüncü bölümü buluyor bu yüzden iki bölüm izlemek yeterli olmuyor.

Dizinin ilginç detaylarından birisi de dizilerden ve tiyatro oyunlarından tanıdığımız bir çok önemli ismin dizide kimi zaman bir kaç dakikalık çok ama gerçekten çok kısa sahnelerde konuk oyuncu olarak yer alması. Normalde figüranların yer alması gerken sahnelerde bile tanıdık yüzlere yer verilmesi sıra dışı olmuş.

Reklam

Dizi “özellikle sıra dışı” bir yapım olması için üzerine çalışılmış öğeler içeriyor. Bunlardan en dikkat çekeni de müzikleri. Dizide dikkat çeken şarkılar da var, tıpkı Yasemin’in ruh halinin deli dolu olması gibi eğelenceli ama boş sözleri olanı ile de karşılaşıyorsunuz.

Pınar Deniz Aktris Dizisinde Nasıl Bir Performans Sergiliyor?

İlk başta ısınamasam da sonradan Pınar Deniz’in bu Harley Quinn vari deli dolu karaktere yakıştığını söylemeliyim.

Aktris Dizisi İçin Son Söz

ilk dört bölüm itibariyle gizemini koruyan ve çok fazla klişelere bağlamadan iyi ilerleyen bir yapımla karşı karşıyayız. Kalan dört bölümde hikaye finale sorunlu bağlansa da izlenebilecek bir dizi. Ama bir baş yapıt değil. Finaldeki Thelma ve Louise sahnesine de dikkat.

İyi Seyirler

Tolga Yiğit

Reklam

Köşe Yazıları

The Creator Yorumları | Yaratıcı Filmini Kimler İzlemeli?

Yayınlandı

on

Yazan

Radio Mood App

Star Wars Rogue One filmini yönetmiş olan Gareth Edwards’dan yepyeni bir bilimkurgu filmi Yaratıcı’yı izledik. Disney Studios Türkiye bize güzel bir sürpriz daha yaptı ve film sonunda Londraya bağlanıp yönetmen Gareth Edwards ile canlı soru cevap etkinliğine katılmamızı sağladı. Bu güzel etkinlik gecesi için Disney Studios Türkiye ve İletişim Deposuna çok teşekkürler.

Film son dönem içerisinde hayatımıza chat GPT ve Robot Sophia ile girmiş olan ve etkisi artan yapay zeka konusuna farklı bir bakış açısı getiren hikayeye sahip. 2060 yılında yapay zekayla insanların bir arada yaşadığı bir dünyada aralarında oluşan düşmanlık sonrası bir yok etme mücadelesine dönüşen olayları ve bu olayların merkezinde ise John David Washington’ın canlandırdığı Joshua karakteri ile yapay zeka çocuk Alfie’yi bizlere izletiyor.  

Yaratıcı Spoilersız Film İnceleme

Bu fotoğrafı tam karşımdan (cepheden) çekmelerine rağmen yapay zeka profil fotoğrafı haline getirdi.

Daha önce eğer E.T.,  I Robot ve Surrogates (Suretler) gibi filmleri izlediyseniz küçük benzerlikler yakalayacağınız ve olan biteni yadırgamadan çabuk adapte olabileceğiniz bir dünya tasviri var.  2060 yılında geçen bu hikayede Amerika’nın yine kendisine bir düşman bellediğini, yapay zekalara kendinize acırken bulduğunuz ve bu acımasız savaş içersinde keşiş robotların bile yok edildiğini göreceksiniz. Hatta öyle ki tespih çeken ve çocuklara dini konularda bazı anlatımlarda bulunan bir robotun da yer aldığı sıra dışı bir bilim kurgu filminden bahsediyoruz.

Josh karakterinin bazı dramatik olaylar karşısında bana biraz fazla gelen duyarsızlığı filmin handikaplı noktalarından birisiydi.

Fotoğraftaki ulaşım aracı aslında gördüğünüz gibi suya temas etmemesine rağmen neden yelkenli görevi görüyor bunu da anlayamadım. Film de yer almayabilirdi diyeceğim ama izleyince göreceksiniz ki kritik bir işlevi de var. O yüzden onu da söyleyemiyorum 🙂 Bakalım izleyince siz ne düşenceksiniz? gerekli miydi değil miydi?

Josh ile Alfie’nin kaçışları sırasında aralarındaki kader bağının aslında tahmin edilebilir bir sürpriz noktaya gitmesi de dikkat çekiyor ama bu tahmin edilen sürprizi aynı zamanda filmin senaryosunu da yazmış olan yönetmen makul bir fikirle bağlamış. 

Filmin önemli karakterlerinden Maya’yı Gemma Chan canlandırıyor. Maya neredeyse film boyunca sadece Flashbacklerle karşımıza çıkıyor.

Zaman içerisinde Star Wars, Star Trek gibi bir seriye dönüşüp az da olsa marka olma ihtimali var. i seriye dönüşmesi konusunda sorumu iletmem rağmen sunucu yönetmene bir türlü sormadı 😉 o yüzden böyle bir planı var mı öğrenemedik. Ama şunu söylemeliyim ki film ucu açık şekilde sonraki film olacakmış gibi bitmiyor. Ama buna rağmen ikinici bir film farklı bir tarih baz alınarak (2060’dan sonrası) çekilebilir.

Bilim kurgu severler için iyi seçenek + film olarak da iyi bir film olan Yaratıcı The Creator hafta sonu sinemalarda sizleri bekliyor izleyeceklere şimdiden iyi seyirler

Reklam

Tolga Yiğit

Devamını Okuyun

Köşe Yazıları

Kuru Otlar Üstüne Film Yorumları | Kimler İzlemeli

Yayınlandı

on

Yazan

Radio Mood App

Nuri Bilge Ceylan’ın ödüllü yeni filmi Kuru Otlar Üstüne’yi vizyondan dört gün önce izledim. Film 3 saat 17 dakikalık uzun süresi ile “acaba izlerken sıkılırım ve bu uzun süre bir handikap yaratır mı?” diye tereddütle girdiğim bir filmdi. Ancak benim açımdan film sıkılmadan izlediğim ve yine kendi içinde merakımı diri tutan bir akışa sahip şekilde baştan sona ilerleyerek tereddütlerimi boşa çıkardı.

Dilerseniz Kuru Otlar Üstüne Film Yorumunu Podcast Olarak Dinleyin

Not: Ben ve diğer katılımcılar filmi vizyondaki gibi 15 dakika ara verilerek değil 3 saat 17 dakika boyunca hiç ara verilmeden izliyoruz. Bu detayı göz önünde bulundurarak yazıyı okumanız faydalı olacaktır.

Cannes Film Festivalinde ülkemize Merve Dizdar’ın performansıyla ilk kez oyuncu kategorisinde büyük ödülü kazandıran film olması da önemliydi.

Şimdi gelin isterseniz filmin artılarını ve eksilerlerine bakalım 

Reklam

Kuru Otlar Üstüne Filmi Neden İzlenir ?

Nuri Bilge Ceylan yine önemli bir işe imza atmış tabii ki oyuncuları ile birlikte özel bir performans ortaya koymuşlar tek plan sahnelerde oyuncuların karşılıklı diyalogları ve o diyaloglarla birlikte konuşmanın akışına göre değişen ruh hallerini uzun dakikalar boyunca kesintisiz olarak izliyoruz. Bunlar tam bir sinema şöleni yaşatan sahneler ve uzun süresine rağmen film kendisini izletmeyi başarıyor.

Kurgusu hızlı ve diyalogların bol olduğu bir Nuri Bilge Ceylan filmi.

Başroldeki Deniz Celiloğlu‘nun tutarsız, biraz boş ve manipülatif tavırları olan Samet öğretmen karakterindeki performansı da bence ödülü hak edecek düzeyde özel bir performans olmuş. Özellikle Cannes Film Festivalinden elinin boş dönmesini rakiplerinin çok güçlü olmasına mı yoksa Samet öğretmenin lokal bir karakter olup bu yüzünden jürinin oradaki performansı tam olarak anlayamamış olmasına mı bağlamak gerekir bilemedim. İzlediğinizde göreceksiniz ki tipik yurdum insanı diyeceğiniz hatta kimi zaman sizi sinir eden işler yapan Samet Öğretmen performansı bir ödülü hak ediyordu. Keza Musab Ekici’nin Kenan Öğretmeni de alkışı hak ediyor.

Gelelim Kuru Otlar Üstüne Filmi’nin Handikaplarına

Film 3 saat 17 dakika gibi uzun bir süreye sahip bu süredeki bir filmi sıkılmadan izleyebiliyorsanız burada yönetmenin, senaristin, oyuncuların ve kurgunun büyük başarısı var demektir. Bunlardan birisi ortalamaının altında kalırsa film de bazı sahnelerde zor izlenir. Bu uzunlukta filmleri herkese izletebilmek de kolay değildir. Filmi aşağı yukarı ikiye ayırcak olursak ilk 1,5 saatlik bölümünde ödüllü oyuncu Merve Dizdar’ı neredeyse hiç görememem benim için şaşırtıcı oldu hatta bu ilk bölümde işlenen hikaye Merve Dizdar’ın tümüyle dahil olduğu ikinci bölümdeki hikayeler ile farklı şeyler anlatıyor olması da “acaba Kuru Otlar Üstüne iki ayrı film olabilir miydi?” diye düşündürdü.

Filmin kreşendosu Merve Dizdar’ın bulunduğu ikinci bölümdeki iki farklı sahnedeki  konuşmaları. Bu konuşmalardan özellikle ikincisi çok çok vurucu ve etkileyiciydi.

Reklam

Filmde öğretmenleri ve öğrencileri izlediğimiz için o alandan bir örnek vermek gerekirse son dönemde eğitimde ders süreleri ve öğrencilerin bu süre içersinde öğretmenlerin anlattıklarına odaklanamamalarını siz de sıklıkla duymuşsunuzdur. Ders süreleri bence uzun değil 🙂 ama uzun sürelerden yola çıkacak olursak Merve Dizdar’ın yani Nuray öğretmenin filmin en vurucu sahnesine geldiğimizde izleyici olarak kafamız çok yorulmuş ve o dakikaya kadar çok şey izlemiş hatta ilk 1,5 saatte bambaşka konular izlemiş olarak gelmemiz bir handikaptı. Yani ilk bölümde öğretmen öğrenci ilişkileri Samet’in tavırlarını izlerken ikinci bölümde bambaşka konulara geçmemiz ama hikayenin o kısmına gelene kadar neredeyse iki saat on beş dakika geçmiş olması dikkate değerdi.

Kreşendo’ya seyirciyi bu kadar zihni yorgun dikkati dağılmış şekilde getirmek gerekli miydi kararı siz izleyicilere bırakıyorum.

Filmde görsel olarak büyük emek var handikap olan nokta ise yine kış ortamında kârlar altında çekilmesi ve bunun da o coğrafyada hiç de renkli bir görüntü vermemesi. Zaten arada Samet öğretmenin çektiği fotoğraf karelerini gördüğünüz zaman o karelerin netliği ile filmin netliği arasında da bir fark olduğunu göreceksiniz fotoğraf karelerinin çok daha net olması da dikkat çekici bir ayrıntıydı.

İyi Oyuncu Merve Dizdar

Merve Dizdar’ın rakiplerinin Cannes film film festivalindeki performansları ne düzeydeydi bunu bilemiyorum ancak ticari bir projedir onu değerlendirme dışı bırakalım der misiniz bilmem ama TRT’de yayınlanan “Masumlar Apartmanı”ndaki oyunculuk performansı ile zaten kendisinin ne kadar üst düzey bir oyuncu olduğunu gördüğümüz bir isimden bahsediyorum. Hele ki geçtiğimiz günlerde final bölümü yayınlanan Magarsus dizisinindeki sadece o bölümdeki iki sahnedeki performansı da bence etkileyiciydi. Bu filmde ise ödül diyaloglarına mı verildi yoksa oyunculuğuna mı onun da kararını yine size bırakıyorum.

Kuru Otlar Üstüne Filmi İçin Son Söz

Önemli politik ve toplumsal mesajları da olan hatta Samet öğretmenle Nuray Öğretmen‘in evde karşılıklı masa başındaki konuşmaları resmen karşılıklı bir atışma şeklinde kelimelerin havada uçuştuğu sahnesi ile de yıllarca akılda kalacak olan ve bu tarz sahneleri, etkileyici oyunculukları ile etkileyici diyalogları olan bu filmi kaçırmayın. Sinema sanatının incelikli sahnelerini ders niteliğinde göreceğiniz film hafta sonu sizleri sinema salonlarında bekliyor. İzleyecek olanları şimdiden iyi seyirler diliyorum.

Reklam

Tolga Yiğit

Devamını Okuyun

Köşe Yazıları

Venedik’te Cinayet Film Yorumu | Kimler İzlemeli?

Yayınlandı

on

Yazan

Radio Mood App

Ünlü polisiye roman yazarı Agatha Christie’nin yine ünlü dedektifi Hercule Poirot’nun sinemadaki yeni macerası Venedik’te Cinayet vizyona girdi peki filmi kimler izlemeli? 

Kenneth Branagh’dan Göz Alıcı Görsellik

Daha önce dört kere gezme fırsatı bulduğum Venedik’i bu kez 1947 yılındaki versiyonuyla görmek de güzeldi. Gerçi film yeni çekildiği için sadece Venedik sokaklarında gezen yerel halkın kıyafetleri kırklı yıllara uygun olarak değiştirince kalan hiçbir şeye dokunmasanız da geçmişin havasını verebiliyorsunuz. Çünkü Venedik sokaklarında, binalarında o günden bugüne çok da büyük değişimler yok gibi.

Gelelim filmin uyarlandığı “Hallowe’en Party” Türkçe ismiyle Elmayı Yılan Isırdı romanına.  Bir Agatha Christie hayranı olsam da tüm romanlarını okuma fırsatım olmamıştı filmin uyarlandığı “Hallowe’en Party” romanı da okumadığım eserlerinden birisi ve Posbıyıklı dedektifimiz Hercule Poirot’u bu kez emeklilik döneminde görüyoruz. Kitapta olmayan ama filmin hikayesi içinde bu kez doğaüstü güçler ruhlar ve ruh çağırma seansı gibi olayları da görüyoruz. Ahiret hayatına ruhlara ve medyumluğa vb inanmayan aslında gerçeğin dışında hiçbir şeye inanmayan ve her olayın ardında muhakkak bir gerekçe arayan ünlü dedektifimiz bu kez sonuca biraz zorlanarak da olsa Türkiye üzerinden gitmeyi başarıyor. Neden Türkiye dedim çünkü Venedik’te Cinayet filminde Türkiye’den bir unsuru hikayeye eklemiş ve gerçekten de çok zekice  ve tam yerinde kullanılmış.

Oscar ödüllü Michelle Yeoh’u görmek güzeldi. Ayrıca Belfast filmini de yönetmiş olan Kenneth Branagh’ın o filmde de çalıştığı Jamie Dornan ile iyi oyunculuk performansı sergilediğini gördüğümüz çocuk oyuncu Jude Hill de filmin dikkat çeken artıları.

Venedik’te Cinayet Filmi İzlenir mi?

Okulların açılması ile birlikte yeni sinema sezonunun da açıldığını söyleyebiliriz. Bu hafta sonu için özellikle Agatha Christie hayranıysanız, polisiye filmleri seviyorsanız ve nostalji tadı yakalamak için Venedik’te Cinayet hafta sonunun en iyi seçimi olarak karşımıza çıkıyor.

Bunun yanı sıra Hercule Poirot’un pos bıyıklarını görmek ve Venedik sokaklarında beyazperdede de olsa gezebilmek gerçekten keyifli olacaktır. Yönetmen Kenneth Branagh filmin kapanış jeneriğinde Venedik’i yukarıdan bize çekerek güzel bir veda ediyor. Venedik’i gökyüzünden izlemek de ayrı bir keyifmiş filmi polisiye ve Agatha Christie severler kaçırmasınlar şimdiden iyi seyirler 

Tolga Yiğit

Reklam

Devamını Okuyun

Köşe Yazıları

Türkiye’de En Çok İzlenen 10 Dizi ve 10 Film (04 – 10 Eylül) | Dijital Platform Top 10

Yayınlandı

on

Yazan

Radio Mood App

(04 – 10 Eylül) haftasında Türkiye’de Dijital Platformlarda En Çok İzlenen filmler ve dizilerin listesini aşağıdaki grafiklerde bulabilirsiniz.

Geçtiğimiz hafta ülkemizde en çok hangi dizi ve filmler izlendi? Dehşetin Yüzü 2 sinemalarda vizyona girerken serinin ilk filmi dijital platformlarda izlendi mi? Ve listeye girebildi mi?

Bakalım sizin izlediğiniz diziler ilk 10’a girebilmiş mi?

 www.justwatch.com’un verilerine göre işte en çok izlenen diziler ve filmler : 

Reklam

Türkiye’de En Çok izlenen 10 Dizi Hangisi (04 – 10 Eylül)

Zaman Çarkı 2. sezonuyla birlikte Prime Videoyu listenin zirvesine çıkardı. Ahsoka ikinci sıraya düşerken 3. sırada Netflix’in manga uyarlaması One Piece yer aldı. Ve bu durum Manga’nın anime dizisi içinde olumlu etki yaparak Crunchyroll’da animelerin izlenmesini sağlayarak listeye 4. sıradan giriş yaptı.

Türkiye’de En Çok izlenen 10 Film Hangisi (04 – 10 Eylül)

Devamını Okuyun

En Çok Okunanlar