Bizimle iletişim kur

Tiyatro

İBB Şehir Tiyatroları 38. Çocuk Şenliği Başladı

38. Çocuk Şenliği “Sürdürülebilir Bir Dünya” Hayal Eden Çocuklar İçin Başladı

Yayınlandı

on

Radio Mood App

İstanbul Büyükşehir Belediyesi Şehir Tiyatroları’nın 38.’sini düzenlediği Çocuk Şenliği, “sürdürülebilir bir dünya için” mottosuyla 21 Nisan 2024 Pazar günü tüm sahnelerde oynanan çocuk oyunları ve atölyelerle başladı. 

Şehir Tiyatroları oyunları ve konuk oyunların sahnelendiği şenliğin ilk gününde çocuklar birlikte hayal kurmayı, doğanın ve geri dönüşümün önemini öğrendiler, tüketim, yardımlaşma, empati ve paylaşma kavramlarını sahnede izleyerek tanıma fırsatı buldular.

Şenlik Harbiye Muhsin Ertuğrul Sahnesi’nde Başladı

38. Çocuk Şenliği’nin açılış oyunu “Çöpsüz Dünya” hem eğlenceli hem öğreticiydi. Çocuklar geri dönüşümün, doğanın önemini bir kez daha anladılar.

Oyunun ardından çocuklar Harbiye Muhsin Ertuğrul Sahnesi’nin önündeki etkinlik alanına geçtiler.

Reklam

Ahşap ve alçı figürleri boyama etkinliğiyle keyifli dakikalar geçiren çocuklar, İBB Kent Orkestrası’nın konserinde şarkılarla eğlenme fırsatını buldular.

Birlikte Tasarlamayı Öğreten ve Bilinç Kazandıran Atölyeler Çocukları Ağırladı

Çocuklara beceriler kazandıran, geri dönüşümü ve deniz yaşamını korumayı öğretmeye yönelik atölyelerde:

Volkan Aydın’ın düzenlediği “Çalgı Yapım Atölyesi”nde, çocuklar çevreye zarar veren tek kullanımlık malzemeleri müzik eğitiminde kullanarak, onların kullanım olanaklarını ve sürelerini arttırmayı öğrendiler. 

Merve Derinkök Süngüç ve Sabanur Balbal’ın düzenlediği “Kendi Takını, Bilekliğini Tasarlama Atölyesi” ve “Kendi Vazonu Tasarlama Atölyesi”nde çocuklara ileri dönüşümü öğretmek için atık diye kenara bıraktığımız ürünlerden eğlenceli kar küreleri, kumbaralar, takılar, vazolar yapıldı.

Deniz Yaşamını Koruma Derneği’nin düzenlediği “Başka Dünya Yok Atölyesi”nde çocuklara denizler ve okyanusların tüm insanlar ve karasal yaşam için ne kadar önemli olduğu, nelerin denizlere ve canlılara zarar verdiği ve nasıl korunabileceği öğretildi.

Reklam

13 Farklı Oyun Çocuklarla Buluşuyor

Şenlik süresince Çöpsüz Dünya, Herkes Sihirbaz Olacak, Rüya, Bekçi ile Postacı, Benim Küçük Yıldızım, Bir Gece Masalı, Masal, Eşit Masallar (Konuk Oyun),  Canlı Kitap (Konuk Oyun), Bobo’nun Yolculuğu (Konuk Oyun), Uçan Bisiklet (Konuk Oyun), Güneşle Buluşmak İsteyen Kardan Adam (Konuk Oyun), Yeşil Şahmeran Masalı- Masalbozanlar (Konuk Oyun) adlı oyunlar seyirciyle buluşacak.

23 Nisan Salı günü sona erecek 38. Çocuk Şenliği’nde çocuklar, Şehir Tiyatroları’nın oyunlarının yanı sıra Lefkoşa ve Eskişehir’den gelen oyunları da izleme fırsatı bulacaklar.

Reklam

Sanat

Bergama Tiyatro Festivali Ne Zaman Başlıyor? Hangi Oyunlar Var?

Sürdürülebilir, paylaşan ve dönüşen bir festival olma hayaliyle yola çıkan Bergama Tiyatro Festivali, T.C. Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın katkıları, İzmir Büyükşehir Belediyesi ve Bergama Belediyesi’nin paydaşlığında, Bergama Ticaret Odası (BERTO) ve Bergama Kültür Sanat Vakfı (BERKSAV) ile Ne Yerde Ne Gökte Derneği’nin destekleriyle beşinci kez perde açmaya hazırlanıyor.

Yayınlandı

on

Yazan

Radio Mood App

Sürdürülebilir, paylaşan ve dönüşen bir festival olma hayaliyle yola çıkan Bergama Tiyatro Festivali, T.C. Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın katkıları, İzmir Büyükşehir Belediyesi ve Bergama Belediyesi’nin paydaşlığında, Bergama Ticaret Odası (BERTO) ve Bergama Kültür Sanat Vakfı (BERKSAV) ile Ne Yerde Ne Gökte Derneği’nin destekleriyle beşinci kez perde açmaya hazırlanıyor.

Bu yıl Fibabanka ve Ateş Çelik sponsorluğunda, BERaBER tarafından 9-11 Ağustos tarihleri arasında düzenlenecek festival Bergama’nın tarihi mekanlarında konuklarını ağırlayacak.

Sürdürülebilir, paylaşan ve dönüşen bir festival olma hayaliyle yola çıkan Bergama Tiyatro Festivali, 5. edisyonu ile 9-11 Ağustos tarihleri arasında Bergama’nın antik yapılardan sokaklarına uzanan taşların izinde, katılımcılarını yeni hikayelerin peşine düşmeye davet ediyor. Ulusal ve uluslararası tiyatro performanslarının yanı sıra panel ve atölye çalışmalarıyla da katılımcılarına kapsamlı bir deneyim alanı sunan festival programı her sene olduğu gibi bu yıl da T.C. Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın katkıları, İzmir Büyükşehir Belediyesi, Bergama Belediyesi, Bergama Ticaret Odası, BERKSAV (Bergama Kültür ve Sanat Vakfı) ve Ne Yerde Ne Gökte Derneği’nin destekleriyle hayata geçiriliyor.

Reklam

Fibabanka ve Ateş Çelik sponsorluğunda BERaBER tarafından Bergama’nın tarihi, özel ve özgün mekanlarında beşinci kez hayat bulacak festival, üç güne yayılan programı boyunca hem ücretli hem de ücretsiz etkinlikleriyle sanat severe kapılarını açacak.

Bir araya gelmenin, tanışmanın ve yeni hikayeler paylaşmanın önemine dikkat çekmeyi bu sene de sürdürecek olan Bergama Tiyatro Festivali, üzerinde durduğu Yerelleşme, Sektörleşme, Yer Değiştirmiş Kültürel Miras başlıkları hakkında tartışmalara alan açarak buluşturucu etkileşimli ve yeni bağlar kurmayı önceleyen bir platform olmayı beşinci edisyonunda sürdürmeye devam edecek.

Festivalin merakla beklenen programına ait detaylar ve biletler çok yakında!

T.C. Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın katkıları ve İzmir Büyükşehir ve Bergama Belediyesi paydaşlığında, Bergama Ticaret Odası (BERTO), Bergama Kültür Sanat Vakfı (BERKSAV) ile Ne Yerde Ne Gökte Derneği’nin destekleriyle 9-11 Ağustos 2024 tarihleri arasında düzenlenecek 5. Bergama Tiyatro Festivali’nin biletleri ve festival programına ait diğer detaylar ilerleyen günlerde açıklanacak.

Fibabanka ve Ateş Çelik sponsorluğunda BERaBER tarafından geliştirilen, bölgesel tiyatro ekiplerinin oyunlarından ulusal ve uluslararası performanslara kadar uzanan bir seçkinin ve etkinlik programının yer alacağı festival ile ilgili duyuruları takip etmek için bergamatiyatrofestivali.com adresini ziyaret edebilir ve sosyal medya hesaplarını takip edebilirsiniz.

Reklam

Devamını Okuyun

Sanat

Geleneksel Japon Tiyatrosu Noh Gösterisi, İstanbul’a Geliyor

İBB Şehir Tiyatroları Japonya’nın geleneksel tiyatrosu Noh’u 2 Temmuz 2024 Salı günü 19.30’da Harbiye Muhsin Ertuğrul Sahnesi’nde İstanbul seyircisiyle buluşturuyor. Türkiye’de ilk kez sahne alacak Japonya’nın somut olmayan kültürel mirası olan Noh tiyatrosu, geleneksel Japon kültürü meraklılarının beğenisine sunuluyor.

Yayınlandı

on

Yazan

Radio Mood App

İBB Şehir Tiyatroları Japonya’nın geleneksel tiyatrosu Noh’u 2 Temmuz 2024 Salı günü 19.30’da Harbiye Muhsin Ertuğrul Sahnesi’nde İstanbul seyircisiyle buluşturuyor. Türkiye’de ilk kez sahne alacak Japonya’nın somut olmayan kültürel mirası olan Noh tiyatrosu, geleneksel Japon kültürü meraklılarının beğenisine sunuluyor...

İBB Şehir Tiyatroları; Dünya tiyatrolarının önemli oyunlarını seyircisiyle buluşturmak için yaptığı uluslararası işbirlikleri kapsamında, geleneksel Japon tiyatrosu Noh “Bir Ruha Ağıt – Ruh Nereye Gider? Japonya’dan Dünya Barışına Bir Dilek” adlı gösteriyi ağırlıyor.

Gösteri, Japonya ile Türkiye’nin diplomatik ilişkilerinin kurulmasının 100. yıl dönümü şerefine gerçekleşecek. Noh tiyatrosu, Doğu Avrupa turu kapsamında Türkiye dışında Bulgaristan, Yunanistan ve Romanya’da da sahne alacak.

Reklam

Oyun, Japonya’nın Osaka şehrindeki en eski tiyatro olarak 1927 yılında kurulan Yamamoto Noh tiyatrosu tarafından sahneye konulacaktır.

Oyunun ücretsiz davetiyeleri 26 Haziran 2024 Çarşamba günü saat 11.00’den itibaren İstanbul Senin uygulaması üzerinden temin edilebilir.

Noh Tiyatrosu Hakkında

700 yıl önce doğan Noh, Dünya’nın en eski maske dramasıdır. Japonya’nın savaşçıları ve samurayları bu dramada yer almışlardır.

Noh’un şarkıları Japonya’da kültürel olarak yaşamakta ve birçok kişi bu şarkıları ezberlemektedir.

Reklam

Noh, Şinto inancının tapınak unsurlarını içinde barındırır ve açık havada oynanır.

Noh tiyatrosunun özelliği çok özel yavaş ve stilize jestler yapan, çok az söz söyleyen maskeli oyunculardır. Sahne genellikle kare şeklindedir ve Şinto tapınağı gibi üçgen bir çatıya sahiptir. Seyircinin odağının oyuncular üzerinde kalması için çok az sayıda renkli sahne dekoru kullanılır.

Ana karakter doğaüstü bir varlık veya tanrıdır. Diğer bir karakter genellikle Budist veya Şinto rahibidir. Bunun yanında şarkı söyleyen veya arkada duran yardımcı oyuncular vardır.

Maske takan oyuncuların hareketleri tamamen gelenekseldir; giydikleri kostümler de zengin ve gösterişlidir.

Oyunda dört çalgıdan oluşan bir orkestra vardır. Çalgılar babadan oğula geçmedir ve birkaç asırlıktır. Bu müzik samurayların sevdiği bir müziktir. Bu oyun sayesinde dünyayı samurayların gözünden görmek mümkün olacaktır.

Reklam

Devamını Okuyun

Tiyatro

Tiyatro Bizbize Etkinlikleri Mobilet’te

Bilet alma deneyimini, öncesini ve ötesini kapsayacak şekilde yeniden tanımlayan sosyal keşif ve planlama platformu olan Mobilet’le Tiyatro BizBize ’nin repertuvarındaki etkinliklere yeriniz hazır.

Yayınlandı

on

Yazan

Radio Mood App

Bilet alma deneyimini, öncesini ve ötesini kapsayacak şekilde yeniden tanımlayan sosyal keşif ve planlama platformu olan Mobilet’le Tiyatro BizBize ’nin repertuvarındaki etkinliklere yeriniz hazır. Haziran boyunca Türkiye’nin farklı noktalarında gösterim yapacak etkinlikler ise şöyle;

Bir Delinin Hatıra Defteri

Poprişçin bakanlıkta çalışan bir memurdur. Tek suçu “soylu kişi” olmamasıdır. Müdürünün kızına (Sofya) ‘delicesine’ tutkun olan Poprişçin, Sofya’nın bir binbaşıyla evlendirileceğini öğrenir. Bu durum, onun tahammül eşiğini iyice zorlamıştır. Keza bazı gerçekleri de hatırlatmıştır; “yıldızlar ancak seyredilir…” Bu idea onu statüsel durumları sorgulamaya ve gerçeklerle yüzleşmeye mahkum kılar. Poprişçin, girdiği düşünce harbinde, kendi ütopyasına göç eder. O artık İspanya kralı!

Reklam

Zamanın Rusya’sında tıpkı bütün dünyada olduğu gibi sosyal statü farkı ve bu farkın insan üzerinde bıraktığı etkiyi eleştirel bir dille ele alan oyun, 1 Haziran ve 15 Haziran’da Akasya Kültür Merkezi’nde, 2 Haziran’da Feynman Kültür Merkezi Feyk Sahne’de, 14 Haziran’da İzmir Nazım Hikmet Kültür Merkezi’nde, 24 Haziran ve 26 Haziran’da ise Üsküdar Sahne Hane’de seyirciyle buluşacak.

Bir İdam Mahkumunun Son Günü

Victor Hugo’nun bu çarpıcı eseri, idam cezasına çarptırılan bir mahkumun bu cezayı beş hafta öncesinden öğrenmesi ve bu süre içinde nasıl giderek insanlıktan çıkıldığını anlatıyor. Bizbize Tiyatro’nun sahneye uyarladığı eser, 1 Haziran ve 15 Haziran’da Akasya Kültür Merkezi’nde, 2 Haziran’da Feynman Kültür Merkezi Feyk Sahne’de, 8 Haziran’da Endless Art Taksim’de, 9 Haziran’da Ankara Şato Yazar Sahne’de 1+1 Avantajlı Bilet fırsatı ile, 14 Haziran’da İzmir Nazım Hikmet Kültür Merkezi Konak Halk Sahnesi’nde, 22 Haziran’da Van Bölge Sahnesi’nde, 24 Haziran ve 26 Haziran’da Üsküdar Sahne Hane’de, 28 Haziran’da Bursa ÇEKSANAT Görükle Kültür Merkezi’nde gösterim yapacak.

Aşk Olsun Sana Çocuk

Oyun, yakın siyaset tarihinin çok hüzünlendiren üç delikanlısı, Deniz Gezmiş, Hüseyin İnan, Yusuf Aslan’ın idamlarının, Demokrat Parti’nin askeri darbeyle devrilerek yargılanan ve idam edilen Başbakan, Dış İşleri ve Maliye Bakanları, Menderes, Zorlu ve Polatkan için ‘misilleme’ olup olmadığını sorguluyor. Duygusallıkla ve/ya da siyasal kaygılarla çarpıtılmış bir hukuk/adalet anlayışını masaya yatıran oyun, 9 Haziran’da Ankara Şato Yazar Sahne’de 1+1 Avantajlı Bilet fırsatı ile, 22 Haziran’da Van Bölge Sahne’de ve 28 Haziran’da Bursa ÇEKSANAT Görükle Kültür Merkezi’nde tiyatorseverlerle buluşacak.

Reklam

Devamını Okuyun

Sanat

İBB Şehir Tiyatroları Açık Hava Yaz Oyunları Biletleri Satışa Çıkıyor

İBB Şehir Tiyatroları’nın, her yaştan seyircisini Harbiye Cemil Topuzlu Açık Hava Sahnesi’nde buluşturacağı Açık Hava Yaz Oyunları biletleri satışa çıkıyor…

Yayınlandı

on

Yazan

Radio Mood App

İBB Şehir Tiyatroları’nın, her yaştan seyircisini Harbiye Cemil Topuzlu Açık Hava Sahnesi’nde buluşturacağı Açık Hava Yaz Oyunları biletleri satışa çıkıyor…

İstanbul Büyükşehir Belediyesi Şehir Tiyatroları, Haziran ayında sanatseverleri en çok ilgi gören oyunlarından Fosforlu Cevriye ve Tartuffe ile buluşturuyor.

Suat Derviş’in yazdığı, Gülriz Sururi’nin uyarladığı, Yelda Baskın’ın yönettiği Fosforlu Cevriye; 12, 13 Haziran 2024 tarihlerinde 21.00’de, Molière’in yazdığı, Orhan Veli Kanık’ın çevirdiği, Yiğit Sertdemir’in yönettiği Tartuffe; 14 Haziran 2024 tarihinde 21.00’de sahneleniyor.

Reklam

FOSFORLU CEVRİYE
Anne babasını tanımadığı için gökteki yıldızlardan doğduğuna inanan, denizin kucağında bir sokak çocuğu olarak büyüyen, Galata mevkiinde karnını doyurabilmek için “icra-i sanat” eyleyen Cevriye, sıradan bir sokak kızı değil aslında İstanbul sokaklarının ta kendisidir. Hastalık ve soğuktan ölüme yaklaştığı o gece, karşısına çıkan esrarengiz bir Adam sayesinde hayata ve kara sevdaya tutunur. Cevriye’nin daha önce tanıdığı erkeklere hiç benzemeyen ve ona “siz” diye hitap eden bu Adam aslında gizli yaşayan bir idam mahkûmudur. Cevriye onu tanıdığı günden sonra artık bambaşka bir “insan” olmuştur. Hapis, sürgün, aradan geçen zaman ve türlü belalara rağmen bu aşktan vazgeçmeyen Cevriye, sevdiği için her şeyi göze alacaktır.

Oyunda 1930-40’lı yılların İstanbul’u zengin tasvirleriyle sunuluyor. Mahallelerin arka sokaklarında, hapishanelerinde, batakhanelerinde hayata tutunmaya çalışan kadınların, annelerin, çocukların ve afili delikanlıların otoriteyle olan ilişkisi çarpıcı öykülerle aktarılıyor.
Suat Derviş, 60’lı yılların başında Türkiye’ye döndüğünde siyasi-mesleki ve maddi anlamda zorlu bir dönemden geçiyordu. “Fosforlu Cevriye” romanını yayınevlerine teklif ediyor fakat ne yazık her seferinde reddediliyordu. Suat Hanım’ın büyük arzusu, bu eserin yayınlanmasından öte, bir “müzikal” olarak oyunlaştırıldığını görmekti… Bunun için ilk görüştüğü kişi genç aktris Gülriz Sururi idi… Gülriz Hanım’ın da arzusu oyunu Şehir Tiyatroları’nda sahnelemekti…
“Karanlık bir gecede gökten düşüp parçalanan bir yıldız gibi…” kalbimizde iz bırakan Suat Derviş’e, Reşat Fuat Baraner’e, Nazım Hikmet’e ve Gülriz Sururi’ye sevgiyle…

Oyunda Ayşe Günyüz Demirci, Besim Demirkıran, Binnur Şerbetçioğlu, Direnç Dedeoğlu, Esra Ede, Çağatay Palabıyık, Elif Verit, Emre Yılmaz, Hakan Örge, Irmak Örnek, Nur Saçbüker Otan, Samet Silme, Tuğrul Arsever, Yağmur Damcıoğlu Namak, Yunus Erman Çağlar, Zeynep Ceren Gedikali rol alıyor.

TARTUFFE
Zengin mi zengin bir adamın, ailesindeki ve çevresindeki kimseyi dinlemeden evine yerleştirdiği sahtekar bir sofu ile hem kendi hem de çevresindekilerin hayatını beter etmesini anlatan bu ölümsüz eserde; inancı, aileyi, aşkı, erkek-kadın farklarını, dünümüzü, bugünümüzü, mizahı, müziği, acıyı, hüznü, rahatsız edici türlü anları iç içe ve olanca dinamiğiyle seyircinin karşısına çıkarıyoruz. Orhan Veli’nin olağanüstü çevirisine, şiirlerinden bestelenen şarkıların da eşlik ettiği seyirliğimizle, hayata dair bu acayip bilmeceyi bir kez daha kahkahalarla selamlıyoruz.

Oyunda Bennu Yıldırımlar, Emre Şen, Gürkan Başbuğ, Mehmet Soner Dinç, Murat Garipağaoğlu, Naci Taşdöğen, Nilay Bağ, Özge Kırdı, Semah Tuğsel, Tolga Yeter, Yeşim Koçak, Zeynep Göktay Dilbaz rol alıyor.

Reklam

Devamını Okuyun
Reklam

En Çok Okunanlar