Bizimle iletişim kur

Sanat

İBB Şehir Tiyatroları’nda Bu Hafta (6-10 Mart 2024)

Yayınlandı

on

İstanbul Büyükşehir Belediyesi Şehir Tiyatroları, bu hafta 16 oyunla seyirci karşısına çıkıyor…

Bu hafta tiyatroseverleri Shakespeare’den Molière’e, Eftal Gülbudak’tan Savaş Dinçel’e klasik ve çağdaş yazarların eserlerinin ön planda olduğu zengin bir repertuvar bekliyor.
Bu hafta; Tartuffe, Hamlet, Uçurtmanın Kuyruğu, Fosforlu Cevriye, Yaftalı Tabut, Komik Para, Godot Geldi, Çingene Boksör, Zehir, Benim Küçük Yıldızım, Bekçi ile Postacı, Masal, Herkes Sihirbaz Olacak, Bir Gün Ayakkabımın Teki, Bir Gece Masalı, Çöpsüz Dünya adlı oyunlarımız seyirciyle buluşacak.

İstanbul Şiirle Buluşuyor: Oteller Kenti (Edip Cansever)

İBB Şehir Tiyatroları, İstanbul Şiirle Buluşuyor başlığı altında, şairler ve şiirleri üzerinden oluşturulan özel mekân ve ses evreninde yeni bir “anlatı”yı seyircisine sunuyor.
Hümay Güldağ’ın uyarlayıp yönettiği Oteller Kenti’nde müzik tasarımı Hüseyin Tuncel’e, dekor tasarımı Cihan Aşar’a, kostüm tasarımı Ahsen Nur Doğan’a, efekt tasarımı Metin Küçükyılmaz’a, ışık tasarımı Uğur Yıldız’a, görsel tasarım Yakup Altay’a ve koreografi Arda Alpkıray’a ait. Oteller Kenti’nin oyuncuları Hüseyin Köroğlu, Hümay Güldağ ve Aslı Şahin. Piyanoda Orçun Tekelioğlu, solist olarak Berfu Aydoğan etkinliğin müzikleri için sahnede yerini alıyor. Etkinlik, 10 Mart 2024 tarihinde saat 18.00’de Müze Gazhane Meydan Sahne’de.

Oyun biletleri ve İstanbul Şiirle Buluşuyor etkinliğinin ücretsiz davetiyeleri gişelerden,https://sehirtiyatrolari.ibb.istanbul/, biletinial.com adreslerinden ve mobil uygulamamızdan temin edilebilir.

TARTUFFE

Zengin mi zengin bir adamın, ailesindeki ve çevresindeki kimseyi dinlemeden evine yerleştirdiği sahtekar bir sofu ile hem kendi hem de çevresindekilerin hayatını beter etmesini anlatan bu ölümsüz eserde; inancı, aileyi, aşkı, erkek-kadın farklarını, dünümüzü, bugünümüzü, mizahı, müziği, acıyı, hüznü, rahatsız edici türlü anları iç içe ve olanca dinamiğiyle seyircinin karşısına çıkarıyoruz. Orhan Veli’nin olağanüstü çevirisine, şiirlerinden bestelenen şarkıların da eşlik ettiği seyirliğimizle, hayata dair bu acayip bilmeceyi bir kez daha kahkahalarla selamlıyoruz.

Molière’in yazdığı, Orhan Veli Kanık’ın çevirdiği, Yiğit Sertdemir’in yönettiği oyunda Bennu Yıldırımlar, Emre Şen, Gürkan Başbuğ, Mehmet Soner Dinç, Murat Garipağaoğlu, Naci Taşdöğen, Nilay Bağ, Özge Kırdı, Semah Tuğsel, Tolga Yeter, Yeşim Koçak, Zeynep Göktay Dilbaz rol alıyor. Oyun, 6-9 Mart 2024 tarihleri arasında Harbiye Muhsin Ertuğrul Sahnesi’nde.

HAMLET

Usta yönetmen Engin Alkan, Shakespeare’in dünya klasikleri arasında haklı bir yere sahip bu oyununu, farklı bir yorumla seyirciyle buluşturuyor. Yaşam ve ölüm arasında, iktidar ve intikam arasında, düşüncesi ile eylemi arasında insanın tüm zamanlara özgü çelişkilerini sahneye taşıyan, tiyatro tarihinin en ünlü eseri Hamlet, Engin Alkan’ın rejisinde çağdaş bir okumayla şimdiki zamandan bakılan çarpıcı bir hatırlamaya dönüşüyor.

William Shakespeare’in yazdığı, Sabahattin Eyüboğlu’nun çevirdiği, Engin Alkan’ın yönettiği oyunda Müslüm Tamer, Doğan Altınel, Seda Çavdar, Elçin Atamgüç, Zeliha Bahar Çebi, Zafer Kırşan, Hira Ogeday Erkut, Ersin Bağcıoğlu, Göksel Arslan, Destan Batmaz, Osman Kaba, Emre Ertunç, Cihat Faruk Sevindik, Doğan Şirin, Oğuzhan Oğuz, Hüseyin Emre Şen, Deran Özgen rol alıyor. Oyun, 6-9 Mart 2024 tarihleri arasında Kağıthane Sadabad Sahnesi’nde.

UÇURTMANIN KUYRUĞU

Çocukluğu babası tarafından otoriteyle bezenmiş, sıkı bir disiplinle yetiştirilmiş, bu disiplin ve otorite kendisi için saplantıya dönüşmüş bir adam, hayatına son vermeye karar verir. İntihar mektubunu yazıp bitirdiği an kapı çalar. Karşısında ilk defa gördüğü, tanımadığı bir misafir vardır. Gelen adam hayatına ve tüm çocukluğuna dair her şeye hakimdir. Zaman geçtikçe sohbet ilgi çekici bir hal alır. Etkileyici bir iç hesaplaşma başlar. Savaş Dinçel’inyazdığı, Barış Dinçel’in yönettiği oyunda Gün Koper, Ali Yoğurtçuoğlu rol alıyor. Oyun, 6-9 Mart 2024 tarihleri arasında Üsküdar Musahipzade Celal Sahnesi’nde.

FOSFORLU CEVRİYE

Anne babasını tanımadığı için gökteki yıldızlardan doğduğuna inanan, denizin kucağında bir sokak çocuğu olarak büyüyen, Galata mevkiinde karnını doyurabilmek için “icra-i sanat” eyleyen Cevriye, sıradan bir sokak kızı değil aslında İstanbul sokaklarının ta kendisidir. Hastalık ve soğuktan ölüme yaklaştığı o gece, karşısına çıkan esrarengiz bir Adam sayesinde hayata ve kara sevdaya tutunur. Cevriye’nin daha önce tanıdığı erkeklere hiç benzemeyen ve ona “siz” diye hitap eden bu Adam aslında gizli yaşayan bir idam mahkûmudur. Cevriye onu tanıdığı günden sonra artık bambaşka bir “insan” olmuştur. Hapis, sürgün, aradan geçen zaman ve türlü belalara rağmen bu aşktan vazgeçmeyen Cevriye, sevdiği için her şeyi göze alacaktır.

Oyunda 1930-40’lı yılların İstanbul’u zengin tasvirleriyle sunuluyor. Mahallelerin arka sokaklarında, hapishanelerinde, batakhanelerinde hayata tutunmaya çalışan kadınların, annelerin, çocukların ve afili delikanlıların otoriteyle olan ilişkisi çarpıcı öykülerle aktarılıyor.

Suat Derviş, 60’lı yılların başında Türkiye’ye döndüğünde siyasi-mesleki ve maddi anlamda zorlu bir dönemden geçiyordu. “Fosforlu Cevriye” romanını yayınevlerine teklif ediyor fakat ne yazık her seferinde reddediliyordu. Suat Hanım’ın büyük arzusu, bu eserin yayınlanmasından öte, bir “müzikal” olarak oyunlaştırıldığını görmekti… Bunun için ilk görüştüğü kişi genç aktris Gülriz Sururi idi… Gülriz Hanım’ın da arzusu oyunu Şehir Tiyatroları’nda sahnelemekti…

“Karanlık bir gecede gökten düşüp parçalanan bir yıldız gibi…” kalbimizde iz bırakan Suat Derviş’e, Reşat Fuat Baraner’e, Nazım Hikmet’e ve Gülriz Sururi’ye sevgiyle…

Suat Derviş’in yazdığı, Gülriz Sururi’nin uyarladığı, Yelda Baskın’ın yönettiği oyunda Ayşe Günyüz Demirci, Besim Demirkıran, Binnur Şerbetçioğlu, Direnç Dedeoğlu, Esra Ede, Çağatay Palabıyık, Elif Verit, Emre Yılmaz, Hakan Örge, Irmak Örnek, Nur Saçbüker Otan, Samet Silme, Tuğrul Arsever, Yağmur Damcıoğlu Namak, Yunus Erman Çağlar, Zeynep Ceren Gedikali rol alıyor. Oyun, 6-9 Mart 2024 tarihleri arasında Ümraniye Sahnesi’nde.

YAFTALI TABUT

Adına tarihin dipnotlarında rastlayabildiğimiz, Türkiye’nin ilk kadın oyun yazarı, kuramcı, aktivist, sosyal ve siyasi yaşamın her alanında öncü Fatma Nudiye Yalçı’nın hikâyesi. 1920’lerde başlayan mücadelesine Dr. Hikmet Kıvılcımlı ve Nazım Hikmet de eşlik ediyor.
Bilgesu Erenus’un yazdığı Yelda Baskın’ın yönettiği oyunda Bensu Orhunöz, Ceren Hacımuratoğlu, Lale Kabul, Nazan Yatgın Palabıyık, Selin Türkmen, Şenay Bağ, Mana Alkoy rol alıyor. Oyun, 6-9 Mart 2024 tarihleri arasında Gaziosmanpaşa Sahnesi’nde.

KOMİK PARA

Doğum gününde Henry akşam işten dönerken metroda kendi çantası yerine yanlışlıkla bir başkasının çantasını alır. O çantanın içinde tam 1 milyon 735 bin pound para vardır. Evde onu bekleyen karısı Jean, Henry için bir doğum günü sürprizi hazırlamaktadır. Bu doğum günü kutlaması için aile dostları Betty ve Vic de davetlidirler. Henry para dolu çanta ile eve gelir. Hemen uçak biletleri alınır ama eve bir dedektif gelir ve işler karışır, soluksuz macera başlar.

Ray Cooney’in yazdığı, Haldun Dormen’in çevirdiği, Özgür Atkın’ın yönettiği oyunda Ada Alize Ertem, Can Alibeyoğlu, Elyesa Çağlar Evkaya, Emrah Derviş Soylu, Hasip Tuz, Nurdan Kalınağa, Özgür Atkın, Uğur Dilbaz rol alıyor. Oyun, 6-9 Mart 2024 tarihleri arasında Üsküdar Kerem Yılmazer Sahnesi’nde.

GODOT GELDİ

“Godot Geldi”, İrlandalı yazar Samuel Beckett’in “Godot’yu Beklerken” adlı yapıtının ardından ve ona bir “gönderme” olarak, Karadağlı yazar Miodrag Bulatović’in kaleme aldığı bir oyundur… “Olay” bir bataklıkta geçer. Becket’in oyununda; Godot beklenilir… Bulatović’in oyununda ise, bir fırıncı olarak Godot gelir… Beckett, yapıtında kavramlardan yola çıkarak evrensel bir resital sunarken, Bulatović, aynı tematik yapıyı işlemiş olsa da, rol kişilerinin ve kısmen de olsa mekânın yapısını değişime uğratarak, daha çok “simge”lere yönelmiştir… Beckett’te de, Bulatović’te de bekleyenler açısından önemli olan, aslında beklenen kişinin kim olduğu değil, bekleyişin kendisidir… İşte bu durumda; kim olduğu tam olarak bilinmeyen bir “gelen”in, kesinlikle tanımlanmış bir “giden”e dönüşmesinin öyküsüdür diyebiliriz “Godot Geldi” için…
Miodrag Bulatovic’in yazdığı, Sevgi Soysal’ın çevirdiği, Ragıp Yavuz’un yönettiği oyunda Ali Mert Yavuzcan, Can Başak, Can Ertuğrul, Derya Çetinel, Meriç Benlioğlu, Murat Coşkuner rol alıyor. Oyun, 6-9 Mart 2024 tarihleri arasında Müze Gazhane Prof. Dr. Sevda Şener Sahnesi’nde.

ÇİNGENE BOKSÖR

1920’lerin boks yıldızı Johann Wilhelm Trollmann’ın trajik yaşantısından yola çıkılarak yazılan oyun, kurgusal bir karakter olan Hans’ın tanıklığıyla seyirciye aktarılıyor. Çocukluk dönemlerinde tanışan ikili, güçlü bir arkadaşlık bağıyla yılları geride bırakır. Kendine has stiliyle yıldızlaşan çingene boksör Ruki, Nazi Almanya’sının faşizan politikalarına ve ayrımcılığa maruz kalır. Almanya Şampiyonu olsa da bu unvan kendisine verilmez ve hep kaybetmeye mahkûm edilir. Yoksul mahallelerde başlayıp toplama kamplarına kadar süren, ölümüne dostluğun çarpıcı öyküsü…
Rike Reiniger’in yazdığı Cafer Alpsolay’ın yönettiği oyunda Ercan Demirhan rol alıyor. Oyun, 6-9 Mart 2024 tarihleri arasında Müze Gazhane Meydan Sahne’de.

ZEHİR

Geçmişte yaşadıkları trajik kaybın ardından ayrılan çift, yıllar sonra bir araya gelmek zorunda kalır. Bu buluşma, acılı bir geçmiş hesaplaşmasına dönüşür. Karşı tarafın da neler hissettiğine dair eksik bırakılan taşlar yerine oturur. Kadın ve erkek dünyasının bakış açısına odaklanan eser Hollanda prömiyerinin ardından birçok dile çevrilmiştir.
Lot Vekemans’ın yazdığı Şaban Ol’un çevirip yönettiği oyunda Sevinç Erbulak, Ahmet Saraçoğlu, Aslıhan Kandemir, Eraslan Sağlam rol alıyor. Oyun, 9 Mart 2024 tarihinde Beylikdüzü Rasim Öztekin Sahnesi’nde.

BENİM KÜÇÜK YILDIZIM (3+ Yaş)

Bir gün bir yıldız kayar… Gökyüzünden… Küçük kız onun peşine düşer… Belki gözündeki yıldıza ulaşamaz; ama bir yıldız şarkıcı kargaya, tavuklar için bir Yıldız gibi pırıl pırıl parlayan bir mısır tanesine, her nefes aldıkça bir yıldız parıldayan ateş böceğine rastlar… Hepsiyle arkadaş olur… Sonunda gerçek yıldızın içinde olduğunu sevgi kardeşlik dostluk olduğunu anlar.

Cengiz Özek’in yazıp yönettiği oyunda Ayşe Günyüz Demirci, Buğra Can Ildırışık, Yunus Erman Çağlar, Kamer Karabektaş, Mana Alkoy, Özge Kırdı, Pınar Pamuk, Aslı Menaz rol alıyor. Oyun, 10 Mart 2024 tarihinde Harbiye Muhsin Ertuğrul Sahnesi’nde.

BEKÇİ İLE POSTACI (3+ Yaş)

Postacı Piero ile Gece Bekçisi Marcello adlı çocuk kitabından uyarlanan eserde bir bekçi ile bir postacı ev arkadaşlarıdır. Biri gece diğeri gündüz çalıştığından hiç görüşemezler. Soğuk bir kış günü ikisi de hastalanınca, evi aynı anda paylaşmaları gerekir. Lodovica Cima, Gabriele Clima’nın yazdığı Ceylan Özçapkın’ın çevirdiği, Derya Yıldırım’ın oyunlaştırıp yönettiği oyunda Melisa Demirhan, Besim Demirkıran, Cafer Alpsolay, Fatma İnan, Reyhan Karasu, Zeynep Ceren Gedikali rol alıyor. Oyun, 10 Mart 2024 tarihinde Kağıthane Sadabad Sahnesi’nde.

MASAL (5+Yaş) (Sözsüz Oyun)

Hakkından ve ihtiyacından fazla yiyeceği çalarak açlığa sebep olan yemek hırsızı ve işbirlikçisine karşı üç çocuk fantastik bir yolculuğa çıkar. Birçok engelin aşıldığı yolculuk sürecinde bireysellikten birlikte hareket etmeye, yardımlaşma ve adaletli paylaşıma kadar çocukların düşünce ve eylemleri değişir. Açlığın tüm çocuklar için yaşamsal bir sorun olduğunu fark eden çocuklar, açgözlü yemek hırsızı ve işbirlikçisine karşı mücadeleyi büyütür. Eftal Gülbudak’ın yazıp yönettiği oyunda Ceren Hacımuratoğlu, Ercan Demirhan, Yeliz Şatıroğlu, Onur Şirin, Serkan Bozkurt rol alıyor. Oyun, 10 Mart 2024 tarihinde Üsküdar Musahipzade Celal Sahnesi’nde.

HERKES SİHİRBAZ OLACAK (3+ Yaş)

Ünlü sihirbaz Zubi’nin öğrencileri “usta”lığa geçip onun sihirli şapkasını almanın hayalini kurarlar. Zubi, sihirli şapkanın yeni sahibini belirlemek için bir yarışma düzenler. İllüzyon gösterileriyle ilerleyen oyunda, hedefe ortaklaşa ilerlemenin önemi anlatılıyor.

Kubilay Tuncer’in yazıp yönettiği oyunda Aslı Şahin, Aybar Taştekin, Cihat Faruk Sevindik, Damla Cangül Yiğit, Zeliha Bahar Çebi rol alıyor. Oyun, 10 Mart 2024 tarihinde Ümraniye Sahnesi’nde.

BİR GÜN AYAKKABIMIN TEKİ (3+ Yaş)

Rengarenk bir mutfak… Ama her yer çok dağınık… Oyuncu mutfağı toplamaktan sıkılıp gitmeye karar verir ama ayakkabısının tekini bir türlü bulamaz. O da ne, önce ayakkabısının diğer teki, sonra mutfaktaki her şey konuşmaya başlar. Kayıp ayakkabı, Kaptan Cook’u aramaya gitmiştir ve kim bilir başından ne maceralar geçmektedir… Derya Yıldırım’ın yazdığı, Özgür Kaymak’ın yönettiği oyunda Derya Yıldırım rol alıyor. Oyun, 10 Mart 2024 tarihinde Gaziosmanpaşa Sahnesi’nde.

BİR GECE MASALI (5+ Yaş)

Shakespeare’in Bir Yaz Gecesi Rüyası isimli oyunundan uyarlanan Bir Gece Masalı, arkadaşlık kavramı üzerine kuruludur. Oyun, ailesinin istediği gençle değil kendi istediği kişi ile arkadaşlık kurmak isteyen Şirin Kız’ın Yakışıklı Delikanlı, Güçlü Delikanlı ve Selvi Kız ile ormanda geçirdiği bir gecede yaşananları anlatır. William Shakespeare’in yazdığı Musa Arslanali’nin yönettiği oyunda Ayşe Nurseli Tırışkan Akpınar, Burhan Yeşilyurt, Çağlar Ozan Aksu, Güzin Alkan, Hüseyin Emre Şen, Mehmet Emre Ertunç, Oğuzhan Oğuz, Ömer Naci Boz, Seda Yılmaz, Serap Doğan rol alıyor. Oyun, 10 Mart 2024 tarihinde Müze Gazhane Prof. Dr. Sevda Şener Sahnesi’nde.

ÇÖPSÜZ DÜNYA (3+ Yaş)

İklim değişikliği ve hava kirliliğinden dolayı bulutların renginin, rüzgârın yönünün değiştiği günlerden bir gün; umutlu, mutlu ve bilinçli bir uçurtma olan Uç Uç kuyruğu koptuğu için bir çöplüğe düşer. Çöplükte, bez bir bebek olan Püsküllü ve atılmış bir koli olan Koli Koli ile tanışır. Çöplüğün kontrolünü elinde tutan Çöpten Kral ve yardımcısı Sinek ile kurulu düzenlerini değiştirmeye çalışan Uç Uç arasında bir mücadele başlar.

Çöpsüz Dünya oyunu sevimli karakterler aracılığıyla tüketim kültürünün bilinçsizce yaygınlaştığı günümüzde “geri dönüşüm, tamir, sıfır atık ve renklerle ayrılmış atık kutuları’’ gibi konuları ele alarak atıklardan arındırılmış bir dünya nasıl mümkün olabilir sorusuna cevaplar arıyor. Arzu Yurtseven’in yazdığı, Nihat Alpteki’nin yönettiği oyunda Eylül Soğukçay, Pınar Demiral, Engin Akpınar, Samet Silme, Mehmet Soner Dinç rol alıyor. Oyun, 10 Mart 2024 tarihinde Beylikdüzü Rasim Öztekin Sahnesi’nde.

Sanat

Cumhuriyet’in İlk Adımları “1923” ile Sahnede Hayat Buluyor!

Yayınlandı

on

Yazan

Cumhuriyet’in 100. yılına özel olarak hazırlanan ve 25. Afife Tiyatro Ödülleri’nde Haldun Dormen Özel Ödülü’ne layık görülen 1923, 16 Mart’ta sahnelenmek üzere son hazırlıklarını tamamlıyor. Dans koreografileri, canlı orkestra kullanımı ve dönem kostümlerinin yanında Cumhuriyetimizin kurucusu, Büyük Önder Mustafa Kemal Atatürk’ü sahnede hologram teknolojisi ile izleyicilerin karşısına çıkaran bu dev prodüksiyon, kalbi her gün Cumhuriyet coşkusuyla atan her yaştan izleyici için yeniden Zorlu PSM’de temsilini gerçekleştiriyor.

Zorlu Holding ve Grup şirketlerinin katkılarıyla gerçekleştirilen, Çolpan İlhan & Sadri Alışık Tiyatrosu, Piu Entertainment ve Zorlu PSM ortak yapımı ‘1923’ Müzikali, 16 Mart tarihinde tiyatroseverleri zaman yolculuğuna çıkararak izleyicilerle buluşacak.

Cumhuriyetimizin kurucusu, Büyük Önder Mustafa Kemal Atatürk’ü hologram ile sahneye taşıyarak adete izleyicilerle göz göze getiren ve duygu dolu anlar yaşatan, başrollerinde başarılı oyuncular Kerem Alışık, Özge Özder ve Ece Dizdar’ın yer aldığı, sahne üstünde ve sahne arkasında 200 kişilik bir ekip çalışmasıyla 18 aylık hazırlık süreci sonunda sahneye taşınarak göz alıcı dekor ve multimedya tasarımıyla sanatseverlerle buluşan “1923”, 16 Mart’ta yeniden Zorlu PSM’de olacak.

Cumhuriyet’in 100. yılına kalıcı bir eser bırakmak amacıyla özel olarak hazırlanan ve Milli Mücadele ile başlayarak Cumhuriyet’in kuruluş sürecini anlatan en büyük tiyatro prodüksiyonlarından biri olan 1923 müzikali, ilk gösteriminden bugüne tiyatroseverlerin çok büyük ilgisiyle karşılanıyor. Şimdi Cumhuriyet coşkusunu yaşamak isteyenler için Mart ayında da Zorlu PSM Turkcell Sahnesi’nde perdelerini açıyor.

Zorlu Holding ve Grup şirketlerinin katkılarıyla hayata geçirilen, Çolpan İlhan & Sadri Alışık Tiyatrosu, Piu Entertainment ve Zorlu PSM ortak yapımı, Yekta Kopan, Mert Dilek ile yönetmen Mehmet Ergen tarafından kaleme alınan, Lerzan Pamir ve Mehmet Ergen tarafından yönetilen, yerli ve yabancı tiyatro dünyasının en önemli isimlerinin bir araya geldiği ödüllü müzikal 1923’ün 16 Mart Pazar 16.00’daki gösteriminin sınırlı sayıdaki biletleri Passo, Biletix, Bubilet, Biletinial ve Tiyatrolar’da satışta.

Kapı Açılışı: 15.00 / Oyun Başlangıcı: 16.00.

Devamını Okuyun

Sanat

AKM’de Bu Hafta Sanatseverleri Bekleyen Hangi Etkinlikler Var?

Yayınlandı

on

Yazan

İstanbul Atatürk Kültür Merkezi (AKM), 10-16 Mart tarihlerinde operadan baleye, tiyatrodan konsere birçok etkinlikle sanatseverleri ağırlayacak…

DANS ADRENALİN

İstanbul Devlet Opera ve Balesi-Modern Dans Topluluğu İstanbul, 3 parçadan oluşan “Dans Adrenalin” etkinliğiyle AKM’de sanatseverlerle buluşuyor.

Programda; Koreli koreograf Dong Kyu Kim’in doğayla bütünleşmeyi anlattığı “Seni Görüyorum” çalışması, MDTistanbul sanatçılarından Alper Marangoz’un “Koz” adlı çalışması ve Koreograf İhsan Bahir Rüstem’in “Anikka” çalışması yer alıyor. “Seni Görüyorum”un müzik ve ses tasarımını Jiho Jang’ın, diğer parçaların ise Onur Seçki’nin yaptığı programda; Ahmet S. Şahin, Ozan Akgün, Mert Aksu, Evrim Akyay, Tufan Elitaş, Ferhat Güneş, Emre Olcay, Ahmet Şahin, Bianca Cerioni, Miray Bacı, Anna V. Zesakes, Bersu Naz Say Anar, Gökçe Aksu, Demet Aksular, Berk Can Ceylan, Chiara Giorda, Taner Güngör, Tuğçe Göncü, İsmet Köroğlu, Kamola Rashidova, Canberk Yıldız, Anna V. Zesakes, Buse Ercan, Beril Şenöz ve Nil Batırbaygil dansçı olarak yer alıyor.

Dans Adrenalin-İstanbul Devlet Opera ve Balesi-Modern Dans Topluluğu İstanbul; 11 Mart 20.30’da AKM Tiyatro Salonu’nda.

TEDAVÜYYEÜ’L MÜSIKİYE (MÜZİKLE TEDAVİ)

Müzikal; 1800’lü yılların sonunda, Meclis-i Mebusan Baş Kâtibi Münib beyin güzeller güzeli kızı Dilfiruz ile Manifaturacı Zihni beyin yakışıklı oğlu Tuğşad birbirlerine olan aşkını konu alıyor. Kızın ailesi evlenmelerine karşı çıkınca, genç aşıklar üzüntüden yataklara düşer. Dönemin ünlü doktorları onları iyileştirmek için müzikle tedavi dışında bir yol olmadığını söylerler. Olaylar birbirinden güzel eserlerin seslendirildiği bir komedi olarak gelişir. Müzikalde; Devlet Tiyatroları oyuncularının yanında Güzel Sanatlar Genel Müdürlüğü’nün sevilen isimleri de hem solist hem oyuncu olarak yer alıyor. 14 Mart Tıp Bayramı dolayısıyla sahnelenecek müzikalde Tıp dünyasının ünlü isimleri Prof. Dr. Hasan Taşçı, Prof. Dr. Hilal Mocan ve Doç. Dr. Murat Mutuş kendi mesleklerini canlandırıyor. Nihat Gönül’ün yazdığı oyunun, tiyatro yönetmenliğini Vehbi Akıntürk üstlenirken, genel sanat yönetmeni koltuğunda Doç. Dr. Aylin Şengün Taşçı oturuyor. Zeynep Sönmez, Hüseyin Cem Durak, Ahmet Onğulu, Atakan Akdaş, Aylin Şengün Taşçı, Bekir Ünlüataer, Burak Çevik, Eda Karaytuğ, Prof. Dr. Hasan Taşçı, Prof. Dr. Hilal Mocan, İrem Şamlı, Melis Aslan, Murat Irkılata, Doç. Dr. Murat Mutuş, Münip Utandı, Nalan Höke, Şennur Dinleyen, Uğur Kaya, Umut Akyürek ve Vehbi Akıntürk ise oyuncu olarak yer alıyor.

Tedavüyyeü’l Müsıkiye (Müzikle Tedavi)-Güzel Sanatlar Genel Müdürlüğü-Devlet Tiyatroları; 12 Mart 20.30’da AKM Tiyatro Salonu’nda.

SÜT KARDEŞLER

İlk olarak Türk Tiyatrosunun ustalarından Nejat Uygur tarafından sahnelenen, Süheyl ve Behzat Uygur Tiyatrosu tarafından günümüz yorumuyla AKM’de sahnelenecek olan “Süt Kardeşler” isimli müzikli oyun sanatseverlerle ile buluşacak. Kostümleri ve dekoruyla seyirciyi 1950’li yıllara götüren oyun, danslarıyla da keyifli dakikalar yaşatacak. Kahkahanın eksik olmayacağı, 7’den 70’e herkesi güldürecek, aynı zamanda sinirini bozacak, “asabi-komedi” diye nitelendirilen oyunda; Behzat Uygur, Süheyl Uygur, Nejat Uygur, Ömer Yılmaz, Nurten İnan, Manolya Sülün Denizkuşu, Ekin Gezer ve Sefa Alper Öztürk rol alıyor.

Süt Kardeşler; 13 Mart 20.30’dan AKM Tiyatro Salonu’nda.

İSTANBUL DEVLET SENFONİ ORKESTRASI DENİZBANK KONSERLERİ-AYŞEGÜL SARICA ANISINA

İstanbul Devlet Senfoni Orkestrası DenizBank Konserleri’nin 14 Mart’taki repertuvarında iki büyük besteci, J. Brahms ve R. Schumann’ın eserleri yer alıyor. 2023 tarihinde kaybettiğimiz devlet sanatçısı ünlü piyanist Ayşegül Sarıca anısına düzenlenecek olan konserde, ilk olarak Brahms’ın yirmi beş yaşın tüm idealizmi ve enerjisi ile bestelediği Birinci Piyano Konçertosu, solist Emre Şen tarafından icra edilecek. Japon asıllı Amerikalı şef Toshiyuki Shimada tarafından yönetilecek konserde, R. Schumann’ın ilkbaharın coşkusunu yansıtan Birinci Senfonisi ise bahar esintileri yaşatacak.

İstanbul Devlet Senfoni Orkestrası DenizBank Konserleri; 14 Mart 20.00’de Türk Telekom Opera Salonu’nda.

GERDANİYE KÖÇEKLER VE ŞİRİN PANCAROĞLU

İstanbul Devlet Türk Müziği Topluluğu kurucusu merhum Necdet Yaşar ve geçen sene kaybettiğimiz Serhanende Nurettin Çelik’in birlikte oluşturdukları gerdaniye köçekçeleri dinleyiciyle buluşuyor. Dünyaca ünlü arp sanatçısı Şirin Pancaroğlu ve İzmir Klasik Türk Müziği Korosu ud sanatçısı Bülent Okan’ın da katılacağı konserin sanat yönetmenliğini Ferruh Yarkın üstleniyor.

Gerdaniye Köçekler ve Şirin Pancaroğlu-İstanbul Devlet Türk Müziği Topluluğu; 14 Mart 20.30’da AKM Tiyatro Salonu’nda.

ROMEO VE JULIET

William Shakespeare’in ölümsüz trajedisi Romeo ve Juliet, yüzyıllardır sanatın her alanında ilham kaynağı olmayı sürdürüyor. Bu zamansız eserin sahne sanatlarındaki en etkileyici yorumlarından biri olan Sergey Prokofyev’in aynı adlı bale eseri; klasik bale repertuvarında eşsiz bir yere sahip. Bu başyapıt, hem koreografik zenginliği hem de müzikal derinliğiyle bale dünyasının mihenk taşlarından biri olarak seyirciyi büyülemeye devam ediyor.

Birbirine düşman iki ailenin nefret duvarlarını aşan saf ve yasak bir aşkın destanı olarak bilinen Romeo ve Juliet’in trajik hikȃyesi, Prokofyev’in güçlü müziği ve zarif adımlarla şekillenen koreografi ile unutulmaz bir görsel ve işitsel şölenle sahneye taşınıyor. Klasik bale sanatında hikȃye anlatımının en başarılı örneklerinden biri olarak değerlendirilen ve dünya çapında sayısız kez sahnelenen eser, aşk, tutku, nefret ve fedakȃrlık gibi insan doğasının en güçlü duygularını zarif bir estetik içinde harmanlıyor. Klasik balenin teknik incelikleriyle birleşen dramatik anlatım, izleyenleri büyüleyen bir hikȃye deneyimi sunuyor.

İstanbul Devlet Opera ve Balesi’nin de repertuvar geçmişinde özel bir yere sahip olan ve yıllardır heyecanla beklenen Prokofyev’in Romeo ve Juliet balesi, bu kez ünlü koreograf Ricardo Amarante’nin özellikle İstanbul Devlet Opera ve Balesi dansçıları için yaptığı özgün koreografiyle Atatürk Kültür Merkezi Türk Telekom Opera Salonu’nda seyircinin beğenisine sunuluyor.

Romeo ve Juliet-İstanbul Devlet Opera ve Balesi; 15 Mart 20.30’da (Prömiyer) Türk Telekom Opera Salonu’nda.

KADİFE TAVŞAN

Dünyanın en çok okunan çocuk kitaplarından biri olan Margery Williams’ın klasik eseri Kadife Tavşan, Alper Kul’un kaleminden, Sevinç Erbulak ve Alper Kul’un yönetmenliğinde tiyatro sahnesinde hayat buluyor. Aslı Tandoğan’ın Kadife Tavşan’ı, Yosi Mizrahi’nin Fırtına’yı canlandırdığı ve Ali’ye Mehmet Aybars Kaya ile Uzay Karaca’nın hayat verdiği bu büyüleyici eser, BKM yapımcılığında izleyicileri masalsı bir dünyaya davet ediyor.

Sevginin gücünü ve hayal dünyasının büyüsünü sahneye taşıyan bu masal, Ali’nin Kadife Tavşan ile yaşadığı unutulmaz maceralar, müzikler, danslar ve etkileyici sahne tasarımıyla hayat buluyor. Hayal gücünü ve sadakati kutlayan bu tiyatro şöleni, sahnede canlanan oyuncaklar ve göz kamaştıran görsellerle izleyicileri büyülüyor.

Kadife Tavşan; 15 Mart 14.00’te AKM Tiyatro Salonu’nda.

TÜRK TELEKOM PRIME KAHVE KONSERLERİ-KAPODOKYA

Zengin müzik repertuvarı ve sıcak atmosferiyle Türk Telekom Prime Kahve Konserleri Cumartesi sabahlarına keyif katıyor. Solist olarak elde ettiği 30 yıllık başarılı kariyerin yanı sıra son yıllarda yaptığı bestecilik çalışmalarıyla pek çok uluslararası ödül kazanan Halit Turgay ortaya çıkardığı özgün, sıra dışı eserler ve onu etkileyen bestecilerden oluşan programıyla, genç yorumcular C. Rüzgar Turgay (keman) ve Özgür Deniz Akalın (piyano) ile İstanbullu sanatseverler ile AKM’de buluşacak. Bu konserde Scherzo yayınevi tarafından henüz yeni yayımlanan eserlerinden birisi olan Kapadokya’nın da Türkiye’de ilk seslendirilişi yapılacak.

Türk Telekom Prime Kahve Konserleri-Kapodokya;15 Mart 11.00’de Türk Telekom Opera Salonu Fuaye’de.

VIVA VERDI

İstanbul Devlet Opera ve Balesi; opera tarihine damgasını vurmuş olan dehalardan Giuseppe Verdi’nin en önemli eserlerinden seçilmiş özel bir konser repertuvarıyla sanatseverlerle buluşuyor. 16 Mart 2025 Pazar günü Atatürk Kültür Merkezi Türk Telekom Opera Salonu’nda gerçekleştirilecek “Viva Verdi” konseri ile sanatseverler, bestecinin müziğindeki tutkunun, trajedinin ve insani duyguların derinliğini hissetmenin yanı sıra, Verdi’nin eserlerinde öne çıkan adalet, özgürlük, aşk ve insan ruhunun direnişi gibi evrensel temalarının da sesini ölümsüz notalarla duyacak.

Viva Verdi-İstanbul Devlet Opera ve Balesi; 16 Mart 15.00’te Türk Telekom Opera Salonu’nda.

RICHARD

Okan Bayülgen’in W. Shakespeare’in ölümsüz eseri III. Richard oyunundan uyarladığı “Richard”, yeni sezonda tekrar İngilizce üst yazıyla Atatürk Kültür Merkezi Türk Telekom Opera Salonu’nda seyircisiyle buluşacak. 2023-2024 sezonunun en çok izlenen oyunlarından biri olan “Richard”, Kabare Dada ve Net Sanat tarafından hayata geçirildi. Üstün Akmen Tiyatro Ödülleri’nde Yılın Prodüksiyonu ve Yılın Dramaturgu (Dilek Tekintaş), 10. Uluslararası Yeni Tiyatro Dergisi Emek ve Başarı Ödülleri’nde ise Yılın Oyuncusu (Okan Bayülgen), En İyi Koreografi (Dicle Doğan) ve Yılın Prodüktörü (Cemalettin Kömürcü) ödüllerine layık görüldü. Bugüne kadar 60 oyunda yaklaşık 110.000 seyirciye ulaşan ve kapalı gişe oynayan oyunda Okan Bayülgen’e, birbirinden değerli oyuncular ve canlı müzik performansıyla seyircinin beğenisini kazanan müzisyenler eşlik ediyor.

Richard; 16 Mart saat 20.30’da AKM Türk Telekom Opera Salonu’nda.

USTALARA SAYGI “ZEKAİ DEDE, ŞEMSEDDİN ZİYA BEY, HAFIZ YUSUF EFENDİ”

Cumhurbaşkanlığı Klasik Türk Müziği Korosu’nun “Ustalara Saygı” başlığıyla hazırladığı konserde, Klasik Türk Müziği’nin büyük bestekârı Zekâi Dede, 200’üncü doğum yıldönümü vesilesiyle anılmaya devam ediyor. Konserde, her zamankinden farklı olarak iki şef sahne alacak. Konserin, Zekâi Dede’nin Hisarbuselik takımının ve aynı makamdan şarkıların icra edileceği ilk bölümünü, koroda önceki yıllarda şef yardımcısı görevinde bulunan ve bu konserle birlikte emeklilik hayatına uğurlanacak olan Birol Yayla yönetecek. Sololar bölümünde önce koronun altı saz sanatçısı Salih Bilgin, Taner Sayacıoğlu, Yağmur Bilgin, Hüseyin Özkılıç, Can Gülbal ve Gökhan Filizman, klasik saz eserlerinden örnekler sunacak. Ezgi Köker Aldemir ise Klasik Türk Müziği’nin şarkı repertuvarından örneklerle müzikseverlerin huzuruna çıkacak. Konserin, 100’üncü ölüm yıldönümleri vesilesiyle Şemseddin Ziya Bey ile Hâfız Yusuf Efendi’nin Hicaz makamındaki eserlerinin seslendirileceği son bölümünü ise şef Mehmet Güntekin yönetecek.

Ustalara Saygı “Zekai Dede, Şemseddin Ziya Bey, Hafız Yusuf Efendi”- Cumhurbaşkanlığı Klasik Türk Müziği Korosu; 16 Mart 11.30’da AKM Tiyatro Salonu’nda.

ÇÖP CANAVARI

İstanbul Devlet Tiyatrosu tarafından sahneye konan, Cengiz Özek’in yazıp yönettiği çocuk oyunu Çöp Canavarı eğlendirirken eğitiyor. Boğazın mavi sularında balık akını başlamasıyla, Hacivat dostu Karagöz’e balığa çıkmayı teklif eder. Tek derdi evinde bahar temizliği yapmak olan Karagöz, Hacivat’ı başından savarak temizliğe girişir. Karagöz’ün temizlikten anladığı: tüm çöplerini kapısının önündeki denize fırlatmaktır. Elbette bu davranışı denizde yaşayan canlıları mutsuz eder. Ama içlerinde biri hem mutsuz hem öfkelidir: Denizlerin temizlik görevlisi Çöpçü Balığı… İnsanların düşüncesizce denize attığı çöpleri yemekten artık bir canavara dönüşen balık, kocaman öfkesiyle denizin üstüne çıkarak Karagöz’ün karşısına dikilir.

Çöp Canavarı-İstanbul Devlet Tiyatrosu; 16 Mart 11.00 ve 13.00’te AKM Tiyatro Salonu Fuaye’de.

M.FATİH ÇITLAK’IN ANLATIMIYLA ASİTANE MEŞKLERİ

Kültür ve Turizm Bakanlığı Güzel Sanatlar Genel Müdürlüğü İstanbul Meydan Meşkleri Topluluğu ile meşk geleneği izleyicilerin istifadesine sunuluyor. Sanat yönetmenliğini Yüce Gümüş’ün yaptığı Asitane Meşkleri konserinde, Dr. Coşkun Yılmaz da konuk olarak yer alıyor.

Tarih boyunca saraylarda, görkemli konaklarda, camilerde ve tekkelerde uygulanmış ve mekâna, üsluba göre farklı tarzları beraberinde getiren Türk musikisinde meşk usulü, 16 Mart akşamında sanatseverleri maneviyat dolu bir yolculuğa çıkaracak.

M.Fatih Çıtlak’ın Anlatımıyla Asitane Meşkleri-İstanbul Meydan Meşkleri Topluluğu; 16 Mart 20.30’da AKM Tiyatro Salonu’nda.

WARHOL’UN DÜNYASI-POP ART’IN İKONU

Atatürk Kültür Merkezi, modern sanatın en önemli isimlerinden biri olan Andy Warhol’a adanan “Warhol’un Dünyası – Pop Art’ın İkonu” sergisine ev sahipliği yapıyor. Warhol, Pop Art akımının öncülerinden biri olarak sanat ve yaşam arasındaki sınırları ortadan kaldıran eserleriyle tanınıyor. Sergide, Warhol’un tanınmış eserlerinin yanı sıra özel koleksiyonlardan seçilen eserler de sanatseverlerle buluşuyor.

Warhol’un Dünyası-Pop Art’ın İkonu; 4 0cak- 4 Mayıs 2025 tarihleri arasında AKM Müzik Platformu’nda.

PABLO PICASSO-RESİMDEN SERAMİĞE BİR SERÜVEN

AKM Galeri’de yer alan “Pablo Picasso: Resimden Seramiğe Bir Serüven” sergisi, ünlü sanatçının orijinal gravürleri, çizimleri, posterleri, litografileri ve fotoğraflarından oluşan 170 eseri sanatseverlerle buluşturuyor. Kariyerine Paris’te başlayan ve burada Montmartre’daki “Bateau-Lavoir” atölyesinde tanınan Picasso, dönemin önemli sanat tüccarlarıyla tanışarak sanat dünyasında hızla yükseldi. Bohem yaşam tarzı ve tutkulu ilişkileriyle tanınan sanatçının eserleri, bu dönemde yaşadığı aşklardan derin izler taşıyor. Picasso’nun sanatı, yıllar içinde farklı stiller ve tekniklerle sürekli evrim geçirdi. Kübizm’in öncülerinden biri olan Picasso, 1907’de tanıştığı Derain ve Braque ile birlikte bu akımı geliştirdi. Sergide yer alan eserler, Picasso’nun sanat yolculuğunun çeşitli evrelerini ve onun sanatsal dönüşümlerini kapsıyor.

Pablo Picasso: Resimden Seramiğe Bir Serüven; 28 Eylül 2024- 4 Mayıs 2025 tarihleri arasında AKM Galeri’de.

FRİDA KAHLO’NUN GÜNLÜKLERİ

Frida Kahlo’nun Günlükleri Sergisi, sanatçının kişisel günlüklerinden esinlenerek hazırlanan ve Frida Kahlo’nun yaşamına, içsel dünyasına ve sanatsal yolculuğuna derin bir bakış sunan eşsiz bir deneyim sunuyor. Sergi, Kahlo’nun acıları, tutkuları ve yaşamı ile harmanlanmış düşüncelerini keşfetmeye olanak tanıyor.

Frida Kahlo’nun Günlükleri; 23 Ocak- 23 Mart 2025 tarihleri arasında Atatürk Kültür Merkezi Çok Amaçlı Salon’da.

Devamını Okuyun

Sanat

Mutfakta Pişen Kara Komedi “Kısık Ateşte Düdüklü Tencere” Mart Temsilleriyle Seyircisini Karşılıyor

Yayınlandı

on

Yazan

Zorlu PSM yapımı olarak sahnelenen “Kısık Ateşte Düdüklü Tencere”, 9 ve 23 Mart’ta matine-suare temsiller vererek tiyatroseverleri Zorlu PSM %100 Studio’ya davet ediyor…

Mutfaktaki kaos büyüdükçe Bekir’in iç dünyasının giderek daha karmaşıklaştığı, kader aileden gelen bir miras mıdır? Sonsuz bir uyku insanı dinlendirir mi? İnsan hiç tanımadığı bir kişiye benzer mi? sorularına cevap arayan oyun sezon boyunca Zorlu PSM’de sahnelenecek.

Zorlu PSM sektörün sürdürülebilirliği için çalışmalarına devam ediyor. Geçtiğimiz sezon Mey|Diageo’nun kurumsal desteğiyle dördüncü dönemine devam PSM Atölye kapsamında kısa oyun olarak sahnelen ve bu sene Zorlu PSM yapımı olarak profesyonel yolculuğuna adım atan Kısık Ateşte Düdüklü Tencere, mart ayında gerçekleştireceği matine-suare temsilleriyle tiyatroseverleri karşılıyor.

Emir Taha Sarı’nın kaleme aldığı, İrem Kalaycıoğlu’nun yönettiği, Aylin Alıveren’in dramaturjisini üstlendiği Kısık Ateşte Düdüklü Tencere, bu sezon metin ve rejisel düzenlemelerle tek perde ve 60 dakikalık bir formatta sahneleniyor. Oyunun oyuncu kadrosunda Emre Yıldızlar, İlyas Özçakır, Gül Doğa Selvi, Ferhat Teymur, Onur Akbay ve Yusuf Sarıaslan’ın yer alıyor. Kısık Ateşte Düdüklü Tencere, PSM Atölye’nin sahnelenen ilk oyunu olarak çıktığı profesyonel yolculuğunda tiyatroseverlerden büyük ilgi görmeye devam ediyor.

9-23 Mart / Kapı Açılış: 15.30-18.30 / Etkinlik: 16.00-19.00

9-23 Mart’ta matine/suare olarak Zorlu PSM %100 Stuido’da gerçekleştirilecek Kısık Ateşte Düdüklü Tencere etkinliğinin sınırlı sayıdaki biletleri passo.com.tr’de.

Devamını Okuyun

Sanat

“Destanların Dansı” AKM’de Ne Zaman Sahnelenecek?

Yayınlandı

on

Yazan

İstanbul Atatürk Kültür Merkezi (AKM), birçok destan ve kahramanın hikâyesini içeren “Destanların Dansı” gösterisine ev sahipliği yapıyor…

Destanların Dansı; Türk halklarının zengin kültürel mirasını müzik, dans ve tiyatro ile buluşturarak binlerce yıllık tarihi ve kültürü izleyicilere aktarıyor. Nuh Tufanı’ndan Dede Korkut’a, Sarı Gelin’den Tomris’e kadar birçok destanı ve kahramanı içeren performans, 9 Mart’ta Türk Telekom Opera Salonu’nda, tarih akışında görsel ve duygusal bir yolculuk sunacak.

Tarihi mirasımızı, Türk halklarının barındırdığı tarihi eserlerin ve tarihi yapıların önemini dünyaya anlatarak ülkemizde turizm potansiyelini artıran gösteri; gençlerimizi de Tomris Hatun, Alparslan ve Boğaçhan gibi destanları dilden dile günümüze kadar gelmesini sağlayan efsanelerle tanıştırarak kültürümüzü yeni nesle aktarmayı hedefliyor. Etkinliğin genel sanat yönetmenliğini Serhat Turak üstleniyor.

Destanların Dansı; 9 Mart 20.45’te Türk Telekom Opera Salonu’nda.

Devamını Okuyun
Reklam

En Çok Okunanlar