21-28 Ekim tarihleri arasında sinemaseverlerle buluşan 10. Boğaziçi Film Festivali’nin, 28 Ekim akşamı gerçekleştirilen ödül töreninde “Altın Yunus” ödülünü alan isimler belli oldu.
T.C. Kültür ve Turizm Bakanlığı Sinema Genel Müdürlüğü’nün desteği, VakıfBank’ın Ana Sponsorluğu, TRT’nin Kurumsal İş Ortaklığı, Anadolu Ajansı’nın Global İletişim Ortaklığı ile Boğaziçi Kültür Sanat Vakfı tarafından bu yıl 21-28 Ekim tarihleri arasında düzenlenen 10. Boğaziçi Film Festivali, 28 Ekim Cuma günü AKM Tiyatro Salonu’ndaki ödül töreniyle sona erdi. Radio Mood Ekibi Özcan Alper ile Birlikte
Törende Selcen Ergun’un yönettiği “Kar ve Ayı”, Ulusal Uzun Metraj Film Yarışması’nda En İyi Film seçilerek 100 bin TL değerindeki Altın Yunus Ödülü’nü kazandı. Festivalin Uluslararası Uzun Metraj Film Yarışması’nda iseYoussef Chebbi’nin “Ashkal” filmi En İyi Film seçilirken, Bosphorus Film Lab’ın destek vereceği projeler de belli oldu. Törenin sunuculuğunu ise Korhan Abay üstlendi.
Film ekipleri, davetliler ve basın mensuplarının katılım gösterdiği törenin açılış konuşmasını Boğaziçi Film Festivali Başkanı Ogün Şanlıer yaptı.Şanlıer, “Festivalimiz bu yılda 10. yaşına girdi. Kısa sürelerde çok büyük başarılar elde etti.” diye konuştu.
Ildikó Enyedi’ye Onur Ödülü
Advertisement
10. Boğaziçi Film Festivali’nin kapanış töreninde “On Body and Soul”, “Az én XX. Századom”, “The Story of My Wife” filmlerinin Macar senarist ve yönetmeni Ildikó Enyedi’ye Onur Ödülü verildi.
Enyedi’ye ödülünü Boğaziçi Film Festivali Başkanı Ogün Şanlıer takdim etti. Ödülü kabul eden, sıradan insanların hayatına sıradışı dokunuşlar sunan yönetmen Ildikó Enyedi ise ödül için teşekkür ederken, “Çok inişli çıkışlı ve düzensiz kariyerimin bir parçasını vurguladığınız için ayrıca teşekkür ederim. Bunun bir son olmadığına inanıyorum. Çünkü filmler çekmeyi seviyorum. Daha fazla filmler için benim adıma umutlu olun.” diye konuştu.
Yılın En İyi Yerli Filmi “Kar ve Ayı”
Başkanlığını yönetmen Semih Kaplanoğlu’nun yaptığı ve Cannes Film Festivali’nin Film Departmanı Direktörü ve Festival Direktör Yardımcısı Christian Jeune, yapımcı Zeynep Atakan, yönetmen Biket İlhan, yazar ve antropolog Irmak Zileli’den oluşan Ulusal Uzun Metraj Film Yarışması jürisi, Selcen Ergun’un yönettiği “Kar ve Ayı”yı yılın en iyi yerli filmi seçti. Semih Kaplanoğlu, jürinin gerekçesi olarak, “Eserlere; bir yönetmenin ilk filmi ya da tecrübeli bir yönetmenin filmi anlamında değil; söz konusu eserin; bir senaryoyu, bir hikayeyi nasıl anlattığı yönünde baktık. Sinemanın ham maddesi zamanın nasıl kullanıldığına, oyuncuların karakterleri vasıtasıyla insan ruhunun labirentlerinde nasıl yürüdüklerine, senaryonun kurgu marifeti ile gönüllerin ardını nasıl inşa ettiğine dikkat kesildik. Gördük ki; bir filmdeki yoğun ve benzersiz sinematografik an, o filmin taşıdığı bütün kusurları örtecek kadar etkileyici olabiliyor. Ya da birey gibiymiş gibi görünen vicdani bir hesaplaşma ucuz sloganlara ve nefrete başvurmadan, sanatımızın tüm incelikleriyle anlatıldığında, sadece o bireye değil hepimize ve fahri travmalarımıza açıklık getiriyor.” ifadelerine yer verdi.
Ödülünü Jüri Başkanı Semih Kaplanoğlu’ndan teslim alan Selcen Ergun, “Film yapmak çok güç bir şey. İlk film yapmak daha da güç bir şey. Bir kadın olarak ilk filmi yapmak çok daha güç bir şey. Bunu bütün bu süreçte anladım. Ama şunu da anladım, böyle en zor zamanlarımızda mutlaka böyle birileri omzunuzdan tutuyor, yanınızda duruyor. O yüzden daha çok insanın emeği, çabası var bu filmde.” diye konuştu.
Advertisement
Festivalde Özcan Alper, “Karanlık Gece” filmiyle En İyi Yönetmen Ödülü’nü kazanırken; Selcen Ergun ve Yeşim Aslan ise “Kar ve Ayı” filmiyle En İyi Senaryo Ödülü’ne layık görüldü. Merve Dizdar, “Kar ve Ayı” filmindeki rolüyle En İyi Kadın Oyuncu Ödülü ve Berkay Ateş, “Karanlık Gece” filmindeki rolüyle En İyi Erkek Oyuncu Ödülü’nü kazandı. En İyi Senaryo Ödülü’nü alan Yeşim Aslan, “Her yazarın hayalidir bağımsız film yapmak. Bu fırsatı verdiği için yönetmenimize çok teşekkür ederim.” dedi. Selcen Ergun ise “İki genç kadın olarak sakinlikle yazdık filmi. Seyirciyi okumaya çağıran bir film oldu.” diye konuştu. En İyi Kadın Oyuncu Ödülü’nü alan Merve Dizdar, “Öncelikle jüri üyelerimize ve ekibime çok teşekkür ederim. Sanatsız hiçbir günümüz geçmesin.” dedi. En İyi Erkek Oyuncu Ödülü’nü alan Berkay Ateş de “Yönetmenime, ekibimiz ve filmin güzelliği için emek veren herkese teşekkür ederim.” ifadelerini kullandı.
En İyi Görüntü Yönetmeni Ödülü’nün sahibi de “Kar ve Ayı” filmiyle Florent Herry‘nin oldu. Ödülü alan Herry,“Bu kadar güzel bir hikayeyi çekmek benim için çok güzeldi.” dedi. En İyi Kurgu Ödülü’nün sahibi ise “Kar ve Ayı” filminden Çiçek Kahraman’ın oldu.
Yapımcı ve yönetmenler Osman Subaşı, Ramazan Arman ve Sevinç Gül Akdere’den oluşan FİYAB (Film Yapımcıları Meslek Birliği) jürisi “Eflatun” filmi ile Cüneyt Karakuş’u FİYAB En İyi Yapımcı Ödülü’ne layık gördü.
Yönetmenler Raşit Çelikezer, Aydın Sayman ve Kubilay Erkan Yazıcı’dan oluşanFİLM-YÖN (Film Yönetmenleri Derneği)jürisi, bu yıl Oğuzhan Tercan adına verilen FİLM-YÖN En İyi Yönetmen ödülüne “Karanlık Gece” filmiyle Özcan Alper’i layık gördü.
Ayrıca, yönetmenlik kariyerinin başında olan isimleri desteklemek ve yönetmenlerin yeni filmlerinin önünü açmak amacıyla bu yıl Akli Film’in katkılarıyla verilen 50 bin TL’lik En İyi İlk Film Ödülü, Ümran Safter’inyönettiği “Kabahat”ın oldu. Safter, kabul konuşmasında, “Jüriye ve festivalin tüm emekçilerine teşekkür ederim.” ifadelerine yer verdi.
Advertisement
Sinema yazarları Ali Can Sekmeç ve Ali Ulvi Uyanık, yönetmen Engin Ayça’danoluşanSİYAD (Sinema Yazarları Derneği) jürisi, sinema araştırmacısı Agah Özgüç anısına bu yıl ilk kez verdiği SİYAD Ödülü’ne “Bir Umut” filmiyle Ümit Köreken’i layık gördü.
Uluslararası Uzun Metraj En İyi Film “Ashkal” Filminin Oldu
Nashen Moodley, Urszula Antoniak, Nenad Dukic, Jan Jilek ve Prof. Dr. Şükrü Sim‘den oluşan Uluslararası Uzun Metraj Film Yarışması Jürisi ise 50 bin TL değerindeki Altın Yunus Ödülü’nün sahibini yönetmen Youssef Chebbi’nin “Ashkal” filmi olarak belirledi. Yarışmada, “Six Weeks” filmindeki rolüyle Katalin Román, En İyi Kadın Oyuncu; “Love Dog” filmindeki rolüyle John Dicks de En İyi Erkek Oyuncu Ödülü’nü kazandı.
Yarışmada, “A Long Break” filmi ile Davit Pirtskhalavat, Uluslararası Uzun Metraj Film Yarışması Jürisi tarafından En İyi Yönetmen seçildi. Jüri Özel Ödülü ise “Victim” filmiyle Michal Blaško’ya gitti.
Sinema yazarları Rıza Oylum, Sergey Lavrentiev ve Ştefan Dobroiu’dan oluşan FEDEORA (Avrupa ve Akdeniz Film Eleştirmenleri Federasyonu) jürisi bu yıl ilk kez verilen FEDEORA Ödülü’ne Michal Blaško’nun “Victim” filmini layık gördü. Ödülü takdim eden Rıza Oylum, bu ödülün Türkiye’de ilk kez Boğaziçi Film Festivali kapsamında verildiğini ifade etti.
Advertisement
Ulusal Belgesel ve Kısa Film Ödülleri de Sahiplerini Buldu
10. Boğaziçi Film Festivali’nin Ulusal Belgesel Film Yarışması ile Kısa Film Yarışması’nda ödüller sahiplerini buldu.
Aslı Akdağ, Murat Pay ve Selin Şenköken’den oluşan jüri üyeleri, Ulusal Belgesel Yarışması’nda En İyi Ulusal Belgesel Film Ödülü’nü Mahmut Fazıl Coşkun’un “Crossroads” filmine verdi. Ulusal Belgesel Film Jüri Özel Ödülü ise Gülben Arıcı’nın “Keneddy’nin Doğuşu” filminin oldu.
Emre Kayiş, Samir Karahoda ve Sofia Bohdanowicz’den oluşan Ulusal Kısa Kurmaca jürisi, Ahmet Uluçay Büyük Ödülü’nü “Ice Merchants“ filmiyleJoão Gonzalez’e verirken; En İyi Ulusal Kısa Kurmaca Film ödülü Barış Kefeli ve Nükhet Taneri’nin “Ben Tek Siz Hepiniz” filminin oldu. En İyi Uluslararası Kısa Kurmaca Film ödülü Anna Fernandez De Paco’nun “I Didn’t Make It to Love Her“ filminin oldu. İstanbul Medya Akademisi Genç Yetenek Ödülü’ne ise Kasım Ördek’in “Birlikte, Yalnız” filmi layık görüldü.
Boshporus Film Lab Kazananları Açıklandı
Advertisement
TRT’nin kurumsal iş ortaklığıyla düzenlenen Bosphorus Film Lab’ın kazananları da gecede belli oldu.
Pitching Platform’unda Avital Bekerman, Faruk Güven ile Gyda VelvinMyklebust’tan oluşan jüri üyeleri sekiz projeyi değerlendirdiler. Pitching Platformu’nda TRT Ortak Yapım Ödülü yapımcılığını Yeşim Aktaş ve yönetmenliğini Yeşim Tonbaz’ın yaptığı “Hacer” adlı projeye giderken; Postbıyık Renk Düzenleme Ödülü de yapımcılığını Yelin McKay ve yönetmenliğini Ömer Sami Ciminli’nin yaptığı “Rüzgarla Beraber” projesine verildi.
Work in Progress Platformu’nda Work in Progress’da Geremia Biagiotti, Serdar Can ile Yohann Cornu’dan oluşan jüri üyeleri de sekiz projeyi değerlendiler. Work in Progress kategorisinde T.C. Kültür ve Turizm Bakanlığı Özel Ödülü, yapımcılığını Halil Kardaş ve yönetmenliğini Murad Zaloğlu’nun yaptığı “Güneşin Altında Yeni Bir Şey Yok” adlı projesinin olurken, CGV Mars Film Dağıtım Ödülü ise yapımcılığını ve yönetmenliğini Vuslat Saraçoğlu’nun yaptığı “Bildiğin Gibi Değil” adlı projeye verildi.
10. BOĞAZİÇİ FİLM FESTİVALİ ÖDÜLLER
ULUSAL UZUN METRAJ FİLM YARIŞMASI
Advertisement
En İyi Ulusal Uzun Metraj Film Ödülü: Kar ve Ayı/ Selcen Ergun
En İyi İlk Film Ödülü: Kabahat/ Ümran Safter
En İyi Yönetmen Ödülü: Karanlık Gece/ Özcan Alper
En İyi Senaryo Ödülü: Kar ve Ayı/ Selcen Ergun-Yeşim Aslan
En İyi Kadın Oyuncu Ödülü: Kar ve Ayı/ Merve Dizdar
Advertisement
En İyi Erkek Oyuncu Ödülü: Karanlık Gece/ Berkay Ateş
En İyi Görüntü Yönetmeni Ödülü: Kar ve Ayı/ Florent Herry
En İyi Kurgu Ödülü: Kar ve Ayı/ Çiçek Kahraman
FİYAB En İyi Yapımcı Ödülü: Eflatun/ Cüneyt Karakuş
FİLM-YÖN En İyi Yönetmen Ödülü: Karanlık Gece/ Özcan Alper
Advertisement
SİYAD Ödülü: Bir Umut/ Ümit Köreken
ULUSLARARARASI UZUN METRAJ FİLM YARIŞMASI
En İyi Uluslararası Uzun Metraj Film Ödülü: Ashkal/ Youssef Chebbi
En İyi Yönetmen Ödülü: A Long Break/ Davit Pirtskhalavat
En İyi Kadın Oyuncu Ödülü: Six Weeks/ Katalin Román
Advertisement
En İyi Erkek Oyuncu Ödülü: Love Dog/ John Dicks
Jüri Özel Ödülü: Victim/ Michal Blaško
FEDEORA Ödülü: Victim/ Michal Blaško
ULUSAL BELGESEL FİLM YARIŞMASI
En İyi Ulusal Belgesel Ödülü: Crossroads/ Mahmut Fazıl Coşkun
Advertisement
Jüri Özel Ödülü: Kennedy’nin Doğuşu/ Gülben Arıcı
KISA FİLM YARIŞMASI
Ahmet Uluçay Büyük Ödülü:Ice Merchants/ João Gonzalez
En İyi Ulusal Kısa Kurmaca Film: Ben Tek Sizsiniz/ Barış Kefeli, Nükhet Taneri
En İyi Uluslararası Kısa Kurmaca Film: I Didn’t Make It to Love Her/ Anna Fernandez De Paco
Advertisement
İstanbul Medya Akademisi Genç Yetenek Ödülü: Birlikte, Yalnız Kasım Ördek
BOSPHORUS FİLM LAB
Pitching Platformu
TRT Ortak Yapım Ödülü: Hacer
Yönetmen: Yeşim Tonbaz
Advertisement
Yapımcı: Yeşim Aktaş, Yeşim Tonbaz
PostBıyık Renk Düzenleme Ödülü: Rüzgarla Beraber
Yönetmen: Ömer Sami Ciminli
Yapımcı: Yelin McKay
Work in Progress Platformu
Advertisement
T.C. Kültür ve Turizm Bakanlığı Özel Ödülü: Güneşin Altında Yeni Bir Şey Yok
Efsanevi korku serisi, yeni filmi “Kötü Ruh: Uyanış” (Evil Dead Rise) ile sinemaseverlerle buluşmaya hazırlanıyor. Kötü Ruh serisinin yaratıcılarından yönetmen Sam Raimi’nin yönetici yapımcı olarak karşımıza çıktığı filmin yönetmen koltuğunda Lee Cronin oturuyor. 1980’lerin başından günümüze kadar izleyiciyi yarattığı doğa üstü evrenle korkutmayı başaran Evil Dead serisinde bu kez aksiyon ormandan şehre taşınıyor!
Ülkemizdeki dağıtımını TME Films’in üstlendiği ve korku sineması tutkunları tarafından merakla beklenen “Kötü Ruh: Uyanış”, dublaj ve altyazı seçenekleriyle 21 Nisan’da sinemalarda!
Korku sinemasının klasikleri arasında yer alan ünlü Kötü Ruh filmi, serinin beşinci filmi “Kötü Ruh: Uyanış” ile geri dönüyor. Ormanda bir kulübede geçen serinin diğer filmlerinin aksine şehirde geçecek olan hikâye, Sutherland ve Sullivan’ın canlandırdığı, birbirine yabancılaşmış iki kız kardeşin karmaşık hikâyesini konu alıyor.
Kâbus gibi bir hayatta kalma mücadelesi
Advertisement
Korku filmi tutkunları tarafından heyecanla beklenen Kötü Ruh: Uyanış, izleyiciyi kâbus gibi bir hayatta kalma mücadelesine ortak ediyor. Zamanla birbirlerinden uzaklaşmış iki kardeşin bir araya gelişinin, et yiyen kötü ruhların canlanmasıyla sekteye uğradığı hikâyede, iki kardeş bir ailenin karşı karşıya gelebileceği en kâbus dolu anları yaşıyor ve vahşi bir hayatta kalma savaşının ortasında kalıyor.
A New Line Cinema / Renaissance Pictures’ın sunduğu, Pacific Renaissance ve Wild Atlantic Pictures yapımı “Kötü Ruh Uyanış”ın yönetmenliğini ve senaristliğini Lee Cronin yapıyor. Filmin başrollerini Lily Sullivan (“I Met a Girl,” “Barkskins”), Alyssa Sutherland (“The Mist,” “Vikings”), Morgan Davies (“Storm Boy,” “The End”), Gabrielle Echols (“Reminiscence”) paylaşıyor. “Kötü Ruh Uyanış” Nell Fisher’ın (“Northspur”) rol aldığı ilk film olarak tarihe geçiyor.
“Kötü Ruh Uyanış”ın yapımcısı Rob Tapert (“Ash vs Evil Dead,” “Don’t Breathe”), yönetici yapımcısı ise film serisinin aynı zamanda yaratıcısı ve korku filmleri ikonu Sam Raimi. Korku filmleri efsanesi “Ash” Bruce Campbell, John Keville, Macdara Kelleher, Richard Brener, Dave Neustadter, Romel Adam ve Victoria Palmieri de filmin diğer yapımcıları arasında yer alıyor.
Cronin’e kamera arkasında görüntü yönetmeni Dave Garbett (“Z for Zachariah,” “Underworld: Rise of the Lycans”) eşlik ederken, yapım tasarımcılığını Nick Bassett, (“Guns Akimbo,” “Sweet Tooth”), kurguyu Bryan Shaw, (“Ash vs Evil Dead,” “Spartacus”) kostüm tasarımını Sarah Voon, (“Chasing Great,” “Inside”), müzikleri ise Stephen McKeon (“The Hole in the Ground,” “Primeval”) üstleniyor.
Kötü Ruh: Uyanış, dublaj ve altyazı seçenekleriyle 21 Nisan’da sinemalarda olacak.
Bir insanın zaman makinesi olsa, geçmişte yaptıkları pişmanlıklarını düzeltmek harici gideceği ilk yerlerden birisi Dinozorları görmek olacaktır. Peki sizin zaman makineniz olmadığına göre (yada olup bize söylemediğinize göre) sizler için Adam Driver 65 Milyon yıl önceki dünyaya gitti. Hem de zaman makinesi olmadan! Peki başına neler geldi?
Film Nasıldı?
Filmde 2 başrol karakterimiz var. Birisi çok sevilen (arkadaşlarım arasında ‘Çin malı Keanu Reeves’ lafı geçen) Adam Driver. Marriage Story filmi ile hepimizin alkışını kazanan Adam Driver oyunculuk konusunda da bu filmde hiçbir sıkıntı çekmemiş. Hatta öyle ki performansı kesinlikle bir alkışı hak ediyor. Diğer başrolümüz ise Ariana Greenblatt. Henüz daha 16 yaşında olan Ariana Greenblatt daha öncesinde Avengers Infinity War filminde Gamora karakterinin küçüklüğünü canlandırmıştı. Bu filmde ise karakterini harika canlandırmış. Bu ikili arasındaki uyum beni Logan filmine götürdü diyebilirim.
65 Filmi
Peki oyunculukları beğendiğimize göre bir diğer bayıldığımız unsura gelelim. Efektler. Özellikle açılış sahnesi ve tabii ki ilerleyen dakikalardaki patlama ve dinozor efektleri gerçekten çok başarılıydı. Son dönemde efekt yapma işi kolaylaşmasına rağmen filmlerin efektleri aşağı doğru gitse de 65 filmi kesinlikle bundan etkilenmemiş.
Süre kullanımına ayrı bir parantez açmam gerekiyor. Filmi ilk duyduğumda 1 saat 30 dakika gibi bir süre görmek beni şaşırttı ancak bu süreyi gayet verimli kullandıklarını düşünüyorum.
AMA
Filmin bazı kesin ve net kurgu hataları var. Örneğin filmin açılış sahnesi ile ilgili bir olay için, filmin ortalarında bir gelişme yaşanıyor ancak siz bunu çok fazla anlayamıyorsunuz. Filmin sonuna geldiğinizde ise ‘Ee bu yaşandıysa Ne zaman oldu? Bana niye böyle verdiler?’ gibi üzücü cümleler kurarak filmden ayrılıyorsunuz.
Advertisement
Ayrıca film ilerlerken size göstere göstere ‘Şuraya bağlayacağız’ diyorlar. Bu fikir benim hoşuma gitti ancak bu süreçte yaşanan klişeler biraz da olsa gözüme battı. Büyük resme baktığımda bağladıkları yer güzel ancak küçük parçalarla klişeye sürüklemesi kötü.
65 Filmi
Söylemeden geçemeyeceğim bir de filmin başından ortasına kadarsürekli gelen bir Jumpscare sahneleri olması bir aksiyon filmi için rahatsız edici bir unsur. Belki 3-4 tanesi göz ardı edilebilir ancak bu filmde çokça bulunuyor.
Filmi İzlemeli Miyim?
Günümüz şartlarında bir sinema biletine 70-150 lira arasında para vermeyi dışarıda bırakarak konuşacağım. Aksi takdirde hiçbir filme gitmemeliyiz diye yorumlamak durumunda kalırım 🙂 65 Filmine gitmenizi öneririm, 1 saat 30 dakikalık süresini gayet güzel kullanan, çerezlik bir aksiyon filmi. 10 Mart Cuma günü Vizyonda! Şimdiden iyi seyirler.
You must be logged in to post a comment Login