Bizimle iletişim kur

Sinema

Güney Kore Sinemasının En İyi Gerilim Filmleri – 1

Yayınlandı

on

Radio Mood App

Güney Kore sineması 2000’li yıllardan sonra tüm dünyada adından söz ettiren bir konuma erişmeyi başardı. Özellikle de gerilim türünde yaptıkları filmlerle birbirinden güzel pek çok filme imza attılar. Bunlardan en iyilerini sizlere listelemeye çalışacağım. Film sayısı çok olduğu için birkaç serilik bir liste olacak. O yüzden takipte kalmanızı tavsiye ederim. İşte serinin ilk yazısı ve En İyi Güney Kore Gerilim Filmleri ile karşınızdayız.

10) Bedevilled (2010)

Hae-won, bir bankada orta düzey memur olarak çalışan genç bir kadındır. Hae-won bir gün, sokakta bir kadına karşı işlenen korkunç bir şiddete ve cinayete tanık olur. Karşılaştığı bu vahşete gözlerini kapatabileceğini zanneden Hae-won, yaşadığı şoku atlatamadığı için bir süre sonra işinden kovulur. Biraz rahatlamak için çocukluğunun da geçtiği şehirden uzak bir adaya yerleşmeye karar veren Hae-won, burada da uzaklaşmaya çalıştığı şiddetle yüzleşmek zorunda kalacaktır. Bu sefer kaçması ise hiç kolay olmayacaktır.

9) Lady Vengeance (2005)

Park Chan-wook’un intikam üçlemesinin son filmi olan “Lady Vengeance”, ismine (Türkçe’ye İntikam Meleği olarak çevrilmiştir) de yakışır bir şekilde bu muhteşem seriyi taçlandırarak sonlandırır. Lee Geum-ja isimli genç kadın altı yaşındaki bir çocuğun kaçırılması ve öldürülmesinden sorumlu tutularak 13 yıl hapis yatmıştır. Hapisten çıkmasıyla birlikte, belki de hiç işlememiş olduğu bir suçun intikamını almak üzere kusursuz bir şekilde tasarladığı planını uygulamaya koyulur.

8) The Chaser (2008)

Na Hong-jin’in ilk yönetmenlik denemesi olmasına rağmen “the Chaser”, başından sonuna kadar izleyeni merak içinde bırakan bir polisiye-gerilim fırtınası olmayı başarıyor. Film, bir seri katille eski bir polisin yollarının istemeden de olsa kesişmesini anlatır. Polisken de ismi her türlü ahlaksızlığa bulaşmış olan Joong-ho, artık sokaklarda hayat kadını çalıştırmaktadır. Çalıştırdığı iki kadının kaybolmasının ardından maddi olarak zor duruma düşen Joong-ho, elinde kalan Mi-jin isimli kadını, diğer iki kadının da kaybolmasından sorumlu olabileceğini düşündüğü Yeong-min isimli müşterisine yollar. Ancak bir süre sonra Mi-jin’den de haber alınamayacaktır.

Reklam

7) Mother (2009)

Hepimiz onu “Parasite” filmiyle tanıyor olsak da Bong Joon-ho, kariyerinin ilk yıllarından beri muhteşem filmlere imza atmış bir yönetmen. Bu filmler arasında izleyiciyi ahlaki bir ikilime sürüklemesi ve sonuna kadar da diken üstünde tutmayı başarması açısından “Mother”, kesinlikle ölmeden önce izlenmesi gereken filmlerden biri. Dul ve yaşlıca bir kadın, akli melekeleri pek yerinde olmayan genç oğluyla tek başına hayatta kalmaya çalışmaktadır. Oğlunu elinden geldiğince her türlü beladan uzak tutmaya çalışan bu kadın kendisini, oğlunun genç bir kızın ölümünden sorumlu tutulmasıyla birlikte içinden çıkılmaz bir belanın ortasında bulacaktır.

6) I Saw the Devil (2010)

“Old Boy” ile birlikte Güney Kore sinemasının yurt dışında en çok bilinen filmlerinden bir diğeri de tartışmasız “I Saw the Devil” filmidir. Kim Jee-woon tarafından yönetilen ve bünyesinde Güney Kore’nin iki büyük oyuncusu olan Lee Byung-hun ve Choi Min-sik’i barındıran film, acımasız bir katil ile en az onun kadar acımasız yöntemlerle intikam almaya çalışan bir istihbaratçının gerilim dolu kovalamacasını anlatıyor.

5) The Handmaiden (2016)

2013 yılında Hollywood’a giderek başarısız bir vampir filmine (Stoker) imza atan Park Chan-wook, (kendisi bu arada ülkesinde Thirst (2009) isimli muazzam bir modern zaman vampir filmine imza atmıştı zaten) 2016 yılında ülkesine geri döndüğünde başka bir şahesere yine imza atmayı başardı. 1900’lerin ilk çeyreğinde Japon işgali altındaki Kore’de geçen film, iki kadın üzerinden hem erotik hem de kaotik olmayı başaran muhteşem bir psikolojik gerilim örneği.

4) Sympathy for Mr. Vengeance (2002)

Park Chan-wook’un çok konuşulan intikam üçlemesinin ilk ayağı olan (meşhur Old Boy filmi bu üçlemenin ikinci filmidir) “Sympathy for Mr. Vengeance”, vizyona girdiği dönem eleştirmenlerden geçer not alamasa da seyirciler tarafından çok beğenilmiş heyecan dolu bir filmdi. Bir fabrikada çalışan ve hem sağır hem de dilsiz olan Ryu, kız kardeşinin böbrek nakli ihtiyacını karşılayabilmek için altından kalkamayacağı pis işlere bulaşmak zorunda kalır.

3) Old Boy (2003)

Güney Kore sineması dendiğinde akla gelen ilk filmlerden biri olan “Old Boy”, hala yönetmen Park Chan-wook’un en iyi filmi olmaya devam ediyor. Elektra kompleksine kendince sert bir yorum getiren ve tabu sayılabilecek pek çok konuyu ustalıkla ele alan “Old Boy”, modern zamanların intikam temalı en iyi gerilim dolu kara filmlerinden (neo-noir) biri olmaya devam ediyor.

Reklam

2) Parasite (2019)

2019 yılında hem en iyi film hem de en iyi yabancı film Oscar’ını alarak büyük bir başarıya imza atan “Parasite” filmi, biri fakir diğeri zengin iki aile üzerinden yarattığı gerilim dolu sahnelerle sınıf çatışmasına kendince trajikomik bir yorum getirmeyi başarıyor.

1) Burning (2018)

2018 yılının bana göre en iyi filmi olan ve önümüzdeki yıllarda da 2000’li yılların en iyi filmleri arasında gösterileceğine emin olduğum “Burning”, ünlü Japon yazar Haruki Murakami’nin kısa bir hikâyesinden sinemaya uyarlanmıştır. Yazar olmak isteyen ve kendi halinde yaşayan genç bir adam (Lee Jong-su), bir gün çocukluk arkadaşı, genç ve güzel Shin Hae-mi ile karşılaşır. Başta romantik ilerleyen karşılaşmaları, Shin Hae-mi’nin çıktığı yolculuktan yanında genç ve zengin bir çocukla dönmesiyle birlikte merak uyandırıcı ve gerilim dolu bir dönemece sapacaktır.

Devamını Okuyun
Reklam

Sinema

Bazen Hep Birlikte Belgeseli İlk Kez 43. İstanbul Film Festivali’nde İzleyiciyle Buluşacak

Didem Pekün’ün İlk Uzun Metrajı “Bazen Hep Birlikte / Otherwıse In Istanbul” 43. İstanbul Film Festivali’nde

Yayınlandı

on

Yazan

Radio Mood App

Deneysel belgesel filmleri “Tülay German: Kor ve Ateş Yılları”, “Huzursuz Topraklar”ve “Araf”’ın yanı sıra “Zarlar ve İnsanlar” gibi video enstalasyonlarıyla adından söz ettiren ödüllü yönetmen, sanatçı ve akademisyen Didem Pekün’ün ilk uzun metrajlı belgesel filmi “BAZEN HEP BİRLİKTE / OTHERWISE IN ISTANBUL”, 17-28 Nisan tarihlerinde gerçekleşecek 43. İstanbul Film Festivali kapsamında ilk kez izleyicilerle buluşacak. Didem Pekün’ün yönetmen koltuğunda oturduğu, Anna Maria Aslanoğlu (istos film)’nun yapımcılığı ve Melek Ulagay’ın ortak yapımcılığında hayata geçirilen yaratıcı dans belgeseli “BAZEN HEP BİRLİKTE / OTHERWISE IN ISTANBUL” festivalin Ulusal Belgesel Yarışması’nda yarışacak.

Bazen Hep Birlikte Otherwise In İstanbul Producer Anna Maria Aslanoğlu

Bazen Hep Birlikte Belgeselinin Konusu Nedir?

Film seyircisini, kuruluşundan bu yana paylaşarak üretimin devamlılığını önemseyen ve kendi dilini oluşturmayı odağına alan Çıplak Ayaklar Kumpanyası’nın kurucularından, dansçı ve koreograf Mihran Tomasyan’ı takip ederek hem Tomasyan’ı hem de İstanbul’u keşfetmeye davet ediyor. Performatif bir belgesel olan “BAZEN HEP BİRLİKTE / OTHERWISE IN ISTANBUL”, Tomasyan’ın Ermeni aile tarihi ve kimliği üzerinden paylaştığı arşivler, kolektif bir doğaçlama koreografi ve günümüz İstanbul’unun hengâmesiyle örülü bir anlatıyı takip ediyor.

Bazen Hep Birlikte / Otherwıse In Istanbul 43. İstanbul Film Festivali’nde

Yaratım ve dans performanslarında Mihran Tomasyan’ın yanı sıra Beste DemirEkin ÖnceLeyla PostalcıoğluNazlı DurakNazlı Tecimer ve Ufuk Fakıoğlu’nun yer aldığı “BAZEN HEP BİRLİKTE / OTHERWISE IN ISTANBUL”un görüntü yönetmenliğini Petros Nousias üstlenirken kurgusu Eytan İpeker tarafından gerçekleştirildi. Filmin müziklerinde ise Berke Can Özcan ile Elena Margarita Kakaliagou’nun imzası bulunuyor.

Evrensel bir iyimserlik ve toplulukçuluk hikâyesi sunan “BAZEN HEP BİRLİKTE / OTHERWISE IN ISTANBUL” 43. İstanbul Film Festivali kapsamında 23 Nisan Salısaat 16.00’da Beyoğlu Sineması’nda ve 26 Nisan Cuma saat 21.30’da Sinematek / Sinema Evi’nde gerçekleşecek gösterimleriyle festival seyircisiyle buluşacak.

Didem Pekün’ün istos film yapımıyla gerçekleşen ilk uzun metrajlı belgesel filmi “BAZEN HEP BİRLİKTE / OTHERWISE IN ISTANBUL”un 43. İstanbul Film Festivali kapsamındaki gösterimlerinin biletlerine 5 Nisan Cuma gününden itibaren  Passo üzerinden ulaşabilirsiniz.

BAZEN HEP BİRLİKTE / OTHERWISE IN ISTANBUL 

Reklam

2024, Türkiye, 73’

Türkçe, Renkli, DCP, 1:85, 5.1 Sound, Türkçe, İngilizce altyazılı

Yönetmen

Didem Pekün

Yapımcı

Reklam

Anna Maria Aslanoğlu

Yapım

istos film

Ortak Yapımcı

Melek Ulagay

Reklam

Yazarlar

Didem Pekün, Eytan İpeker

Koreografi&Konsept

Mihran Tomasyan

Yaratım&Dans

Reklam

Beste Demir, Ekin Önce, Leyla Postalcıoğlu, Mihran Tomasyan, Nazlı Durak, Nazlı Tecimer, Ufuk Fakıoğlu

Görüntü Yönetmeni

Petros Nousias 

Kurgu

Eytan İpeker

Reklam

Müzik

Berke Can Özcan, Elena Margarita Kakaliagou 

Yardımcı Yönetmen

Ömür İlkan Atalay

Sanat & Kostüm Tasarımı

Reklam

Esra Selen Hayal

Ses Tasarımı

Taylan Geçit

Renk Düzeltme

James Norman

Reklam

Devamını Okuyun

Sinema

Omen: İlk Kehanet Filmi Ne Zaman Vizyonda Konusu Ne? İzle

Yayınlandı

on

Yazan

Radio Mood App

Korku sinemasının “as”ı olarak görülen ‘Omen’, beyazperdeye geri dönüyor. 20th Century Studios imzalı ‘Omen: İlk Kehanet’, 

12 Nisan’da sinemalarda vizyona girecek. Filmin yönetmen koltuğunda Arkasha Stevenson oturuyor. 

Seyircileri Roma’nın gotik, büyüleyici, tekinsiz ve tarihi atmosferine davet eden film, sinemaseverleri hikayenin öncesine götürecek. Kiliseye hizmet etmek üzere Roma’ya gönderilen genç bir Amerikalı kadının kendi inancını sorgulamasına sebep olan karanlık bir olayla karşılaşması sonucu yaşanılanları anlatan film, kötülüğün doğuşunu amaçlayan bir komploya izleyicileri davet edecek. 

Başrollerini Nell Tiger Free, Tawfeek Barhom, Sonia Braga, Ralph Ineson ve Oscar adayı, Altın Küre Ödüllü Bill Nighy’nin paylaştığı ‘Omen: İlk Kehanet’in seriye sadık kalan ve gerilim dozunu yükselten senaryosunu Arkasha Stevenson, Tim Smith ve Keith Thomas kaleme aldı. 

Devamını Okuyun

Sinema

Feud: Capote Vs. The Swans’ın 2. Sezonu Ne Zaman Hangi Platformda?

Yayınlandı

on

Yazan

Radio Mood App

Televizyon Dünyasının Dahi Çocuğu, Emmy Ve Altın Küre Ödüllü Ryan Murphy’den Fx İmzalı ‘Feud: Capote Vs. The Swans’, 17 Nisan’dan İtibaren Sadece Dısney+’Ta! 

Ödüllü Antolojinin 8 Bölümlük İkinci Kısmı, Efsanevi Amerikalı Yazar Truman Capote Ve Onu Çevreleyen Elit Bir Kadın Grubunun Hikayesini Anlatıyor

“Gerçeğin, iyi bir hikayenin yoluna çıkmasına izin vermeyin.” Amerika tarihinin ve edebiyatının tüm dünyaya mal olmuş efsanevi figürlerinden Truman Capote’nin(Tom Hollander), New Yorklu elit kadın arkadaş grubu ile arasında yaşadıklarını konu alan ‘Feud: Capote vs. the Swans’ adlı 8 bölümden oluşan dizi, 17 Nisan’dan itibaren sadece Disney+’ta seyredilebilecek. 

‘American Horror Story’den ‘9-1-1’a, ‘Nip/Tuck’tan ‘Glee’ye televizyon tarihine adını altın harflerle yazdırdığı ve yazdırmaya da devam ettiği sayısız projeye imza atan, Emmy ve Altın Küre başta olmak üzere sayısız ödül kazanan Ryan Murphy’nin arkasında olduğu ‘Feud: Capote vs. the Swans’ adlı dizi Disney+’a geliyor. Disney+, bu yapımıyla baharı karşılarken asıl yeniliği ise yeni logosu ile yaşıyor. Akademi Ödüllü® besteci Ludwig Göransson tarafından yaratılan ses efekti de dahil olmak üzere, geliştirilmiş logosu ve renk paleti ile Disney+’ın görsel ve işitsel dünyası yenilendi.

Yenilenen dünyasıyla izleyicilerle buluşmaya devam eden Disney+’ta izlenebilecek olan ‘Feud: Capote vs. the Swans’ta Tom Hollander, Capote’ye hayat verirken dizinin başrollerini Naomi Watts, Diane Lane, Chloë Sevigny, Calista Flockhart, Demi Moore, Molly Ringwald, Treat Williams, Joe Mantello ve Russell Tovey paylaşıyor. 

Dizi, Laurence Learner’ın ‘Capote’s Women: A True Story of Love, Betrayal and a Swan Song for an Era’ adlı çok satan kitabından uyarlandı. 8 bölümlük dizide yazar Capote, kendini cemiyetin en elit kadınlarıyla çevrili buluyor. New York’u New York yapan ve bu şehrin atan kalbini oluşturan bu kadınlar, en yakın arkadaşları Capote’ye tüm gizli kapılarını sonuna kadar açıyor. Yazarın “Kuğular” adını verdiği bu kadın grubunun dünyasına girdikçe Capote kayıtsız kalamıyor ve tüm sırları ifşa edecek şekilde kaleminin gücüne tutunuyor. Bir anda “en yakın dost”, “en ezeli düşman”a dönüşüyor. 

Kadınlarla ilgili ilk yazdıklarının Esquire dergisine çıkmasıyla New York’u sallayan Capote ile “Kuğular” arasında yaşananlar, en kanlı savaştan çok daha çetin bir kedi-fare oyununa dönüyor. 

‘Feud: Capote vs. the Swans’, 17 Nisan’dan itibaren tüm zehrini izleyicilere gündelik hayatları içinde panzehir olarak sunacak ve sadece Disney+’ta seyir zevki yüksek bir keyif yaşatacak. 

Reklam

Devamını Okuyun

Sinema

Quiet On Set: The Dark Side Of Kids Tv Hangi Platformda Yayında?

Yayınlandı

on

Yazan

Radio Mood App

990’ların sonu ve 2000’lerin başındaki en popüler çocuk programlarından bazılarının arkasındaki zehirli ve tehlikeli kültürü ortaya çıkaran dört bölümlük bir belgesel dizisi Quiet On SetThe Dark Side of Kids TV Blu Tv’de discovery+ ayrıcalığıyla yayına girdi.

Yapımcı Dan Schneider tarafından inşa edilen ve popüler kültüre inkar edilemez bir etkisi olan bir imparatorluğun perdesini aralanıyor. Quiet On Set: The Dark Side of Kids TV, abartılı şaka ve skeçlerle dolu eğlenceli programlarda yer alan, çocuk yıldızları ve taciz, cinsiyet ayrımcılığı, ırkçılık ve uygunsuz dinamiklerle dolu tekinsiz bir ortamı belgeliyor.

Dört bölüm boyunca, tacizkar ve manipülatif davranış kalıplarının yanı sıra setteki çocuk tacizcileriyle ilgili hikayeler gün ışığına çıkacak. Arşiv görüntüler, şovlardan sahneler ve sosyal medya yorumlarıyla örülmüş bu röportajlar, bu dizilerde ilk yayınlandığında aptalca veya kapalı görünebilecek ancak şimdi çok daha karanlık bir alt ton taşıyan birçok anı, yeniden ortaya çıkarak sevilen şovların altında yatanları izleyiciyle buluşturacak.

Quiet On SetThe Dark Side of Kids TV, discovery+ ayrıcalığıyla BluTV’de yayında.

Reklam
Devamını Okuyun

En Çok Okunanlar