Avatar Son Hava Bükücü animasyon dizisinden uyarlanan Avatar The Last Airbender canlı aksiyon dizisi yayınlanmaya başladı.
Yıllar önce Nickelodeon TV’de izlediğimiz animasyon dizisi acaba M. Night Shyamalan’ın 2010 yapımı Son Hava Bükücü filmi gibi hayal kırıklığı mı olacak diye merak ediyorduk.
Ancak izlediğim bu yeni Avatar çok da hayal kırıklığı yaratmadı. Özellikle film versiyonunu düşününce bu dizinin görsel efektleri ve gördüğüm mekan tasvirleri olarak çok iyi bir uyarlama olduğunu söyleyebilirim. Karakterler ve hikaye açısından ise durum biraz daha zayıf.
En sonda söyleyeceğimi en başta belirtmem gerekirse tabii ki animasyon dizisi her zaman için benim açımdan bir numara olmaya devam edecek ancak Netflix‘te izlediğim dizi şunu gösterdi ki görsel efektler ve mekan tasvirleri istenirse çok güzel uyarlanabiliyormuş.
Avatar: The Last Airbender Avatar Son Hava Bükücü’nün Eksikleri
İyi bir uyarlama diyorum ama şunu da belirtmeliyim belki de dizide yapılan bazı değişiklikler izleyenlerin bir bölümü için olumsuz olabilir. Örneğin bunlardan birisi hikayenin akışının animasyona göre biraz değişik olması ve bazı olayların yerlerinin değişmesi. Hatta animasyonda “Birinci Kitap : Su”da görmediğimiz Prenses Azula, babası Ateş Kralı Ozai ile birlikte hikayeye daha erken ve daha fazla sahne ile dahil edilmiş. Bu kimi izleyiciyi memnun etmeyebilir benim için de bu değişiklikler az da olsa keyfimi kaçırdı. Ayrıca animasyon diziyi çok uzun zaman önce izlediğim için hikaye anlatımında yeri değişen yani öne veya daha ileri bir sahneye alınan olaylar nelerdi hatırlayamadığım için bu dizideki akış kafamı karıştırdı.
Diğer eksiklikler ise dizinin özellikle ilk sezonunda komik unsurların azalması ve Aang’in Katara’ya olan kimi zaman kıskanmaya dönüşen sevgisinden eser kalmaması. Biri çocuk ikisi ergen, birisi komik ve obur kanatlı lemur ile kocaman dostumuz Appa’dan oluşan beşlinin başından geçen komik olaylar ve onların verdiği çocukça tepkilerin eksikliği dizinin tüm alameti farikasını ortadan kaldırıyor. Özellikle 3. bölümden 7. bölüme kadar hikaye bu yüzden hantallaşıyor. Hatta bazı drama sahneleri artınca bazen tempo da düşüyor.
Iroh Amca’nın animasyonda daha karikatürize komik mizacı yerine burada daha çok “öğreten (akil) adam” olması da eksik unsur olmuş. Çünkü hem karikatürize hem de akil adam olan Iroh’daki denge animasyonun en büyük artılarından biriydi. Aang, Katara ve Sokka’nın başından geçen maceralardaki komediye ek olarak Iroh da hikayeye komedi ve keyif katıyordu.
İzlediğimiz bu Live Action yani Canlı Aksiyon dizsinin ilk sezonunda komik sahneler ve eğlence biraz eksik kalmış. Çünkü animasyona göre hikayeyi birazcık kısaltmışlar.
Ayrıca Netflix Türkiye’nin en büyük eksiği ise animasyondaki seslendirme sanatçıları ile çalışmamaları. Bu beni üzen faktörlerden birisi bu oldu. En azından Aang, Katara ve Sokka ile Prens Zuko ve Amcası Iroh’nun dublajı animasyondaki sanatçılar tarafından seslendirilseydi çok iyi olacaktı.
Gelelim dizinin oyuncu kadrosuna : Dizinin cast’ı nasıl?
Avatar The Last Airbender Oyuncu Seçimleri Nasıl?
Dizinin oyuncuları animasyondakilere çok benzer isimlerden seçilmiş bu anlamda iyi çalışılmış olduğunu söyleyebilirim. Ama One Piece’deki kadar başarılı değil. One Piece’in oyuncu benzerlikleri eşsizdi, Avatar The Last Airbender’ın bazı oyuncuları da ona yakın başarıya sahip. Ama hiç benzetemediğim oyuncular da var. Mesela Azula, Mai ve Ty Lee gibi. Dizideki Katara da kabulum ama animasyondaki orijinal Katara bu değil.
Görsel açıdan da animasyona çok benzer düzeyde mekanlar görmek çok iyiydi. Dizinin 2010’daki filme göre çok daha başarılı bir yeniden çekim olmasının sebebi Animasyon’a imza atan iki yapımcının bizzat bu projede de işin başında olması. Ama onlar da sanki animasyondaki hikaye anlatımın eksik kaldığını düşünerek Azula’yı ilk sezona da eklemek gibi düzenlemelere girmişler. Bilemedim.
Avatar The Last Airbender İçin Son Söz
Avatar The Last Airbender dizisi, animasyon dizisinin yerini tutmasa da canlı aksiyon dizisi olarak başarılı efektleri, mekan tasvirleri ve diğer teknik artıları ile izlenir bir dizi olmuş. Ama animasyon Avatar The Last Airbender gibi bir baş yapıt değil.
Woody Allen’ın yeni filmi uzun kariyerinin ilk Fransızca filmi özelliğini de taşıyan Şans Eseri / Coup de Chance isimli yapım vizyona girdi. Peki izlemeye değer mi?
“Şans Eseri” filmi ilginç şekilde bu yıl daha önce izlediğimiz Fransız yapımı “Narsistle Aşk” filmini hatırlatıyor. Birebir olmasa da filmin ilk yarısı neredeyse aynı. Meslekler, isimler, tanışma hikayeleri farkı dışında ana fikir tümüyle aynı. Hatta yetmiyor “Narsistle Aşk”da başroldeki kocayı canlandıran Melvil Poupaud “Şans Eseri” filminde de yine kıskanç ve baskıcı koca rolünde karşımıza çıkıyor. Yukarıda da bahsettiğim gibi meslekler ve bu insanların tanışma hikayeleri farklı. Hatta iki filmde de çiftleri baş kadın karakterin annesi ziyaret ediyor.
Woody Allen Ne Yapmak İstemektedir?
Yönetmenin “Şans Eseri” filminin ilk yarısındaki benzerlikleri aslında ikinci bölümde de bitmiyor. Bu kez de kendi filmi “Scoop” ile benzerlikler görüyorsunuz. Baş karakterimiz Fanny’nin annesi bu bölümde Scoop’da Woody Allen’ın canlandırdığı ve araştırmasında Scarlett Johanson’a yardım eden Sid Waterman rolüne bürünüyor. Evet “Şans Eseri” filminde Fanny’nin annesi bir nevi Scoop filmde Woody Allen’ın Sid Waterman’ına dönüşüyor.
Sanırım Woody Allen “Narsistle Aşk” filmini izleyip Melvil Poupaud’ın da oyunculuk performansını beğenmiş ama hem oyuncunun performansının hem de hikayenin zayıf kaldığını düşünüp bu ana fikri kendi eski filmi Scoop’a eklemeye karar vermiş. 😊 Gerçi bu sadece benim bilgiye dayanmayan tahminim.
Şans Eseri / Coup de Chance Filmi İzlenir mi?
Lafı uzatmadan yazayım Deappool ve Wolverine’in vizyona girdiği haftada vizyona giren “Şans Eseri” filmi eğer Deadpool’cu ya da Wolverine’ci değilseniz ilginizi çekebilir. Woody Allen’ın en iyi filmlerinden olmadığını bilerek ve filmin ikinci yarısında bir suç-polisiye filme döndüğünü bilerek gitmenizde fayda var. Hatta filmin bu ikinci bölümü benim için daha cazip gibiydi. Hem Narsistle Aşk hem de Scoop’u izlediyseniz bu filmi de izlemek kıyaslama yapmak anlamında büyük fırsat yaratacak.
Disney yakın zamanda hayranları için Deadpool & Wolverine’in 35 dakikalık bölümünü yayınladı ve hayranlar filmi çok beğendi , hatta ilk tepkilerde “Marvel’ın şimdiye kadarki en komik filmi” olduğunu söylediler…
Filmin New York’taki galasının ardından eleştirmenlerin eline geçmesiyle birlikte, ilk tepkiler ne kadar doğru?
Bu sabah itibarıyla dünya çapındaki eleştirmenlerin çoğunluğu tarafından izlendi, dolayısıyla daha fazla erken tepki geliyor ve fikir birliğinin ne olduğunu söylemek zor.
Next Best Picture’dan Matt Neglia filmi “MCU’nun acilen ihtiyaç duyduğu güçlendirici bir hamle” olarak tanımladı.
Dempsey Pillot da onlarla aynı fikirde ve filmi “zamanlar boyunca hatırlanacak bir yolculuk komedisi” olarak niteledi. Mamas Geeky’den Tessa Smith ise filmin “yüzünde kocaman bir gülümseme bıraktığını ve hatta gözyaşlarına boğduğunu” söyledi.
Filmin galasından gelen övgü dolu sözlerin yanı sıra, bazı eleştirmenlerin de filmin tarzı ve aksiyonuyla ilgili söyleyecekleri var.
Rendy Jones, “Shawn Levy Spotify’dan çıkıp tutarlı bir aksiyon yönetemiyor gibi görünüyor! Bazen tam anlamıyla utanç verici” dedi ve Jacob Kleinman da katılarak, “görsel olarak bu film çok soluk görünüyor. Loki’nin Mad Max ile tanışması gibi, ancak tüm renk ve stilden yoksun.” diye ekledi.
Bazı eleştirmenler daha da ileri gitti.
Robert Daniels, Deadpool & Wolverine’i “yılın en kötü yapılmış filmlerinden biri” olarak nitelerken, William Bibbiani ise filmi “üzücü derecede kasvetli” olarak niteledi.
Deadpool ve Wolverine filmi Deadpool serisinin en iyi filmi olmayı hak eden bir film olmuş. Aslında şöyle desek daha doğru olur Deadpool çöpü çıkarmaya geldi! The Marvels, Echo, She-Hulk, Secret Invasion, Ant-Man and the Wasp: Quantumania gibi yapımlardan sonra çölde vaha gibi geldi.
Tavsiyem 3D
Biz filmi IMAX ve 3D olarak izledik ve size de tavsiyem mutlaka bu şekilde izlemeniz ya da en azından 3D izlemeniz. IMAX izleyecekseniz mutlaka salonun orta sırasında (galiba aşağıdan sayınca 7 veya 8. sıraydı) izlemeniz. Ne yakın ne uzak tam orta en iyisi. Bu arada filmin ilk 15 dakikası bence IMAX’de 3D film izleme keyfini zirveye çıkardı. Ben 3 boyutlu aksiyona doydum. Son bir kaç yıldır izlediğim filmlerdeki en iyi ve en uzun 3 boyutlu bölümdü. Hem çok sevdiğim N’Sync şarkısı Bye Bye Bye hem Ryan Reynolds’ın dans koreografisi hem de dövüş koreografisi ödediğiniz bilet parasının hakkını veriyor. Filmin ortasına doğru temposu düşüyor ama sonrasında bir vites yükseltiyor ki o bölümü hatırlamaz oluyorsunuz 🙂
Deadpool ve Wolverine Yaş Sınırı Nedir?
Deadpool ve Wolverine Kaç Yaşından İtibaren izlenebilir? İşte bu çok merak edilen sorunun cevabını da sonunda öğrendik. Film çok fazla kanlı sahne içeriyor, bu şiddet sahneleri dışında argo ve cinsellik içeren bölümlerini de ekleyince filmin yaş sınırı +16 olarak belirlenmiş.
Bu filmle ilgili diğer iki Deadpool ve Wolverine filmi yorum + inceleme yazısı için linkleri de aşağıya bıraktım.
Deadpool filmlerini sevenler için zaten ilk iki filmden alışık olduğumuz her şey fazlasıyla var iken eklenen Cameo’lar ile olay zirveye çıkıyor. Kimler yok ki 🤩 Spoiler olmasın diye en alta spoiler bölümüne yazacağım 👇🏻
Bu arada Logan filminde veda ettiğimiz Wolverine’in geri dönüşünü de senaristler bence iyi kotarmışlar. Marvel Sinematik Evrenindeki çoklu evren hikayesinin ya da sürecinin en iyi ikinci kullanımı diyebilirim. İlki Spider-Man No Way Home – Örümcek-Adam Eve Dönüş Yok filmiydi.
Deadpool ve Wolverine Filminin Kötü Karakteri Zayıf Eleştirisi
Ben filmi izlerken kötü karakterlerin zayıflığına ya da güçlülüğüne hiç takılmadım çünkü bence film aslında buna odaklanmıyor. Asıl hikaye Deadpool’un Marvel Sinematik Evreninin son dönemdeki büyük düşüşünü yaptığı eleştirilerle sıfırlaması ve Wolverine’i geri getirmesi. Hatta bu Iron Man’in geri dönmesi için de iyi bir yol açabilir.
Başta Hugh Jackman ve dolayısıyla Wolverine’in kostüm giymezken bu filmde neden giydiğinden tutun da Fox grubun Disney tarafından satın alınmadan önceki kararlarının eleştirilmesi gibi bir çok konuda Deadpool yine bildiğiniz dobralıkta laf sokmaya hatta makine tüfek gibi saydırmaya devam ediyor. En iyi eleştirisi ise “Bu çoklu evren olayından bıktık artık değil mi?” minvalindeki sözleriydi. Kesinlikle katılıyorum. Bence MCU Avangers End Game sonrası çoklu evren hikayeleri ile büyük düşüş yaşadı. Ve bu film denizde en dibe battığınızda ayağınızı kuma vurup hızla yukarı yüzmenizi sağlayan o an gibi MCU’nun dipten çıkışı olabilir.
Filme konuk gelen eski Marvel filmlerinin oyuncuları ile daha önce filmlerde yer almayan yepyeni bir karakter ve onu canlandıran ünlü oyuncu gerçekten MCU’nun bundan sonrası için merak uyandırdı.
Deadpool ve Wolverine Filmine Neden Gidilir?
Eğer Deadpool’u seviyorsanız, ya da Wolverine’i özlediyseniz bu filme hemen gidin. Marvel sinematik evreninin gideceği yol hakkında biraz fikir sahibi olmak isterseniz yine bu filme gidin. Komedi, aksiyon, dans, dövüş koreografisi izlemek istiyorsanız yine mutlaka filme gidin.
Deadpool ve Wolverine Spoiler İçerir
Channing Tatum Gambit olarak ilk kez karşımıza çıktı ve acaba bir solo film gelir mi diye de düşündürdü. Wesley Snipes yine Blade, Chris Evans aslında unuttuğumuz rolü Fantastik Dörtlü’den Johnny Storm olarak karşımıza çıktı. Profesör X’in ikiz kardeşi Cassandra Nova ile tanışırken, Electra Logan filminden Laura ve Henry Cavill gibi isimler filmde karşımıza çıkıp bizi şaşkına çevirdi. Evet Henry Cavill çoklu evrendeki dünyalardan birinde Wolverine olarak çok keyifli bir şok yaşattı. Tyler Mane yine Sabretooth rolünde karşımızdaydı. Ver Happy’yi de görünce acaba Iron Man de görünecek mi diye bekleyip durdum. Demedi demeyin Wolverine için bu geri dönüş senaryosu Demir Adam’ın geri dönüşünün de yolunu açabilir. İyi de olur.
Deadpool ve Wolverine filmini, Radio Mood ekibi olarak, IMAX salonunda; ses ve görüntü kalitesi yüksek düzeyde ve 3 boyutlu olarak izledik.
Öncelikle şunu söylemeliyim ki, filmi; 3 boyutlu olarak, ama Türkçe Dublajlı tekrardan izlemek isterdim. Çünkü, filmdeki görsel güzelliklere odaklanınca, alt yazıda bir kaç kelimeyi kaçırabiliyorsunuz. Bu da, cümlede verilmek istenen mesajları kaçırmanıza neden oluyor. Filmde hızlı konuşan Deadpool, çok fazla espri, eskiye gönderme ve mesaj olduğu için çok dikkatli takip etmeniz gerekiyor.
Filme gelirsek; film çok eğlenceli, çok esprili, görsel yönden çok üst düzey ve tabi ki çok kanlı. Deadpool, bu filmde de yine mizahını ve aksiyonunu bir arada harmanlayarak karşımıza çıkıyor. Filmde Deadpool, tası tarağı toplamış, ununu elemiş, kendi halinde bir yol izlerken, birden bire hayatının, dünyasının ve hatta sevdiklerinin başı bir anda kendisine verilen teklifle tehlikeye girer. Bunun üzerine Wolverine’i aramaya başlar ve macera böylece başlamış olur.
Genelde Marvel evrenlerindeki son bölümlerde izlemeye alışık olduğumuz, geçmişten günümüze gelen eski ve kült karakterlerin ortaya çıkma adeti bu filmde de devam etmiş. Çok ilginç süper karakterler ve sürpriz oyuncu kadrosu (çok da spoiler vermek istemiyorum) ile sizi adeta şok edecek bir film.
Ryan Reynolds’ı ilk defa Marvel evreninde Blade 3 ile izlemiştik. Filmin adı; Blade: Trinity idi. Sanatçı burada; Wesley Snipes ve Jessica Biel’e eşlik ediyordu. Karakterinin adı; Hannibal King’di. Bu karakter kılıcı iyi kullanan ve ağzı iyi laf yapan, esprili bir karakterdi. Ve daha sonra Wolverine’deki Wade karakterinin de ilham kaynağı olmuştu. Wade ise, Deadpool ile Wade Wilson’a yani Deadpool’a dönüşmüştü. Bunları neden anlatıyorsun, biliyoruz, dediğinizi duyar gibiyim. Çünkü bu filmde de Blade 3’ten güzel bir sürpriz olduğunu söyleyerek yazımı tamamlıyorum.
Filme, vaktiniz varsa muhakkak gidin. Ve her detaya çok dikkat edin. İyi seyirler…
Yorum yazabilmek için giriş yapın Giriş