Yönetmen ve senarist Faysal Soysal’ın oyuncu kadrosunda Serdar Orçin, Sezin Akbaşoğulları, Kübra Kip, Ali Mert Yavuzcan, Şebnem Dilligil, Murat Mahmutyazıcıoğlu ve Rıza Akın’ın yer aldığı ikinci uzun metrajı Ceviz Ağacı, festivallerden aldığı ödül ve övgüleri bu kez beyazperdeye taşımaya hazırlanıyor.
Çekimleri Türkiye’de Sinema Genel Müdürlüğü’nün ve TRT’nin katkıları ile gerçekleştirilen ve ilk Türk-İran ortak yapımı olan Ceviz Ağacı filmi, darbe sonrası travmalara ve kadın cinayetlerine getirdiği özgün bakış açısıyla farklı siyasi, ahlaki ve felsefi bakış açılarını şiirsel bir sinematografi, eşsiz bir ses ve müzik tasarımıyla sinema perdesinde seyirciyle buluşacak.
Filmin görüntü yönetmenliğini Türkiye’nin en önemli ve başarılı isimlerinden Vedat Özdemir, ses operatörlüğünü Mustafa Bölükbaşı üstlenirken, İran’ın en iyi sanatçıları da filmin post prodüksiyonunda görev aldı. “Kaplumbağalar da Uçar” ve “Armut Ağacı” filmlerinin kurgucusu Mostafa Khergepoosh filmin kurgusunu; “Seyyar Satıcı” ve “Kertenkele” filmlerini ses tasarımcısı Mohsen Roshan filmin ses tasarımını, “Bir Ayrılık” ve “Güneşin Çocukları” filmlerinin renk tasarımcısı Hootan Haghshenas filmin renk tasarımını ve Payam Azadi de filmin müziklerini yaptı.
Film bugüne kadar yurt içi ve yurt dışında birçok önemli festivallerde gösterilip toplam 12 Ödüle layık görüldü;
ÖDÜLLER
27.Adana Film Festivali, 2020,
En iyi Müzik/ Payam Azadi,
En iyi oyuncu/Serdar Orçin
Eurosia Film Festivali, 2020,
En iyi Görüntü Yönetmenliği Ödülü/Vedat Özdemir
6.Bremen Film Festivali, 2021
En iyi Edebiyat Filmi Ödülü
8.Torino Underground Film Festivali, 2021
En iyi Film,
En iyi Kurgu/Mostafa Khergapoush
7.Balkan Panorama Film Festivali, 2021
En iyi Film,
En iyi Oyuncu/Serdar Orçin
6.Londra Şehir Ödülleri Festivali, 2021
En İyi Yabancı Film Ödülü
6.New York Artist Forum, Festival of Moving Image Festivali, 2021
En İyi Kurmaca Film,
En iyi Oyucu/ Serdar Orçin
9.Antakya Film Festivali, 2021
En iyi Oyuncu/Serdar Orçin
Filmin Konusu
Birçok açıdan silik ve pasif bir karaktere sahip edebiyat öğretmeni Hayati, karısı tarafından hor görülüp terkedilir. Bir süre sonra ataerkil özellikteki kasabada kimliği belirlenemeyen bir kadın cesedi bulunur. Hayati cesedin karısına ait olduğunu iddia edip başkasının işlediği cinayeti üstlenir. Peki ama işlemediği bir cinayeti neden üstlenir insan? Film bu sorunun peşinde insanın en saklı, en gölgede kalmış, derin taraflarını aydınlatmaya çalışırken tutunamayış, kadın cinayetleri, şiddetin binbir yüzü, edebiyat, tutkular ve pişmanlıklar gibi uğraklarıyla dünya yüzünde insan için özne olarak var olmanın imkanını sorguluyor.
Yönetmen Görüşü’nden Alıntı:
Bu filmle insanı, yani kendimizi karanlık ve korkak yanlarımız ile yüzleştirerek vicdanımızın sönen ateşini bulmak ve onu bir umutla harlatmak istiyorum. Bu sebeple cinayete ve suça şahit olmanın bedelini minimal bir olay üzerinden farklı boyutlar içinde işlemek istiyorum. Hikayemdeki silik edebiyat öğretmeninin (Hayati) kasabada dışındaki bir cinayete (bir kadının, kocası tarafından katledilişine) seyirci kalıp bir şey yapamamasını, bütün bir insanlığın vicdan problemi olarak masaya yatırmak istiyorum. Hayati’yi, Van Gogh gibi sıkıntılar, yoksunluklar içerisinde sanatsal yaratım adına umudunu korumaya çalışan bir yazar olarak tasarladım ki zahiren böylesine zayıf ve güçsüz bir bireyin suç ve cinayet karşısında ne yapıp/yapamayacağı üzerinde daha geniş düşünebilelim. Bu durumda alın yazısı sonucu zayıflık, siniklik ve ürkeklik ile malul Hayati, babasının intihar yazgısıyla hayata başlamasına rağmen, yazı ve edebiyat üzerinden kendine sağlam bir kök ve umut arıyorken, tıpkı babasının şahit olduğu gibi bir cinayete şahit olduğunda ne yapacaktır?
Film Ekibi:
Oyuncular: Serdar Orçin, Sezin Akbaşoğulları, Kübra Kip, Mert Yavuzcan, Şebnem Dilligil, Rıza Akın
Yazan ve Yöneten: Faysal Soysal
Yapım: Balkon Film, Eshragh Film Ortak Yapım, (Türkiye-İran)
Yapımcı: Faysal Soysal
Ortak Yapımcı: Ali Noori Oskuei
Uygulayıcı Yapımcı: Barış Yıldırım
Görüntü Yönetmeni: Vedat Özdemir
Kurgu: Mostafah Khergepoosh
Müzik: Payam Azadi
Ses: Mustafa Bölükbaşı
Ses Tasarım: Mohsen Roushan, Mohammad Javaheri Zade
Kedi, yalnız bir hayvandır. Evi büyük bir sel tarafından yerle bir edilince, çeşitli hayvan türlerinin yaşadığı bir teknede sığınak bulur ve farklılıklarına rağmen onlarla işbirliği yapmak zorunda kalır.
Birbirinden farklı filmlere ev sahipliği yapan Paribu Cineverse, sinemaseverleri 10 Ocak Cuma günü vizyona girecek yeni filmlerle buluşturuyor. Vizyonda yer alan filmlerin yanı sıra Karantina, Kardeş Takımı 2, ŞamPİYONlar ve Kutsal İncirin Tohumu (The Seed of the Sacred Fig) filmleri sinemaseverlerin beğenisine sunuluyor…
Pek çok filmi dünyayla birlikte aynı anda vizyona getiren Paribu Cineverse, bu Cuma da birbirinden farklı türde yerli ve yabancı filmleri vizyona getiriyor. Komediden drama ve gerilime kadar önemli yapımların vizyonda olacağı 10 Ocak Cuma günü, sinemaseverlere farklı dünyaların kapılarını aralayacak.
Vizyondaki filmlerin yanı sıra Karantina, Kardeş Takımı 2, ŞamPİYONlar ve Kutsal İncirin Tohumu (The Seed of the Sacred Fig) filmlerinin içerisinde bulunduğu 10 Ocak Cuma haftasının vizyon programı şöyle:
** Ahmet Topuz yönetmenliğinde vizyona girecek olan yerli film Karantina, bir cinayet soruşturmasının ortasından birbirlerine aşık olan bir çiftin hikayesini konu ediniyor. Genç bir kız olan Zeynep, okulun ilk gününde kendisini salgın hastalıktan kaynaklanan bir karantinanın, bir cinayetin ve bir aşk üçgeninin içerisinde bulur. Salgın hastalığın etkisiyle yaşanan zorluklar, gençlerin içinde bulundukları duygusal karmaşayı daha da derinleştirir. Bu süreç, aşkın ve dostlukların sınanmasına neden olur.
** Sevilen çift Ceyda Kasabalı ve Fırat Albayram’ın başrollerini paylaştığı serinin devam filmi Kardeş Takımı 2, anne ve babalarının zorlu eğitimlerini başarıyla tamamlayarak gerçek birer ajan olan dört kardeşin yeni macerasını anlatıyor. Ünlü bir meyve suyu markası Kardeş Takımı’na yardım için başvurur. Meyve suyu tarifi, hazırladığı gizli karışımla tüm çocukları kendi gibi mutsuz etmek isteyen bir kötü adamın eline geçmiştir. Bu kez anne, baba ve kardeşler yani tüm aile, bu zorlu görev için birlikte çalışmak zorundalardır.
** Murat Yıldırım, Erdal Özyağcılar ve Büşra Pekin’li oyuncu kadrosuyla sinemaseverleri kahkaha tufanına davet eden ŞamPİYONlar, yaz tatilinde ailesiyle birlikte dedesinin yanına gittiğinde satrançla tanışan Efe’nin hikayesini konu ediniyor. Ailece izlenecek filmler arasında yerini alacak filmin yönetmenliğini Mustafa Kotan, senaristliğini ise Arzu Yurtseven üstleniyor.
** Senaristliğini ve yönetmenliğini Mohammad Rasoulof’un üstlendiği İran yapımı Kutsal İncirin Tohumu (The Seed of the Sacred Fig), Tahran’daki siyasi huzursuzluğun ortasında paranoyayla boğuşan bir hakimin yaşadıklarını konu ediniyor. Aile babası olan hakim Iman, Tahran’daki Devrim Mahkemesi’nde sorgu yargıcı olarak terfi ettirilir. Bu sırada genç bir kadının öldürülmesiyle ülke çapında bir protesto dalgası patlak verir. Iman, rejimin yanında yer almayı seçtiğinde ailesinin dengeleri bozulur. Kızları Rezvan ve Sana direnişin safındadır ve karısı çaresizce aileyi bir arada tutmaya çalışır. Silahının kaybolduğunu fark ettiğinde karısından ve kızından şüphelenen Iman, aile bağlarını iyice geren acımasız kurallar uygulamaya başlar.
Sanal dünyanın sahte parlaklığını ve gerçek hayattaki karanlığını gözler önüne seren bu etkileyici afiş, filmin görsel dünyasına dair ipuçları veriyor. Onur Tuna, Belçim Bilgin, Timur Acar, Asena Keskinci ve Fatih Berk Şahin’in başrollerini paylaştığı, Gökçen Usta’nın yönettiği “Bağlantı Hatası”, 28 Mart’ta sinemalarda.
Böcek Films ve Atölye Production ortak yapımcılığında çekilen “Bağlantı Hatası” filmi, yayınlanan afişiyle dikkatleri üzerine çekti. Tüm dünyada çocukların, gençlerin ve yetişkinlerin ortak sorunu olan akran zorbalığını ele alan yapım, “Zorbalık okulda değil, ailede başlar” mottosuyla 28 Mart’ta vizyona girecek.
Birçok önemli filmin afişinde imzası bulunan ödüllü tasarımcı Arda Aktaş (Daire Creative) tarafından hazırlanan afiş, sanal dünyada sahte bir parlaklıkla görünür olmayı tercih eden ancak gerçek hayatta karanlık içinde kaybolan gençlerin hikayesinden ilham alıyor. “Bağlantı Hatası”nın görsel dünyasını destekleyen bu etkileyici afişin fotoğrafları ise Cengizhan Emer tarafından çekildi.