21-28 Ekim tarihleri arasında sinemaseverlerle buluşan 10. Boğaziçi Film Festivali’nin, 28 Ekim akşamı gerçekleştirilen ödül töreninde “Altın Yunus” ödülünü alan isimler belli oldu.
T.C. Kültür ve Turizm Bakanlığı Sinema Genel Müdürlüğü’nün desteği, VakıfBank’ın Ana Sponsorluğu, TRT’nin Kurumsal İş Ortaklığı, Anadolu Ajansı’nın Global İletişim Ortaklığı ile Boğaziçi Kültür Sanat Vakfı tarafından bu yıl 21-28 Ekim tarihleri arasında düzenlenen 10. Boğaziçi Film Festivali, 28 Ekim Cuma günü AKM Tiyatro Salonu’ndaki ödül töreniyle sona erdi.
Törende Selcen Ergun’un yönettiği “Kar ve Ayı”, Ulusal Uzun Metraj Film Yarışması’nda En İyi Film seçilerek 100 bin TL değerindeki Altın Yunus Ödülü’nü kazandı. Festivalin Uluslararası Uzun Metraj Film Yarışması’nda iseYoussef Chebbi’nin “Ashkal” filmi En İyi Film seçilirken, Bosphorus Film Lab’ın destek vereceği projeler de belli oldu. Törenin sunuculuğunu ise Korhan Abay üstlendi.
Film ekipleri, davetliler ve basın mensuplarının katılım gösterdiği törenin açılış konuşmasını Boğaziçi Film Festivali Başkanı Ogün Şanlıer yaptı.Şanlıer, “Festivalimiz bu yılda 10. yaşına girdi. Kısa sürelerde çok büyük başarılar elde etti.” diye konuştu.
Ildikó Enyedi’ye Onur Ödülü
10. Boğaziçi Film Festivali’nin kapanış töreninde “On Body and Soul”, “Az én XX. Századom”, “The Story of My Wife” filmlerinin Macar senarist ve yönetmeni Ildikó Enyedi’ye Onur Ödülü verildi.
Enyedi’ye ödülünü Boğaziçi Film Festivali Başkanı Ogün Şanlıer takdim etti. Ödülü kabul eden, sıradan insanların hayatına sıradışı dokunuşlar sunan yönetmen Ildikó Enyedi ise ödül için teşekkür ederken, “Çok inişli çıkışlı ve düzensiz kariyerimin bir parçasını vurguladığınız için ayrıca teşekkür ederim. Bunun bir son olmadığına inanıyorum. Çünkü filmler çekmeyi seviyorum. Daha fazla filmler için benim adıma umutlu olun.” diye konuştu.
Yılın En İyi Yerli Filmi “Kar ve Ayı”
Başkanlığını yönetmen Semih Kaplanoğlu’nun yaptığı ve Cannes Film Festivali’nin Film Departmanı Direktörü ve Festival Direktör Yardımcısı Christian Jeune, yapımcı Zeynep Atakan, yönetmen Biket İlhan, yazar ve antropolog Irmak Zileli’den oluşan Ulusal Uzun Metraj Film Yarışması jürisi, Selcen Ergun’un yönettiği “Kar ve Ayı”yı yılın en iyi yerli filmi seçti. Semih Kaplanoğlu, jürinin gerekçesi olarak, “Eserlere; bir yönetmenin ilk filmi ya da tecrübeli bir yönetmenin filmi anlamında değil; söz konusu eserin; bir senaryoyu, bir hikayeyi nasıl anlattığı yönünde baktık. Sinemanın ham maddesi zamanın nasıl kullanıldığına, oyuncuların karakterleri vasıtasıyla insan ruhunun labirentlerinde nasıl yürüdüklerine, senaryonun kurgu marifeti ile gönüllerin ardını nasıl inşa ettiğine dikkat kesildik. Gördük ki; bir filmdeki yoğun ve benzersiz sinematografik an, o filmin taşıdığı bütün kusurları örtecek kadar etkileyici olabiliyor. Ya da birey gibiymiş gibi görünen vicdani bir hesaplaşma ucuz sloganlara ve nefrete başvurmadan, sanatımızın tüm incelikleriyle anlatıldığında, sadece o bireye değil hepimize ve fahri travmalarımıza açıklık getiriyor.” ifadelerine yer verdi.
Ödülünü Jüri Başkanı Semih Kaplanoğlu’ndan teslim alan Selcen Ergun, “Film yapmak çok güç bir şey. İlk film yapmak daha da güç bir şey. Bir kadın olarak ilk filmi yapmak çok daha güç bir şey. Bunu bütün bu süreçte anladım. Ama şunu da anladım, böyle en zor zamanlarımızda mutlaka böyle birileri omzunuzdan tutuyor, yanınızda duruyor. O yüzden daha çok insanın emeği, çabası var bu filmde.” diye konuştu.
Festivalde Özcan Alper, “Karanlık Gece” filmiyle En İyi Yönetmen Ödülü’nü kazanırken; Selcen Ergun ve Yeşim Aslan ise “Kar ve Ayı” filmiyle En İyi Senaryo Ödülü’ne layık görüldü. Merve Dizdar, “Kar ve Ayı” filmindeki rolüyle En İyi Kadın Oyuncu Ödülü ve Berkay Ateş, “Karanlık Gece” filmindeki rolüyle En İyi Erkek Oyuncu Ödülü’nü kazandı. En İyi Senaryo Ödülü’nü alan Yeşim Aslan, “Her yazarın hayalidir bağımsız film yapmak. Bu fırsatı verdiği için yönetmenimize çok teşekkür ederim.” dedi. Selcen Ergun ise “İki genç kadın olarak sakinlikle yazdık filmi. Seyirciyi okumaya çağıran bir film oldu.” diye konuştu. En İyi Kadın Oyuncu Ödülü’nü alan Merve Dizdar, “Öncelikle jüri üyelerimize ve ekibime çok teşekkür ederim. Sanatsız hiçbir günümüz geçmesin.” dedi. En İyi Erkek Oyuncu Ödülü’nü alan Berkay Ateş de “Yönetmenime, ekibimiz ve filmin güzelliği için emek veren herkese teşekkür ederim.” ifadelerini kullandı.
En İyi Görüntü Yönetmeni Ödülü’nün sahibi de “Kar ve Ayı” filmiyle Florent Herry‘nin oldu. Ödülü alan Herry,“Bu kadar güzel bir hikayeyi çekmek benim için çok güzeldi.” dedi. En İyi Kurgu Ödülü’nün sahibi ise “Kar ve Ayı” filminden Çiçek Kahraman’ın oldu.
Yapımcı ve yönetmenler Osman Subaşı, Ramazan Arman ve Sevinç Gül Akdere’den oluşan FİYAB (Film Yapımcıları Meslek Birliği) jürisi “Eflatun” filmi ile Cüneyt Karakuş’u FİYAB En İyi Yapımcı Ödülü’ne layık gördü.
Yönetmenler Raşit Çelikezer, Aydın Sayman ve Kubilay Erkan Yazıcı’dan oluşanFİLM-YÖN (Film Yönetmenleri Derneği)jürisi, bu yıl Oğuzhan Tercan adına verilen FİLM-YÖN En İyi Yönetmen ödülüne “Karanlık Gece” filmiyle Özcan Alper’i layık gördü.
Ayrıca, yönetmenlik kariyerinin başında olan isimleri desteklemek ve yönetmenlerin yeni filmlerinin önünü açmak amacıyla bu yıl Akli Film’in katkılarıyla verilen 50 bin TL’lik En İyi İlk Film Ödülü, Ümran Safter’inyönettiği “Kabahat”ın oldu. Safter, kabul konuşmasında, “Jüriye ve festivalin tüm emekçilerine teşekkür ederim.” ifadelerine yer verdi.
Sinema yazarları Ali Can Sekmeç ve Ali Ulvi Uyanık, yönetmen Engin Ayça’danoluşanSİYAD (Sinema Yazarları Derneği) jürisi, sinema araştırmacısı Agah Özgüç anısına bu yıl ilk kez verdiği SİYAD Ödülü’ne “Bir Umut” filmiyle Ümit Köreken’i layık gördü.
Uluslararası Uzun Metraj En İyi Film “Ashkal” Filminin Oldu
Nashen Moodley, Urszula Antoniak, Nenad Dukic, Jan Jilek ve Prof. Dr. Şükrü Sim‘den oluşan Uluslararası Uzun Metraj Film Yarışması Jürisi ise 50 bin TL değerindeki Altın Yunus Ödülü’nün sahibini yönetmen Youssef Chebbi’nin “Ashkal” filmi olarak belirledi. Yarışmada, “Six Weeks” filmindeki rolüyle Katalin Román, En İyi Kadın Oyuncu; “Love Dog” filmindeki rolüyle John Dicks de En İyi Erkek Oyuncu Ödülü’nü kazandı.
Yarışmada, “A Long Break” filmi ile Davit Pirtskhalavat, Uluslararası Uzun Metraj Film Yarışması Jürisi tarafından En İyi Yönetmen seçildi. Jüri Özel Ödülü ise “Victim” filmiyle Michal Blaško’ya gitti.
Sinema yazarları Rıza Oylum, Sergey Lavrentiev ve Ştefan Dobroiu’dan oluşan FEDEORA (Avrupa ve Akdeniz Film Eleştirmenleri Federasyonu) jürisi bu yıl ilk kez verilen FEDEORA Ödülü’ne Michal Blaško’nun “Victim” filmini layık gördü. Ödülü takdim eden Rıza Oylum, bu ödülün Türkiye’de ilk kez Boğaziçi Film Festivali kapsamında verildiğini ifade etti.
Ulusal Belgesel ve Kısa Film Ödülleri de Sahiplerini Buldu
10. Boğaziçi Film Festivali’nin Ulusal Belgesel Film Yarışması ile Kısa Film Yarışması’nda ödüller sahiplerini buldu.
Aslı Akdağ, Murat Pay ve Selin Şenköken’den oluşan jüri üyeleri, Ulusal Belgesel Yarışması’nda En İyi Ulusal Belgesel Film Ödülü’nü Mahmut Fazıl Coşkun’un “Crossroads” filmine verdi. Ulusal Belgesel Film Jüri Özel Ödülü ise Gülben Arıcı’nın “Keneddy’nin Doğuşu” filminin oldu.
Emre Kayiş, Samir Karahoda ve Sofia Bohdanowicz’den oluşan Ulusal Kısa Kurmaca jürisi, Ahmet Uluçay Büyük Ödülü’nü “Ice Merchants“ filmiyleJoão Gonzalez’e verirken; En İyi Ulusal Kısa Kurmaca Film ödülü Barış Kefeli ve Nükhet Taneri’nin “Ben Tek Siz Hepiniz” filminin oldu. En İyi Uluslararası Kısa Kurmaca Film ödülü Anna Fernandez De Paco’nun “I Didn’t Make It to Love Her“ filminin oldu. İstanbul Medya Akademisi Genç Yetenek Ödülü’ne ise Kasım Ördek’in “Birlikte, Yalnız” filmi layık görüldü.
Boshporus Film Lab Kazananları Açıklandı
TRT’nin kurumsal iş ortaklığıyla düzenlenen Bosphorus Film Lab’ın kazananları da gecede belli oldu.
Pitching Platform’unda Avital Bekerman, Faruk Güven ile Gyda VelvinMyklebust’tan oluşan jüri üyeleri sekiz projeyi değerlendirdiler. Pitching Platformu’nda TRT Ortak Yapım Ödülü yapımcılığını Yeşim Aktaş ve yönetmenliğini Yeşim Tonbaz’ın yaptığı “Hacer” adlı projeye giderken; Postbıyık Renk Düzenleme Ödülü de yapımcılığını Yelin McKay ve yönetmenliğini Ömer Sami Ciminli’nin yaptığı “Rüzgarla Beraber” projesine verildi.
Work in Progress Platformu’nda Work in Progress’da Geremia Biagiotti, Serdar Can ile Yohann Cornu’dan oluşan jüri üyeleri de sekiz projeyi değerlendiler. Work in Progress kategorisinde T.C. Kültür ve Turizm Bakanlığı Özel Ödülü, yapımcılığını Halil Kardaş ve yönetmenliğini Murad Zaloğlu’nun yaptığı “Güneşin Altında Yeni Bir Şey Yok” adlı projesinin olurken, CGV Mars Film Dağıtım Ödülü ise yapımcılığını ve yönetmenliğini Vuslat Saraçoğlu’nun yaptığı “Bildiğin Gibi Değil” adlı projeye verildi.
10. BOĞAZİÇİ FİLM FESTİVALİ ÖDÜLLER
ULUSAL UZUN METRAJ FİLM YARIŞMASI
En İyi Ulusal Uzun Metraj Film Ödülü: Kar ve Ayı/ Selcen Ergun
En İyi İlk Film Ödülü: Kabahat/ Ümran Safter
En İyi Yönetmen Ödülü: Karanlık Gece/ Özcan Alper
En İyi Senaryo Ödülü: Kar ve Ayı/ Selcen Ergun-Yeşim Aslan
En İyi Kadın Oyuncu Ödülü: Kar ve Ayı/ Merve Dizdar
En İyi Erkek Oyuncu Ödülü: Karanlık Gece/ Berkay Ateş
En İyi Görüntü Yönetmeni Ödülü: Kar ve Ayı/ Florent Herry
En İyi Kurgu Ödülü: Kar ve Ayı/ Çiçek Kahraman
FİYAB En İyi Yapımcı Ödülü: Eflatun/ Cüneyt Karakuş
FİLM-YÖN En İyi Yönetmen Ödülü: Karanlık Gece/ Özcan Alper
SİYAD Ödülü: Bir Umut/ Ümit Köreken
ULUSLARARARASI UZUN METRAJ FİLM YARIŞMASI
En İyi Uluslararası Uzun Metraj Film Ödülü: Ashkal/ Youssef Chebbi
En İyi Yönetmen Ödülü: A Long Break/ Davit Pirtskhalavat
En İyi Kadın Oyuncu Ödülü: Six Weeks/ Katalin Román
En İyi Erkek Oyuncu Ödülü: Love Dog/ John Dicks
Jüri Özel Ödülü: Victim/ Michal Blaško
FEDEORA Ödülü: Victim/ Michal Blaško
ULUSAL BELGESEL FİLM YARIŞMASI
En İyi Ulusal Belgesel Ödülü: Crossroads/ Mahmut Fazıl Coşkun
Jüri Özel Ödülü: Kennedy’nin Doğuşu/ Gülben Arıcı
KISA FİLM YARIŞMASI
Ahmet Uluçay Büyük Ödülü:Ice Merchants/ João Gonzalez
En İyi Ulusal Kısa Kurmaca Film: Ben Tek Sizsiniz/ Barış Kefeli, Nükhet Taneri
En İyi Uluslararası Kısa Kurmaca Film: I Didn’t Make It to Love Her/ Anna Fernandez De Paco
İstanbul Medya Akademisi Genç Yetenek Ödülü: Birlikte, Yalnız Kasım Ördek
BOSPHORUS FİLM LAB
Pitching Platformu
TRT Ortak Yapım Ödülü: Hacer
Yönetmen: Yeşim Tonbaz
Yapımcı: Yeşim Aktaş, Yeşim Tonbaz
PostBıyık Renk Düzenleme Ödülü: Rüzgarla Beraber
Yönetmen: Ömer Sami Ciminli
Yapımcı: Yelin McKay
Work in Progress Platformu
T.C. Kültür ve Turizm Bakanlığı Özel Ödülü: Güneşin Altında Yeni Bir Şey Yok
Altın Küre ödüllü Ving Rhames ve Luise Grossmann, bugünün dünyasında bir kadın olmanın ne anlama geldiğini yeniden tanımlarken engelleri yıkmaya çalışan kararlı bir kadın boksör olan Toni’nin yer aldığı heyecan verici bir filmde rol alıyor. Zorlu bir eski boks şampiyonu olan Elliott (Rhames), Toni’yi (Grossmann) eğitme meydan okumasını kabul ettiğinde, bu iki uyumsuz karakter beklenmedik bir ittifak kurar. Dövüşleri ve Elliott’un keskin içgörüleri, dayanıklı genç dövüşçüye gerçek gücün, hayat size en büyük yumruklarını attığında üstesinden geldiğiniz zorluklardan geldiğini gösterir.
Asırlardır insanlar cevaplar aramak için evrene sesleniyorlar – Disney ve Pixar’ın yepyeni filmi “Elio”da ise evren geri çağırıyor! Bu orijinal film, aktif bir hayal gücüne sahip olan Elio’nun kendini yanlışlıkla tüm galaksilerden temsilcilerin bulunduğu bir gezegene, Communiverse’e ışınlanmış bulmasını anlatıyor. Dünyanın evrene gönderdiği elçi olarak yanlışlıkla tanınan ve bu tür bir baskıya tamamen hazırlıksız yakalanan Elio, tuhaf uzaylı yaşam formlarıyla yeni bağlar kurmak zorunda kalırken, zorlu bir dizi sınavı atlatacak ve kendisinin gerçekten kim olduğunu keşfedecek.
20th Century Studios’un yeni casusluk gerilim filmi “Amatör’ün (The Amateur) ilk fragmanı ve posteri yayınlandı. 11 Nisan 2025’te seyirci ile buluşacak filmin başrollerinde Oscar® ödüllü Rami Malek (Bohemian Rhapsody) ve Oscar® adayı Laurence Fishburne (What’s Love Got to Do with It) yer alıyor…
Filmde Rami Malek, Charlie Heller adında zeki ancak içine kapanık bir deşifre uzmanını canlandırıyor. Langley’deki CIA merkezi binasında bodrum katındaki ofisinde çalışan Heller’ın hayatı, Londra’daki bir terörist saldırısında karısının öldürülmesinin ardından altüst olur. Yetkililerin harekete geçmeyi reddetmesi üzerine, Charlie işleri kendi eline alır ve sorumluları bulmak için tehlikeli bir yolculuğa çıkar. Zekası, peşinden koşanlardan kaçmak ve intikamını almak için en güçlü silahı olacaktır.
Filmde Malek’e; Rachel Brosnahan, Caitríona Balfe, Jon Bernthal, Michael Stuhlbarg, Holt McCallany, Julianne Nicholson, Adrian Martinez, Danny Sapani ve Laurence Fishburne eşlik ediyor. “Amatör”ün yönetmen koltuğunda James Hawes otururken senaryo, Robert Littell’in romanından Ken Nolan ve Gary Spinelli tarafından kaleme alındı. Filmin yapımcıları Hutch Parker, Dan Wilson, Rami Malek ve Joel B. Michaels, yürütücü yapımcısı ise JJ Hook.
Birbirinden farklı filmlere ev sahipliği yapan Paribu Cineverse, sinemaseverleri 22 Kasım Cuma günü vizyona girecek yeni filmlerle buluşturuyor. Vizyonda yer alan filmlerin yanı sıra Terrifier 3, Geniş Aile 4: Cevahir & Ulvi, Wicked, %100 Kurt (100% Wolf), Paranoya, Dünya Varmış, Siyah Kanarya (Canary Black), Cenaze ve Maria Olmak (Being Maria) filmleri sinemaseverlerin beğenisine sunuluyor…
Pek çok filmi dünyayla birlikte aynı anda vizyona getiren Paribu Cineverse, bu Cuma da birbirinden farklı türde yerli ve yabancı filmleri vizyona getiriyor.
Aksiyondan komediye, korkudan drama kadar önemli yapımların vizyonda olacağı 22 Kasım Cuma günü, sinemaseverlere farklı dünyaların kapılarını aralayacak. Vizyondaki filmlerin yanı Terrifier 3, Geniş Aile 4: Cevahir & Ulvi, Wicked, %100 Kurt (100% Wolf), Paranoya, Dünya Varmış, Siyah Kanarya (Canary Black), Cenaze ve Maria Olmak (Being Maria) filmlerinin içerisinde bulunduğu 22 Kasım Cuma haftasının vizyon programı şöyle:
** Amerikalı senarist ve yönetmen Damien Leone’nin imzasını taşıyan korku filmi Terrifier 3, Noel arifesinde huzur içinde uykuya dalan Miles County’nin hiçbir şeyden haberi olmayan sakinlerinin başına gelenleri konu ediniyor. Noel Arifesi, Art the Clown’un geri dönmesiyle kabusa dönüşüyor. Gerilim ve korkunun doruklara çıktığı bu filmde sinemaseverler, hayatta kalmak için savaşan kasaba halkı ve Art the Clown arasında soluksuz bir mücadeleye tanık olacak.
** Senaristliğini ve yönetmenliğini Cüneyt İnay’ın yaptığı komedi filmi Geniş Aile 4: Cevahir & Ulvi, yolları ayrılmışken kendilerini yine beklenmedik olayların içerisinde bulup bir araya gelen Cevahir ve Ulvi’nin hikayesini konu ediniyor. Yıllarca birlikte türlü maceraya atılan Ulvi ve Cevahir’in yolları ayrılmıştır. Ancak Ulvi’nin başına gelen bir olay onların yeniden bir araya gelmesini sağlar. Kasaplık mesleğine katılan Ulvi, büyükbaş yerine köyün ileri gelenlerini doğrayınca, onun karıştığı cinayeti Cevahir çözmeye çalışır.
** Haftanın fantastik müzikal filmi Wicked, yeşil tenli bir kadının Oz Büyücüsü tarafından Batı’nın kötü cadısı haline gelmesinin hikayesini konu ediniyor. Elphaba ile Glinda, fantastik Oz Ülkesi’ndeki Shiz Üniversitesi’nde öğrenciyken tanışırlar. İkisini dostluğu, Muhteşem Oz Büyücüsü ile karşılaşmalarından sonra dönüm noktasına ulaşır ve farklı yöne savrulurlar. Popüler olma arzusunda olan Glida, güç tarafından baştan çıkarılırken, Elphaba’nın çevresindekilere sadık kalmaya kararlığı kendisini beklenmedik olayların içinde bulmasına neden olur. Oz’da yaşadıkları olağanüstü maceraların onların yazgılarını bambaşka bir şekilde tamamlamalarına neden olur.
** Çocukların ve animasyon tutkunlarının ilgisini çekecek %100 Kurt (100% Wolf), kurt yerine köpeğe dönüşen bir kurt adamın hikayesini konu ediniyor. Kendisini küçümseyen amcasının köpeğe dönüşmesi ile ondan daha da nefret edeceğine inanan Freddy, hayatının en kötü zamanlarını yaşadığı düşünmeye başlar. Freddy, hayatının daha fazla kötüye gidemeyeceğini düşünürken, kendisini köpek hapishanesinde bulur. Hapishaneden kaçmanın yolunu arayan Freddy, yüzde yüz kurt olduğunu kanıtlayabilecek midir?
** Onur Buldu, Ege Kökenli ve Bülent Şakrak’lı oyuncu kadrosuyla vizyona girecek haftanın komedi filmlerinden Paranoya, Muntazam adlı bir gazetecinin paranoyası nedeniyle başına açtığı komik ve tuhaf olayları konu ediniyor. Gazeteci olan Muntazam, üniversite öğrencisiyken yazdığı bir şiir nedeniyle hapse atılır. Parmaklıklar ardındayken babasının cenazesine katılamamasından dolayı Muntazam’ın paranoyası başlar. Bu durum onun başına tuhaf işlerin açılmasına neden olur.
** Ali Adnan Özgür yönetmenliğinde vizyona girecek haftanın bir diğer komedi filmi Dünya Varmış, dünya üzerindeki tüm yaşamın sonunu getirecek olan salgının yayılmasından 24 saat öncesinde başlıyor. Kendilerine “Kadimler” adını veren, her şeyi önceden bilen gizli bir oluşum, dünyanın sonunu getirecek bir salgının öncesinde, sadece seçilmiş kişilerin yaşamlarını sürdürebilecekleri bir sığınak inşa eder. Bu sığınak otelde konaklayanlar, heyecan ve gizem dolu günler yaşar.
** Haftanın aksiyon filmlerinden Siyah Kanarya (Canary Black), kaçırılan kocasını kurtarmak için teröristler tarafından kendi ülkesine ihanet etmesi için şantaj yapılan Avery Graves’in hikayesini konu ediniyor. Avery Graves, CIA’in en yetenekli ajanlarından biridir. Kocası teröristler tarafından kaçırılınca, onu kurtarmak için ülkesine ihanet etmek zorunda kalır. Ekibinden ayrılmasının ardından Avery, kocasının kaçıranların istediği istihbaratı bulmak için yeraltı dünyasındaki bağlantılarını kullanır. Kendisini ölümcül bir yarışın içinde bulan Avery, keskin eğitim ve vahşi dövüş becerilerine güvenmek zorundadır.
Yorum yazabilmek için giriş yapın Giriş