Dijital dünyada sunduğu içeriklere yenilerini eklemeye devam eden Zorlu PSM, sanatsal üretime verdiği katkıyı genişleterek edebiyat alanındaki ilk projesini yayına alıyor. Zorlu PSM’nin, Türkiye’de roman ve öykü alanında eserler veren çağdaş yazarlara ait hikayelerin sahnelerin tanınan isimleri tarafından okunacağı yeni projesi “Öyküler” 27 Mart Dünya Tiyatro Günü’nde sanatseverlerle buluşuyor.
Yürütücü yapımcılığını Ahmet Sami Özbudak’ın üstlendiği Zorlu PSM YouTube kanalında yayınlanacak “Öyküler” serisinin ilk bölümünde mizahla acıyı, neşeyle hüznü incelikli bir şekilde harmanlamayı başaran, sevilen yazar Aylin Balboa’nın “Linda Teyze” öyküsü Ece Dizdar’ın canlandırmalı okumasına Tuluğ Tırpan müzikleriyle eşlik ederek başlayacak. Mahir Ünsal Eriş’in Bilye Hikmet öyküsünü Sercan Badur, Melisa Kesmez’in Görüşürüz öyküsünü Sezin Akbaşoğulları, Barış Bıçakçı’nın Deli Eşeğin Akıllı Sıpası öyküsünü ise Nezaket Erden okuyacak.
Richard Wagner tarafından bestelenen ve librettosu yazılan ve Wagner’in ilk başyapıtı olarak nitelendirilen “Uçan Hollandalı” Operası, ünlü Alman Rejisör Sebastian Welker’in rejisi ile Atatürk Kültür Merkezi Türk Telekom Opera Salonu’nda sanatseverler ile buluşuyor.
Dünyada ilk kez 1843 tarihinde Dresden’deki Königliches Hoftheater’da sahnelenen ve efsanelere inanmayanları bile büyülemekten asla vazgeçmeyen bir hikâyeye dayanan dramada; dünya dışı, doğaüstü bir varlık olan Hollandalı’nın sadık bir kadının aşkı aracılığıyla kefareti aradığı, akıl dışı bir yolculuk anlatılıyor.
Uçan Hollandalı (Der Holländer), denizlerde sonsuza kadar tüm mürettabatı ile lanete uğramış hayalet gemisiyle dolaşmaya mahkûm edilmiş, gerçek aşkı arayan bir kaptandır. Yedi yılda bir karaya çıkmasına izin verilen denizciyi ancak bir kadının aşkı kurtaracaktır. Onunla evlenip sonra da ona ihanet eden her kadın onun lanetine uğramıştır. Bu sefer, yedi yılı dolduğunda bir Norveç köyünün hemen dışında bir karaya ayak basar. Burada Daland adında bir adamla tanışır ve ona bir gecelik konaklama karşılığında altın ve mücevher verdikten sonra Daland’ın bir kızı olduğunu öğrenir. Senta adındaki bu kız, onu içinde bulunduğu kötü durumdan kurtaracak “mükemmel aşk” olabilecek midir? Wagner’in diğer eserlerine de hâkim olan dört tema, Uçan Hollandalı’daki olay örgüsünün temel taşlarını oluşturur: ölüme duyulan özlem, kadının fedakârlık yapma isteği, aşk-ölüm ve kefaret.
İstanbul Devlet Opera ve Balesi Orkestrası’nı İbrahim Yazıcı’nın yöneteceği eserin dekor tasarımı Efter Tunç, kostüm tasarımı Serdar Başbuğ, ışık tasarımı Yakup Çartık, koreografisi Emre Karaca imzalı. İDOB Korosunu ise Volkan Akkoç yönetiyor. Temsillerde; “Der Holländer” rolünde; Alper Göçeri / Murat Güney; “Senta” rolünde Perihan N.Artan / Evren Ekşi; “Daland” rolünde Umut Tarık Akça /Göktuğ Alpaşar, “Erik” rolünde Efe Kışlalı / Hüseyin Likos, “Mary” rolünde Aylin Ateş / Deniz Likos, “Der Steuermann” rolünde Berk Dalkılıç / Yoel Keşap sahnede olacak.
Uçan Hollandalı Operası İstanbul’da Ne zaman Sahnelenecek?
Uçan Hollandalı Eseri, 12 -17 Ekim ve 2 – 6 Kasım tarihlerinde AKM Türk Telekom Opera Sahnesi’nde sahnelenecek.
Kurulduğu günden bu yana sergilediği muhteşem performanslarla dünyanın 90 ülkesindeki birçok şehirde sahne alarak büyük başarılara imza atan dünyaca ünlü Gürcistan Ulusal Balesi “Sukhishvili,” Aralık ayında tekrar Türkiye’de unutulmaz performanslar sergilemeye hazırlanıyor…
Gürcistan’da ve yurtdışında elde ettiği başarılar ve ödülleriyle adından söz ettiren Gürcistan Ulusal Balesi, Nino Sukhishvili ve Jr. Iliko Sukhishvili yönetiminde Türkiye’nin önemli tiyatrolarında, 8 Aralık’ta İstanbul Kongre Merkezi, 9 Aralık’ta Bursa Merinos Atatürk Kongre ve Kültür Merkezi, 10 Aralık’ta ise Ankara TED Koleji Ata Sahne’de gösteri yapacak olan bu efsanevi topluluk, büyüleyici gösterisi ile Türkiye’deki sanatseverlerle buluşacak.
1966 yılında ilk Türkiye turnesini gerçekleştiren Sukhishvili, bugüne kadar dört kez Türk seyircisiyle buluştu. Geçtiğimiz yıl büyük ilgi gören ve biletleri tamamen tükenen gösteri, bu yıl yoğun talep üzerine Türkiye’ye beşinci kez geliyor. İstanbul, Bursa ve Ankara’da sahne alacak olan topluluk, izleyicilere yine unutulmaz bir dans şöleni sunacak.
Gürcistan Ulusal Balesi “Sukhishvili” Hakkında
Gürcistan Ulusal Balesi “Sukhishvili,” 1945 yılında Iliko Sukhishvili ve Nino Ramishvili tarafından kurulmuş olup, Gürcistan’ın ilk profesyonel devlet dans topluluğudur. Üç nesildir Sukhishvili ailesi tarafından yönetilen bu köklü topluluk, dünyanın beş kıtasında 90’dan fazla ülkede sahne almış ve 50 milyonun üzerinde izleyiciye ulaşmıştır.
Topluluk, Gürcü halkının kahramanlık, mücadele ve tarihini dansın büyüsüyle sahneye taşımaktadır. Toplamda 100 dansçı ve kendilerine ait bir orkestra ile sahne alan Gürcistan Ulusal Balesi, folklorik temaları modern dans unsurlarıyla harmanlayarak benzersiz bir performans sergilemektedir. Muhteşem kostümler ve kusursuz koreografi eşliğinde sahnelenen gösteride erkekler, savaşçı ruhları ve soylu duruşlarıyla, kadınlar ise zarif danslarıyla izleyicilerine unutulmaz anlar yaşatmaktadır.
Gösteri Takvimi:
8 Aralık: İstanbul, İstanbul Kongre Merkezi (ICC)
9 Aralık: Bursa, Merinos Atatürk Kongre ve Kültür Merkezi
Atatürk Kültür Merkezi’nde, (AKM) Haftanın Etkinlik Programı | Bilet Al (7 Ekim – 13 Ekim 2024)
Türkiye’nin en yeni ve benzersiz sahne teknolojisine sahip Atatürk Kültür Merkezi’nde, (AKM) Ekim ayında sanatseverleri sanat dolu bir hafta bekliyor. AKM, Dünyaca ünlü sergilere ve birbirinden özel sahne performanslarına ev sahipliği yapıyor.
Anadolu’nun binlerce yıllık mitolojik ve kültürel tarihini sahneye taşıyan Anadolu Ateşi, farklı yörelerden derlenmiş 3000 halk dansı figürü ve halk müziğini içinde barındıran özgün prodüksiyonu ile AKM Türk Telekom Opera Salonu’nda sanatseverlerle buluşmaya devam ediyor. Mustafa Erdoğan imzasını taşıyan proje, Anadolu’nun binlerce yıllık kültür ve tarih mozaiğinin barışla harmanlanan ateşini tüm dünyaya tanıtmayı hedefliyor. Anadolu Ateşi, 8 Ekim saat 20.00’de AKM Türk Telekom Opera Salonu’nda izleyicilere görsel bir şölen yaşatacak.
Anadolu Ateşi; 8 Ekim Saat 20.30’da Türk Telekom Opera Salonu’nda.
BİZİM RENKLERİMİZ – DEVLET HALK DANSLARI TOPLULUĞU
Devlet Halk Dansları Topluluğu, “Bizim Renklerimiz” adlı halk dansları gösterisini, 8 Ekim günü saat 20.00’de Atatürk Kültür Merkezi Tiyatro Salonu’nda sahneleyecek. Sanat yönetmenliğini V. Yıldız Çankaya’nın üstlendiği etkinlikte orkestra eşliğinde; sıla hasreti, aşkın yüceliği ve sevinçler türkülerle dile gelecek. Etkinlikte, Anadolu’nun farklı yörelerine ait halk danslarının en seçkin örnekleri sahnelenecek.
Bizim Renklerimiz; 8 Ekim Saat 20.00’de AKM Tiyatro Salonu’nda.
CARMINA BURANA – İSTANBUL DEVLET OPERA VE BALESİ
İstanbul Devlet Opera ve Balesi, Bayern Kütüphanesi’nde bulunan 11, 12 ve 13. yüzyıldan kalan metinlerden esinlenerek Carl Orff tarafından bestelenen Carmina Burana’yı; 9 ve 10 Ekim tarihlerinde saat 20.00’de Türk Telekom Opera Salonu’nda 250 kişilik dev kadrosuyla bir kez daha sahneleyecek. Carmina Burana Latince metinlerle doğayı ve aşkı anlatırken, Ortaçağ Avrupa’sının kültürel ve sosyal yaşamını yansıtıyor. AKM’nin görkemli atmosferinde seyirciyle buluşacak eser, döner sahne ve sahne içindeki dinamik geçişlerle dolu bir seyir sunacak. İzleyiciler, sofito boruları sayesinde sahnedeki dekorların adeta dans ettiğine tanıklık edecek. Her bir parça, zaman kodlarıyla senkronize edilerek izleyicilere görsel bir şölen yaşatacak.
Carmina Burana; 9 Ekim – 10 Ekim Saat 20.00’de Türk Telekom Opera Salonu’nda.
AHUDUDU
Tiyatro tarihinin en çok sahnelenen komedilerinden biri olan “Ahududu”, 10 Ekim saat 20:00’de AKM Tiyatro Salonu’nda izleyiciyle buluşuyor. Joseph Kesselring’in yazdığı, Nedim Saban’ın uyarlayıp yönettiği bu eğlenceli oyun, daha önce Cary Grant’ın başrolünde yer aldığı “Arsenic and Old Lace” adıyla beyazperdeye de uyarlandı. Bu yeni versiyonda ise Suna Keskin ve Melek Baykal gibi önemli oyuncular başrolde yer alıyor. Melek Baykal’ın uzun bir aranın ardından sahneye dönüş yaptığı oyunda, yönetmen Nedim Saban da “deli” karakterini oynuyor. Kadroda ayrıca Cem Güler, Bülent Seyran, Birol Engeler, Murat Turhan, Özgür Yetkinoğlu ve Müge Kement gibi isimler yer alıyor.
Ahududu; 10 Ekim Saat 20.30’da AKM Tiyatro Salonu’nda.
ASİTANE MEŞKLERİ – İSTANBUL MEYDAN MEŞKLERİ TOPLULUĞU
M. Fatih Çıtlak’ın anlatımıyla İstanbul Meydan Meşkleri Topluluğu tarafından Osmanlı edebiyatının önemli bir parçası olarak kabul edilen “Asitane Meşkleri” dinletisi 11 Ekim Cuma günü saat 20.00’de Atatürk Kültür Merkezi Tiyatro Salonu’nda izleyiciler ile buluşacak. Medeniyetimizde, talebenin hocasından öğrendiği musiki eserini okumasına “meşk etme” tabiri kullanılırken, Türk musikisinde meşk usulü ise tarih boyunca saraylarda, görkemli konaklarda, camilerde ve tekkelerde uygulanmış ve mekâna, üsluba göre farklı tarzları beraberinde getirmiştir.
Asitane Meşkleri; 11 Ekim Saat 20.00’de AKM Tiyatro Salonu’nda.
İSTANBUL DEVLET SENFONİ ORKESTRASI DENİZBANK KONSERLERİ – SEZON AÇILIŞ KONSERİ
İstanbul Devlet Senfoni Orkestrası, 80. sezon açılış konserini 11 Ekim’de Türk Telekom Opera Salonu’nda gerçekleştirecek. Ünlü şef Alexander Rahbari’nin yöneteceği konserde, piyanist Gülsin Onay, Tchaikovsky’nin Piyano Konçertosu No:1 Si Bemol Major Op.23’ü seslendirecek. İkinci yarıda ise Tchaikovsky’nin Senfoni No:5 Mi Minor Op.64 icra edilecek.
İstanbul Devlet Senfoni Orkestrası Denizbank Konserleri – Sezon Açılış Konseri 11 Ekim Saat 20.00’de Türk Telekom Opera Salonu’nda.
ASİ KUŞ
12 Ekim saat 20.00’de Ali Poyrazoğlu’nun “Asi Kuş” adlı oyunu AKM Tiyatro Salonu’nda sahneleyecek. Ünlü sanatçı, “Asi Kuş” oyununda, Bizet’nin ünlü operası Carmen’i kendi yorumuyla ele alarak, opera, tiyatro, bale ve güldürü unsurlarını sanatseverlere bir araya getiriyor.
Asi Kuş; 12 Ekim Saat 20.00’de AKM Tiyatro Salonu’nda.
UÇAN HOLLANDALI – İSTANBUL DEVLET OPERA VE BALESİ
Bestesi ve librettosu ünlü Alman besteci Richard Wagner’e ait “Uçan Hollandalı” eseri, 12 ve 17 Ekim tarihlerinde Türk Telekom Opera Salonu’nda sahnelenecek. Flaman kültüründe ve gemiciler arasında dilden dile dünyaya yayılarak bir efsaneye dönüşen, birçok edebiyat türüne, sanat eserine, halk türkülerine, şarkılara, seremonilere konu olan, denizlerde sonsuza kadar dolaşmaya mahkûm olan “Uçan Hollandalı” adlı denizcinin hikayesi etrafında şekillenen eser, Wagner’in kendi yaşamına dair izler taşıyor. Sanatçının siyasi ve ekonomik zorluklar içinde varoluş mücadelesinin hikâyesini konu alan eser, sanatseverler ile bir kez daha buluşacak.
Uçan Hollandalı; 12 Ekim Saat 16.00 ve 17 Ekim Saat 20.00’de, Türk Telekom Opera Salonu’nda.
BEZM-İ SAFA – İSTANBUL DEVLET TÜRK MÜZİĞİ ARAŞTIRMA VE UYGULAMA TOPLULUĞU
İstanbul Devlet Türk Müziği Araştırma ve Uygulama Topluluğu, “Bezmi-i Safa” konseri 13 Ekim saat 20.00’de AKM Tiyatro Salonu’nda dinleyicilerle buluşacak. Konser, nihavend makamındaki seçkin eserlerden oluşan bir ince saz faslıyla başlayacak. Solist Güzin Değişmez’in sahne alacağı konserin sanat yönetmenliğini Osman Kırklıkçı üstleniyor.
Bezm-i Safa; 13 Ekim Saat 20.00’de AKM Tiyatro Salonu’nda.
WARHOL’UN DÜNYASI – POP ART’IN İKONU
28 Eylül- 31 Aralık tarihleri arasında AKM Çok Amaçlı Salon; modern sanatın en önemli isimlerinden biri olan Andy Warhol’a adanan “Warhol’un Dünyası – Pop Art’ın İkonu” sergisine ev sahipliği yapıyor. Warhol, Pop Art akımının öncülerinden biri olarak sanat ve yaşam arasındaki sınırları ortadan kaldıran eserleriyle tanınıyor. Sergide, Warhol’un tanınmış eserlerinin yanı sıra özel koleksiyonlardan seçilen eserler de sanatseverlerle buluşuyor.
Warhol’un Dünyası – Pop Art’ın İkonu 28 Eylül- 31 Aralık tarihlerinde AKM Çok Amaçlı Salon’da.
PABLO PICASSO – RESİMDEN SERAMİĞE BİR SERÜVEN
AKM Galeri’de yer alan “Pablo Picasso: Resimden Seramiğe Bir Serüven” sergisi, ünlü sanatçının orijinal gravürleri, çizimleri, posterleri, litografileri ve fotoğraflarından oluşan 170 eseri sanatseverlerle buluşturuyor. Kariyerine Paris’te başlayan ve burada Montmartre’daki “Bateau-Lavoir” atölyesinde tanınan Picasso, dönemin önemli sanat tüccarlarıyla tanışarak sanat dünyasında hızla yükseldi. Bohem yaşam tarzı ve tutkulu ilişkileriyle tanınan sanatçının eserleri, bu dönemde yaşadığı aşklardan derin izler taşıyor. Picasso’nun sanatı, yıllar içinde farklı stiller ve tekniklerle sürekli evrim geçirdi. Kübizm’in öncülerinden biri olan Picasso, 1907’de tanıştığı Derain ve Braque ile birlikte bu akımı geliştirdi. Sergide yer alan eserler, Picasso’nun sanat yolculuğunun çeşitli evrelerini ve onun sanatsal dönüşümlerini kapsıyor.
Pablo Picasso: Resimden Seramiğe Bir Serüven; 28 Eylül-31 Aralık Tarihlerinde AKM Galeri’de.
GELECEĞİN GÜÇLÜ KIZLARI: HAYALLER VE UMUTLAR
Kız Çocuklarını ve Emeklerini Destekleme Vakfı (KIZÇEV), kuruluşundan bu yana her yıl “Dünya Kız Çocukları Günü” olan 11 Ekim’de toplumsal farkındalık oluşturmak amacıyla çeşitli etkinlikler düzenliyor. Bu yıl, fotoğraf sanatçısı Eray Kapan’ın dünyanın farklı yerlerinde çektiği kız çocuklarına ait fotoğraflardan oluşan “Geleceğin Güçlü Kızları: Hayaller ve Umutlar” sergisi 11-16 Ekim tarihleri arasında AKM Tiyatro Salonu Fuaye Alanı’nda sanatseverlerle buluşuyor. Kız çocuklarının karşılaştığı zorluklara dikkat çekerek, potansiyellerini ve başarılarını ön plana çıkarma hedefi taşıyan sergi; cinsiyet eşitliği, eğitim, kız çocuklarının güçlendirilmesi ve onlara fırsat tanınmasının önemi gibi konuları ele alıyor. Sergi aynı zamanda, toplumsal değişime ilham vermeyi ve izleyicileri kız çocuklarının haklarını ve refahını savunma konusunda harekete geçirmeyi hedefliyor. Kapan’ın ilk bireysel sergisinde fotoğrafların yanı sıra, kız çocuklarını simgeleyen bazı objeler de yer alıyor.
“Geleceğin Güçlü Kızları: Hayaller ve Umutlar” sergisi 11-16 Ekim tarihleri arasında AKM Tiyatro Salonu Fuaye Alanı’nda.
Türk opera sanatının genç yeteneklerine kapılarını açan Siemens Türkiye Opera Yarışması, 8 Ekim 2024 – 8 Kasım 2024 tarihleri arasında başvuruları kabul edecek. Yarışmaya katılmak isteyen opera tutkunları, başvurularını www.operayarismasi.com adresi üzerinden gerçekleştirebilecekler. Yarışmada dereceye giren genç opera sanatçılarını kariyer yolunda önemli gelişimler bekliyor.
1998 yılından bu yana düzenlenen ve opera dünyasında önemli bir kariyer basamağı olarak kabul edilen “Siemens Türkiye Opera Yarışması” başlıyor. Hem Türkiye’de hem de uluslararası arenada tanınma fırsatı sunan yarışma, yetenekli genç sanatçılara büyük ödüller ve sahne deneyimi kazandırıyor. Türkiye’nin dört bir yanından yetenekli opera sanatçılarına sahneye çıkma imkânı tanıyan yarışma, başarılı isimleri keşfetmeyi ve opera sanatının geleceğine katkı sağlamayı hedefliyor. Siemens Türkiye, bu prestijli yarışma ile genç sanatçıları desteklemeye devam ederken, Türkiye’de kültür ve sanatın gelişimine de önemli katkılar sunuyor. Siemens Türkiye tarafından düzenlenen yarışmaya katılmak isteyen sanatçılar 8 Ekim 2024 – 8 Kasım 2024 tarihleri arasında www.operayarismasi.com adresi üzerinden başvuruda bulunmaları gerekiyor.
GENÇ SANATÇILARA KARİYER FIRSATI SUNUYOR
Yarışmada dereceye giren genç opera sanatçılarını bu yıl da dünyanın önemli müzik okullarında, kariyer hayatlarında önemli bir yer tutacak fırsatlar bekliyor. Ayrıca yarışmacılar birbirinden değerli ödüllere sahip olma fırsatı da yakalıyor. Yarışmada ön elemeler online olarak 11-20 Kasım, provalar 25 Kasım, yarı final 26 Kasım, final 27 Kasım ve gala ve performanslar ise 28 Kasım 2024 tarihinde gerçekleşecek. Yarışmaya, tüm ses kategorilerinden (soprano, mezzo soprano, tenor, bariton, bas) katılacak olan opera sanatçılarının 18-30 yaş aralığında ve Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olması gerekiyor.
OPERA SANATININ DUAYENLERİ OYLAYACAK
Ülkemizdeki opera sanatına büyük katkılar sunan Siemens Türkiye Opera Yarışması’nın jüri üyeleri birbirinden değerli isimlerden oluşuyor. Başvuruların sona ermesinin ardından başlayacak zorlu değerlendirme; Siemens Arts Program Sanat Direktörü ve Siemens Türkiye Opera Yarışması Jüri Başkanı Stephan Frucht, 1998 Siemens Türkiye Opera Yarışması birincisi Burak Bilgili, 2007 Siemens Türkiye Opera Yarışması birincisi ve Opera sanatçısı Caner Akgün, Komische Opera Berlin’den Eva Pons Andante ve Klasik Müzik Dergisi Genel Yayın Yönetmeni Serhan Bali tarafından yapılacak.
SANATA VE KÜLTÜRE BÜYÜK KATKI
Siemens Türkiye, sadece teknoloji ve inovasyon alanında değil, aynı zamanda sanat ve kültür alanında da önemli projelere imza atarak topluma katkıda bulunmayı hedefliyor. Siemens Türkiye Opera Yarışması, Türkiye’nin genç yeteneklerine ışık tutarak, opera sanatının gelişimine büyük katkı sağlıyor. Bu yarışma, Siemens’in sosyal sorumluluk projeleri kapsamında, kültürel ve sanatsal gelişimi destekleme misyonunun bir parçası olarak öne çıkıyor.