Bizimle iletişim kur

Sanat

“Genç Günler”in Özel Misafir ve Etkinlikleri Var

İstanbul Büyükşehir Belediyesi Şehir Tiyatroları’nın bu yıl 38.’sini düzenlediği, Türkiye’nin en uzun soluklu tek festivali “Genç Günler”; 8 Mayıs Çarşamba günü Bedia Muvahhid Ödülleri’nin takdimi ile Harbiye Muhsin Ertuğrul Sahnesi’nde başlıyor.

Yayınlandı

on

Radio Mood App

GÜZELLİKLER EVİMİZDE MİSAFİRLERİMİZ VAR

Kurulduğu günden bu yana Türk tiyatrosunun yaratıcı atılımlarına öncülük eden, çağdaş sanat düzeyinin yükselmesini önceleyen İBB Şehir Tiyatroları; tiyatronun kadim eğitim yöntemlerinden biri olan “usta-çırak” ilişkisini, Darülbedayi sahnelerinde yaşatmaya devam ediyor.

Gelenek Devam Ediyor, Gençler Ustalarıyla Bir Araya Geliyor

İstanbul’un en önemli gençlik ve sanat buluşması olan Genç Günler; usta isimlerle düzenleyeceği atölye ve söyleşiler eşliğinde, kültür meşalesini gençlere uzatacak.

Tiyatronun seçkin eserlerini seyrettiğimiz koltuklarımızda usta isimler bu kez ilham veren sanat yolculuklarından bahsedecek, bilgi ve görgülerini paylaşacak.

Reklam

Bizlere kılavuzluk edecek söyleşilerin ve atölyelerin programı şu şekildedir:

SÖYLEŞİLER

Müjdat Gezen

11 Mayıs Cumartesi 18.30– Harbiye Muhsin Ertuğrul Sahnesi

Tiyatromuzun, sinemamızın ustalarından Müjdat Gezen, kurduğu Müjdat Gezen Sanat Merkezi’nde yıllardır öğrenci yetiştirmektedir. Çocukluk yaşlarda çıktığı sahneden hiç kopmayan Müjdat Gezen, 1961 yılında İstanbul Belediyesi Konservatuvarı Tiyatro Bölümü’ne girmiş, özel tiyatrolarda tiyatromuzun usta isimlerinden Münir Özkul, Muammer Karaca ve Ulvi Uraz tiyatrolarında sahneye çıkmıştır. Aynı zamanda yazar ve şair de olan Müjdat Gezen ile uzun sanat yolculuğunu, gençleri ve tiyatroyu konuşacağız.

Okan Bayülgen

Reklam

16 Mayıs Perşembe 18.30 Harbiye Muhsin Ertuğrul Sahnesi

Okan Bayülgen, konservatuvar mezunu bir oyuncudur. Devlet Tiyatroları’nda bir süre çalışmış, en genç tiyatro yönetmeni olarak tanınmıştır. 1993 yılında tiyatrodan ayrılan Okan Bayülgen, 1990’lı yıllardan itibaren, televizyon ekranlarında yaptığı programlarla tanındı. Kurduğu Dada Cabare’de tiyatro, müzik ve söyleşi içerikli programlar düzenledi. Şu aralar yazdığı, yönettiği ve rol aldığı Richard oyunuyla uzun bir aradan sonra oyuncu olarak tiyatroya döndü. Aynı zamanda Yıldırım Fikret Urağ’ın yönettiği “Otelde” isimli oyunda da rol alan Bayülgen, Ankara Devlet Tiyatrosu’nda yazdığı, yönettiği ve rol alacağı “Dracula” isimli oyunun hazırlıklarını sürdürüyor. Okan Bayülgen ile 1990’lı yılların başından itibaren yaptığı televizyon ve radyo programlarıyla kendine özgü bir üslup yakalayan Bayülgen ile tiyatrodan ekrana ve sinemaya uzanan, seslendirme, fotoğrafçılık gibi farklı alanlarda profesyonel ilgisiyle devam eden sanat yolculuğunu konuşacağız.

Mehmet Günsür

17 Mayıs Cuma 19.00 Harbiye Muhsin Ertuğrul Sahnesi

7 yaşında kamera ile tanışan, 14 yaşında Rutkay Aziz, Filiz Akın ve Müşfik Kenter gibi ustalarla birlikte Bahar Mimozaları dizisinde rol alan Mehmet Günsür, Ferzan Özpetek’in “Hamam” filmindeki rolüyle geniş kitlelerce tanındı. Bu filmden sonra kariyerine oyuncu olarak devam etme kararı alan Günsür, sinemada ve televizyonda birçok yapımda rol aldı. Mehmet Günsür ile kariyerini ve oyunculuk yolculuğunu konuşacağız.

ATÖLYELER

Reklam

İBB Şehir Tiyatroları yazarlık, oyunculuk, kukla-maske yapımı, yaratıcılık, beden, hareket vb. güncel konularda birbirinden önemli eğitmenlerle atölyeler düzenliyor. 

Atölyelerin ücretsiz davetiyeleri, https://sehirtiyatrolari.ibb.istanbul/biletinial.com adreslerinden ve mobil uygulamamızdan temin edilebilir.

AHMET SAMİ ÖZBUDAK-YAZARLIK ATÖLYESİ

9 MAYIS PERŞEMBE Saat 17.30-19.30 GAZHANE MEYDAN SAHNE

SOKAKTAN SAHNEYE

Reklam

Son yıllarda yazdığı Hayal-i Temsil, Meçhul Paşa,  Gomidas oyunları ve Balat Monologlar Müzesi çalışması ile yeni yazarları teşvik eden, bir araya getiren oyun yazarı-yönetmen Ahmet Sami Özbudak yazarlık atölyesinde gündelik hayatın büyülü malzemesi ve yaşanmışlığı nasıl oyun metnine dönüşür, hayat sahnede nasıl gerçeklik bulur? Hayatı ve hikâyeyi araştıran bir atölye çalışması ile katılımcılarla buluşacak.

MURAT DALTABAN-YÖNETMENLİK ATÖLYESİ

10 Mayıs Saat 17.30-19.30 GAZHANE MEYDAN SAHNE

“Boş mekânı doldurmak” Mekân-zaman-anlam üzerine bir deneme

DOT Tiyatronun kurucularından, İskoçya-Edinburgh’ta yönettiği  ‘’Gergedan’’ oyunu  ve geçtiğimiz sezon Nilüfer Kent Tiyatrosu’nda yönettiği 1984 oyunu ile  “En İyi Yönetmen Ödülü” alan Murat Daltaban özellikle DOT TİYATRO sürecinin en dikkat çekici yanlarından olan repertuar oluşturma,  uzamdan mekan ve seyir alanı yaratma konuları üzerine deneyimlerini örneklerle katılımcılarla paylaşacak.

Reklam

YELDA BASKIN-YÖNETMENLİK ATÖLYESİ

11-12 MAYIS Saat 17.30-19.30 GAZHANE MEYDAN SAHNE

BİR TİYATRO OYUNU YAPMAK

Yönetmen Yelda Baskın “Tiyatro Oyunu Yapmak” başlıklı atölyede seç$ği bir metnin

kılavuzluğunda, ka)lımcılarla; bir oyunun hazırlık sürecini, me$n ile ilişkilenme biçimini,

Reklam

oyuncularla ve tasarımcılarla kurduğu ilişkiyi paylaşacak.

BİR TİYATRO OYUNU YAPMAK

Yönetmen Yelda Baskın “Tiyatro Oyunu Yapmak” başlıklı atölyede seç$ği bir metnin

kılavuzluğunda, ka)lımcılarla; bir oyunun hazırlık sürecini, me$n ile ilişkilenme biçimini,

oyuncularla ve tasarımcılarla kurduğu ilişkiyi paylaşacak.

Reklam

BİR TİYATRO OYUNU YAPMAK

Yönettiği Seni Seviyorum Türkiye, Yaftalı Tabut, Fosforlu Cevriye gibi oyunlarıyla farklı biçim ve metinleri yenilikçi sahneleme bakışı ile seyirci ile buluşturan ve bu oyunlarla birçok ödüle aday olan, ödüller alan Yönetmen Yelda Baskın  “Tiyatro Oyunu Yapmak” başlıklı atölyede seçtiği bir metnin kılavuzluğunda, katılımcılarla; bir oyunun hazırlık sürecini, metin ile ilişkilenme biçimini, oyuncularla ve tasarımcılarla kurduğu ilişkiyi paylaşacak. 

CANDAN SEDA BALABAN – KUKLA- MASKE  ATÖLYESİ

11-12-13 MAYIS Saat 12.00-16.00 HARBİYE MUHSİN ERTUĞRUL SAHNESİ STÜDYO 1

3 günlük bu atölye sürecinde  koli kartonlarından  maske ve kukla yapımı öğretilecektir. Günümüzde çok tüketilen 2 boyutlu bir geri dönüşüm materyalini 3 boyutlu sahnede kullanılabilecek artistik bir  forma dönüştürmek üzere beceriler geliştirirken aynı zamanda atölye sonunda üretilen maske ve kuklaların oynatımı ile ilgili de bir çalışma yapılacaktır. Kontenjan 15 kişi ile sınırlıdır.

Reklam

*Atölyeye katılmak isteyenlerin  gencgunleratolye@ibb.gov.tr adresine katılmak istediğiniz atölyeyi belirterek katılım talebi içeren bir mail göndermeleri gerekmektedir.

MELTEM CUMBUL- OYUNCULUK ATÖLYESİ

13-14 Mayıs Saat 16.00-19.00  Müze Gazhane Meydan Sahne

‘’Günümüz Sahnelerinde Fütursuz Oyunculuk: Enstrüman, İşçilik, Oluş Hali; Eric Morris Sistemiyle Oyunculuk’’

Stanislavsky Sistem ve Eric Morris Sistem, Meltem Cumbul tarafından katılımcılara, Türkçe’de mevcut Stanislavski’ye ait ‘Bir Aktör Hazırlanıyor’ ve ‘Bir Karakter Yaratmak’, Eric Morris’e ait ‘Lütfen Rol Yapmayın’ ve ‘Fütursuz Oyunculuk’ da yer alan ‘Oluş Hali’ ve ‘Fütursuzluk’ dışında ‘Mutlak Bilinçle Oynamak’ ismini taşıyan 4.kitabında yer alan ‘Mutlak Bilinç’ le bilinçdışı dürtülerin bilinçli hareketlerle bağlantı kurduğu veya bu hareketleri besleyen kavramını da çalışmalara dahil eden bir işçilik süreci sunulacak.

*Derslerde grup çalışmalarının yanı sıra örnek teşkil etmesi için birkaç katılımcı ile birebir çalışılacak, gün bu şekilde tamamlanacaktır.

Reklam

*Edinilmesi ve okunması gereken kitaplar; Stanislavski’ye ait, ‘Bir Aktör Hazırlanıyor’, ‘Bir Karakter Yaratmak’, Eric Morris’e ait, ‘Lütfen Rol Yapmayın’, ‘Fütursuz Oyunculuk’, ‘Aktörü Özgürleştirmek”, ‘Mutlak Bilinçle Oynamak’ 

*Yanınızda kendinize ait müzik arşiviniz ve kulaklıklarınız, matınızı getirmenizi rica ederiz. Çalışmaya uygun düşecek rahat kostüm seçiminde bulunmanız iyi olur. Tirat ya da sahne çalışması için, tirat ve sahne seçimleri, Türkçe yayını gerçekleşmiş, çağdaş eserler olması gerekmektedir. Bu tirat ve sahnelerin ezberleri yapılmış olarak gelinmesini rica ederiz. Çalışacağınız eserleri okumanız ve çalışacağınız eserlere uygun kostüm ve obje parçalarını yanınızda getirmeniz uygun olacaktır. Şimdiden iyi yolculuklar…

*Atölye katılımcı sayısı 14 kişi ile sınırlıdır. Atölyeye aktif katılımcı olmak için gencgunleratolye@ibb.gov.tr adresine katılmak istediğiniz atölyeyi belirterek katılım talebi içeren mail göndermeniz gerekmektedir.

Seyirci olmak isteyenler web sitemizden davetiyelerini alabilirler.

TUĞÇE TUNA- HAREKET ATÖLYESİ

Reklam

16 MAYIS  Saat 18.00-20.00 Harbiye Muhsin Ertuğrul Sahnesi  Stüdyo 1

AKSİYON STRATEJİLERİ

Güncel beden bilimi ve somatik yaklaşımlarla; hareket mekaniği ve duyusal algı üzerine yoğunlaşılan atölye’de, kinestetik yaratıcılık aracılığıyla fiziksel limitlerin analiz edilip geliştirilmesine odaklanılıyor. Beden, hareket, enerji, mekan, zaman varyasyonları etkisiyle oluşturulan çeşitli aksiyon stratejileri, katılımcılara fiziksel bir keşif ortamı sağlaması için öneriler sunuyor.

*Atölye katılımcı sayısı 25 kişi ile sınırlıdır. Atölyeye aktif katılımcı olmak içingencgunleratolye@ibb.gov.tr adresine katılmak istediğiniz atölyeyi belirterek katılım talebi içeren mail göndermeniz gerekmektedir.

LEELA ALANİZ -BİR YAZAR / SANATÇI GELİŞTİRMEK – ATÖLYE ÇALIŞMASI

Reklam

15, 16, 17 Mayıs saat 12.00-16.00 / Harbiye Muhsin Ertuğrul Sahnesi-Stüdyo 2

Atölye, Leela Alaniz tarafından son 25 yılda geliştirilen ve esasen oyuncu/dansçı için iki çağdaş tekniğin uygulanmasından türetilen metodolojiye odaklanıyor: Birincisi, Grotowski’nin “Organik Soy “una dayanan bir Tiyatro Antropolojisi grubuyla uzun bir pratik çalışma dönemi boyunca geliştirilen organik araştırma. Bu çalışma, bedenin içsel dürtüsünün ve sanatsal yaratım için bedenin potansiyelinin araştırılmasıyla ilgilidir; ikincisi, Etienne Decroux’nun “Corporeal Mime” tekniğiyle tiyatroya çok farklı bir fiziksel yaklaşım. Bu çalışma, artikülasyonlar, ağırlık ve karşı ağırlık ve dinamo-ritim (hız, direnç ve bedenin ya da bedenin parçalarının uzay ya da güzergahları üzerindeki tasarımlarının kombinasyonları açısından hareketlerin nitelikleriyle ilgili) tekniğini inceleyerek bedeni bir enstrüman olarak öğrenmek ve eğitmekle ilgilidir. Bu tekniklerin birleştiği nokta, aktör/dansçı için bir sahne varlığı geliştirmek ve bir yaratıcı olarak özerkliği güçlendirmek gibi aynı amaca sahiptir.

Bu farklı teknikler iki farklı kutba hitap eder: “Organikliğe karşı yapı/hassasiyet” ya da “spontanlığa karşı teknik/rijor”, ancak bu iki kutbun birleştiği çeşitli noktalar vardır:

– Doğal Varlık

– Enerji akışının önemi

Reklam

– Hareket bilgisi ve ustalığı

– Duyguların farkındalığı ve kontrolü ve bunları somutlaştırma becerisi

– Oyuncunun bir yazar/icracı olarak yaratıcı olma olasılığı.

Organik süreçlerin egzersizleri, bedenin fizikselliğinin ötesine yayılan omurga kolonu seviyesinde başlayan enerjik akışı serbest bırakır.  Bunu yaparken fiziksel, duygusal ve zihinsel merkezlerin farkındalığına, dikkatine ve bütünleşmesine olanak tanır.

Bedensel Mim, bedenin farklı bölümlerini izole eder, artikülasyonlarda ustalaşır ve bunları çeşitli hızlar, dirençler ve bedensel hareket tasarımlarıyla kullanır. Oyuncu/dansçı kişisel kompozisyonlar yaratmanın olanaklarını keşfeder.

Reklam

*Atölye katılımcı sayısı 18 kişi ile sınırlıdır. Atölyeye aktif katılımcı olmak için gencgunleratolye@ibb.gov.tr adresine katılmak istediğiniz atölyeyi belirterek katılım talebi içeren mail göndermeniz gerekmektedir.

Devamını Okuyun
Reklam
Yorum gezintisi

Yorum yazabilmek için giriş yapın Giriş

Yorum Yaz

Sanat

Animal Inside Out – Gerçek Hayvanların Anatomi Sergisi Nerede Açıldı?

Yüzlerce markaya ve sınırsız eğlenceye ev sahipliği yapan İstanbul Cevahir,
kapılarını “Body Worlds: Animal Inside Out – Gerçek Hayvanların Anatomi Sergisi için ziyaretçilerine açtı. Peki sergi ne zamana kadar gezilebilir?

Yayınlandı

on

Yazan

Radio Mood App

Birbirinden farklı etkinliklere ve yüzlerce markaya ev sahipliği yapan İstanbul Cevahir, dünyaca ünlü HUPALUPA Expo, ‘Animal Insıde Out’- Gerçek Hayvanların Anatomi Sergisi’ni ziyaretçileriyle buluşturdu. 5 Temmuz itibarıyla kapılarını açan sergi, hayvanların iç dünyasını yakından keşfetmek isteyen herkese farklı bir deneyim sunuyor.

HUPALUPA Expo, Body Worlds: Anımal Insıde Out Sergisi 1 Eylül’e kadar İstanbul Cevahir’de!

İstanbul Cevahir ev sahipliğinde gerçekleşen HUPALUPA Expo, “Body Worlds: Animal Inside Out – Gerçek Hayvanların Anatomi Sergisi”, hayvanların iç anatomisini büyüleyici bir şekilde gözler önüne seren eşsiz bir sergi olması ile biliniyor. Bunun yanı sıra, ilk kez Alman Anatomist Gunther von Hagens’in plastinasyon tekniğini kullandığı sergi, daha gerçek bir deneyim fırsatı sunuyor.

Nat Geo Wild lisanslı içerikleriyle zenginleştirilen sergi, İstanbul Cevahir ziyaretçilerine; birçok farklı hayvan türünün kas, damar ve kemik yapılarını detaylı bir şekilde inceleme şansı tanıyor. Hem bilim meraklıları hem de hayvanseverler için benzersiz bir deneyim olan sergi, 1 Eylül tarihine kadar 1.kat Eski Eğlence merkezi alanında misafirlerini bekliyor.

Etkinlik hakkında detaylı bilgi ve biletler için www.anatomisergisi.com web sitesini ziyaret edebilirsiniz.

Reklam
Devamını Okuyun

Sanat

Bergama Tiyatro Festivali Ne Zaman Başlıyor? Hangi Oyunlar Var?

Sürdürülebilir, paylaşan ve dönüşen bir festival olma hayaliyle yola çıkan Bergama Tiyatro Festivali, T.C. Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın katkıları, İzmir Büyükşehir Belediyesi ve Bergama Belediyesi’nin paydaşlığında, Bergama Ticaret Odası (BERTO) ve Bergama Kültür Sanat Vakfı (BERKSAV) ile Ne Yerde Ne Gökte Derneği’nin destekleriyle beşinci kez perde açmaya hazırlanıyor.

Yayınlandı

on

Yazan

Radio Mood App

Sürdürülebilir, paylaşan ve dönüşen bir festival olma hayaliyle yola çıkan Bergama Tiyatro Festivali, T.C. Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın katkıları, İzmir Büyükşehir Belediyesi ve Bergama Belediyesi’nin paydaşlığında, Bergama Ticaret Odası (BERTO) ve Bergama Kültür Sanat Vakfı (BERKSAV) ile Ne Yerde Ne Gökte Derneği’nin destekleriyle beşinci kez perde açmaya hazırlanıyor.

Bu yıl Fibabanka ve Ateş Çelik sponsorluğunda, BERaBER tarafından 9-11 Ağustos tarihleri arasında düzenlenecek festival Bergama’nın tarihi mekanlarında konuklarını ağırlayacak.

Sürdürülebilir, paylaşan ve dönüşen bir festival olma hayaliyle yola çıkan Bergama Tiyatro Festivali, 5. edisyonu ile 9-11 Ağustos tarihleri arasında Bergama’nın antik yapılardan sokaklarına uzanan taşların izinde, katılımcılarını yeni hikayelerin peşine düşmeye davet ediyor. Ulusal ve uluslararası tiyatro performanslarının yanı sıra panel ve atölye çalışmalarıyla da katılımcılarına kapsamlı bir deneyim alanı sunan festival programı her sene olduğu gibi bu yıl da T.C. Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın katkıları, İzmir Büyükşehir Belediyesi, Bergama Belediyesi, Bergama Ticaret Odası, BERKSAV (Bergama Kültür ve Sanat Vakfı) ve Ne Yerde Ne Gökte Derneği’nin destekleriyle hayata geçiriliyor.

Reklam

Fibabanka ve Ateş Çelik sponsorluğunda BERaBER tarafından Bergama’nın tarihi, özel ve özgün mekanlarında beşinci kez hayat bulacak festival, üç güne yayılan programı boyunca hem ücretli hem de ücretsiz etkinlikleriyle sanat severe kapılarını açacak.

Bir araya gelmenin, tanışmanın ve yeni hikayeler paylaşmanın önemine dikkat çekmeyi bu sene de sürdürecek olan Bergama Tiyatro Festivali, üzerinde durduğu Yerelleşme, Sektörleşme, Yer Değiştirmiş Kültürel Miras başlıkları hakkında tartışmalara alan açarak buluşturucu etkileşimli ve yeni bağlar kurmayı önceleyen bir platform olmayı beşinci edisyonunda sürdürmeye devam edecek.

Festivalin merakla beklenen programına ait detaylar ve biletler çok yakında!

T.C. Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın katkıları ve İzmir Büyükşehir ve Bergama Belediyesi paydaşlığında, Bergama Ticaret Odası (BERTO), Bergama Kültür Sanat Vakfı (BERKSAV) ile Ne Yerde Ne Gökte Derneği’nin destekleriyle 9-11 Ağustos 2024 tarihleri arasında düzenlenecek 5. Bergama Tiyatro Festivali’nin biletleri ve festival programına ait diğer detaylar ilerleyen günlerde açıklanacak.

Fibabanka ve Ateş Çelik sponsorluğunda BERaBER tarafından geliştirilen, bölgesel tiyatro ekiplerinin oyunlarından ulusal ve uluslararası performanslara kadar uzanan bir seçkinin ve etkinlik programının yer alacağı festival ile ilgili duyuruları takip etmek için bergamatiyatrofestivali.com adresini ziyaret edebilir ve sosyal medya hesaplarını takip edebilirsiniz.

Reklam

Devamını Okuyun

Sanat

Akbank Kısa Film Festivali Filmleri Akbank Sanat’ta Gösterimde

Türkiye’nin sanat sahnesine önemli katkılar sunan Akbank Sanat’ın ev sahipliğinde 25 Mart – 04 Nisan tarihleri arasında gerçekleştirilen Akbank Kısa Film Festivali’nin ulusal yarışma seçkisinde yer alan filmler, kaçıranlar için bir kez daha Akbank Sanat’ta.

Yayınlandı

on

Yazan

Radio Mood App

Türkiye’nin sanat sahnesine önemli katkılar sunan Akbank Sanat’ın ev sahipliğinde 25 Mart – 04 Nisan tarihleri arasında gerçekleştirilen Akbank Kısa Film Festivali’nin ulusal yarışma seçkisinde yer alan filmler, kaçıranlar için bir kez daha Akbank Sanat’ta.

2 – 9 – 16 – 23 Temmuz tarihlerinde Salı günleri düzenlenecek “20. Akbank Kısa Film Festivali Festival Kısaları Akbank Sanat’ta” etkinliği kapsamında Festival Kısaları bölümünde yer alan toplam 15 kısa film ücretsiz olarak sinema tutkunlarıyla buluşuyor. Kısa filmlerin üretimini cesaretlendirmeyi ve yeni sinemacıları desteklemeyi amaçlayan festivalde yer alan her bir film, kendi özgün hikayesiyle seyircileri etkilemeye hazırlanıyor ve sinema sanatının çeşitli yönlerini keşfetmek isteyen herkesi bekliyor.

Reklam

Akbank 20. Kısa Film Festivali Festival Kısaları Akbank Sanat’ta Gösterim Programı

02.07.2024 Salı: 19:00 Festival Kısaları ( A ) – Sonunda – 20 – Evcil – 19 – Kurbağalar – 14

09.07.2074 Salı: 19:00 Festival Kısaları ( B ) – Defineciler – 12 – Hangi Gece Büyüdüysem – 17 – Görüşürüz Kaplumbağa – 24 – 36

16.07.2024 Salı: 19:00 Festival Kısaları ( C ) – Zarafet ve Şiddet Arasında – 14 – Yeni Bir Mağlubiyete İhtiyacım Yok – 22 – Kafamdaki Polis – 19

23.07.2074 Salı: 18:00 Festival Kısaları ( D ) – Dank – 16 – Ben Süpermarket Değilim – 19 – Tarihte Yaşanmamış Olaylar – 16 – 19:30 Festival Kısaları ( E ) – Kaç Gün Sürecek – 19 – Kafamın İçinde Atlar Koşuyor – 19 – Onun Kalesinde – 20.

Reklam

Devamını Okuyun

Sanat

Geleneksel Japon Tiyatrosu Noh Gösterisi, İstanbul’a Geliyor

İBB Şehir Tiyatroları Japonya’nın geleneksel tiyatrosu Noh’u 2 Temmuz 2024 Salı günü 19.30’da Harbiye Muhsin Ertuğrul Sahnesi’nde İstanbul seyircisiyle buluşturuyor. Türkiye’de ilk kez sahne alacak Japonya’nın somut olmayan kültürel mirası olan Noh tiyatrosu, geleneksel Japon kültürü meraklılarının beğenisine sunuluyor.

Yayınlandı

on

Yazan

Radio Mood App

İBB Şehir Tiyatroları Japonya’nın geleneksel tiyatrosu Noh’u 2 Temmuz 2024 Salı günü 19.30’da Harbiye Muhsin Ertuğrul Sahnesi’nde İstanbul seyircisiyle buluşturuyor. Türkiye’de ilk kez sahne alacak Japonya’nın somut olmayan kültürel mirası olan Noh tiyatrosu, geleneksel Japon kültürü meraklılarının beğenisine sunuluyor...

İBB Şehir Tiyatroları; Dünya tiyatrolarının önemli oyunlarını seyircisiyle buluşturmak için yaptığı uluslararası işbirlikleri kapsamında, geleneksel Japon tiyatrosu Noh “Bir Ruha Ağıt – Ruh Nereye Gider? Japonya’dan Dünya Barışına Bir Dilek” adlı gösteriyi ağırlıyor.

Gösteri, Japonya ile Türkiye’nin diplomatik ilişkilerinin kurulmasının 100. yıl dönümü şerefine gerçekleşecek. Noh tiyatrosu, Doğu Avrupa turu kapsamında Türkiye dışında Bulgaristan, Yunanistan ve Romanya’da da sahne alacak.

Reklam

Oyun, Japonya’nın Osaka şehrindeki en eski tiyatro olarak 1927 yılında kurulan Yamamoto Noh tiyatrosu tarafından sahneye konulacaktır.

Oyunun ücretsiz davetiyeleri 26 Haziran 2024 Çarşamba günü saat 11.00’den itibaren İstanbul Senin uygulaması üzerinden temin edilebilir.

Noh Tiyatrosu Hakkında

700 yıl önce doğan Noh, Dünya’nın en eski maske dramasıdır. Japonya’nın savaşçıları ve samurayları bu dramada yer almışlardır.

Noh’un şarkıları Japonya’da kültürel olarak yaşamakta ve birçok kişi bu şarkıları ezberlemektedir.

Reklam

Noh, Şinto inancının tapınak unsurlarını içinde barındırır ve açık havada oynanır.

Noh tiyatrosunun özelliği çok özel yavaş ve stilize jestler yapan, çok az söz söyleyen maskeli oyunculardır. Sahne genellikle kare şeklindedir ve Şinto tapınağı gibi üçgen bir çatıya sahiptir. Seyircinin odağının oyuncular üzerinde kalması için çok az sayıda renkli sahne dekoru kullanılır.

Ana karakter doğaüstü bir varlık veya tanrıdır. Diğer bir karakter genellikle Budist veya Şinto rahibidir. Bunun yanında şarkı söyleyen veya arkada duran yardımcı oyuncular vardır.

Maske takan oyuncuların hareketleri tamamen gelenekseldir; giydikleri kostümler de zengin ve gösterişlidir.

Oyunda dört çalgıdan oluşan bir orkestra vardır. Çalgılar babadan oğula geçmedir ve birkaç asırlıktır. Bu müzik samurayların sevdiği bir müziktir. Bu oyun sayesinde dünyayı samurayların gözünden görmek mümkün olacaktır.

Reklam

Devamını Okuyun
Reklam

En Çok Okunanlar