Disney +’ın yeni yerli yapımı Bursa Bülbülünü spoilersız yorumlayacağım.
Bursa Bülbülü Yorum
Bursa Bülbülü 80’lerde geçen bir dönem filmi olarak karşımıza çıkıyor. Ata Demirer’in yazdığı, başrolünde yer aldığı ve yine filmlerinde beraber çalışmayı tercih ettiği Hakan Algül’ün yönettiği bir müzikal komedi ve drama filmi. Aslında tümüyle bir komedi filmi olmadığı gibi benim çocukluğumun yani 80’lerin Türk Sinemasındaki filmler gibi bir havası var. Talihsiz bir karakterin şöhret olma ve yırtma mücadelesini komik olaylar ve alttan alta örülen dramatik hikaye ve zaman zaman gözyaşlarıyla izliyorsunuz.
Bursa Bülbülü’nün Artıları
Dönem filmi olarak arka plandaki arbalar dekorlar ve ortam güzel kurgulanmış Ve biz filmi izlerken o dönemin insanlarının ne kadar dürüst olduğunu da izliyoruz. Söz verdikleri zaman bundan dönemeyen insanların olduğu dönemi büyük bir özlemle izledik. Bence bunun günümüzde başta gençler olmak üzere herkese örnek olması gerekiyor. özellikle de esnafa.
Filmin en önemli performansılarından birisi Özge Özacar’a ait. Bence şahane oynamış. Gözleri ile duyguyu, Arzu’nun kalbindeki aşkı, merhameti, Cengiz’e olan inancını çok iyi yansıtmış ve rolünü oynamış.
Bir diğer iyi performans Ata Demirer’in bestelediği ve sözlerini yazdığı şarkı ile şarkıları seslendirme performansı. Bu da gayet başarılı. Bu arada tüm albümü buraya tıklayıp dinleyebilirsiniz. Cengiz bir sahnede kendi kendine konuşurkenki repliğinde “hep başkalarını taklit ettin şimdi kendin gibi söyle” diyor ve bu replikten önceki şarkı söyleme şekli ile sonrasındaki söyleme şeklinin farkına mutlaka dikkat edin.
Son önemli performans ise Melek Büyükçınar’a ait. Filmde Özge Özacar şarkılara başarılı bir playback yaparken aslında şarkılarda Ata Demirer’e Melek Büyükçınar çok iyi bir şekilde eşlik ediyor.
Bursa Bülbülü Eksileri
Bülbül ötümlü kanarya ile ilgili skeç bölümleri bir süre sonra zayıflar gibi oluyor. Siz de dikkatle izleyin bakalım bana katılacak mısınız? Bir de Arzu’nun annesinin kızına bazı konularda dayatmada ve telkinlerde bulunması benzeri anneleri 80’lerdeki Türk Filmlerinde çok sık izlemiş birisi olarak benim için aynı sahnenin bilmem kaç yüzüncü tekrarı gibi geldi. Hatta drama da değil zaman zaman rastlarsanız televizyonda da görmüşsünüzdür Tarık Akan Gülşen Bubikoğlu komedi filmlerinde bile Bubikoğlu’nun canlandırdığı karaktere annesi, yakınları hep benzeri telkin ve dayatmalarda bulunuyorlar. Ama Ata Demirer haklı olarak bu konuya o dönemin insanlarının böyle kaygıları vardı o yüzden anne böyle hareket ediyor şeklinde bir açıklama getirse çok da itiraz edemem.
Bir de Ata Demirer televizyondaki skeçlerinde yer alan ve sonradan filmini de çektiği Veteriner Niyazi Gül’ün hayvanlarla haşır neşir halinden vaz geçemiyor. Bu filme de Bülbül ötümlü kanarya, peruk çalan köpek Oscar ve insanları eğlendiren pelikan gibi hayvanları eklemiş.
Bursa Bülbülü Film İncelemesi
Filmde sanki Ata Demirer tıpkı Cengiz gibi içinde kalanları yapmak için yola çıkmış ve yapmış gibi duruyor. Şarkı yazıp bestelemiş, soundtrack’de olsa 12 şarkılık bir albüm yayınlamış durumda ve dönem filmi olmasının avantajını kullanarak Bülent Ersoy, Küçük Emrah ile aynı sahneyi paylaşmış ve Gazinocular Kralı Fahrettin Aslan’ın gazinosunda sahneye çıkmış oluyor. Normalde önceden şarkı söyleyip özel bir sahne performansı sergilediğini biliyorum ama nedense bu film bana daha kişisel bir işmiş gibi bir duygu uyandırdı.
Filmin en etkileyici sahnelerinden birisi ise final sahnesi. Biz çocukken açık hava sinemaya giderdik orada da önce aile filmi denilen dramatik ve bol göz yaşı dökülen Türk filmleri izlenir sonra da vurdulu kırdılı denilen Bruce Lee’nin ya da Nick Nolte’nin falan karete, macera filmleri yayınlanırdı. Ben hep o filmi merakla beklerdim. Annem ise ilk filmi izler ikinci de hadi gidiyoruz derdi 🙂 Her neyse annem izlese o da Bursa Bülbülü’nün finalini beğenirdi. Bu sahnede Ata Demirer’in performansı ve Çiçek Pasajındaki alkış sahnesi yine çok dikkatle izlenmesi gereken sahneler.
Bursa Bülbülü Son Yorum
Bursa Bülbülü filmi baştan sona bir stand-up şovu düzeyinde komedi ve 80’lerin Küçük Emrah filmlerindeki kadar drama içermeyen bu ikisini de dengeli ve yerinde kullanan bir film. İçine bol müzik de eklenince başarılı bir film çıkmış. Zaten iki saatlik filmde komedi olan her sahnede gülmekten karnımıza kramp girse ve drama sahnelerinde de mendil ıslatsak baş yapıt olur.
Yorum yazabilmek için giriş yapın Giriş