Köylüler filmi 1900’lü yıllarda Polonya kırsalında geçen ve Köydeki inşaların özellikle de bekar Jagna’nın 4 mevsimde neler yaşadığını anlatan bir film. Hikayenin dramatik kırılmaları, değişen mevsimlere, tarlalardaki ağır işlere ve geleneksel bayramlara bağlanıyor.
Loving Vincent filminin yönetmenlerinin elinden çıkan filmde tüm sahneler çekildikten sonra film boyanmış. Ve bu film tam 80,000 tablodan oluşuyor. Boyama işlemi için ise 1350 litre/300 galon boya kullanılmış. Yani görsel olarak yağlı boya tabloların canlanıp animasyon filme dönüştüğünü düşünün. İşte öyle harika bir görsellik var. Film baştan sona bu görsel kalitede karşımıza çıkıyor.
Hikayesi ise benim için 80’li yıllarda Yeşilçam sinemasında çok izlediğim bizim kırsal yaşam olaylarını ve kısır sorunlarını hatırlattı. Örneğin köyde bekar bir kız görünce muhtarın karısı dahil tüm ahalinin onu baş göz etmek için yoğun çaba içine girmesi ya da köyün delikanlıların peşine düştüğü bekar kız Jagna’nın köylünün diline düşmesi gibi çok tanıdık konular beni 80 yıllara götürdü. Türkan Şoray filminin Polonya versiyonu ama görsel olarak daha üst düzeyi gibi diyebilirim.
Aslında Wladyslaw Reymont’a Nobel Ödülü kazandıran aynı adlı romandan uyarlanmış hikaye yazarın 1904’ten itibaren 4 mevsimi 4 hikaye olarak anlattığı bir eser. Tabi olaylar 1900’lerin başında geçince o dönemin de konusu ekilecek tarlaların kime ait olduğu ağalık düzeni, toprak sahibi olmanın kıymeti, köyün en varlıklısı ile evlenince elde edilecek statü gibi konular oluyor.
Köylüler Filmini Kimler İzlemeli?
Loving Vincent filmini izleyip görselliğini beğenenler bu filmi kaçırmasın. Yeşilçam sinemasının kırsalda geçen hikayelerini sevenler de Polonya’dan bu hikayeyi bizim gelenek ve hiakyelerimize çok benzeteceği için izleme listesine almalı.
İzleyeceklere şimdiden iyi seyirler
Yorum yazabilmek için giriş yapın Giriş