Çağlar Çorumlunun başrolde olduğu ve oyuncu kadrosunda Boran Kuzum, Serkan Keskin ve Hasibe Eren gibi isimlerin bulunduğu Hazine filmini 1 Kasım Salı akşamı muhteşem bir gala ile izledik. Peki ya filmi nasıl bulduk?
Öncelikle film çok güzel bir tempoda, bana Yeşilçam filmlerini hatırlatan birkaç sahne ile başladı ve ben filmin hep bu çizgide gideceğini düşünüyordum fakat maalesef istediğimi elde edemedim. Ana karakterimizi çok hızlı ve güzel tanıtan bir olay zinciri ile başlayan filmde kendi kendime ‘Anne’ castini çok güzel seçmişler derken bir anda kadını öldürdüler. Hikayeye hızlı giriş görmüştüm ancak bu kadar hızlısına hiç alışık değildim açıkçası.
Daha sonrasında ise kendi köyü Nevşehir’e cenaze için dönüş yapıldı ve orada Boran Kuzum‘un karakteri ile tanıştık. Şunu söylemeliyim ki, Çağlar Çorumlu nasıl mimiklerini komedi ögesi için harika kullanıyor ve gülümsemenize yol açıyorsa (ki bu filmde bolca var) Boran Kuzum’un köylü bir karakteri canlandırması da sizi o kadar sıcacık yanan sobanın başına götürüyor diyebilirim. İlk göründüğü andan itibaren harika bir karaktere bürünmüş ve köy evlerinde de sıkça karşılaşılan ‘Aile İçi Şiddet’ olaylarına üstü kapalı bir şekilde çok güzel değinmişler.
Boran Kuzum’un köylü karakterinin çocukları, sürekli olarak birbirleri ile dövüşüyor ve bunu oyundan ziyade babalarından öyle gördükleri için yapıyorlar. Böyle bir anlam içeren sahneyi bu şekilde vermeleri pat diye söylemelerindense (Bunu bolca yapan Kadın Kral filminin incelemesi için buraya tıklayabilirsiniz.) harika olmuş. Ayrıca dekor olarak da bence muazzam işler başarmışlar. Filmin çoğunluğu köyde geçiyor ve bu köy havası, etraftaki objeler ve daha birçok şey içinizi ısıtıyor.
Çok büyük yapımlar bile çok küçük detayları atlayabiliyor. Mesela Game of Thrones bile feci son sezonunda bolca çekim hatası yapmıştı (unutulan Starbucks bardağı gibi) fakat bu filmde dediğim gibi köy ortamlarındaki hiçbir şeyden kaçınılmamış. Ayrıca özellikle gözüme çarpan bir sahne vardı. O sahnede karakterler meyhanede bir şeyler içerken apar topar kalkıyorlar. Bunu incelediğiniz zaman ‘ee ne var yani’ diyebilirsiniz ancak, o sahnede diğer Türk yapımı olan işlerde bile olmayan hesap konuşması dönüyor. O kargaşanın arasında Boran Kuzum’un karakteri dönüp abi hesabı sonra halledicez tarzı bir söz söylüyor. Çok büyük bir şey değil ancak bunun gibi küçük detayları atlamayarak beni tatmin ettiğini söyleyebilirim. ANCAK..
Sırada Filmin Kötü Yanları
Küçük detayları ve ambiyansı güzel ayarlamaya, oyunculuklara ve şakaların azımsanmayacak bir kesimi evet başarılı. Fakat bir çekim tekniği sanırım bu, birkaç sahnede film sanki yüksek sistemli bir oyunu kötü bir bilgisayarda oynarmışçasına kasıyor. Bunu sanırım bilerek yapmışlar ama nedeni ve nasılını merak ediyorum.
Ayrıca hatırlayacak olursanız Kim bu aile film incelemesinde de saçma sapan polis uygulamaları olduğundan bahsetmiştim. Bu filmde de ona benzer bir şey var ki, polisler çok küçümsenmiş gibi. Birkaç sahnede yine güzel mesajlar olsa da bazı sahneler saçmalık olmanın ötesine geçememiş. Polis karakterler küçümsenmiş derken, filmde bir karakter harici karakter gelişimine dair neredeyse hiçbir şey yok ki bu beni çok mutsuz etti. Karakterler hep düz birçizgide ilerliyorlar. Bu film komedi filmi olduğu için mi buna çok takılınmamış bilmiyorum ancak bu film aynı zamanda bir macera filmi de..
Sadece Türk sinemasında değil, dünya çapında bütün filmlerde atlatılması gereken klişe mevzusuna ise bu filmde maalesef sıkça rastlıyorsunuz.Kimi sahnelerin geleceğini film başından, kimi sahneleri 15 dakika öncesinden tahmin edebiliyorsunuz.
1 saat 48 dakika gibi fena sayılmayan bir süreye sahip filmimiz, maalesef süre kullanımında da ciddi sıkıntılar çekiyor. Bazı sahneler gereksiz uzun da değil, bazı sahneler direkt gereksiz. Sadece olması için olan sahneler.
Böcek Films ve Atölye Production’ın ortak yapımcılığında çekilen ve çekimleri tamamlanan “Bağlantı Hatası”, 28 Mart 2025 Cuma günü vizyona girecek. Ali Kobanbay’ın kaleme aldığı, Gökçen Usta’nın yönettiği film Belçim Bilgin, Onur Tuna, Timur Acar ve Asena Keskinci gibi deneyimli ve genç isimleri bir araya getiriyor…
Sadece gençleri değil, aileleri de ilgilendiren güçlü mesajlarıyla dikkat çeken “Bağlantı Hatası”, akran zorbalığı, aile içi dinamikler ve modern toplumun sorunları gibi evrensel temaları işliyor. Özel bir lisede gençler arasında yaşananları temel alsa da zorbalığın yalnızca okulda değil, ailede başladığını ve bireyin hayatına olan etkilerini çarpıcı bir şekilde gözler önüne seriyor.
Film, izleyicilere “Bu anlatılan senin hikayen” diyerek düşündürürken, topluma bir ayna tutmayı hedefliyor. Sezonun en etkileyici yapımlarından biri olmaya aday olan film, A90 Pictures tarafından dağıtılacak.
Başrollerde Belçim Bilgin, Onur Tuna, Timur Acar ve Asena Keskinci’nin yanı sıra, Fatih Berk Şahin, Çağdaş Onur Öztürk, Utku Coşkun, Kubilay Tunçer, Ali Barkın, Oğulcan Çiftçioğlu, Bensu Uğur, Derinsu Sorak, Arda Adil Görgen, Doğa Özüm, Denizali Cankorur, Şebnem Schaefer, Doris Hofer, Gökhan Ünal, Volkan Çolpan, Ayşe Melike Çerçi, Seyhan Öz ve Murat Serezli gibi birbirinden değerli oyuncular da yer alıyor.
Dünya prömiyerini 80. Venedik Film Festivali’de yapan, birçok festivalden ödüllerle dönen Selman Nacar’ın son filmi ‘Tereddüt Çizgisi’ Asya’nın Oscarlar’ı olarak kabul edilen Asya Pasifik Film Ödülleri’nde (APSA) ise En İyi Senaryo Ödülü’nü kazandı…
Geçtiğimiz haftalarda Avrupa Balkan Film Festivali’nde En İyi Yönetmen Ödülü’nü kazanan ve festival yolculuğuna hız kesmeden devam eden ‘Tereddüt Çizgisi’, ayrıca Avrupa Film Akademisi Ödülleri’ne (EFA) seçilen filmler arasında yer alırken İspanya’nın en önemli film ödülleri olan Goya Ödülleri’nde de En İyi Uluslararası Film dalında aday gösterildi.
Selman Nacar’ın ‘İki Şafak Arasında’dan sonra yazıp yönettiği ikinci uzun metrajlı filmi ‘Tereddüt Çizgisi’nde Avukat Canan’ın masum olduğuna inandığı ve uzun süredir savunduğu bir cinayet zanlısının hüküm duruşması gününde kendi vicdanıyla yüzleşmek zorunda kalmasının hikayesi anlatılıyor. Tülin Özen’in başrolünde yer aldığı filmde kendisine Oğulcan Arman Uslu, Gülçin Kültür Şahin, Vedat Erincin, Erdem Şenocak eşlik ediyor.
Zürih, Free Zone, Cinemed Brüksel Akdeniz, LIFFE ve Arras Film Festivalleri’nden ödüllerle dönen, Türkiye prömiyerini de 43. İstanbul Film Festivali’nde yapan ‘Tereddüt Çizgisi’, En İyi Yönetmen, En İyi Kadın Oyuncu (Tülin Özen) ve FIPRESCI (Uluslararası Film Eleştirmenleri Birliği Ödülü) ödüllerini kazanmıştı.
Yapımcılığını Kuyu Film, Fol Film, Karma Films, TRT, BKM Mutfak, Sev Yapım, Nephilim Producciones, Point Film’in yaptığı filmin çekimleri 2022 yılında Uşak’ta gerçekleştirildi.
‘Tereddüt Çizgisi’, 20 Aralık’tan itibaren MUBI’de!
Sky Film yapımcılığında hayata geçen filmin oyuncu kadrosunda; Sinem Kobal, Alp Navruz, Devrim Yakut, Tamer Levent, Derya Alabora, Neslihan Yeldan, Yılmaz Adam Bayraktar, Kayhan Açıkgöz, Ayşegül Aslan Öcal, Su Şanad, Koray Kadirağa, Cansın Çekili ve İsmail Saymaz yer alıyor.
Yorum yazabilmek için giriş yapın Giriş