Bizimle iletişim kur

Sanat

Yılın Komedisi “Çılgın Zamanlar” Oyunu İçin Muhteşem Bir Gala Düzenlendi

Yayınlandı

on

Radio Mood App

Cem Özer, Zeynep Gülmez ve Kemal Başar’a, İmren Çapanoğlu ile Caner Nalbantoğlu’nun eşlik ettiği “Çılgın Zamanlar”ın galası muhteşem bir geceye sahne oldu…

Hesapta olmayan olaylar ve sürprizlerle kahkaha tufanına dönüşen bir aldatma hikayesini konu alan “Çılgın Zamanlar”ın galası Beşiktaş Belediyesi Mustafa Kemal Kültür Merkezi’nde yapıldı. Karısını aldatarak genç sevgilisiyle evlenen ve sonrasında gelişen olaylar zincirini konu alan eserle seyirciye keyifli saatler yaşatan komedinin galasına Kamuran Akkor, Gökhan Mumcu, Ceren Aksan, Soner Olgun, Anta Toros, Lale Başar, Can Ataklı, Tuna Arman, Tayfun Dinçer, Ercüment Vural, Gülen Karaman, Tülin Oral, Yusuf Atala katıldı. Konukların kahkahalarla izlediği oyun sonrasında sanatçılar ayakta alkışlandı.

Tiyatro Keyfi’nin kurucusu ve yönetmeni Kemal Başar, misafirlerine teşekkür etti.

Sahnelendiği günden bugüne kapalı gişe oynayan komedide, uzun bir aradan sonra tiyatro sahnesine dönen Cem Özer, usta oyuncular Kemal Başar ve Zeynep Gülmez’e genç oyuncular İmren Çapanoğlu ile Caner Nalbantoğlu eşlik ediyor.

Reklam

Sam Bobrick’in eserinden Kemal Başar’ın yönetiminde sahneye konan ‘Çılgın Zamanlar’da, 30 yıllık eşinden ayrılıp genç bir kadınla evlenen Miles’ın başına gelenler eğlenceli bir yorumla sergileniyor.

ÇILGIN ZAMANLAR 2022 – KÜNYE

Yazan: Sam Bobrick

Yönetmen: Kemal Başar

Çeviri: Çağman Pala

Reklam

Dekor Tasarım: Murat Gülmez

Kostüm Tasarımı: Zeynep Yaylıcıoğlu

Işık Tasarım: Yüksel Aymaz

Oyuncular: Cem Özer, Kemal Başar, Zeynep Gülmez, İmren Çapanoğlu, Caner Nalbantoğlu.

Reklam
Devamını Okuyun
Reklam
Yorum gezintisi

Yorum yazabilmek için giriş yapın Giriş

Yorum Yaz

Bilet Al

Mobilet’te Haftanın Etkinlikleri (06 – 12 Mayıs 2024) Bilet Al

Bilet alma deneyimini, öncesini ve ötesini kapsayan sosyal keşif ve planlama platformu Mobilet, birbirinden keyifli etkinliklere “yerin hazır!” diyor. Mobilet’in mayıs ayı seçkisinde 6 – 12 Mayıs tarihleri arasındaki etkinlikler şöyle;

Yayınlandı

on

Yazan

Radio Mood App

Sabahattin Ali’nin, aslında kendisinin yaşadığı bir aşk hikayesi olarak da söylenen, 1943 tarihli romanı Kürk Mantolu Madonna, Taner Barlas’ın, Ağustos 2023 yılında uyarladığı ve yönetmenliğini yaptığı bir tiyatro eseri olarak sahneye çıkıyor. Taner Barlas, Ekin Aksu, Şebnem Özinal, Ceren Benderlioğlu, Kıvanç Kürkçü’nün performanslarıyla tiyatroseverlerle buluşan Kürk Mantolu Madonna, 7 Mayıs’ta Beylikdüzü Atatürk Kültür Sanat Merkezi’nde, 8 Mayıs’ta Duru Tiyatro Ataşehir’de ve 9 Mayıs’ta Trump Sahne’de seyirciyle buluşacak.

Seninle Evlenir Miyim?, Freud’un İnsanları, Etik Alkol oyunlarının yazarı Barbaros Uzunöner’in yeni oyunu Boşanma Teklifi, tiyatroseverlere kahkaha dolu bir akşam yaşatmak için 8 Mayıs’ta Maltepe Yaşar Kemal Kültür Merkezi’ne konuk oluyor. Oyunda farklı partilerin insanları birbirlerini severek, adı evlilik olan bir koalisyon oluşturuyorlar. Bu evlilikten istikrar bekleniyor ama pek beklendiği gibi olmuyor. Düşünce ayrılıkları yüzünden tartışmalar hep çift haneli oluyor. Tartışmaların fitili tanıştıkları anda fitilleniyor ve o ateş hiç sönmüyor. Düğün gününü bile boş geçmiyorlar. Böyle bir evliliğin sonunda haliyle birbirlerine soruyorlar, “Benimle boşanır mısın?” 

Ferhan Şensoy’un 1980 yılında yazıp sahneye koyduğu müzikli güldürü Şahları Da Vururlar, 10 ve 11 Mayıs’ta SES Tiyatrosu’nda seyirciyle buluşuyor. Bir tarafta geçim sıkıntısı içinde bunalan halk, isyanın yavaştan yükselen sesleri. Diğer tarafta halktan kopuk yönetim, iktidar çekişmeleri. Dönemin dünya basınını fazlaca meşgul eden saray hayatını, şah yönetimi ile halk arasında günbegün açılan uçurumu mizahi bir dille anlatan “Şahları Da Vururlar”da büyük usta Ferhan Şensoy’un günümüze de göndermeleri yer alıyor. 

çakSTÜDYO tarafından açılan açık çağrıya başvuran kısa eserlerden oluşan karma dans gösterisi “Bilmediğim Yerler” iki farklı gösteriyle seyirci önüne çıkıyor. 7 Mayıs’ta sergilenecek “Bilmediğim Yerler – 1”de 7 farklı koreografi, 8 ve 9 Mayıs’ta sergilenecek “Bilmediğim Yerler – 2” ise 5 farklı koreografiden oluşuyor. İlk koreografi denemeleri sayılabilecek, süreleri üç ve on beş dakika arasında değişen bu işler, seyirciyi bildiği yerlerden bilmediği yerlere doğru bi seyire davet ediyor. Esme Madra ve Büşra Albayrak tarafından yaratılan Tropikal Kapısı, 10 Mayıs’ta çakSTÜDYO’da gösterim yapıyor. Seyirciyi 2023 yılının İstanbul’unda yaşayan iki yakın arkadaşın hayatlarına götüren bu oto-kurmaca oyun, ikilinin birbirine yolladığı sesli mesajlarla bir kaç aylık bir dönemde olup bitenlere ve karşılaştıkları zorluklara odaklanarak gelişiyor. ÇakSTÜDYO, 11 Mayıs’ta ise Leyla Postalcıoğlu, Mihran Tomasyan, Melih Kıraç, Nazlı Tecimer ve Ömer Uysal’ın yer alacağı Doğaçlama Dans Gösterisi’ne davet ediyor. Yaklaşık 3 saat sürecek bu doğaçlama dans gösterisinin biletlerine Mobilet’ten ulaşılabiliyor.

Canan Yücel Pekiçten’in, Bir Yer Var sergisi kapsamında Şubat 2024’te prömiyerini gerçekleştirdiği Yansıyan Senfoni isimli mekana özgü dans performansı 11 Mayıs’ta öncü düşünce, özgün sergiler, performanslar ve müziğin kutlandığı bir güncel sanat mekânı olan Hara’da gerçekleşecek.

Reklam

İstanbul’un sevilen etkinlik adresi DasDas bu haftayı yine dolu dolu bir programla karşılıyor. Fransız yazar Fred Radix’nin kaleme aldığı, Çağlar Çorumlu’nun yönettiği ve başrolünde olduğu Şakşakçılar 7 Mayıs’ta, yüzyılın en büyük atom fizikçilerinden Niels Bohr ve Werner Heisenberg’in 1941 yılında Kopenhag’da yaptıkları tarihin akışını değiştiren yanlış anlaşılmalar ve belirsizliklerle dolu görüşmeyi konu alan Kopenhag 7 Mayıs’ta, Saint-Exupéry’nin aynı adlı ölümsüz eserinden, çok farklı bir uyarlamayla sahneye aktarılan Küçük Prens, 8 Mayıs saat 17.00’de, Bertolt Brecht’in Shen Te/Shui Ta karakteri üzerinden inşa ettiği ve iyi-kötü karşıtlığını sunduğu Sezuan’ın İyi İnsanı, Anadolu Efes Mavi Sahne etkinlikleri kapsamında 8 Mayıs saat 21.00’de, Türkiye’nin en sevilen drag performans sanatçısı Seyfi Dursunoğlu’nun Huysuz Virjin olma yolculuğunu ele alan Şokopop’un “Huysuz ve Tatlı” serisinin final bölümünün önizleme partisi 10 Mayıs’ta saat 21.00’de, TuzBiber’in en iyi komedyenlerinin 15’er dakika sahne aldığı TuzBiber 6’lı şov 10 Mayıs saat 21.30’da, Yasemin Kay Allen ve Murat Cemcir’i aynı sahnede buluşturan, Neil Simon’ın kadın erkek ilişkileri üzerine zamansız bir romantik komedi olan Büyük Aşıkların Sonuncusu 11 Mayıs 20.30’da, Stacey Gregg’in 2013 yılında yazdığı Override, Ceyla Odman ve Çağlar Ertuğrul’un performanslarıyla 11 Mayıs saat 21.00’de, başına gelen en güzel şeyin annesiz babasız büyümek olduğunu düşünen Berk Karan, tek kişilik gösterisiyle 11 Mayıs saat 21.30’da, göçün toplumsal bellek üzerindeki etkileri ve insan doğası üzerinde yaptığı tahribatı üç farklı toplumun fertleri üzerinden anlatan Gabriel’in Düşü, 12 Mayıs saat 16.30’da, Franz Kafka’nın Dava’sından İngiliz yazar Tom Basden’ın kara mizah yüklü uyarlaması olan, Joseph K. ikinci bilete %50 indirim kampanyasıyla 12 Mayıs saat 17.00’de DasDas’ta olacak. 

Türkiye’nin en usta illüzyonistleri tarafından sunulan “Magic Gecesi” 10 Mayıs’ta, Yapı Kredi bomontiada’da gerçeküstü bir serüvene davet ediyor. Bu özel gece, gizem dolu performanslar ve interaktif illüzyonlarla dolu bir deneyim sunuyor. İllüzyonistler, katılımcılarla birebir temasa geçerek, zihin okuma, kaybolan nesneler ve beklenmedik sürprizlerle dolu gösterilerini yakından sergileyecek. Bu etkinlikte, izleyiciler gösterinin bir parçası haline gelerek sihirli anları doğrudan yaşayacak.

Bu hafta Celtic Irısh Pub İstanbul’da iki keyifli deneyime yeriniz hazır. 1988 yılında abi-kardeş iki gitarla yola çıkan ve zamanla bir orkestraya dönüşen Yol Project, 10 Mayıs’ta Celtic Irish Pub Sahnesi’nde popüler parçalar ve kendi bestelerinden oluşan repertuvarlarını müzikseverler için seslendirecek. Evrensel ses rengi ile birçok sanatçının etnik ve popüler müzik projelerinde yer alan; uzun yıllar dünya starı Tarkan’ın, Ajda Pekkan ve Ziynet Sali gibi yıldızların back vokalliğini yapan Murat Aziret ise 11 Mayıs’ta Celtic Irish Pub Sahnesi’nde olacak. 

Geçen yıl ilki gerçekleşen Türkiye’nin ilk ve tek Kurumsal Girişim Sermayesi (CVC) Konferansı geleneksel hale geliyor. Bu yıl 7 Mayıs’ta yeni katılan oyuncularla beraber Swissôtel The Bosphorus’ta gerçekleşecek “CVC Bosphorus ’24” için Mobilet’te yeriniz hazır.

Bu hafta Mobiletle, Babylon’da da müziğin her türlüsüne yeriniz hazır. Mevzu Records’ın sunduğu, ritüelistik kompozisyonlarıyla janr içerisinde kendi yollarını açan doom metal ikilisi Bell Witch, Rebecca Vernon’un benzersiz doom folk projesi The Keening ve post ile sludge metal öğelerini deneysel bir yaklaşımla birleştiren yerli sahnenin özgün gruplarından Helak 7 Mayıs’ta, 90’lı yıllardan beri sözü ve müziğiyle önce Beyoğlu sokaklarına kendi sahnesini kuran şehir ozanları topluluğu Siya Siyabend, 8 Mayıs’ta, Kendine has yaklaşımı ve kompozisyonlarıyla Zürih müzik sahnesinin en ışıltılı karakterlerinden birine dönüşen Kalabrese, grubu Rumpelorchester ile birlikte 10 Mayıs’ta ve ABBA’dan Michael Jackson’a, Depeche Mode’dan Madonna’ya, Snap’ten Donna Summer’a birçok efsanenin şarkıları arasında zamanda yolculuğa çıkaran Oldies But Goldies 11 Mayıs’ta Babylon’da.

Reklam
Devamını Okuyun

Sanat

Sanat Alanında Da “Askıda” Bilet Dönemi Başlıyor

2013 yılında bir farkındalık projesi olarak ortaya çıkan Olten Filarmoni Orkestrası, 10 yılı aşkın süredir müzikseverlere unutulmaz deneyimler yaşatmaya devam ediyor. Özellikle son dönemlerde, dünyaca ünlü sanatçıları çok sesli müzik eşliğinde Türk izleyicilerle buluşturan orkestra, sadece sanatın değil, aynı zamanda toplumun bir parçası olmanın sorumluluğunu da taşıyor. Olten Filarmoni Orkestrası, farkındalık yaratarak ihtiyaç sahibi öğrenciler için askıda bilet uygulamasını başlattı.

Yayınlandı

on

Yazan

Radio Mood App

2013 yılında bir farkındalık projesi olarak ortaya çıkan Olten Filarmoni Orkestrası, 10 yılı aşkın süredir müzikseverlere unutulmaz deneyimler yaşatmaya devam ediyor. Özellikle son dönemlerde, dünyaca ünlü sanatçıları çok sesli müzik eşliğinde Türk izleyicilerle buluşturan orkestra, sadece sanatın değil, aynı zamanda toplumun bir parçası olmanın sorumluluğunu da taşıyor. Olten Filarmoni Orkestrası, farkındalık yaratarak ihtiyaç sahibi öğrenciler için askıda bilet uygulamasını başlattı.

Konservatuar mezunu öğrencilere istihdam sağlamak amacıyla kurulan Olten Filarmoni Orkestrası, 10 yıllık yolculuğunda farkındalık anlamında önemli adımlar atarak hedeflerine ulaşıyor. Her ay İzmir Ahmed Adnan Saygun Sanat Merkezi’nde düzenlenen konserlerinde dünya çapındaki sanatçılara ev sahipliği yapmasının yanı sıra, geçtiğimiz 14 Şubat’ta Amsterdam’da düzenlenen konserle de adından söz ettiren orkestra, sanatseverlerle bir araya gelme deneyimini askıda bilet uygulamasıyla öğrencilerle de paylaşıyor.

Olten Sanat İcra Kurulu Başkanı Fatma Olten, “Olten Filarmoni Orkestrası olarak 10 yılı aşkın bir süredir birçok konsere ev sahipliği yapmaktan mutluluk duyuyoruz. Askıda bilet kampanyasıyla ihtiyaç sahibi öğrencilerin sanata ulaşmasını sağlamak, onların yeni ufuklar keşfetmesine yardımcı olmak bizim için büyük bir anlam taşıyor. Bugüne kadar 5000’e yakın öğrenciye davetiye vererek onları klasik müzikle buluşturduk. Askıda bilet kampanyasıyla bu sayıyı çok daha büyütme arzusundayız.” şeklinde konuştu.

Reklam

Olten Filarmoni Orkestrası’nın askıda bilet taleplerine destek olmak isteyenler, info@oltensanat.com veya bilet.oltensanat.com adreslerinden bilet satın alarak, öğrencilerin konserlere katılmasına katkı sağlayabiliyor. Olten Filarmoni Orkestrası askıda bilet uygulaması sayesinde gençlere ve öğrencilere sanatı ulaşılabilir kılmayı hedefliyor.

Devamını Okuyun

Sanat

“Genç Günler”in Özel Misafir ve Etkinlikleri Var

İstanbul Büyükşehir Belediyesi Şehir Tiyatroları’nın bu yıl 38.’sini düzenlediği, Türkiye’nin en uzun soluklu tek festivali “Genç Günler”; 8 Mayıs Çarşamba günü Bedia Muvahhid Ödülleri’nin takdimi ile Harbiye Muhsin Ertuğrul Sahnesi’nde başlıyor.

Yayınlandı

on

Yazan

Radio Mood App

GÜZELLİKLER EVİMİZDE MİSAFİRLERİMİZ VAR

Kurulduğu günden bu yana Türk tiyatrosunun yaratıcı atılımlarına öncülük eden, çağdaş sanat düzeyinin yükselmesini önceleyen İBB Şehir Tiyatroları; tiyatronun kadim eğitim yöntemlerinden biri olan “usta-çırak” ilişkisini, Darülbedayi sahnelerinde yaşatmaya devam ediyor.

Gelenek Devam Ediyor, Gençler Ustalarıyla Bir Araya Geliyor

İstanbul’un en önemli gençlik ve sanat buluşması olan Genç Günler; usta isimlerle düzenleyeceği atölye ve söyleşiler eşliğinde, kültür meşalesini gençlere uzatacak.

Tiyatronun seçkin eserlerini seyrettiğimiz koltuklarımızda usta isimler bu kez ilham veren sanat yolculuklarından bahsedecek, bilgi ve görgülerini paylaşacak.

Reklam

Bizlere kılavuzluk edecek söyleşilerin ve atölyelerin programı şu şekildedir:

SÖYLEŞİLER

Müjdat Gezen

11 Mayıs Cumartesi 18.30– Harbiye Muhsin Ertuğrul Sahnesi

Tiyatromuzun, sinemamızın ustalarından Müjdat Gezen, kurduğu Müjdat Gezen Sanat Merkezi’nde yıllardır öğrenci yetiştirmektedir. Çocukluk yaşlarda çıktığı sahneden hiç kopmayan Müjdat Gezen, 1961 yılında İstanbul Belediyesi Konservatuvarı Tiyatro Bölümü’ne girmiş, özel tiyatrolarda tiyatromuzun usta isimlerinden Münir Özkul, Muammer Karaca ve Ulvi Uraz tiyatrolarında sahneye çıkmıştır. Aynı zamanda yazar ve şair de olan Müjdat Gezen ile uzun sanat yolculuğunu, gençleri ve tiyatroyu konuşacağız.

Okan Bayülgen

Reklam

16 Mayıs Perşembe 18.30 Harbiye Muhsin Ertuğrul Sahnesi

Okan Bayülgen, konservatuvar mezunu bir oyuncudur. Devlet Tiyatroları’nda bir süre çalışmış, en genç tiyatro yönetmeni olarak tanınmıştır. 1993 yılında tiyatrodan ayrılan Okan Bayülgen, 1990’lı yıllardan itibaren, televizyon ekranlarında yaptığı programlarla tanındı. Kurduğu Dada Cabare’de tiyatro, müzik ve söyleşi içerikli programlar düzenledi. Şu aralar yazdığı, yönettiği ve rol aldığı Richard oyunuyla uzun bir aradan sonra oyuncu olarak tiyatroya döndü. Aynı zamanda Yıldırım Fikret Urağ’ın yönettiği “Otelde” isimli oyunda da rol alan Bayülgen, Ankara Devlet Tiyatrosu’nda yazdığı, yönettiği ve rol alacağı “Dracula” isimli oyunun hazırlıklarını sürdürüyor. Okan Bayülgen ile 1990’lı yılların başından itibaren yaptığı televizyon ve radyo programlarıyla kendine özgü bir üslup yakalayan Bayülgen ile tiyatrodan ekrana ve sinemaya uzanan, seslendirme, fotoğrafçılık gibi farklı alanlarda profesyonel ilgisiyle devam eden sanat yolculuğunu konuşacağız.

Mehmet Günsür

17 Mayıs Cuma 19.00 Harbiye Muhsin Ertuğrul Sahnesi

7 yaşında kamera ile tanışan, 14 yaşında Rutkay Aziz, Filiz Akın ve Müşfik Kenter gibi ustalarla birlikte Bahar Mimozaları dizisinde rol alan Mehmet Günsür, Ferzan Özpetek’in “Hamam” filmindeki rolüyle geniş kitlelerce tanındı. Bu filmden sonra kariyerine oyuncu olarak devam etme kararı alan Günsür, sinemada ve televizyonda birçok yapımda rol aldı. Mehmet Günsür ile kariyerini ve oyunculuk yolculuğunu konuşacağız.

ATÖLYELER

Reklam

İBB Şehir Tiyatroları yazarlık, oyunculuk, kukla-maske yapımı, yaratıcılık, beden, hareket vb. güncel konularda birbirinden önemli eğitmenlerle atölyeler düzenliyor. 

Atölyelerin ücretsiz davetiyeleri, https://sehirtiyatrolari.ibb.istanbul/biletinial.com adreslerinden ve mobil uygulamamızdan temin edilebilir.

AHMET SAMİ ÖZBUDAK-YAZARLIK ATÖLYESİ

9 MAYIS PERŞEMBE Saat 17.30-19.30 GAZHANE MEYDAN SAHNE

SOKAKTAN SAHNEYE

Reklam

Son yıllarda yazdığı Hayal-i Temsil, Meçhul Paşa,  Gomidas oyunları ve Balat Monologlar Müzesi çalışması ile yeni yazarları teşvik eden, bir araya getiren oyun yazarı-yönetmen Ahmet Sami Özbudak yazarlık atölyesinde gündelik hayatın büyülü malzemesi ve yaşanmışlığı nasıl oyun metnine dönüşür, hayat sahnede nasıl gerçeklik bulur? Hayatı ve hikâyeyi araştıran bir atölye çalışması ile katılımcılarla buluşacak.

MURAT DALTABAN-YÖNETMENLİK ATÖLYESİ

10 Mayıs Saat 17.30-19.30 GAZHANE MEYDAN SAHNE

“Boş mekânı doldurmak” Mekân-zaman-anlam üzerine bir deneme

DOT Tiyatronun kurucularından, İskoçya-Edinburgh’ta yönettiği  ‘’Gergedan’’ oyunu  ve geçtiğimiz sezon Nilüfer Kent Tiyatrosu’nda yönettiği 1984 oyunu ile  “En İyi Yönetmen Ödülü” alan Murat Daltaban özellikle DOT TİYATRO sürecinin en dikkat çekici yanlarından olan repertuar oluşturma,  uzamdan mekan ve seyir alanı yaratma konuları üzerine deneyimlerini örneklerle katılımcılarla paylaşacak.

Reklam

YELDA BASKIN-YÖNETMENLİK ATÖLYESİ

11-12 MAYIS Saat 17.30-19.30 GAZHANE MEYDAN SAHNE

BİR TİYATRO OYUNU YAPMAK

Yönetmen Yelda Baskın “Tiyatro Oyunu Yapmak” başlıklı atölyede seç$ği bir metnin

kılavuzluğunda, ka)lımcılarla; bir oyunun hazırlık sürecini, me$n ile ilişkilenme biçimini,

Reklam

oyuncularla ve tasarımcılarla kurduğu ilişkiyi paylaşacak.

BİR TİYATRO OYUNU YAPMAK

Yönetmen Yelda Baskın “Tiyatro Oyunu Yapmak” başlıklı atölyede seç$ği bir metnin

kılavuzluğunda, ka)lımcılarla; bir oyunun hazırlık sürecini, me$n ile ilişkilenme biçimini,

oyuncularla ve tasarımcılarla kurduğu ilişkiyi paylaşacak.

Reklam

BİR TİYATRO OYUNU YAPMAK

Yönettiği Seni Seviyorum Türkiye, Yaftalı Tabut, Fosforlu Cevriye gibi oyunlarıyla farklı biçim ve metinleri yenilikçi sahneleme bakışı ile seyirci ile buluşturan ve bu oyunlarla birçok ödüle aday olan, ödüller alan Yönetmen Yelda Baskın  “Tiyatro Oyunu Yapmak” başlıklı atölyede seçtiği bir metnin kılavuzluğunda, katılımcılarla; bir oyunun hazırlık sürecini, metin ile ilişkilenme biçimini, oyuncularla ve tasarımcılarla kurduğu ilişkiyi paylaşacak. 

CANDAN SEDA BALABAN – KUKLA- MASKE  ATÖLYESİ

11-12-13 MAYIS Saat 12.00-16.00 HARBİYE MUHSİN ERTUĞRUL SAHNESİ STÜDYO 1

3 günlük bu atölye sürecinde  koli kartonlarından  maske ve kukla yapımı öğretilecektir. Günümüzde çok tüketilen 2 boyutlu bir geri dönüşüm materyalini 3 boyutlu sahnede kullanılabilecek artistik bir  forma dönüştürmek üzere beceriler geliştirirken aynı zamanda atölye sonunda üretilen maske ve kuklaların oynatımı ile ilgili de bir çalışma yapılacaktır. Kontenjan 15 kişi ile sınırlıdır.

Reklam

*Atölyeye katılmak isteyenlerin  gencgunleratolye@ibb.gov.tr adresine katılmak istediğiniz atölyeyi belirterek katılım talebi içeren bir mail göndermeleri gerekmektedir.

MELTEM CUMBUL- OYUNCULUK ATÖLYESİ

13-14 Mayıs Saat 16.00-19.00  Müze Gazhane Meydan Sahne

‘’Günümüz Sahnelerinde Fütursuz Oyunculuk: Enstrüman, İşçilik, Oluş Hali; Eric Morris Sistemiyle Oyunculuk’’

Stanislavsky Sistem ve Eric Morris Sistem, Meltem Cumbul tarafından katılımcılara, Türkçe’de mevcut Stanislavski’ye ait ‘Bir Aktör Hazırlanıyor’ ve ‘Bir Karakter Yaratmak’, Eric Morris’e ait ‘Lütfen Rol Yapmayın’ ve ‘Fütursuz Oyunculuk’ da yer alan ‘Oluş Hali’ ve ‘Fütursuzluk’ dışında ‘Mutlak Bilinçle Oynamak’ ismini taşıyan 4.kitabında yer alan ‘Mutlak Bilinç’ le bilinçdışı dürtülerin bilinçli hareketlerle bağlantı kurduğu veya bu hareketleri besleyen kavramını da çalışmalara dahil eden bir işçilik süreci sunulacak.

*Derslerde grup çalışmalarının yanı sıra örnek teşkil etmesi için birkaç katılımcı ile birebir çalışılacak, gün bu şekilde tamamlanacaktır.

Reklam

*Edinilmesi ve okunması gereken kitaplar; Stanislavski’ye ait, ‘Bir Aktör Hazırlanıyor’, ‘Bir Karakter Yaratmak’, Eric Morris’e ait, ‘Lütfen Rol Yapmayın’, ‘Fütursuz Oyunculuk’, ‘Aktörü Özgürleştirmek”, ‘Mutlak Bilinçle Oynamak’ 

*Yanınızda kendinize ait müzik arşiviniz ve kulaklıklarınız, matınızı getirmenizi rica ederiz. Çalışmaya uygun düşecek rahat kostüm seçiminde bulunmanız iyi olur. Tirat ya da sahne çalışması için, tirat ve sahne seçimleri, Türkçe yayını gerçekleşmiş, çağdaş eserler olması gerekmektedir. Bu tirat ve sahnelerin ezberleri yapılmış olarak gelinmesini rica ederiz. Çalışacağınız eserleri okumanız ve çalışacağınız eserlere uygun kostüm ve obje parçalarını yanınızda getirmeniz uygun olacaktır. Şimdiden iyi yolculuklar…

*Atölye katılımcı sayısı 14 kişi ile sınırlıdır. Atölyeye aktif katılımcı olmak için gencgunleratolye@ibb.gov.tr adresine katılmak istediğiniz atölyeyi belirterek katılım talebi içeren mail göndermeniz gerekmektedir.

Seyirci olmak isteyenler web sitemizden davetiyelerini alabilirler.

TUĞÇE TUNA- HAREKET ATÖLYESİ

Reklam

16 MAYIS  Saat 18.00-20.00 Harbiye Muhsin Ertuğrul Sahnesi  Stüdyo 1

AKSİYON STRATEJİLERİ

Güncel beden bilimi ve somatik yaklaşımlarla; hareket mekaniği ve duyusal algı üzerine yoğunlaşılan atölye’de, kinestetik yaratıcılık aracılığıyla fiziksel limitlerin analiz edilip geliştirilmesine odaklanılıyor. Beden, hareket, enerji, mekan, zaman varyasyonları etkisiyle oluşturulan çeşitli aksiyon stratejileri, katılımcılara fiziksel bir keşif ortamı sağlaması için öneriler sunuyor.

*Atölye katılımcı sayısı 25 kişi ile sınırlıdır. Atölyeye aktif katılımcı olmak içingencgunleratolye@ibb.gov.tr adresine katılmak istediğiniz atölyeyi belirterek katılım talebi içeren mail göndermeniz gerekmektedir.

LEELA ALANİZ -BİR YAZAR / SANATÇI GELİŞTİRMEK – ATÖLYE ÇALIŞMASI

Reklam

15, 16, 17 Mayıs saat 12.00-16.00 / Harbiye Muhsin Ertuğrul Sahnesi-Stüdyo 2

Atölye, Leela Alaniz tarafından son 25 yılda geliştirilen ve esasen oyuncu/dansçı için iki çağdaş tekniğin uygulanmasından türetilen metodolojiye odaklanıyor: Birincisi, Grotowski’nin “Organik Soy “una dayanan bir Tiyatro Antropolojisi grubuyla uzun bir pratik çalışma dönemi boyunca geliştirilen organik araştırma. Bu çalışma, bedenin içsel dürtüsünün ve sanatsal yaratım için bedenin potansiyelinin araştırılmasıyla ilgilidir; ikincisi, Etienne Decroux’nun “Corporeal Mime” tekniğiyle tiyatroya çok farklı bir fiziksel yaklaşım. Bu çalışma, artikülasyonlar, ağırlık ve karşı ağırlık ve dinamo-ritim (hız, direnç ve bedenin ya da bedenin parçalarının uzay ya da güzergahları üzerindeki tasarımlarının kombinasyonları açısından hareketlerin nitelikleriyle ilgili) tekniğini inceleyerek bedeni bir enstrüman olarak öğrenmek ve eğitmekle ilgilidir. Bu tekniklerin birleştiği nokta, aktör/dansçı için bir sahne varlığı geliştirmek ve bir yaratıcı olarak özerkliği güçlendirmek gibi aynı amaca sahiptir.

Bu farklı teknikler iki farklı kutba hitap eder: “Organikliğe karşı yapı/hassasiyet” ya da “spontanlığa karşı teknik/rijor”, ancak bu iki kutbun birleştiği çeşitli noktalar vardır:

– Doğal Varlık

– Enerji akışının önemi

Reklam

– Hareket bilgisi ve ustalığı

– Duyguların farkındalığı ve kontrolü ve bunları somutlaştırma becerisi

– Oyuncunun bir yazar/icracı olarak yaratıcı olma olasılığı.

Organik süreçlerin egzersizleri, bedenin fizikselliğinin ötesine yayılan omurga kolonu seviyesinde başlayan enerjik akışı serbest bırakır.  Bunu yaparken fiziksel, duygusal ve zihinsel merkezlerin farkındalığına, dikkatine ve bütünleşmesine olanak tanır.

Bedensel Mim, bedenin farklı bölümlerini izole eder, artikülasyonlarda ustalaşır ve bunları çeşitli hızlar, dirençler ve bedensel hareket tasarımlarıyla kullanır. Oyuncu/dansçı kişisel kompozisyonlar yaratmanın olanaklarını keşfeder.

Reklam

*Atölye katılımcı sayısı 18 kişi ile sınırlıdır. Atölyeye aktif katılımcı olmak için gencgunleratolye@ibb.gov.tr adresine katılmak istediğiniz atölyeyi belirterek katılım talebi içeren mail göndermeniz gerekmektedir.

Devamını Okuyun

Sanat

Pera Müzesi’nin yeni sergisi “Ters Yüz PƎRⱯ” 23 Mayıs’ta açılıyor

Suna ve İnan Kıraç Vakfı Pera Müzesi yeni sergisi Ters Yüz PƎRⱯ’yı sanatseverlerle buluşturmaya hazırlanıyor. Pera Müzesi’nin ziyarete açıldığı 2005 yılından günümüze uzanan, üniversitelerle iş birliği yaparak gerçekleştirdiği gelenekselleşmiş sergileri arasına katılacak olan Ters Yüz PƎRⱯ, İstanbul’daki mevcut sanat kurumlarına ve kentsel çevrelerine dair çoklu bakış açılarını, yüksek kültür ve popüler kültür arasında hareket ederek bir araya getiriyor. 

Yayınlandı

on

Yazan

Radio Mood App

Yerel, kâr amacı gütmeyen sanat mekânlarına odaklanan ve kamusal programına kültür-sanat çalışanları ile ziyaretçileri de dahil eden sergi, alternatif değerler üzerine düşünüyor, değerlendirmeler yapıyor.

Pera Müzesi’nin yeni sergisi Ters Yüz PƎRⱯ: Mekânlar ve Metinler Üzerine Denemeler 23 Mayıs’ta ziyarete açılıyor. Bauhaus-Universität Weimar’dan Prof. Mona Mahall ve Yelta Köm yürütücülüğündeki “Temsil Pratikleri ve Politikaları” bölümü ve Bremen Sanat Üniversitesi’nden Prof. Aslı Serbest yürütücülüğündeki “Geçici Mekânlar” bölümü iş birliğiyle düzenlenen Ters Yüz PƎRⱯ, küresel kapitalist ilişkileri ve yerelleşmiş kültürel pratikleri araştırıyor. Ayrıca mimarinin, kurumların kentsel çevreleriyle ilişkilerinde hem kurucu hem de açığa çıkarıcı bir rol oynayarak bu kurumların belirli bir yer ve zamanda nasıl aracılık ettiğini ve işlediğini inceliyor.

Hem birbirine bağlanan hem parçalanan dünya

Suna ve İnan Kıraç Vakfı Oryantalist Resim Koleksiyonu‘nda yer alan iki tablodan hareketle yola çıkan Ters Yüz PƎRⱯ sergisi üç bölümden oluşuyor. “Küreseller”bölümünde, ışıklı tabelaların, havuzların, Guzmanya bitkisinin ve deterjan kokularının adaptasyonları küresel kenti bir harabe olarak taklit ve teşhir ederken, Pera Müzesi’nin Art Deco kafesinden ödünç alınan avize de kurumun cazibeli kırılganlığının altını çiziyor. “Basamaklar”, dünyayı ya da bu bağlamda Pera bölgesinin merdiven ve rampalarla dolu karmaşık ve parçalı kentsel topografyasını temsil etmenin imkansızlığıyla oluşan travmayı işaret ediyor. Bu basamaklar, özellikle Bauhaus modernizminin ve genel olarak Batılılaşmış bir modernitenin yaygınlaştırdığı evrenselci biçim ve norm hayalini absürt hale getiriyor. “Spekülasyonlar” ise süregelen eşitsizlikleri ve şiddeti farklı bir şekilde harekete geçirerek gitgide soyutlaşan küresel ekonomik, politik, estetik spekülasyon ve değerlendirme süreçlerini yorumluyor. Yerel, kâr amacı gütmeyen sanat mekânlarına odaklanan ve kamusal programına kültür-sanat çalışanları ile ziyaretçileri de dahil eden sergi, alternatif değerler üzerine düşünüyor, değerlendirmeler yapıyor.

Reklam

Ters Yüz PƎRⱯ, kendini, hem giderek birbirine bağlanan hem de parçalanan bir dünyada kurumların rolünü keşfetmek için ortaklaşa bir pratiği benimseyen bir kurum olarak öneriyor. İstanbul, Ankara, İzmir, Tahran, Hong Kong, Osaka, Berlin, Weimar ve Almanya’nın diğer kentlerinden sanatçı, mimar ve araştırmacıları bir araya getiren serginin katılımcıları arasında şu isimler yer alıyor: Anıl Aydınoğlu, Arın Aydın, Aslı Serbest, Ayça Tuğran, Çisel Karacebe, Celal Orkun Gözübüyük, Dorian Beer, Elizaveta Boucke, Elif İmre Bilgin, Helen Christina Hümmer, Iben Schneider, Jolina Mix, Jisu Kim, Kitman Yeung, Leonie Link, Mona Mahall, Negar Rahname, Talia Ölker, Yelta Köm, Yuhe Lin.

Pera Müzesi’nin yeni sergisi Ters Yüz PƎRⱯ, 23 Mayıs – 18 Ağustos arasında müzenin 4. ve 5. katlarında ziyaret edilebilir.

Pera Müzesi Salı’dan Cumartesi’ye 10.00-19.00, Pazar günleri 12.00-18.00 saatleri arasında gezilebilir. Cuma günleri “Uzun Cuma” kapsamında 18.00-22.00 arası tüm ziyaretçiler, Çarşamba günleri ise “Genç Çarşamba” kapsamında tüm öğrenciler müzeyi ücretsiz ziyaret edebilir.

Reklam
Devamını Okuyun

En Çok Okunanlar